Pedofilija

Pročitah nedavno temu o zoofiliji, o uzrocima takvog nagona i vašim mišljenjima. Pa da vidimo vaša mišljenja i ovoj parafiliji.
Zanimaju me psihološki razlozi tog poremećaja/kažnjivog dela.
U zadnje vreme učestalo se u medijima o tome govori i piše i dobiva se dojam da mnogo ljudi ima taj poremećaj. Zanima me da li se znaju neki, barem okvirni, postotci i zašto do toga dolazi? Da li postoji učinkovita terapija?
Doduše, verujem da se oni sami i ne smatraju bolesnim pa niti ne traže neku stručnu pomoć.
Šta vi mislite?
Ne znam i ne mislim jer nisam stručnjak, ali definitivno sam siguran šta stručnjaci misle pa sam se zato i javio na ovu temu.
Kažu, u 100% slučajeva žrtve pedofila i sami postanu pedofili.
Istraživao sam to jer je jedan moj dalji rođak bio žrtva pedofila a stručnjaci tvrde "u 100% slučajeva", nisu ostavili mogućnost ni za 1%, da su barem rekli 99%, pa i najmanja nada da postoji.
E sad, ne znam šta je taj moj rođak uradio, ko će znati, nadam se samo da nije uradio ništa, a tešim se time da je njega dečko iz komšiluka samo (moram da kažem "samo" iako je i to gnusno) skidao do gole kože, nije bilo penetracije, pa ne znam koliko je sada to "seksualno zlostavljanje". Jeste, ali ipak blaža varijanta.
Brine me to za 100%. Ako jeste uradio nekome isto, ja prvi ću ga odrobijati. Motrim 20 godina i nisam primetio ništa, moguće da ipak postoji 1%.

Ne znam i ne mislim jer nisam stručnjak, ali definitivno sam siguran šta stručnjaci misle pa sam se zato i javio na ovu temu.
Kažu, u 100% slučajeva žrtve pedofila i sami postanu pedofili.
Istraživao sam to jer je jedan moj dalji rođak bio žrtva pedofila a stručnjaci tvrde "u 100% slučajeva", nisu ostavili mogućnost ni za 1%, da su barem rekli 99%, pa i najmanja nada da postoji.
E sad, ne znam šta je taj moj rođak uradio, ko će znati, nadam se samo da nije uradio ništa, a tešim se time da je njega dečko iz komšiluka samo (moram da kažem "samo" iako je i to gnusno) skidao do gole kože, nije bilo penetracije, pa ne znam koliko je sada to "seksualno zlostavljanje". Jeste, ali ipak blaža varijanta.
Brine me to za 100%. Ako jeste uradio nekome isto, ja prvi ću ga odrobijati. Motrim 20 godina i nisam primetio ništa, moguće da ipak postoji 1%.
Nisam baš sigurna u to "žrtve pedofila u 100% slučajeva postaju pedofili." Koje je istraživanje to potvrdilo? Jel to negde ušlo u knjige i psihijatrijske obuke?
Ako se trauma desila jako rano, moguće je da je i ne pamte - mada to ne garantuje da neće imati neke vrlo čudne izbore u životu. S druge strane, ima ljudi koji su ostvarili potpuno autentične, ok živote mada su bili žrtve pedofila ko deca. Takođe, čak i kad ljudi pamte (recimo, desilo im se u doba kad su već bili dovoljno zreli da zapamte, da se laički izrazimo) čak su i ti ljudi umeli stvoriti ok porodicu kasnije - naravno, uz uslov da uspeju steći dovoljno poverenja u tu osobu posle svega što im se dogodilo.
NEKE žrtve pedofila i same postaju pedofili, ali to nije "100%" ni tako generalizovano i uopšteno kao što kažeš.

Ne znam za tvog rođaka, mada, ako je tačno to što pišeš, onda ipak pre spada u manjinu, nego u "svih 100% koji su ikad bili silovani kao deca".

