PayPal i Srbija

• Začetnik teme Začetnik teme T-Zex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

T-Zex

Veoma poznat
Poruka
13.698
Može li neko realno da raščivija šta je u stvari glavna prepreka da fizičko lice naruči i plati robu iz inostranstva?

http://www.blic.rs/vesti/politika/djb-nbs-obmanjuje-gradane-da-je-paypal-dostupan-u-srbiji/se2lcxn

Pokret "Dosta je bilo" ocenio je danas da Narodna banka Srbije već godinama obmanjuje građane da je PayPal dostupan u Srbiji i ne čini ništa da promeni zastareli Zakon o deviznom poslovanju na osnovu koga taj elektronski način plaćanja ne može da radi u zemlji dok se ne registruje i ne dobije licencu.
"Dosta je bilo" u saopštenju ocenjuje da takvi finansijski propisi primoravaju građane da žive u prošlom veku ili da plaćaju globu nesposobnoj državi.

"Ovakvo ponašanje zaista je skandalozno i nedopustivo. Država mora da prestane da sprečava razvoj modernih tehnologija i omogući veću konkurenciju na tržištu da bi servisi za građane bili bolji", navodi Pokret i podseća da je Vlada Srbije više puta najavljivala da će otkloniti sve prepreke za ovaj elektronski način plaćanja.
Nakon svega, preduzetnici u Srbiji koji koriste PayPal za naplatu svojih usluga i proizvoda, dodaje Pokret, suočili su se sa prekršajnim postupcima i ogromnim kaznama. Prema oceni Pokreta, postupci NBS i devizne inspekcije su zastareli, suprotni interesima privrede, sputavaju rad malih preduzetnika koji se ionako jedva bore sa usporenom administracijom, nesposobnom birokratijom i gomilom poreza i doprinosa koji više predstavljaju harač nego naplatu usluge.

"Država sve čini da uguši privatnu inicijativu, a primer sa PayPal-om je samo jedan u nizu neprihvatljivih postupaka preduzetih upravo u godini koju su sami nazvali Godinom preduzetništva", navodi se u saopštenju. Pokret pita zašto Srbija, sa svojih sedam miliona potencijalnih korisnika, očekuje da se kompanija, već registrovana u EU sa tržištem od pola milijarde ljudi, angažuje oko registracije i otvaranja predstavništva na tako malom tržištu.
"Nema nijednog razloga da to bude tako. Kolika je šteta i za državu govori procena da se čak dve trećine startapova iz Srbije registruje u inostranstvu, upravo zbog nemogućnosti da koristi PayPal", navodi DJB.

NBS je posebna priča, zato lepo koristiš payoneer karticu i tih problema nemaš...Da ne bude da ih promovišem, ali jednostavnije je u Srbiji od paypala, sigurnije i za krajnjeg korisnika iz Srbije i jeftinije.

pa ne daju da kupujemo preko kvalitetnije i jeftinije,patike 3x manje u usa kostaju,tehnicka roba u dolarima manje nego kod nas u eurima,lopine lazovske

A carine, porezi i slično pri uvozu? To ćemo da "zaboravimo" ;)

Ni u EU ne možeš da naručiš i uvezeš "patike i tehničku robu" (ili bilo šta drugo) iz USA bez plaćanja carine, PDV-a, poreza i drugih dažbina.

Ma dobro, sve i da se plati carina i porez, kad mi treba na primer ureznica i nareznica 7/32" iz UK ili USA, ovde treba da rodiš mečku da nađeš ili naručiš preko nekoga...
Znači ipak je kao i za sve drugo u pitanju interesni lobi sivih majmunencija, a mudrijaši iz politike nabrajaju nemušte razloge :/
Ovog Kradulovića-smradulovića ne podnosim jer je i sam krimos, ali ovo što su reli njegovi dejebeovci stoji

Poslednja izmena:
A carine, porezi i slično pri uvozu? To ćemo da "zaboravimo" ;)

Ni u EU ne možeš da naručiš i uvezeš "patike i tehničku robu" (ili bilo šta drugo) iz USA bez plaćanja carine, PDV-a, poreza i drugih dažbina.
placaju ali na one cene im izadje jeftinije na njihov standard koji je 10x veci od naseg,samo nemoj molim te po nicemu da se poredimo sa normalnim svetom,opste poznato da je jeftnije evropski auto uvesti iz usa nov ali ne moze zbog naseg distributera

Poslednja izmena:
Zasto je paypal toliko bitan?

