Patriotizam kao školski predmet

UofC:
Japan vec nekoliko godina prolazi kroz vrjeme radikalizacije. Jos su 2001 usvojili nove istorijske udzbenike koji su odobravali zlocine Japanaca tokom Drugog Svjetskog Rata a Pemijer Koizumi je iste goidne posjetio Jasukuni Grob i odao postu japanskim vojnicima iz Drugog Svjetskog Rata. Prije nekoliko mjeseci su odgovorili na uspjesno testiranje nuklearke od strane Sjeverne Koreje tvrdnjom da Japan moze napraviti desetine atomskih bombi za 3-4 mjeseca a posto imaju najvece civilne nuklearne potencijale veoma brzo bi mogli sustici Ameriku i Rusiju.
nema nista od toga..njima su ameri stisli jaja toliko jako,da je tesko poverovati da ce se ikada izvuci makar i milimetar...

Chedo Kokardic:
Tacno tako aleksandra to mi i treba isto da uradimo i uradicemo kad pobede radikali. Demokratama nije u interesu da Srbi budu zdrava nacija vec bolesna jer oni samo tako mogu da nas unistavaju

mi se sa tim radjamo Kokardicu.....to se nasledjuje ako se ima od koga, a kod vecine ima.......
nego ti mi licis na ove koji salju decu u boj.....decu koja se ne vracaju.....a ti iz fotelje dirigujes, navijas i nakon svega analiziras ????????????

cela prica o haskom sudjenju i velikoj srbiji bi isla otprilike ovako : plan jeste postojao,sloba je znajuci da bi priznanje tog plana razotkrilo njegovu ekspanzionisticku politiku u potpunosti,poricao postojanje bilo kakvog plana i sve pokusao da predstavi kao gradjanski rat,nametnut srbiji,ali ta argumentacija je bila veoma nategnuta i tanka...

dok sa druge strane,vojislav sheshelj javno porucuje :"jeste,imali smo plan,hteli smo da napravimo veliku srbiju,a kome se to ne svidja,moze samo da prihvati da mi...."

bobanap:
mi se sa tim radjamo Kokardicu.....to se nasledjuje ako se ima od koga, a kod vecine ima.......
nego ti mi licis na ove koji salju decu u boj.....decu koja se ne vracaju.....a ti iz fotelje dirigujes, navijas i nakon svega analiziras ????????????
kakvi su nam analiticari,mislim da cheda ne bi bio uopste gori od mnogih...recimo,antonica bi ostavio za dva koplja iza... :grin:

shenzinzhe:
Kolega serbpagan, kako će se to obiti srbima o glavu? Koliko znamo nema nigde presude za genocid? ili ste vi kao one žene što imaju moć da vide ono što je nevidljivo njihovom klijentu.
postupak jos nije otpoceo,jos je u fazi osporavanja nadleznosti suda...ali,sigurno je da shesheljeva hvalisanja o planu "Velike Srbije",ni malo nece pomoci..naprotiv :sad:

serb_pagan:
naravno,i ne samo da je podrzavao,vec je zajedno sa vrlim akademicima bio jedan od kreatora tog plana,koji se zavrsio tako kako se zavrsio..varas se ako mislis da je sheshelj tada bio samo dvorska luda slobe slobode...sad,drugo je pitanje zasto se sloba tim planom nije hvalisao,valjda zato sto je normalniji od sheshelja i zato sto je znao da bi mu to uveliko oslabilo poziciju u procesu..za razliku od sheshelja koji takvim hvalisanjima sebe pokusava da napravi "vecim katolikom od pape" i time samo ojachava opuzincu za zajednicki zlocinacki poduhvat..koja ce se na kraju obiti srbiji o glavu
Zasto sam znao da ces da pomenes Akademiju :roll:
Hej, pa zaboravio si Crkvu, svi znamo da je u stvari Patrijarh bio glavnokomandujuci "svesrpskih svemirskih sila", dok su Dobrica Cosic i Kosta Cavoski bili samo opetativni zapovednici na terenu, koji su rukovodili sistematskim unistavanjem 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
nesrba na Banjici, tako sto su ih mucki i nehumano ubijali citanjem odlomaka iz dnevnika Mire Markovic :lol:

Decko ako verujes u zaveru Patrijarha, Mire Markovic, Cosica, Kostunice, Seselja, Minimaksa, Cece, Vlade Divca, Chede Kokardica i Salvantisa u cilju stvaranja "Velike Srbije" onda si stvarno ocigledno preterao sa uzimanjem halucinogenih supstanci i tu bilo kakve, cak ni medicinske pomoci nema. A ja da ti objasnjavam po sto puta da je Milosevic bio nacionalista koliko i Lenjin, me zaista mrzi.

Salvantis:
Decko ako verujes u zaveru Patrijarha, Mire Markovic, Cosica, Kostunice, Seselja, Minimaksa, Cece, Vlade Divca, Chede Kokardica i Salvantisa u cilju stvaranja "Velike Srbije" onda si stvarno ocigledno preterao sa uzimanjem halucinogenih supstanci i tu bilo kakve, cak ni medicinske pomoci nema. A ja da ti objasnjavam po sto puta da je Milosevic bio nacionalista koliko i Lenjin, me zaista mrzi.
chekaj bre rodjace..pa jel se radikali svuda javno hvale planom velike srbije? jedino oni izgleda nemaju dovoljno mudrosti da o tome barem cute,kao sto npr.rade socijalisti ... jednostavno,hvale se da je ceo rat deo plana stvaranja Velike Srbije,i sad ti mene ovde kao nesto napadas,a ja samo konstatujem ono sto od radikala svakodnevno slushamo..i od njhovog predsednika u hagu,koji pokusava da prisvoji sve "zasluge" oko stvaranja i sprovodjenja "poduhvata"

shenzinzhe:
A kakve veze ima Šešelj sa Srbijom, kada radikali ima da nestanu sa političke scena za dve godine ili u najgorem slučaju da budu oruđe vladajuće garniture?
e pa vidish ima..sheshelj je predsednik ubedljivo najjache partije u srbiji,sa nemalim udelom u proslim ratovima,bio je potpredsednik vlade,koalicioni partner SPS-a i mobilisao paramilitarce za ratove...kada se on hvali planom Velike Srbije,to zvuchi kao da je ceo rat srbija iskonstruisala radi ostvarenja "poduhvata",i time totalno diletantski,daje muslimanskim i hrvatskim nacionalistima jasan argument u cilju teze da je za celokupna razaranja na teritoriji SFRJ iskljucivi krivac srbija...

