PAZI, PAZI, LEGALNO....

Dlakava_Strvina

Ističe se
Banovan
Poruka
2.942

Povod za pisanje ove teme se zasniva na ličnom višegodišnjem iskustvu, pročitanim tekstovima u stručnim časopisima kao i sijaset tekstova i analiza nadjenih na internetu, kao i naša svakodnevica. Dakle, molim urednika da ne zatvara temu brzopleto jer ne propagiram pirateriju nego iznosim svoj stav.
 

Našoj zemlji je zaprećeno novim ekonomskim sankcijama ako se ne stane na put pirateriji svake vrste. Tako da su u prvi plan izašli predstvanici "zvučnih imena" poput Microsofta čije se aktivnosti zasnivaju na pretećim reklamama o zatvoru pa počeli i uvoznici drugih "softverskih paketa".
Niko ne piše o kvalitetu programa i šta dobijamo nego samo o sankcijama!

Još tužnije je što su se uz njih prišljamčili Kurta i Murta pa oće da zaštite svoje "umotvorine". Tako sam pred Novu godinu video neku "reklamnu molbu" u kojoj su se kreveljili Leontina, Kemiš i neka kompozitorka. Nosioci srpske kulture valjda.
A ne bih pominjao Ramba koji ima običaj da javno emituje bilo koji deo autorskog dela svojih kolega podsmevajući im se a pritom sve to naplati (is voje i njihovo). Nadam se da deli sa njima. Valjda je Šemsa dobila deo kinte od pesme "Zastavnik Džemo"? Zdravko Čolić, Aca Lukac, Ceca kradu grčke melodije pa nemoj neko da ih je piratovao! Treba da zarade za svoj uloženi trud.

Daleko je Madonna!
E a što Madonna? Pa ništa za potrebe jedne pesme svo vreme vrtela u krug Abba-in mega hit pa nikom ništa. Nisu je tužili. Zna se čije je. A ovi naši bi bar mogli da imaju dovoljno obraza pa da napišu na primer A.Lukas "Pesma do bola" - "Ja ta lefta" Keba pevao "Paint in Black" od Mik Džegera. Još da počnu "Knocking on the heaven's door"

Malo reda u tom Vašem "legalnom", gospodo...
Narodna pesma se ne sme naplaćivati kao autorsko delo - cvrc!
Ajde donesite ovakav zakon.
Ono što je njihova intelektualna svojina nek valjaju ali ako se vade na proverene hitove da bi postali popularni - šipak.

U srednjem veku su gadjali paradajzom "umetnike" na trgovima.
Eeeee... Nema toliko paradajza danas.
 

Kiosci prepravljeni legalnim DVD diskovima

Gde je player na kupljenom disku? A? Čime da gledam? Kome da vratim ako nisam zadovoljan kvalitetom? Kao setili se mangupi pa kultne filmove naplaćuju 130 dinara skuplje. Radovan III kao re-master-ovan!? Jaka mudrost boost-ovati zvuk i ostaviti mašini da pojačava šumove a utišava dramaturške momente kada glumac povisi glas. Zvuk je uvek iste jačine. Ne svidja mi se. Vratite mi pare!
 

Legalni softver

Veliki trud su uložili predstavnici Microsofta na plašenju mušterija zatvorom. Dlakavi im predlaže izgled reklame za 2006-tu: Plava pozadina, logo firme zveknuti u neki ćošak pa navesti sledeće: da li ste kupili Windows bez ili sa Windows Media Playerom koji je zabranila Evropska Unija? Pošto nismo u istoj kod nas se prodaje "full" izdanje. A što su im zabranili program koji služi samo za muziku i film? O, da li samo za to? Šta to kriju. Pa nek napišu kupite sistem koji redovno beleži šta koristitie i koliko, da ne bi ste zaboravili. Pa "nevidljivi" fajlovi - TO SMO MI! KUPITE NAS!

A znate za pojedine radnje koje kad vam prodaju računar nalepe na kućište "predvidjeno za rad sa Windowsom"? Pa jao! To znači da imate ATI gfx kartu i Winmodem. Ove dve stavke prave problem kad prelazite na Linux. Morate da imate pravi, serijski modem i bar nVidia karticu.
Posotoji sijaset gfx kartica koje Linx prepoznaje bez problema ali naši uvoznici zapeli za ove dve pa eto... ATI neće iz komercijalnih razloga da napravi open source drajver dok god neko to ne odradi.

Vratio bih se ponovo na legalan softver.
Pojedine države su zakonom regulisale da niko ne može biti uvoznik ni predstavnik neke firme ako kupac nema pravo da napravi ličnu kopiju medijuma sa programom ili da može da zameni ako dodje do ošrtećenja originala. Takodje ne znam da li se kod nas poštuje pravilo da kupljeni program možete vratiti posle 90 dana ako niste zadovoljni. To je zato što kod nekih programa nisu uključene sve opcije dok su u "trial" periodu pa kupac pomisli da će sa istim moći da uradi posao kad kupi.

