Peloponez letovanje - Elafonisos,Kilini,Epidaurus, Arkadia,Lutraki...

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.220
Kod nas ne toliko popularan, ali vidim da svake godine sve više vlogera i youtubera ide tamo a polako se pojavljuje i u agencijskoj ponudi.
Realno novo štivo za naše putnike, lokacijski problem je verovatno daljina jer je dalje i od Zakintosa i Atine znači dobro preko 1000 km. Opet sa druge strane nije toliko turistički exploatisan što prija, a i cene su u skladu sa tim

Ako neko ima iskustva sa ovim delom Grčke ili pitanja može ovde da piše.

Limeni-village-1080x675.jpeg

Poslednja izmena:
I jel vredno puta? Sem da se vidi Korintski kanal, kakvi su sadržaji tamo?
ja sam pre par godina bila preko agencije, obisli ono sto oni nude od izleta: Atina, Nafplio, Korintski kanal, Epidaur i jos nesto iz antickog perioda, neko jezero lagunu gde se spaja Egejsko i Jonsko more, zove se valjda Vuljameni i svetionik iznad, ta oblast u sezoni je veoma topla, sunce zadje oko pola 10! u Lutrakiju je plaza dugacka, a uska, puno ljudi.. otprilike tako.. verovatno ima i boljih u blizini, tj. drugim mestima!

Bili 2022, slavili mm i ja jubilarni rodjendan, najlepse letovanje ikada. Bili smo 3 nedelje, obisli sve osim Patre i severa, bilo nam je vec dosta voznje do tada. Presli smo nekih 2000 km po Peloponezu, a dosli smo tamo iz Kanade, gde zivimo, pa sleteli u Atinu, uzeli rentakar i avantura krece. Imala sam detaljan plan, sacuvan negde, iskopacu i njega i slike pa kacim preko vikenda. Peloponez je neka druga Grcka, caroban na jedinstven nacin, posebno divlji Mani. Da li vredi? Apslolutno, ali treba odvojiti vreme i imati plan.
Sadrzaji? Mikena, Epidaurus, Sparta, tek za pocetak.

Bili 2022, slavili mm i ja jubilarni rodjendan, najlepse letovanje ikada. Bili smo 3 nedelje, obisli sve osim Patre i severa, bilo nam je vec dosta voznje do tada. Presli smo nekih 2000 km po Peloponezu, a dosli smo tamo iz Kanade, gde zivimo, pa sleteli u Atinu, uzeli rentakar i avantura krece. Imala sam detaljan plan, sacuvan negde, iskopacu i njega i slike pa kacim preko vikenda. Peloponez je neka druga Grcka, caroban na jedinstven nacin, posebno divlji Mani. Da li vredi? Apslolutno, ali treba odvojiti vreme i imati plan.
Sadrzaji? Mikena, Epidaurus, Sparta, tek za pocetak.
Bilo bi lepo :)
Slike što sam pogledao mi se sviđaju a i to što ima istorije svuda okolo...plaže su sasvim ok iako znam da nisu najlepše koje postoje u Grčkoj.

Ja sam u Lutraki išo redovno tamo 90-ih jer moja ex žena ima tamo prijatelje koji imaju hotel pa smo stalno odsedali kod njih. Omanji, simpa gradić sa šetalištem pored plaže, ja bih reko itekako vredan posete i odsedanja jer u okolini ima dosta toga da se vidi. Naravno, ako ste mobilni to jest motorizovani. Prvo Atiina je blizu za jednodnevnu posetu ako ste za shoping ili uopšte obilazak grada. Korintski kanal naravno da treba videti i Peloponez ima toliko toga od amfiteatra u Epidaurusu do sela u brdima sa odličnom jagnjetinom i samo grčkom salatom na meniju, preko svega što su ostali gore pomenuli. Meni lično je Peloponez najbolji deo Grčke.

Vredi tolikog puta. Naravno da mora da se prespava negde usput ako se ide kolima. To je jedna sasvim druga Grcka, "topla" i ne proracunata i komercijalna kao severna.

Uglavnom su turisti sami Grci, porodicni ljudi ili neki stranci takodje kulturni, da i ako si sam na plazi, nema potrebe da se plasis za stvari, telefon dok si u vodi. A voda cista, bistra, tirkizna, prelepa, topla, da se ne izlazi iz nje. I sve je pitomo, ljudi, sve. Toliko daleko, a toliko "blizu", blisko... toplo je prava rec.

Oseca se neki duh starine koga nema na severu, pa je uvece pomalo i jezivo jer stalno duva neki vetar i nije vrucina kao danju, ali na magican nacin, cudan, kao da je zaista tu do pre neki dan hodalo neko ogromno bice iz grcke mitologije... ali navikne se covek na to i omili mu za par dana. Zvezde se vide jasnije i blize, mesec, oseca se da si blize ekvatoru.

Nema masovnog turizma, ali opet, nije ni prazno. Kako gde...oko Nafplija ima plaza takvih da su skoro sve podjednako lepe i da biras, i svuda ima dovoljno, pa i previse mesta u jeku sezone ako ti je tako volja.

