Paunovi

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.415
Persijski mitovi govore da je vladar Kadžara Fath Ali Šah naručio takozvani Paunov tron u Isfahanu. Nazvao ga je po imenu svoje omiljene žene Tavus - što znači paun. Od tada su persijski vladari uvek sedeli na Paunovom prestolu. Motiv drveta života sa dva pauna sa strane nalazi se i na mnogim persijskim umetničkim delima kao simbol dualnosti ljudskog života – života na ovom svetu i besmrtnosti u zagrobnom životu.

Paun se takođe može naći u grčkim i rimskim mitovima. Bio je omiljena životinja boginje Here, koja je ukrasila perje pauna očima stookog čuvara Argosa, kojeg je ubio Hermes, i muškoj životinji dala veličanstven izgled.Mit o paunu u istraživanju

Plavi paun potiče iz indijskih šuma. Tamo su ga cenili jer je jeo mlade zmije otrovnice i svojim prodornim vriskom upozoravao na tigrove. Hiljadama godina se smatra simbolom vladavine, moći, snage, bogatstva, ljubavi, strasti, besmrtnosti i lepote.

U ranoj hrišćanskoj crkvi paun se smatrao rajskom pticom i simbolom neba, blaženstva i sreće. Pošto se verovalo da se njegovo telo neće raspasti, simbolizovao je vaskrsenje, raspadljivost telesne duše i besmrtnost. U kasnijim vremenima plima se okrenula i hrišćanstvo ga je videlo kao simbol sujete.

Istovremeno, u Evropi se pojavilo sujeverje da je loša sreća zadržati pauna ili čak samo imati njegovo perje. Ova ideja je verovatno dala povoda za dugo preovlađujuće mišljenje u regionu Mediterana da su paunove oči đavolje oči, koje su povezane sa zavidnim pogledom ženske demona Lilit. Zbog toga su bili krivi za neobjašnjive smrti i druge nedaće.

Njegovi prirodni neprijatelji su tigrovi i leopardi. Prema indijskom verovanju, krik pauna donosi kišu.1698652017471.jpeg
 
Obožovam paunove.
Komšija, nedaleko od mene, uzgajao je paunove.
Ispuštaju jako čudne i, meni iritarajuće, krike.
Ne znam da li je to samo u sezoni parenja ili uobičajeno.

Paunovi su prelepi u raskošu boja kada se šepure.

Kada sam bila dete, otac mi je donosio paunovo pero koje sam dugo čuvala.

Da, mnogo godina kasnije, čitala sam knjigu 'Paunovo pero'.
Podlseti me tema.Sve preporuke za knjigu.
 

Back
Top