Pečurke mogu da nauče do 50 reči

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.100
29074234624dc7aa64e26434039078_v4_big.jpg

Prema rezultatima nove studije, pečurke imaju sposobnost da komuniciraju jedna sa drugom i da nauče do 50 reči. Prosečna reč sadrži 5,97 slova
U okviru istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Royal Society Open Science, otkriven je porast aktivnosti, koja podseća na rečnik od 50 reči.
Takođe je otkriveno da se distribucija ovih "dužina reči kod pečuraka" poklapa sa distribucijom ljudskih jezika.

Profesor Endru Adamacki sa Univerziteta Zapadne Engleske otkrio je da je prosečna dužina "reči" 5,97 slova.
Podaci su otkrili da vrsta split gils, koja raste na trulom drveću i čija tela podsećaju na talase čvrsto zbijenih korala, stvaraju najsloženije "rečenice" od svih.
Ovo sugeriše da pečurke mogu da koriste električne prenosnike za razmenu informacija o hrani ili povredama.
Istraživanje je otkrilo da se najveća aktivnost prenosi duž korena gljivica zvanog micelijum.
https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2022&mm=04&dd=06&nav_id=2135528

Da biljke komuniciraju izmdju sebe uglavnom se svrstavalo u teorije zavere.
Naucnim istraživanjima se dokazuje da je to tacno..Biljke kao živa bica imaju svoj sistem komunikacije
Biljke vole da slušaju muziku ..mojim biljkama pustam muziku tj radio po ceo dan svira :)

Znam da imaju neku vrstu komunikacije, od detinjstva su mi govorili da biljke osećaju, pričali su mi da jedna biljka u saksiji počne da se trese kad u stan uđe jedna određena osoba koja je povredila biljku...
Sreća što nemaju centar za bol, valjda, inače šta da jedem a da nikoga ne povređujem...
Ово ме је сад сетило на нешто, што сам пре пар година гледао на Јутјубу. Групица вегана је тврдила да биљке и те како могу да осете бол, да људи заправо не требају да конзумирају све биљке пошто и оне осећају бол попут људи. Како они кажу... човек само треба да се храни плодовима, а не целокупним биљкама и тако нећемо повређивати биљке .

Ово ме је сад сетило на нешто, што сам пре пар година гледао на Јутјубу. Групица вегана је тврдила да биљке и те како могу да осете бол, да људи заправо не требају да конзумирају све биљке пошто и оне осећају бол попут људи. Како они кажу... човек само треба да се храни плодовима, а не целокупним биљкама и тако нећемо повређивати биљке .
Eto...tačno toga sam se i plašio.

P.S. Odlično što postoji rešenje, da jedemo plodove. Nikad se ne bih dosetio toga.
Ali daleko je čovečanstvo od toga...

samo plodove ?
a šta je plod zelene salate na primer do ona sama ?
kako nju jesti u tom slucau ?
Koliko sam ja razumeo, jednostavno ne bismo smeli njih da "diramo".
Hajde da živimo tamo gde se samo protegneš i ubereš bananu, i slično ali ovde bi bilo komplikovano.
Ali smo milijardama svetlosnih godina udaljeni od toga.
Prvo da prestanemo da ubijamo životinje, pa da sečemo šume, da pustimo prvo da se planeta oporavi, e onda može da se razmatra koje plodove jesti a koje biljke ne dirati.

Koliko sam ja razumeo, jednostavno ne bismo smeli njih da "diramo".
Hajde da živimo tamo gde se samo protegneš i ubereš bananu, i slično ali ovde bi bilo komplikovano.
Ali smo milijardama svetlosnih godina udaljeni od toga.
Prvo da prestanemo da ubijamo životinje, pa da sečemo šume, da pustimo prvo da se planeta oporavi, e onda može da se razmatra koje plodove jesti a koje biljke ne dirati.
Код нас не може да се умре од глади. Има један Јутјуб канал неког Хрвата (мислим) који обилази Африку. Нашао се он у Етиопији и сад он њима говори како код њега у Хрватскoj толико роди јабука, да почне да пада са дрвета и да на крају пропадне на замљи. А ови Етиопљани не могу да верују, на крају су били убеђени да их лаже...

Иначе, гљиве не спадају ни у биљке ни у животиње. Имају неке карактеристике сличне биљкама, неке сличне животињама. Тако да је веома могуће да су резултати тачни .

Isus je propovedao pod vedrim nebom, pričajući poučne pričice svojim slušaocima. Postoje naučna dela o smislu alegorija koje su ostale zapisane kao njegove besede.

Ipak, ima zapisa koji se bez dileme mogu tumačiti kao Isusova dijeta za zdravlje organizma, kao što je ovaj: „Jedite sve šti se nalazi na Božjoj trpezi: plodove sa drveća, zrna, biljke sa polja, mleko od životinja i pčelin med… bogata hrana sa Božje trpeze daje vašem telu snagu i mladost, onda će bolest da se udalji od vas…
''Ne mešajte namirnice jedne sa drugima, da se vaše gozbe ne pretvore u smrdljivu baru… nemojte da radite kao onaj halapljivi sluga… jer kad njegov gazda to primeti u ljutnji će ga oterati. Kad se obrok završi, pomešaće sve što je ostalo od stola, pozvaće proždrljivog slugu i reći će mu: Uzmi ovo i idi jedi sa svinjama, jer je tvoje mesto sa njima, a ne za mojim stolom.“

Isus je propovedao pod vedrim nebom, pričajući poučne pričice svojim slušaocima. Postoje naučna dela o smislu alegorija koje su ostale zapisane kao njegove besede.

''Ne mešajte namirnice jedne sa drugima, da se vaše gozbe ne pretvore u smrdljivu baru… nemojte da radite kao onaj halapljivi sluga… jer kad njegov gazda to primeti u ljutnji će ga oterati. Kad se obrok završi, pomešaće sve što je ostalo od stola, pozvaće proždrljivog slugu i reći će mu: Uzmi ovo i idi jedi sa svinjama, jer je tvoje mesto sa njima, a ne za mojim stolom.“
Bravo.

Back