pauza posle srednje

skoljkica90

Obećava
Poruka
94
sta mislite o pravljenju 1 god pauze posle srednje, do upisa faksa?
razlozi..... bilo sta... odlucis da malo "odmoris mozak", putujes, ucis jezike, citas, razmisljas o tome sta bi studirala... ili jednostavno ne upadnes zeljeni faks u prethodnom roku i silno se razocaras.

gube li se radne navike, ili je to mozda dobra opcija? jeste li tinejdzeri razmisljali o tome?

Vrlo rizicna odluka. Godinu dana je dug period tokom koga ces se udaljiti od skolovanja, a posle se tesko nastavlja. Cak i da nastavis bez problema glupo je da odlazes zavrsetak skolovanja godinu dana - zavrsi taj posao pa onda idi dalje i u radi sve to sto bi htela posle srednje skole.

Samo da napomenem da nisam tinejdzer jer se ne znamo sa foruma. Ja sam odrasla osoba koja je mama jednog tinejdzera, a imala sam pauzu u skolovanju i skupo me je to kostalo, mnogo zivaca sam potrosila i dodatnih problema sebi napravila. Zavrsila sam fakultet, ali sa ovim iskustvom ti najiskrenije kazem da je to veoma klizav teren i da se ne bi trebalo zezati uopste.

Veliki pozdrav i mnogo srece!:D

Vrlo rizicna odluka. Godinu dana je dug period tokom koga ces se udaljiti od skolovanja, a posle se tesko nastavlja. Cak i da nastavis bez problema glupo je da odlazes zavrsetak skolovanja godinu dana - zavrsi taj posao pa onda idi dalje i u radi sve to sto bi htela posle srednje skole.

Samo da napomenem da nisam tinejdzer jer se ne znamo sa foruma. Ja sam odrasla osoba koja je mama jednog tinejdzera, a imala sam pauzu u skolovanju i skupo me je to kostalo, mnogo zivaca sam potrosila i dodatnih problema sebi napravila. Zavrsila sam fakultet, ali sa ovim iskustvom ti najiskrenije kazem da je to veoma klizav teren i da se ne bi trebalo zezati uopste.

Veliki pozdrav i mnogo srece!:D

Potpisujem. Vrrrrlo rizicno, mada ponekad moze biti korisno. Ja sam u tih godinu dana dobrano osetio sta je to biti tinejdzer bez posla i perspektive. Da se razumemo, matematiku potrebnu za studiranje nisam imao, pa nije bilo teorije da nastavim posle srednje skole, barem ne uspesno. Ukratko, jesam pauzirao, jer nisam ni hteo na studije. Posle sam se predomislio, posle dva tri vaspitno obrazvna samara, koje mi je udelio zivot.
I matematiku sam naucio.....

Treba ti samo :

WILL FOR POWER.

Ja znam da misljenje nekoga ko je mnogo stariji deluje prevazidjeno. I mi smo bili tinejdzeri i mislili da sve znamo ;) Znam previse ljudi koji nikada posle nisu nastavili skolovanje i kaju se i dan danas. Jedino bi ne daj Boze neki zdravstveni problem bio dovoljan razlog za pauzu.

Problem je ako ne radis nista jer je besposlenost opasna iz mnogo razloga, a problem je i ako moras da se zaposlis, osetis neke pare, posle ne bi da napustis posao, pa ces uporedo, a to mogu samo veoma veoma disciplinovani ljudi.

Eto, da ne davim vise. :)

PS Paganko, bravo za istrajnost!:ok:

PPS Ako nije tajna, mislim da bi bilo brlo korisno o kakvim "vaspitno poravnim samarima" je rec :aha:

Nee, naravno da je misljenje starijih dobrodoslo.
Nego sam ja cula mnogo razlicitih stavova na tu temu... od toga da "zaglupis", ucenje prestane da te zanima, izgubis volju i verovatno se odrices buduceg skolovanja... do toga da ako ne upadnes onde gde zelis.. bezveze je upisivati nesto drugo samo da bi se zvao "student"... i da pauziranje nije nista strasno, jer gotovo na svakom fakultetu jako mali broj sve zavrsi u roku od 4 godine...

A da li je tacno da kad pauziras godinu posle srednje, ne mozes da budes redovan, vec samo vanredan student?

i da pauziranje nije nista strasno, jer gotovo na svakom fakultetu jako mali
Ovo bi bio ispravan argument kada se za tih godinu dana nista ne bi desavalo sa licnoscu i sa okolnostima buduceg studenta. Nije isto pasti godinu i napraviti pauzu pre studiranja! Tehnicki rec je o istom vremenu, ali kada padnes godinu ti za to vreme ucis, u kontaktu si sa gradivom, sa kolegama, ides u korak sa svojom generacijom, mentalno si u toj materiji, a kada pauziras pre fakulteta ulazis u sasvim novi nacin zivota (bilo da radis ili da se provodis), gubis korak sa svojom generacijom...

btw pre ce padati na ispitima onaj ko se udaljio od skole nego onaj ko kontinuirano nastavlja da radi, cak i ako se za to vreme obrazuje na neki nacin (navela si ucenje jezika). To jednostavno nije isto jer su ispiti ozbilja stvar i potrebna je disciplina u radu, a ucenje jezika iz hobija je nesto drugo. Tako da argument da ljudi i onako ne zavrsavaju u roku nema nikakve veze u ovom kontekstu.

