Pečen krompir

Da li ima koji bolji specijalitet od pečenog krompira na žaru uz prilog kajmaka .
Dve stvari u idealnom spoju , poput paprika u siru , kuvane sapunjare u pasulju ....
Spremate li to .
Krompir je fantastično i veoma potcenjeno povrće, ali nezaobilazno svima koji vole da spremaju svojoj porodici i sebi hranu, a ja volim.
Samo pečen na žaru i sa malo soli-to je već obrok, pa ako još ima neka salatica pride i malo dobrog sira-super, a ako ne, onda nikom ništa!;)

Hleb ne jedem skoro nikad ali krompir tamanim. Često ga spremam u ulju u kom se pre toga pržila riba, gambori itd..mmmm. A nije loš ni uvaljan u začine i krupno mleveno kukuruzno brašno pa pečen u rerni sa mesom po izboru.
Ovo važi za onaj krompir za pomfrit a ne za onaj za pire, što se raspada.
PS: Irci su se odselili masovno za Ameriku kad im je rod NjV Krompira dve godine za redom propao etc etc

1000015674.jpg

Krompir je rezultat gluposti Srba.....
Znaci imali smo solidan kvalitet i selekcije...
A onda su Srbi pomislili da to ne treba da se brani nego to ima , to je tu..
Onda su nam spalili selekciju i institut Cacak....ili pokrali , sta vec...
Pa su spalili jos 3 selekcije.....naravno posle su nestale te selekcije, ne znam da li se drzi ova u Cacku...

Ali zakljucak je onda je ostala Srbija bez selekcija....semena....
A onda su dosle krompirove ose koje su izgleda za lenje Srbe veca posast od krompirove zlatice, a njih je bilo bar na hiljade, ali opet krompir bio to sto uzmes dobro , ovo sto pokupis ili kupis na pijaci zivi shit, nista ili skoro nista ne valja...
Mozes ti da ga kupis ispravnog i da ti traje do mesec dana, a preko toga vec cve tackasto i provrceno...

Cak i onaj sto prodaje kao ivanjicki , a gaji ga tamo negde u pm, po naglasku je iz tog kraja, opet cak i on iako mu je bolji i duplo skuplji krompir, pola od mesa....opet i on nekad muljavo...

Ali dobro to je moje misljenje,
kod mene je krompir skoro pa izbacen iz ishrane, ali se slazem da je bolji od hleba, odlican prilog, nije jeftin, to nikako...a mogao bi ali ne moze da se upari sa mentalitetom ovog naroda nikako...
u bosni je nesto bolje stanje, a imaju manje krompira, i manji je, i tezi su uslovi gajenja, ali je bolje stanje...

To naravno donosi da manje ljudi danas jede redovno krompir a jos manje ih baca 4 kg krompira tako sto ih pece u rerni ili smederevcu...sto je nekad bilo normalno..

Ne pece se krompir u kori 1 kg, ja to nisam video jos...

Krompir nije isti krompir , ima ih bar 3 kvaliteta...pricam za beli , kod crvenog vise i ne razlikujem ...Ranije sam se tehnoloski igrao sa krompirom, znate ono stavis ga na 4C na dva dana on postane sladji , jer skrob predje u secer....a ne smrzne... i tako neke igrice, kako da ulepsas krompir...
Sad vise nista od toga...vise nema igrica ni sa paradajzom, ko ce se igrati sa kartonom...bez ukusa..

Jos ima igrica sa paprikom to jedino , da ukinu silju onda ni tih igrica ne bi bilo , posto slonovo uvo jeste za neke stvari nije za druge stvari...
Po temama ovde jasno je da je publika ovde fenserska...poreklom sa sela ali fenseraj...
Tako da u sustini pricam nebuloze za takvu publiku..

Krompir sam mogla da jedem u svim oblicima, a posebno taj pečeni krompir u koji možeš da staviš šta god hoćeš, bila je brza hrana u Bg na taj fazon.

Sad više ne smem da ga jedem, ali to ne znači da nije najbolja povrćka ikada.

Back