Korintski kanal je bukvalno tirkizne boje i bukvalno kao sa razglednica, i to neulepsano. Ipak, neka istorisjka mesta kao sto su Mikena ili Epidaurus (a pretpostavljm i ostala) , bolje je posetiti u prolece ili jesen, prevelika je zega i ne osecas se prijatno obilazeci ih...i 10 sati prepodne je vec kasno za obilazak.

Mene je "osvojila" plaza Karathona, to je za mene najlepse mesto na svetu, gde covek ne moze da bude tuzan, moze samo da igra i peva. I zaista mnogi turisti igraju u vodi od miline, a i ja sam takodje, sto nigde nisam osetila tu potrebu, ikada, sama priroda je takva da razgali coveka, svakog, pa sta mu volja, i niko nikog ne gleda da bi se osecao neprijatno, vec samo moze da razume njegovu trenutnu srecu, milinu.

To su mesta na kojima pozelis da ostanes zauvek, da se ne vratis kuci nikada, bas kao sto se u "Kumu" nije vracalo glavnom junaku sa Sicilije nikada. Zapravo je Peloponez "neistrazena i neizreklamirana" Sicilija, i to mu daje jos veci car, nije sve u "lukavim latinima" i njihovom novcu i reklamama, ima nesto pravoslavno a lepo i "pravo"....bas kao sto na skoro svakoj lepsoj plazi postoji stara ili mala crkva.

20190721_123232 Karathona.jpg

Sakupljano sa raznih sajtova tokom pripreme putovanja

Argolida

Plaze
  • Karatona – Drepano – serpentine do plaze Karathohonas
  • Tolo – guzva
  • Viles – iz Naflija ka Arkadiji
  • Vivari – seoce na istok od Naflija I Drepana, crvenkasti pesak I sljunak, uvalice, dobra za ronjenje, pazi se jezeva jer je cista voda
  • Plaka
  • Kondili
  • Asini – ostaci starog grada I mala plaza ispod brda
  • Arvanitia – Naflio, ispod brezuljka Palamidi
  • Astros-malo mesto, 30 km od Naflija, pescane plaze
  • Mili, Muloi, 7km od Naflija, pescana plaza, malo mesto bez guzve
  • Tirint, izmedju Argosa I Naflija, nalaziste jos starije od Mikene

Mesinia​

• Kanjon reke Polimnio – 33km of Kalamate
  • Gitio – Gy Theo – zemlja bogova, recica se uliva u more, Maniati nose oruzje
  • Kalamata
  • Plaze u blizini Kalamate: Stoupa, pescana; Santova, Navarino, Kalogria
  • Gradic Koroni I Pylos – oci Venecije
  • Plaza Alipa

Mani

• Methoni-krajni jug, Mletacki zamak
  • Koroni, Mletacka tvrdjava
  • Mavrouni – gradic
  • Rt Tenaro
  • Aeropili, gradic
  • Vathi Mouzi – crna rupa, kod sela Erimos
  • Pecina Diros
Lakonija

• Sparta,
  • Katakolo, gradic
  • Tvrdjava Mistras
  • Pecina Diros
  • Kiparisia, zapadna obala
Sever

Iz naseg plana puta, daleko preambicioznog, a presli smo preko 2000 km za 3 nedelje.

Xiropigado – 3 -9 septembar, Blue Sky Apartments

Plaza 2 km na sever – Vilas Beach

Obici: Argos, Naphlio, Asini, Mikena, pa na sever Nemea (vino)

Prema grčkoj mitologiji ovde je Herkul udavio nemejskog lava kojeg nije bilo moguće usmrtiti strelom. Ovim činom Herkul je utemeljio čuvene nemejske igre koje su se održavale svake druge godine u čast boga Zevsa. Stoga i ne čudi što ovim lokalitetom dominiraju ostaci Zevsovog hrama sa stubovima u dorskom stilu.

Pored hrama, ovde možete videti i antički stadion sa tunelom i pozorište koji datiraju iz IV veka pre nove ere. U sklopu lokaliteta je i arheološki muzej sa brojnim antičkim eksponatima pronađenim na ovom području, a tu je i više maketa koje ukazuju na nekadašnji izgled Nemee.

Tiryns 4 km od Naphlia (Tirintha) Prema mitologiji, njime je vladao Persej, a Herkul je ovde služio kralja Euristeja izvršavajući njegovih 12 zadataka

Jagnjetina, Naphlio – taverna Vyzantio, Ceca

Obisli sve ovo - Xiropigado je seoce, plaza nista posebno a nije ni losa, pogled sa terase caroban i vrlo blizu Naflia

Napflio je... sve sto culi o njemu je tacno, caroban, ali mnogo turista i guzve cak i u septembru.
Argos je isto sladak gradic i mnogo manje guzve.

Jedna od nama omiljenih plaza je bila ispod starog Asinija, mala uvala, zapamtila sam je po tome sto su svi ljudi citali neke knjige, nije bilo dece.

Mikena - carobna, kacim slike, i vrela, obavezno mokar kacket i polivanje vodom.

Nemea je antika plus vino.

Ceca u Nafliju je lafica i hrana je fenomenalna.

U ovoj turi je i Epidaurus, lep i kao banja i naravno amfiteatar.

Jeste sve istorija, sto bi na ovom drugom kontinentu rekli ruins, ali nekako mi stvarno atmosfera drugacija, ima neceg bozanskog na Peloponezu.

Back