PPS Ako nije tajna, mislim da bi bilo brlo korisno o kakvim "vaspitno poravnim samarima" je rec :aha:

Ukratko, video sam kako funkcionise svet u kojem si niko i nista. Stam i je i preostalo? Da radim u jedinoj fabrici u gradu na ugovor, sklapam osigurace na pokretnoj traci kao idiot? Ili u komunalnom, ili da "valjam neku robu". Ili naprosto da vegetiram roditeljima na grbaci.

Na drugi strani vecina prijatelja se razbezala po fakultetima. Zaista je bilo inspirativono gledati ih koko vode svoj zivot u drugom gradu... Bilo mi jenaprosto lepo kako su postali samostalni za tako nisku cenu.....

Sada su doduse stvari ispale naopako. Vecina ih je zaglibila na faxu, ili su se vratili kuci, a ja se i dalje drzim. Mozada je bas to razlog.

Da, potreban je veliki trud, napor i ogromna volja i zelja da se nastavi, posle tolike pauze.
A da li je tacno da kad pauziras godinu posle srednje, ne mozes da budes redovan, vec samo vanredan student?

Nije. Ja sam redovan student, sa dobrom drzavnom stipendijom. Niko mi nikad nije postavljao pitanje pauziranja.

Nego sam ja cula mnogo razlicitih stavova na tu temu... od toga da "zaglupis", ucenje prestane da te zanima, izgubis volju i verovatno se odrices buduceg skolovanja... do toga da ako ne upadnes onde gde zelis.. bezveze je upisivati nesto drugo samo da bi se zvao "student"... i da pauziranje nije nista strasno, jer gotovo na svakom fakultetu jako mali broj sve zavrsi u roku od 4 godine..

Niko se ne zaglupi. Samo izgubi volju. I da, beveze je upisvati bilo sta, to se ponajcesce zavrsi bacenom godinom, sto je daleko gore od pauze. To sam vise puta imao prilike da vidim.

Ja sam napravio pauzu i nije mi zao.
Medjutim ta godina ne treba da bude godina za gluvarenje vec godina kada ces odluciti sta zelis da studiras, radis u zivotu i sl. Takodje ta godina podrazumeva da treba da nastavis da radis na sebi. Dakle recimo upises neki kurs jezika i sl. gde ces i dalje da vezbas male sive vijuge...
Ono sto npr. neke crkve i verske zajednice (katolici, protestanti...) pruzaju mogucnost je da mladi odu negde na 3-6 meseci, volontiraju (dakle rade za neki minimalni dzeparac, stan i hranu) i upoznaju mlade iz razlicitih drzava i sl. uceci ujedno neki jezik, mogucost da se mladi upoznaju, rasire vidike...

Uglavnom smo slabog karaktera, pa nas posle zabole zadnjica za školu kad jednom prestanemo da idemo.
Znači zavisi od osobe.
Ali, časti izuzecima, mislim da je godina free pre faxa nije loša, ja bih upisala tonu kurseva, našla bih neki posao za minimalac, bavila se hobijima...
Al' nema.

lako je napraviti pauzu teze je posle pauze uzeti knjige i ucuti, pitaj svoje muko drustvo da li su oni upisali srednju posle vojske garantujem ti da 95% nije, pri tom ne mislim vojsku ovu sa civilnim sluzenjem nego pravu pre '88

razlozi..... bilo sta... odlucis da malo "odmoris mozak", putujes, ucis jezike, citas, razmisljas o tome sta bi studirala... ili jednostavno ne upadnes zeljeni faks u prethodnom roku i silno se razocaras.

gube li se radne navike, ili je to mozda dobra opcija? jeste li tinejdzeri razmisljali o tome?

Ja cu to da gledam da izbegnem,ali ono sto me stvarno plasi je sto se za FON koji imim nameru da upisem,radi test iz matematike,ako mi nekada nesto nije islo to je matis.FUCKK

Loša opcija je u svakom slučaju...retko ko ako pauzira završi fax...razočaraćeš se tako i tako...a neko možda i zna šta upisuje i šta želi pa razočarenja nisu u opciji....meni je to debilno, jer srednja škola nije ništa teško od čega bi trebao da odmaraš mozak....tako da sve u svemu izgovor...

Naravno da sam razmishljao , ali nisam u situaciji da mogu sebi priushtiti pauze .

Ja cu to da gledam da izbegnem,ali ono sto me stvarno plasi je sto se za FON koji imim nameru da upisem,radi test iz matematike,ako mi nekada nesto nije islo to je matis.FUCKK

Pa onda je vreme da krenes sa nadoknadom. Meni je trebalo oko 2 meseca da savladam ponovo svo gradivo matematike za srednje skole. Ako sad krenes, imaces sasvim dovoljno vremena. Nemoj pauzirati ako vec znas sta hoces. Samo kreni u realizaciju.

Ja sam bio za to kad sam bio u srednju, medjutim sad mislim da je to glupost. Zavrsis fax sto prije i svoj si covjek.

Moze da ispadne dobra opcija ako napravis pauzu, putujes, citas, razmislis koji bi fax upisao, pa onda pokidas taj fax.Lose je uradis sve navedeno a ne pokidas fax.

Back