serb_pagan:
chekaj bre rodjace..pa jel se radikali svuda javno hvale planom velike srbije? jedino oni izgleda nemaju dovoljno mudrosti da o tome barem cute,kao sto npr.rade socijalisti ... jednostavno,hvale se da je ceo rat deo plana stvaranja Velike Srbije,i sad ti mene ovde kao nesto napadas,a ja samo konstatujem ono sto od radikala svakodnevno slushamo..i od njhovog predsednika u hagu,koji pokusava da prisvoji sve "zasluge" oko stvaranja i sprovodjenja "poduhvata"
'ajde opet da ponovim: da li su radikali zaista ikada imali pravu vlast u Srbiji? Koliko znam u par navrata su podrzavali manjinske vlade SPS u saveznoj i republickoj skupstini, a tokom jednog kraceg perioda su bili i u vladi (mada kao poprilicno beznacajan partner koga Milosevic nije pitao o bilo cemu bitnom). Dakle to sto Seselj prica je iskljucivo njegova licna i stranacka marketinska kampanja, a ne zvanicna vizija bilo koga ko je u ovoj drzavi imao pravu politicku moc odlucivanja u proteklih 15 godina.
Mozda bi bilo bolje da smo imali cak i takvu nacionalnu politiku (jer ako nista tesko da bi prosli gore od ovoga); mozda smo trebali zaista i politicki i vojno da intervenisemo kao drzava Srbija i u Hrvatskoj i u Bosni, da proglasimo "ujedinjenje srpskih teritorija" ili nesto slicno (i ti sam tvrdis da smo "ostavili" Srbe u Krajini i Bosni); mozda bi nas NATO u tom slucaju bombardovao vec '92 ili '93, ali ionako nas je bombardovao 1999. pa tesko da bi opet moglo da bude gore (samo bi se sve ranije zavrsilo, a mozda ne bi intervenisali uopste). Mozda....

Medjutim cinjenica jeste da se nista od toga nije dogodilo, a da je Milosevic svo vreme insistirao na potpuno drugim idejama, koristeci nacionalizam samo u cilju ocuvanja svoje vlasti. Da li zaista bilo ko ozbiljan, moze coveka koji je do kraja prisiljavao, cak silovao celu Srbiji idejom jugoslovenstva, koga je bilo sramota da koristi srpsku zastavu ili himnu, da optuzuje za ultranacionalizam? A Milosevic je bio jedini koji je u ovoj zemlji godinama imao apsolutnu vlast, ne Seselj ili neko treci.

shenzinzhe:
I šta sad? Osudiće ga na robiju ili osloboditi i gotova priča. Kakve to ima veze sa nama, ili kolega vi volite da mazohistički podnosite kao ženski jeretici što su u Otamviju najstarijem i najčuvenijem gradu na svetu bacani pred miševe.
stvari nisu bas toliko jednostavne...to shesheljevo hvalisanje o "planu Velike Srbije" moze biti veoma jak argument bosanske strane u sporu za genocid pred MSP...

Alekasandar2:
Parlament Japana usvojio je reformu obrazovanja kojom se u škole uvodi nastava o patriotizmu. U tekstu se pozivaju škole da učenicima usade ideju ljubavi prema domovini i osećanje nacionalnog ponosa. Patriotizam je definisan kao poštovanje tradicije i kulture, ljubavi prema naciji i doprinos miru i međunarodnom razvoju. Novi tekst unosi izmene u zakon o obrazovanju, donet u vreme kada je Japan bio pod okupacijom SAD, od 1945. do 1952. Kritičari osuđuju taj potez, poredeći ga sa obrazovnim sistemom koji je u Japanu postojao za vreme rata, a u kom su deca učena da se žrtvuju za cara i naciju. Glasanje je usledilo pošto je vladajuća koalicija premijera Šinzoa Abea odbacila niz mera o nepoverenju premijeru, ministru spoljnih poslova i ministru prosvete, koje je uložila opozicija kako bi usporila usvajanje zakona. Mere su deo pritiska lokalnih vlasti koje žele da se obračunaju s nastavnicima i đacima koji odbijaju da pevaju himnu caru na školskim proslavama. (Beta)

То треба и ми да урадимо.
Moze ali onda treba da preuzmemo i ostale koncepte od Japanaca.
Pa da naprimer nemamo ni jedno javno preduzece koje je drzavno.

"Parlament Japana usvojio je reformu obrazovanja kojom se u škole uvodi nastava o patriotizmu. U tekstu se pozivaju škole da učenicima usade ideju ljubavi prema domovini i osećanje nacionalnog ponosa. Patriotizam je definisan kao poštovanje tradicije i kulture, ljubavi prema naciji i doprinos miru i međunarodnom razvoju."

Ovo da uvede Ok, ali ne radikalsku verziju ovoga. Koja se razlikuje u jednom malckom detalju kao sto su teritorijalne pretenzije prema drugim drzavama.

Back