Nisam baš sigurna u to "žrtve pedofila u 100% slučajeva postaju pedofili." Koje je istraživanje to potvrdilo? Jel to negde ušlo u knjige i psihijatrijske obuke?

Ne znam za tvog rođaka, mada, ako je tačno to što pišeš, onda ipak pre spada u manjinu, nego u "svih 100% koji su ikad bili silovani kao deca".
Prvo boldovano: Ja jesam siguran.
Drugo boldovano: Da, potvrđeno.

A za ovo poslednje, rekao sam da nije baš jasno razgraničeno šta je silovanje, ali "žrtva seksualnog zlostavljanja" može biti i bez penetracije.

Molim link za izvor.
Stvarno mi uvek bude žao kad napišem išta iz ličnog iskustva.
Nisam došao ovde ni da dokazujem nekome i nikome, ni da me neko proziva a ja da se pravdam, sad treba da sumiram oko 20 godina života i silne (stručne) knjige koje sam doduše samo delimično pročitao; moje znanje koje sam u najboljoj nameri podelio na ovoj temi bazirano je više na naučnim emisijama koje su za goste imale stručnjake iz te oblasti, a ti stručnjaci bi mogli da ti daju tačne linkove odakle tvrde to što tvrde. A ti ljudi nekakvo iskustvo imaju.
Ne osećaj se napadnuto, ja se samo ograđujem.

Nije svaka osoba koja je preživela sekualno nasilje potencialni nasilnik...ne bitno u kojim godinama im se to desi...
Ima nekih ljudi koji vremenom ubede sebe da to što im se desilo nije strašno i da je ok da i oni rade drugima ali to su ustvari jako retki.
Većina ljudi koji su bili žrtve i kao deca i kao odrasli kapiraju koliko je to ustvari gadno,vuču traume ali ne bi nikad uradeli nekom drugom to šo se njima desilo

Stvarno mi uvek bude žao kad napišem išta iz ličnog iskustva.
Nisam došao ovde ni da dokazujem nekome i nikome, ni da me neko proziva a ja da se pravdam, sad treba da sumiram oko 20 godina života i silne (stručne) knjige koje sam doduše samo delimično pročitao; moje znanje koje sam u najboljoj nameri podelio na ovoj temi bazirano je više na naučnim emisijama koje su za goste imale stručnjake iz te oblasti, a ti stručnjaci bi mogli da ti daju tačne linkove odakle tvrde to što tvrde. A ti ljudi nekakvo iskustvo imaju.
Ne osećaj se napadnuto, ja se samo ograđujem.
Nema ljutiš, ja sam samo očekivala - ako već pišeš tako kategorički kao što je "sto posto ljudi sto posto postaju ovo ili ono" da iza toga stoji neki naučni dokaz, neko istraživanje koje podupire tvoju tvrdnju. Generalizovanje će te uvek dovesti u ovakvu situaciju - ljudi će ti tražiti dokaze, jer, malo je zabeano i malo neverovatno zvuči reći: e BAŠ SVI ili BAŠ NIKO. Za takve tvrdnje moraš imati bolje dokaze nego je tvoje lično iskustvo, koje poštujem, ali koje nije reper svejedno. Svako dobro želim.

A za ovo poslednje, rekao sam da nije baš jasno razgraničeno šta je silovanje, ali "žrtva seksualnog zlostavljanja" može biti i bez penetracije.
Nije silovanje jedini oblik sekualnog nasilja,to može da bude i dodirivanje i skidanje i slikanje u nekim sugestivnim pozicijama,čak i obraćanje nekom na neki sugestivan način ako se dešava kada neko nije dovoljno zreo da shvati da ima tu nekog izbora ili ako to neko ne želi a oduzme mu se opcija da odbije ili se skloni iz takve situacije.

a ni silovanje nije nešto što se uvek dešava samo fizičkom silom.

Sveti Benedikt se valjao u koprivama go kad bi dobio seksualnu želju, da ga prođe.
Svaki muškarac koji je bio žrtva pedofila u klasičnom smislu sa penetracijom i na duže vreme imaće nesvesni refleks prema dečacima kad bude odrastao čovek, a ne mora postati i sam pedofil jedino uz svest šta je to što je njemu urađeno i tu se slažem @LokiMacak ali nagon će da postoji.