Pa su tu još neke pojave od kojih nas zakon ne štiti a koji Amerika počinje polako da primenjuje. Naime uz monoge legalne programe dobijate "dodatke" koji se uglavljuju u sistem (mahom u browser) i koji prate vaše aktivnosti. Za neke dobijete obaveštenje a za neke ne. Recimo nekoliko muzičkih programa šalje Vaš notni sistem neke melodije. I sa modemom ide brzo kamoli sa ADSL-om ili kablovskom. Pa onda kod šahovskih programa - ocene poteza kod pojedinih otvaranja ili čitave kombinacije. Kažem ne kod svih, kod pojedinih. Morate da imate firewall koji će vas o tome obavestiti.

I tako, em platite, em vas prate em vam uspore računar dok vrše ta beleženja.

A ja mislio da samo u patch-evima hakeri stavljaju, sem "registracije", neke "programerske kreacije" koje ćete teško provaliti...

Samo probajte da uporedite brzinu u radu Pentium II na 800 MHz pod Linux-om i Pentium IV od 1700 MHz pod Windows-om.

Da li ste znali da sa Open Office 2 paketom imate BESPLATNU i FUNKCIONALNU zamenu za papreni Microsoft Office i ništa jeftiniji Adobe Acrobat?
Naime otkucate tekst ili tabelu (po potrebi ubacite slike) i eksportujete u PDF format - ušteda ukupno 1000€ A tu je još aplikacija.
To nećete videti u reklami ali će vam ponuditi "najnoviju zamenu" Office-a od "samo" 100€ koji sadrži Word,Excel i PowerPoint
Namerno ubačeno za Windows okruženje inače je OpenOffice Linux perjanica.

A cenjene uvoznike računarske opreme molim da bar obezbede uputstvo za uredjaj na Srpskom. Prava sreća kad naidjete na uputstvo sa derivatom od Srpskog - "maternji" jezik nekih novih nacija.
Znate, u pojedinim zemljama zabranjuju uvoz ako ne postoji adekvatan prevod a neke firme same obezbede.

E na zdravlje sa legalnim...
Srbin sa svojih 100-150€ treba da plati ono što Amerikanac sa desetostruko većom platom neće? Tamo još pomnožite cifru sa četiri a kod nas eventualno sa dva u četvoročlanoj porodici. A to što nam daju softver sa popustom, hm... Pa da je to stvarno popust pa stranci bi ovde kupovali original... Uostalom NISU SRBI HAKOVALI TE PROGRAME NEGO VAŠI. Probajte da nadjete statistike na internetu o količini softvera "sumnjivog porekla" u razvijenim zemljama.

GDE JE DOMAĆI ZAKON O ZAŠTITI KUPACA?
 
Tesko da ce se Srbija ocistiti od piraterije. Npr. kod mene na fakultetu se koristi piratski softver, tu nema daljeg komentara.
Nemam nista protiv piraterije posto ovaj nas jadni narod original ne moze priustiti. Kad naraste standard, onda ce to biti moguce.
Ali pravo pojedinca da zastiti svoja autorska prava je nesto sasvim normalno i trebalo bi da se podrazumeva, pogotovo za prave umetnike koji svoja dela sami stvaraju, a ne kradu kao gore pomenuti. Npr. ja smatram da je Vlado Georgijev srpsko-crnogorski umetnik, i da ga ja nesto obozavam kupila bih njegov cd (original). Ko zna mozda i kupim.
 
Cekam kuma:
Domaceg kupca najbolje stiti znanje ili ti obratno, najvise ga hebe neznanje.
A da ne pricam o nasim uvoznicima svakakvog djubreta, naravno, za dobar procenat.


Tačno!
Evgenij Kaspersky se recimo zaprepastio šta su ga Srbi pitali (sam je tako izjavio) prilikom prezentacije svog paketa. Za razliku od drugih Srbinu ne možeš da prodaš samo šarenu kutiju.

Radi se o zaštiti kupca. To je tema.
A korišćenje piratskog softvera ima svojih začkoljica: ne možete da učestvujete na konkursima gde vam pritom traže serijski broj a ako ništa drugo, u patch-evima se mahom kriju hakerske "začkoljice"


.pissbottleman:
Nemoj dlakavi,brate mili....ko ce sve ovo da citava?

Pa zar ne vidiš da sam usitnio na nekoliko?

:lol:
 
STRVINA KRALJU
38.gif
38.gif
38.gif
38.gif
38.gif


32.gif
 
Uaaaaaaaaaaa PIRATERIJA :!: :!: :!:

Pa kakvi su to ljudi koji uzimaju hleb na tudju muku i nista njima ne daju :shock:
I vi kazete zivela piraterija :!:
Pa vi niste u vinklu 100% :idea:

ZIVELA WAREZ ZAJEDNICA :!:
Oni nam sve to daju dzabe, ali ne traze pare za nesto sto nije njihovo.
To su pravi likovi , a pirati su obicni paraziti :!:
 

Back
Top