Krompir je rezultat gluposti Srba.....
Znaci imali smo solidan kvalitet i selekcije...
A onda su Srbi pomislili da to ne treba da se brani nego to ima , to je tu..
Onda su nam spalili selekciju i institut Cacak....ili pokrali , sta vec...
Pa su spalili jos 3 selekcije.....naravno posle su nestale te selekcije, ne znam da li se drzi ova u Cacku...
Ali zakljucak je onda je ostala Srbija bez selekcija....semena....
A onda su dosle krompirove ose koje su izgleda za lenje Srbe veca posast od krompirove zlatice, a njih je bilo bar na hiljade, ali opet krompir bio to sto uzmes dobro , ovo sto pokupis ili kupis na pijaci zivi shit, nista ili skoro nista ne valja...
Mozes ti da ga kupis ispravnog i da ti traje do mesec dana, a preko toga vec cve tackasto i provrceno...
Cak i onaj sto prodaje kao ivanjicki , a gaji ga tamo negde u pm, po naglasku je iz tog kraja, opet cak i on iako mu je bolji i duplo skuplji krompir, pola od mesa....opet i on nekad muljavo...
Ali dobro to je moje misljenje,
kod mene je krompir skoro pa izbacen iz ishrane, ali se slazem da je bolji od hleba, odlican prilog, nije jeftin, to nikako...a mogao bi ali ne moze da se upari sa mentalitetom ovog naroda nikako...
u bosni je nesto bolje stanje, a imaju manje krompira, i manji je, i tezi su uslovi gajenja, ali je bolje stanje...
To naravno donosi da manje ljudi danas jede redovno krompir a jos manje ih baca 4 kg krompira tako sto ih pece u rerni ili smederevcu...sto je nekad bilo normalno..
Ne pece se krompir u kori 1 kg, ja to nisam video jos...