Vredi tolikog puta. Naravno da mora da se prespava negde usput ako se ide kolima. To je jedna sasvim druga Grcka, "topla" i ne proracunata i komercijalna kao severna.
Uglavnom su turisti sami Grci, porodicni ljudi ili neki stranci takodje kulturni, da i ako si sam na plazi, nema potrebe da se plasis za stvari, telefon dok si u vodi. A voda cista, bistra, tirkizna, prelepa, topla, da se ne izlazi iz nje. I sve je pitomo, ljudi, sve. Toliko daleko, a toliko "blizu", blisko... toplo je prava rec.
Oseca se neki duh starine koga nema na severu, pa je uvece pomalo i jezivo jer stalno duva neki vetar i nije vrucina kao danju, ali na magican nacin, cudan, kao da je zaista tu do pre neki dan hodalo neko ogromno bice iz grcke mitologije... ali navikne se covek na to i omili mu za par dana. Zvezde se vide jasnije i blize, mesec, oseca se da si blize ekvatoru.
Nema masovnog turizma, ali opet, nije ni prazno. Kako gde...oko Nafplija ima plaza takvih da su skoro sve podjednako lepe i da biras, i svuda ima dovoljno, pa i previse mesta u jeku sezone ako ti je tako volja.
Korintski kanal je bukvalno tirkizne boje i bukvalno kao sa razglednica, i to neulepsano. Ipak, neka istorisjka mesta kao sto su Mikena ili Epidaurus (a pretpostavljm i ostala) , bolje je posetiti u prolece ili jesen, prevelika je zega i ne osecas se prijatno obilazeci ih...i 10 sati prepodne je vec kasno za obilazak.
Mene je "osvojila" plaza Karathona, to je za mene najlepse mesto na svetu, gde covek ne moze da bude tuzan, moze samo da igra i peva. I zaista mnogi turisti igraju u vodi od miline, a i ja sam takodje, sto nigde nisam osetila tu potrebu, ikada, sama priroda je takva da razgali coveka, svakog, pa sta mu volja, i niko nikog ne gleda da bi se osecao neprijatno, vec samo moze da razume njegovu trenutnu srecu, milinu.
To su mesta na kojima pozelis da ostanes zauvek, da se ne vratis kuci nikada, bas kao sto se u "Kumu" nije vracalo glavnom junaku sa Sicilije nikada. Zapravo je Peloponez "neistrazena i neizreklamirana" Sicilija, i to mu daje jos veci car, nije sve u "lukavim latinima" i njihovom novcu i reklamama, ima nesto pravoslavno a lepo i "pravo"....bas kao sto na skoro svakoj lepsoj plazi postoji stara ili mala crkva.