Patuljasta pigmejska koza

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
296.205
Clipkoza.jpg

Ovo je patuljasta pigmejska koza, najmanja koza na svetu. Potiče iz zapadne Afrike, tačnije Kameruna. Iz Afrike su u SAD uvezene 50-ih godina prošlog veka,
a u Evropu su ih prvi doneli Britanci za vreme kolonizacije. Pigmejske koze imaju dobroćudan karakter i zbog toga kažu da su najprikladnije za igru sa decom.
Zanimljivo je da uprkos malom rastu, u odnosu na svoju veličinu, mogu da daju veliku količinu mleka.

336877790_237728121936309_4989579247354010345_n.jpg

Козе су феномени по много чему, али осврнућу се само на оно што сви коњари знају. Наиме и најбешњи пастув се смирује у присуству козе и дозвољава јој да пасе поред њега. Зато су веома често присутне на хиподромима. Изгледа да ово важи и за остале копитаре. Давно сам видео како се јаренце провлачи кроз решетке и пасе поред зебре у Зоолошком врту у Београду. Код Радована Самарџића сам прочитао да је давно поред тада једине жирафе у Истанбулу била коза која јој је правила друштво.

Козе су феномени по много чему, али осврнућу се само на оно што сви коњари знају. Наиме и најбешњи пастув се смирује у присуству козе и дозвољава јој да пасе поред њега. Зато су веома често присутне на хиподромима. Изгледа да ово важи и за остале копитаре. Давно сам видео како се јаренце провлачи кроз решетке и пасе поред зебре у Зоолошком врту у Београду. Код Радована Самарџића сам прочитао да је давно поред тада једине жирафе у Истанбулу била коза која јој је правила друштво.
fenomenalno..nisam znala za psihoterapeutske sposobnosti koza...i na mene bi ova mala slatka koza delovala smirujuce :zaljubljena:

Back