Iz rasprave na ovu temu, na drugom forumu:
Generalno, mnogo pominjes/mitologizujes XXI vek, za koji jos ne znamo u kojem ce nas pravcu odvesti. I od XX se ocekivalo mnogo, pa...
Slicno je i sa post-modernom. Kako rekoh, reci gube smisao, ne znam ni ja tacno sta je sta, ali cini mi se da ti MODERNU podvodis pod postmodernu. Postmoderna je kako je ja vidim nesto drugo. Ona podrazumeva izvesnu
reciklazu sadrzaja, pa i onih tradicionalnih ili onih koji pripadaju ranijim vremenima. Postmoderna moze dosta da zahvali romantizmu. U tom smislu mozemo gledati na veoma popularnu epsku fantastiku kao na modernu verziju "gotskih prica" karakteristicnih za romantizam. Slicno tome - u muzici gothic rock, i njegov uticaj na heavy metal, etc.
Primecena je tendencija da su veoma popularni, ako hoces moderni, romani, knjizevna dela koja se baziraju na subkreaciji (epska, delimicno i naucna fantastika) ili na originalnim vizijama onoga sto jeste bilo - najpopularnije knjige us Hari Poter i Davincijev Kod. Neki to kritikuju, ali eto - to je postmoderna.
Poenta topica, 7 od 9, ili jedna od mnogih poenti bi bila ono sto sam odavno definisao kao
drzavotvorni aksiom: Drzava treba da podstice razvoj vanvremenske kreativnosti, a ako to ne moze, onda bar ne sme da je sprecava.
Kad kazem sta je to vanvremenska kreativnost, videcemo da to drzava ne razvija vec najmanje 1000 godina. Nema piramida, Kineskog zida ... zar nije malo cudno sto se sa Meseca vidino jedino nesto sto je napravljeno pre vise hiljada godina. Da li je ova generacija, civilizacija, ostavila nesto po cemu ce biti upamcena.
Mozes reci kako je to sve bilo arcenje resursa, kako je trebalo maltretirati ljude za nesto od cega niko nije imao "koristi"... Ali ajde da ne ulazim u filozofska pitanja sta je korist - gledajmo to materijalno - da li postoji neki plan sta kada ova planeta bude prenaseljena?!? Dakle, neophodni su veliki projekti. Toliko o tome da drzava, sire civilizacija nije kreativna, a trebala bi, skoro da mozemo reci morala bi biti.
A sada malo o sprecavanju kreativnosti. Vidim u tvom izlaganju neki
fetis bezbednosti gradjana, pripadnika "drustva", gradjanina drzave... A ti bezbednosti treba da pruzi bas drzava, preko svog birokratskog, "nepristrasnog" mehanizma. Problem je sto taj mehanizam nije nepristrasan, daleko je od nepogresivog, cak postoje tendenciozne "greske".
Jednostavno, vlast kao monopol sile zeli taj monopol da zadrzi kao sam sebi cilj. E onda imamo zloupotrebe Sablje, Patriotic Act, prikriveni rasizam, kao oblike zloupotrebe one
osnovne bezbednosti.
Jos "zanimljivije" je kada se dodje do
suptilnijih nivoa, kada se birokratija mesa u svakodnevne odnose medju ljudima sve pod firmom da neko ne bi ugrozavao nekog drugog. I eto drzavne diktature gde sve sfere covekovog zivota - porodica, medjusobno povezivanje, religija - padaju pod sumnju da je u pitanju iskljucivost, da je neko maltretiran, da je to povezivanje protiv nekog treceg.
Uopste, u sadasnjem svetu je moderno sumnjati na svakoga, polaziti od toga da je covek u osnovi pokvaren. Otud i sve one tenderske komisije, sprecavanje sukoba interesa, sistem da bi kontrolisao samog sebe, a da bi bolje kontrolisao samog sebe, morao da u sebe ukljuci sve.
Nekada su birokrate vaspitavani tako da budu posteni, a nisu ni mogli zalaziti u sve sfere zivota - procitati Egipatskog sudiju, Kristijana Zaka.
a sad neki momenti:
Razlika izmedju drzave i ostalih slichnih udruzenja/entiteta je u opremljenosti monopolom fizichke prinude, sam koren rechi upucuje na znachenje ovog termina,
Koren od glagola DRZATI, ako se ne varam... O tom monopolu sam dosta rekao gore.
pa tako u jednom razvijenom post-modernom drustvu ne mora biti nuzno los, jer je samo postmoderno drustvo u velikoj meri lisheno arhaichnih vrednosti kakve su jezik, tzv.rasa, zajednichko poreklo tj. krv/koreni.
O postmodernom drustvu sam rekao dosta gore.
Rasa nije neka mnogo bitna vrednost, tu bih se slozio. Ipak: Amerika je multikulturalna, Brazil je samo multirasan. U Brazilu je JEDNA KULTURA. Bar se zna sta je brazilska kultura. Po meni je to mnogo bolji model.
Za krv i "korene" smatram da nisu u osnovi nacije. Uostalom polazim od sebe - daleko od toga da su svi moji preci bili Srbi.
E kod jezika se nikako ne mozemo sloziti.
U jeziku je osnova misljenja. Prema tome ne znam kako je jezik "arhaicna vrednost"!? On ce to mozda biti kada se izmisli telepatija, ali tada verovatno ljudska vrsta ce postati nesto drugo.
U takvom drustvu patriotizam je samo malo/neznatno vishe od pripadnosti navijachima fudbalskog kluba, fanovima nekakvog superstara ili ljubiteljima brze hrane, on je slavljenje tzv. zajednichkog nachina zivota i/ili zajednichkog seta vrednosti.