Puno zalbi na njegov rad postoji, cena transfera uopste nije nijeftina, a u svakom trenutku mogu da vam zatvore racun i da se bakcete da teskom mukom dokazujete da je novac bas vas....

Mnogo problema, dok obine debitne kartice , a tek kreditne nemaju nikakve probleme...

A ako je tema o pravljenju merchant gate servisa, i on postoji u Srbiji , ali je skup ubitacno za mali promet....toliko skup da je smesno i pomisliti da oslanjas biznis na njega....ali to je stvar srpskog mentaliteta.....Paprika je skuplja kod proizvodjaca nego kod preprodavca....a jos ako ga uvredis zato sto hoces da kupis manje od 20 kg, ima da ti zacepi cenu i duplo...

u periodu od februara 2014. do jula 2015. godine

obavio sam pedeset dve (52) transakcije sa celim svetom

preko PayPal & eBay servisa

i ne vidim u čemu je problem

:?::!:

sve funkcioniše gotovo besprekorno

uključujući i našu carinu, poštu

što je, mora se priznati, za nevericu

:neutral:

jedino što sam primetio (od proleća 2015. ?) je, da kao fizičko lice :cool:

više nisam mogao slati novac nekome preko PayPal-a koristeći samo njegov mail

i obratno..

naravno, pristao sam na bankarska jajarenja prilikom konverzije valuta

jerbo, iako imam devizni račun, morao sam ovaj :: predviđen za net plaćanja

pothranjivati dinarima

:eek:

eto, samo toliko o "slobodnom tržištu"

::

carine su oko 30%

uz napomenu

da ponekad morate čekati duže

a ponekad možete imati i sreće

npr. preko ...

jednom

nisam je čak ni platio

za predmet vredniji od 300 evra.

:worth:

Poslednja izmena:
A sto je PayPal toliko bitan,postoje i drugi servisi.

Zasto je paypal toliko bitan?

Puno zalbi na njegov rad postoji, cena transfera uopste nije nijeftina, a u svakom trenutku mogu da vam zatvore racun i da se bakcete da teskom mukom dokazujete da je novac bas vas....

Mnogo problema, dok obine debitne kartice , a tek kreditne nemaju nikakve probleme...

A ako je tema o pravljenju merchant gate servisa, i on postoji u Srbiji , ali je skup ubitacno za mali promet....toliko skup da je smesno i pomisliti da oslanjas biznis na njega....ali to je stvar srpskog mentaliteta.....Paprika je skuplja kod proizvodjaca nego kod preprodavca....a jos ako ga uvredis zato sto hoces da kupis manje od 20 kg, ima da ti zacepi cenu i duplo...

u periodu od februara 2014. do jula 2015. godine

obavio sam pedeset dve (52) transakcije sa celim svetom

preko PayPal & eBay servisa

i ne vidim u čemu je problem

:?::!:

sve funkcioniše gotovo besprekorno

uključujući i našu carinu, poštu

što je, mora se priznati, za nevericu

:neutral:

jedino što sam primetio (od proleća 2015. ?) je, da kao fizičko lice :cool:

više nisam mogao slati novac nekome preko PayPal-a koristeći samo njegov mail

i obratno..

naravno, pristao sam na bankarska jajarenja prilikom konverzije valuta

jerbo, iako imam devizni račun, morao sam ovaj :: predviđen za net plaćanja

pothranjivati dinarima

:eek:

eto, samo toliko o "slobodnom tržištu"

::

carine su oko 30%

uz napomenu

da ponekad morate čekati duže

a ponekad možete imati i sreće

npr. preko ...

jednom

nisam je čak ni platio

za predmet vredniji od 300 evra.