Sveti Benedikt se valjao u koprivama go kad bi dobio seksualnu želju, da ga prođe.
Svaki muškarac koji je bio žrtva pedofila u klasičnom smislu sa penetracijom i na duže vreme imaće nesvesni refleks prema dečacima kad bude odrastao čovek, a ne mora postati i sam pedofil jedino uz svest šta je to što je njemu urađeno i tu se slažem @LokiMacak ali nagon će da postoji.
Ne znam...nisam nešto siguran u to baš...

@Susan Sto Helit
Ja napisah prvu rečenicu: "Ne znam i ne mislim jer nisam stručnjak, ali definitivno sam siguran šta stručnjaci misle pa sam se zato i javio na ovu temu."
Ništa ja "kategorički tvrdio" nisam, štaviše i sam sam došao da se informišem. Pogrešio sam u načinu na koji sam napisao post pa sam pogrešno shvaćen, ne ljutim se, naravno, često dođe do zabune pri pisanju.
Svako dobro i tebi.

Nađi mi primer ženske pedofilije. Po pravilu to je bolest svih celibata. Videti "pravila monaškog života", Sv. Antonija Velikog.
Monasima je zabranjeno druženje sa decom i homoseksualizam, "da Djavolu ne bi dali mesta", tj sa velikim strahom ako baš
mora, pa makar bio otac ili brat, leći na istu rogožu...
Ne razumem se toliko mnogo u monaštvo, ali rekla bih da pravila postoje da bi monah bio isključen od svega svetovnog, uklučujući i sexualne nadražaja - koji mogu biti sklonost ka ženi i muškarcu pa i detetu, naravno. Postoji razlog zašto monasi bilo koje vere uglavnom žive u osami i izolaciji, a to je da bi se lišili bilo kakvih svetovnih nadražaja.

Međutim, to NE znači da su ti ljudi po pravilu pedofili. Odakle ti, molim te, ta ideja?

Imaš mnogo više katoličkih sveštenika koji su zgjazali po tom pitanju, pa to svejedno ne znači da je katolička crkva komplet pedofilska.
Naši sveštenici moraju da se žene, zato naša Crkva nema tih problema. Katolički su katastrofa. Zamisli samo pogubne, požudne
i perverzne misli kod nekog ko se namerno uzdržava od seksa...

Naši sveštenici moraju da se žene, zato naša Crkva nema tih problema. Katolički su katastrofa. Zamisli samo pogubne, požudne
i perverzne misli kod nekog ko se namerno uzdržava od seksa...
ti kapiraš da to što ima veliki broj pedofila među sveštenicima nije zbog celibata nego što pedofili biraju profesije koje im omogućavaju da imaju kontakt sa žrtvara a to ne deluje sumnjivo

Da, ima i u tome nešto. Ne prave određene profesije pedofile od ljudi, mnogo je verovatnije da pedofili sami biraju određene profesije
to,neće neko da dobije želju da zlostavlja zato što je izabrao nečim da se bavi,taj ima tu želju od uvek,i bira da se bavi nečim što bu mu omogućilo da sprovede bolene fantazije u delu a zbog toga što ta neka profesija nosi sa sobom neku određenu reputaciju ne izaziva sumnju ili stavlja zrtve u poziciju da im se ne povreje tako lako

to,neće neko da dobije želju da zlostavlja zato što je izabrao nečim da se bavi,taj ima tu želju od uvek,i bira da se bavi nečim što bu mu omogućilo da sprovede bolene fantazije u delu a zbog toga što ta neka profesija nosi sa sobom neku određenu reputaciju ne izaziva sumnju ili stavlja zrtve u poziciju da im se ne povreje tako lako
To sam negde pročitao za doktore, zaboravio sam tačno za šta, da su prikriveni sadisti, oduvek, a lekarska profesija od bolesti napravi heroja.

Back