pecanje

Ne mora uvek da se koristi glista ili crv, cesto riba radi dobro i na hleb. Hleb se stavlja na udicu kada se peca na plovak i to se zove "ruza" odnosno kada se peca na potonjak - dubinku stavlja se kockica od kore, redje ruza. Ko ne peca ne moze shvatiti zasto oni koji vole pecanje uzivaju u tome. Otac moje drugarice pecarose zove " mirni ludaci". Poenta je u cekanju, nadmudrivanju, izvlacenju dobrog komada, borbi. Naoko, covek sedi miran ali kako moze adrenalin da grune kada pod rukom osetis "komad" ili kada saran proseta plovak onako kako samo saran ume... Ili kada se plovak lagano izdigne, par milimetara a ti to primetis pa kada kontriras stap se ukopa, savije, pa zaigra... Ili kad "vozis" ruzno pace i mepps 1 ili 2 kroz plicak pa udari klen... Klen je ludak, najbrza riba nasih voda. Ribe su inace jako pametne, mnogo pametnije nego sto mislimo. Som posebno. Ima tu mnogo razloga jos zasto volimo ribolov. A glistu i crva ko ne sme da stavi navikao bi se posle par dana.

Pa znam da postoji poseban kutak na krstarici za ovu temu, ali je toliko slabo posećen da su po broju manje posećenih strana jedino numizmatika i filatelija ispred njega :wink:

Dok se u ''stvarnom'' životu ljudi često zavrte oko ovog i naprave pravu umetnost... Fora je u tome što ja stvarno ne vidim šta je u tome tako lepo i zanimljivo - gliste, crvi, neki bumbari koji izleću iz plastičnih čaša i jure me po kolima...

I sad je ponovo došlo na red pecanje - ne pada kiša, nije jako sunce... I uvek se po pravilu biraju mesta gde čovek ne može da se kupa i sunča i gde komarci grizu kao nenormalni :wink:

Prosto mi nije bilo jasno...

Pecaju,dvojica jedan pored drugog....ovaj jedan,vadi ribu svaki cas......dok drugi nista.....imaju istu opremu i isti mamac....ovom sto ne vadi nista dosadilo,pa pita:
Ajde bre reci kako to radis?
--na koju stranu ti stoji kita?....pita ga uspesni pecaros
Na levu!
--premesti na desnu..!
Posle nekog vremena,upeca i on jednu,drugu,trecu....pa posle nekog razmisljanja pita kolegu:
A sta je sa onima kojima stoji pravo?
--E,kolega.....oni budu sa nasim zenama....

Ma u redu je sve to, ribe, mamci, varalice i ostale trice.
Ali ustajati u pola 4 ujutru da bi se išlo tamo negde na Tisu!?! :shock:
Ne razumem tu strast.
Radije spavam. :wink:

<((()>< <((()>< <((()><

Nije lose ni preko noci. Poneses pivo i ko pusi travu, (smota Joint) urokas se kao lav legnes na spavanje. Ujutro samo pregledas stapove (ako te u toku noci nije probudio koji trzaj) dotuces peostalo pivo i vratis se kuci sretan i prezadovoljan.
Sta ima bolje od toga?

sinnke:
Tako stavljena glista je daleko uocljivija za ribu nego stavljena duz udice.
Zavisi sta pecas. Glista je najbolja za pastrvu samo je zabranjena, zato sto su pastrve lude za glistom.
Ja sam lovio klenove. Samo skakavac bude na udici. To ti je prava umetnost, zato sto se lovi po povrsini i vide te. U momentu kad zabacis pred klena, skakavca moras biti savrseno miran inace zbrise dok si trepnuo. Ima tu jos mali milion fora. Ja pecam ceo zivot i jos puno toga neznam. Najbojle lovim klena i pastrvu mogu se cak strucnjakom nazvati.
To ti je vrsta ribolova de nisi stalno na jednom mestu. Ja sam da bi ulovio desetak klenova prelazio i po 15 kilometara dnevno.
Nisi ti danas pametan zato sto nisi pijan nego verovatno zato sto nisi otisao na pecanje.

Back