:worth:

Okej, hajde neka mi neko objasni kako da platim kao fizičko lice (znači bez firme) čoveku u Oxfordu za set ureznica i nareznica?
Znači ja platim unapred i on mi pošalje robu.
Kako?

Okej, hajde neka mi neko objasni kako da platim kao fizičko lice (znači bez firme) čoveku u Oxfordu za set ureznica i nareznica?
Kako?

nema problema da se kupi bilo sta preko PP.
evo dokaz da sam u ponedeljak platio odredjeni proizvod iz Kalifornije

coMZ6Ho.png

prilikom kupovine sam odabrao kurirsku sluzbu DHL kod koje imam mogucnost da pratim napredovanje svoje posiljke

GxQgbGW.png

na slici lepo pise da sam platio 19-og a u Srbiju je stiglo 21-og. Sutra ce biti isporuceno na kucnu adresu, ako i dalje ne verujes mogu da ti slikam paket sutra.
Jedina nejasna stvar je obracun carine, recimo kad sam kupovo staklo za tablet platio sam carinu iako po zakonu ne bi trebao a za punjac za lap top nisam platio carinu. Takodje kod procene vrednosti robe ne gleda se racun nego neko njihovo interno pravilo a po zakonu kad fizicko lice kupuje za licnu upotrebu ne carini se roba ispod 70 evra. Jos jedna nabuloza procenjena vrednost + troskovi prevoza = osnovica za obracun carine!? wtf ali Srbija rodjo

Problem sa PP i NBS je druge prirode. Naime ako podjemo od toga da znas sta je PayPal onda znas da imas mogucnost da saljes novac drugom korisniku. U Srbiji to nije dozvoljeno jer po zakonu fizicka lica ne mogu poslovati drugom valutom sem dinara unutar Srbije. Nema problema da ti kupis proizvod ili posaljes pare nekom u Banglades ali ima problem ako Marko salje pare Petru. Da bi to bilo moguce NBS trazi od PP da uvede dinar kao jednu od svojih valuta a ove bole ona stvar da se cimaju zbog malog tazista kakva je Srbija sa svojih 7 miliona stanovnika od kojih ce mozda 10% da koristi njihove usluge.

Isti problem je recimo da neka nasa firma uvede mogucnost placanja preko PP jer ne mogu da rade promet u domacem trzistu u drugoj valuti osim dinara. To je isti zakon koji brani tebi kao gradjanju ove zemlje za imas racun udrugoj zemlji ako ti je prebivaliste Srbija. Ne pokusavaj da shvatis, to je bankarski lobi. Prica o pranju novca i slicnom ne pije vodu jer ti te pare ako hoces da uzmes u ruku moras da povuces sa PP na racun u zemji. Onda te banka pozove da potpises osnov priliva i dalje je na poreskoj da li ce da proverava ko je platio porez ili nije.

rezime: problem je samo da trgujes unutar zemlje Srbije sa drugom valutom a da to nije dinar. Sto se kupovine tice mozes trositi do besvesti odnosno koliko imas u novcaniku. Totalno glupa stvar jer NBS mora biti interes da omoguci sto veci unos deviza u zemlju, ali ako bi ti placao racun za struju preko PP kako bi recimo Kosticeva AIK banka ili neka druga naplatila proviziju?

Kako?

Ja koristim paypal normalno, svasta kupujem preko njega.

Imam Raiffaisen Virtuon Visa karticu, sa njom sam napravila nalog na Srbiju. Pre 6-7 godina, to je bila jedina kartica koju su prihvatali, tako da mozda i to igra neku ulogu. Radi sve regularno.