Meni je zajednicki set vrednosti ipak MNOGO vise.
Ovo je negde blisko toj tvojoj statistici i/ili shvatanju subjektivne srece kao posledice zashtite kljuchnih vrednosti /uglavnam sloboda i prava/
Recimo da sam na to mislio...
U sluchaju politichki i na svaki nachin nerazvijenog drustva kavo je nase, tzv. patriotizam nije drugo, nego cyber re-pakovanje topuzine i glogovog kolca Kraljevica Marka.
Shvatam sta si mislio, ali to nije samo po sebi lose. Lose je ako utice na procenu sopstvenih mogucnosti.
Politicki gledano - Velja Ilic i Vojislav Seselj ipak nisu isto.
Srpski nacionalizam je nesrecnim sticajem okolnosti negativno definisan i kao takav kolektivistichki i sasvim lishen mogucnosti da spontano preraste u recimo moderan/drzavni
Sad, pitanje sta je negativno, a sta pozitivno. Treba li nama drzavni patriotizam kakav sam gore definisao?
Njegove sushtinske vrednosti nisu sloboda, jednakost i bratsvo i/ili neke univerzalne vrednosti.
Univerzalne vrednosti kao takve ne postoje. a one koje ti navodis -
vrednosti su francuske revolucije, koje su manje-vise diskutabilne i vode ka nekoj vrsti drzavnog socijalizma.
Meni su mnogo jesnije vrednosti americke revolucije, makar ih je americka drzava u velikoj meri odavno izdala. Otuda u samoj Americi tolike
milicije.
To su po mom mishljenju pre svega: religijska pripadnost, krv/rasa/poreklo i kao kljuchna komponenta tzv. slobodarska tradicija/mitologizovana istorija.
Religijska pripadnost kao definisanje nacije je veoma losa i o tome sam vec govorio.
Medjutim, ono sto bi bio efikasan lek - nacionalni identitet van religijskog, ipravo srpski modernisti negiraju na razne nacine.
"krv" i rasa nisu od presudne vaznosti kod Srba, to je vise germanski koncept. Recimo da srpski nacionalisti veoma retko posezu za "etnogenezom" koja je kod Hrvata toliko omiljena.
Poreklo se odnosi na tradicionalne vrednosti koje ne moraju spadati pod naciju - dakle porodicu, lokal patriotizam, etc.
slobodarska tradicija/mitologizovana istorija nisu same po sebi lose, sve dok ne vode do zamagljivanja trenutno realnim omgucnosti. Uostalom, svuda u svetu je popularna epska fantastika.
Josh od St.Augustina postoji nekakav koren onoga sto danas nazivamo *Pravo na otpor & gradjansku neposlushnost*, pa je tako i tvoj prijatelj, barem delimichno,u pravu.
Nije moj prijatelj mislio na neposlusnost, bar ne direktno. On je ipak ucestvovao u dva rata.
Mislio je na zrtvovanje koje ne mora biti samo u ratu i ne mora biti samo "patriJotsko". Moze biti i reformsko. Kao ono "radimo 25 sati na dan, odricimo se zbog sutrasnjice, menjajmo se, budimo solidarni". Zasto bih ja radio bilo sta od toga, kad postoje lopine koje pominje Beogradski Sindikat???
Britanska Imperija je jedina nad kojom sunce nikada nije zalazilo.
Kljucno je da je ta Imperija bila spremna da SVE ucini za svoje drzavljane, ma gde bili. Kao i USA danas. A nasa drzava ne radi ni ono sto moze.
Cosa nostra ili Sicilija/Albanija/Crna gora paradrzavni plemenski nacionalizam tj. pripadnost je neshto jako slichno ovom nashem. Dakle imamo paradrzavu, parazakone, paraporez i MONOPOL FIZICHKE PRINUDE(featuring zavera cutanja & krvna osveta) in. Niko ipak ne ide tako daleko da bi u 21 veku ovaj uzasni relikt proshlosti pokushao da legalizuje, osim mozda JSO i zemunskog klana, ali chak ni pomenutom oloshu nije uspelo.
Ali to sve ipak postoji. Nije legalizovano jer to bi onda bila drzava.
Uostalom masoni funkcionisu po tom principu, jedino sto tamo poreklo nije bitno, vec ideja.
*Ne verujte nishta kad vas Djindjic pali, on je ko miloshevic, shpijun ?mali,
zapalio preko, kao njegov lopov, lopov Milan beko...*
Treba podsetiti da je to receno dok je Djindjic bio ziv. Tada je SASVIM bila legitimna kritika njega, kao i bilo koga drugog.
Ja nisam bio preterano mnogo za Djindjica. Visem sam sada za Tadica, nego sto sam ikada bio za Djindjica.
A to za Beka ... pa vidi - Bebin poslovni saradnik...
Tu je i ona uber sexistichka *pesma* koja na ljigav nachin promovishe blud/razvrat nad maloletnicama, bez imalo stila.
Ta mi se stvarno gadi i jedina je njihova stvar koju ne mogu da slusam.
Po meni su najveci dometi Dolazi Sindikat i BS!BS!
Ja volim te savremene rekonstrukcije drevnih civilizacija, kada u jednoj pesmi povezi egipatska bozanstva i tenkovsku brigadu/kraljevu gardu
Ipak, postoje vrednosti koje su vanvremenske...
p.s. kao sto videsmo, tema je stvarno iscrpana.