Mozes da se registrujes na Bosnu i Hercegovinu, a mozes i da napravis koliko hoces kartica na entropay-u (https://www.entropay.com/), pa se sa njima prijavis gde hoces, to sam ja radila pre nego sto je "zvanicno" dosao u Srbiju. Nisam nikad imala nikakvih problema.

nema problema da se kupi bilo sta preko PP.
evo dokaz da sam u ponedeljak platio odredjeni proizvod iz Kalifornije

coMZ6Ho.png

prilikom kupovine sam odabrao kurirsku sluzbu DHL kod koje imam mogucnost da pratim napredovanje svoje posiljke

GxQgbGW.png

na slici lepo pise da sam platio 19-og a u Srbiju je stiglo 21-og. Sutra ce biti isporuceno na kucnu adresu, ako i dalje ne verujes mogu da ti slikam paket sutra.
Jedina nejasna stvar je obracun carine, recimo kad sam kupovo staklo za tablet platio sam carinu iako po zakonu ne bi trebao a za punjac za lap top nisam platio carinu. Takodje kod procene vrednosti robe ne gleda se racun nego neko njihovo interno pravilo a po zakonu kad fizicko lice kupuje za licnu upotrebu ne carini se roba ispod 70 evra. Jos jedna nabuloza procenjena vrednost + troskovi prevoza = osnovica za obracun carine!? wtf ali Srbija rodjo

Problem sa PP i NBS je druge prirode. Naime ako podjemo od toga da znas sta je PayPal onda znas da imas mogucnost da saljes novac drugom korisniku. U Srbiji to nije dozvoljeno jer po zakonu fizicka lica ne mogu poslovati drugom valutom sem dinara unutar Srbije. Nema problema da ti kupis proizvod ili posaljes pare nekom u Banglades ali ima problem ako Marko salje pare Petru. Da bi to bilo moguce NBS trazi od PP da uvede dinar kao jednu od svojih valuta a ove bole ona stvar da se cimaju zbog malog tazista kakva je Srbija sa svojih 7 miliona stanovnika od kojih ce mozda 10% da koristi njihove usluge.

Isti problem je recimo da neka nasa firma uvede mogucnost placanja preko PP jer ne mogu da rade promet u domacem trzistu u drugoj valuti osim dinara. To je isti zakon koji brani tebi kao gradjanju ove zemlje za imas racun udrugoj zemlji ako ti je prebivaliste Srbija. Ne pokusavaj da shvatis, to je bankarski lobi. Prica o pranju novca i slicnom ne pije vodu jer ti te pare ako hoces da uzmes u ruku moras da povuces sa PP na racun u zemji. Onda te banka pozove da potpises osnov priliva i dalje je na poreskoj da li ce da proverava ko je platio porez ili nije.

rezime: problem je samo da trgujes unutar zemlje Srbije sa drugom valutom a da to nije dinar. Sto se kupovine tice mozes trositi do besvesti odnosno koliko imas u novcaniku. Totalno glupa stvar jer NBS mora biti interes da omoguci sto veci unos deviza u zemlju, ali ako bi ti placao racun za struju preko PP kako bi recimo Kosticeva AIK banka ili neka druga naplatila proviziju?

I koliko si platio DHL? Meni je na primer lik iz Engleske poslao neke nestandardne plastike za bubnjeve, ništa teško (oko 3kg), i platio sam DHL od Oxforda dovde oko 14.000 dinara!! Mnogo bre...
A za to plaćanje koje si gore naveo moram da se raspitam kako to ide.
Hvala za info

Ja koristim paypal normalno, svasta kupujem preko njega.

Imam Raiffaisen Virtuon Visa karticu, sa njom sam napravila nalog na Srbiju. Pre 6-7 godina, to je bila jedina kartica koju su prihvatali, tako da mozda i to igra neku ulogu. Radi sve regularno.

Mozes da se registrujes na Bosnu i Hercegovinu, a mozes i da napravis koliko hoces kartica na entropay-u (https://www.entropay.com/), pa se sa njima prijavis gde hoces, to sam ja radila pre nego sto je "zvanicno" dosao u Srbiju. Nisam nikad imala nikakvih problema.

Hvala za info, sad ću polako da objašnjavam sebi kako to tačno ide... :)

...................................................

za ovu porudzbinu platio sam oko 7 evra i to je uracunato u ovih 48 evra sto vidis gore, znaci platio sam DHL pre nego sto su preuzali paket. Postoji opcija i da ide redovnim putem preko poste ali to potraje puno vise.
Kod ovog proizvoda i firme iHerb stoje opcija DHL oko 7 evra isporuka za 3 dana a ima opcija oko 1 evra ali stize za 15 dana.
To ti sve zavisi od tezine paketa u principu i koliko je posla potrebno.

Ako racunas avion iz Kalifornije u Brisel, pa Budimpesta pa Beograd i na kraju meni u Sombor sve za 3 dana za 7 evra naravno da se isplati.
Da su trazili puno vise pare isao bi sporiju opciju
sve ti mora biti poznato pre narucivanja, tek kad ti sve stave crno na belo kliknes placaj on te vodi na racun PP ti se logujes i potvrdis placanje.
Jedino bi carinu morao platiti kesom kad stigne do tebe ali to vec zavisi samo od nase carine

Poslednja izmena:
za ovu porudzbinu platio sam oko 7 evra i to je uracunato u ovih 48 evra sto vidis gore, znaci platio sam DHL pre nego sto su preuzali paket. Postoji opcija i da ide redovnim putem preko poste ali to potraje puno vise.
Kod ovog proizvoda i firme iHerb stoje opcija DHL oko 7 evra isporuka za 3 dana a ima opcija oko 1 evra ali stize za 15 dana.
To ti sve zavisi od tezine paketa u principu i koliko je posla potrebno.

Ako racunas avion iz Kalifornije u Brisel, pa Budimpesta pa Beograd i na kraju meni u Sombor sve za 3 dana za 7 evra naravno da se isplati.
Da su trazili puno vise pare isao bi sporiju opciju
sve ti mora biti poznato pre narucivanja, tek kad ti sve stave crno na belo kliknes placaj on te vodi na racun PP ti se logujes i potvrdis placanje.
Jedino bi carinu morao platiti kesom kad stigne do tebe ali to vec zavisi samo od nase carine

Razčivijaću sve...hvala puno

evo imas u spojleru kompletnu narudzbu. Cena je 40.67 + 7.24 transport i to sve placam iHerbu kod narucivanja. Oni kad predaju paket placaju DHl tih 7.24 sto sam im ja platio. Takav je njihov dogovor a meni ti uslovi odgovaraju. Zato je bitno kad kupujes da uvek gledas kod koga kupujes da ne bi bio zavrnut i proucis uslove kupovine i transporta. Tebi je verovatno taj englez poslo kao fizicko lice samo rekao DHl placu kupac.

28760023687941371784.png

evo imas u spojleru kompletnu narudzbu. Cena je 40.67 + 7.24 transport i to sve placam iHerbu kod narucivanja. Oni kad predaju paket placaju DHl tih 7.24 sto sam im ja platio. Takav je njihov dogovor a meni ti uslovi odgovaraju. Zato je bitno kad kupujes da uvek gledas kod koga kupujes da ne bi bio zavrnut i proucis uslove kupovine i transporta. Tebi je verovatno taj englez poslo kao fizicko lice samo rekao DHl placu kupac.

28760023687941371784.png

Da, okej, samo još da vidim za to plaćanje firmi u inostranstvu kao fizčko lice odavde...
Taj deo mi je potpuno nepoznat.
Znam mnoge drugare koji naručuju preko nekoga sa strane pa im donose, pa tu svakakve peripetije. Ili traže ko ima firmu ovde registrovanu, pa dozvolu za spoljnu trgovinu, pa pravdanja plaćanja...užas.
Ja sad na primer iz Thomann-a hoću neki deo da kupim, uplatim iznos i oni mi pošalju. Ništa lepše! Ali znam da je to problem, jer iz nekog razloga nije moglo tako (valjda zato što kao fizičko lice ne možeš da vršiš devizno plaćanje firmi u inostranstvu?).
Sad ovde čitam kako postoje neki načini, ali sam u potpunom u neznanju o tome.

-------gde i kako uplaćuješ njima novac?------------

Poslednja izmena:
Nisam siguran da razumes sta je PP pa cu pokusati da uprostim maksimalno.
PayPal je internet banka koja sluzi za sve za sta sluzi i bilo koja druga banka koje vidjas po ulicama.
Otvoris racun kod njih vrlo jednostavno, treba ti mejl adresa i neka kartica za internet placanje. ja imam racun kod Inteze i koristim njihovu Visa Electron karticu. Odrzavanje kartice i deviznog racuna kod Inteze je besplatno.
Nakon sto si otvorio racun kod PP imas opciju dodaj karticu. Ukucas podatke sa svoje kartice, prilicno je jednostavno da ispratis. Oni ti skinu sa te kartice neki mali iznos recimo 1 evro i odmah ga vrate. Ili opcija dva da skinu iznos od 1-3 evra pa ti pogledas koliko si skinuli i taj broj ukucas. to je neki nacin da dokazes da ti jesi vlasnik kartice a ne da si otvorio racun sa tudjom karticom.

Zatim odes na neki strani sajt i izaberes lupam adapter. Dobro pogledaj sve sto je u opisu artikla, kako salju koliko kosta itd. Ako ti odgovara ponuda dodas artikl u korpu i nastavis kupovinu dalje. Kada si odabrao jedan ili vise artikala ides u korpu da odradis placanja (kao da ides na kasu). Izaberes opciju placam PP i onda ti se otvori strana PP za logovanje. Ukucaj mejl i sifru i vidis sta pise. ili imas dosta novca na balansu ili ce oni povuci taj iznos sa kartice koji su verifikovo. To je sva mudrost.

Sad se verovatno pitas a sto ne platim odmah karticom nego kristim PP jer i oni uzmu neku kintu kao posrednik kad povlacis novac sa kartice preko njih? Razlog je prost i tice se tvoje zastite. Recimo iHerb kod kojih sam ja kupovo artikl ima svoj racun i poznata je firma. Ako ne dobijem robu kako je dogovoreno napisem to PP i kao dokaz polozim screen shot koji su uslovi bili. Istog trena PP zamrzava taj iznos na racunu iHerba i trazi dokaz da su mi dali robu. Ako ne mogu da dokazu PP uzima pare od njih i daje meni. Da sam placo sa karticom mogu se slikati da vratim pare.

Ali ponavljam bitna je reputacija gde kupujes, jer moze neki lik da napravi lazni racun na PP i naplati ti pare a ti se posle zali i PP ce zamrznuti njegov racun i cekati neku uplatu da bi od toga vratio pare tebe ali pitanje je da li ce do toga doci jer ima prevaranata koji za svaku prevaru prave novi racun. Zato kupujes samo od proverenih firmi. Imas masu koji se zale da ih je PP zaznuo a zeznuli su sami sebe.

znaci i ja sam fizicko lice pa sam kupio od firme.
Ali ti recimo racun na PP mozes koristiti i da naplatis neke stvari. Ima nacina i da zaradis nesto radeci online pa budes placen preko PP i onda prakticno ni ne moras da placas sa karticom nego sa lovom sa balansa. Recimo imas neki sajt i neko ti kaze evo ti 10 dolara ako okacis moju reklamu. On ti uplati 10 dolara sa svog PP na tvoj i tebi to stoji na balansu. Onda odes na Ali Expres recimo i kupis za 6 dolara adapter za lap top. Znaci zaradio si online 10 dolara i potrosio. Nisi morao koristiti svoju karticu.

Mnogo mogucnosti pruza PayPal i nije nikakvo zlo.

nikada nece za ziveti

Šta neće zaživeti? Plaćanje paypalom na stranim sajtovima (aliexpress, ebay npr.) radi bez problema (imam intezinu internet karticu vezanu za PP). Gvakamole je već objasnio: ja mogu da pošaljem nekome (ili platim) recimo evre, mogu od njega da primim evre, ali iz Srbije u Srbiju ne može ništa osim dinara, a dinar nije u spisku valuta koje PP koristi.

Back