Patkove skice

Postojanje stabilnosti i heroja kod odrastanja deteta.

Stabilnost je potrebna da dete ima slobodnu oslobodjenu svest za svoje slaganje kockica tempom i načinom koji nije forsiran već nekako stihijski i slobodno oblikovan pod uticajem slučajnih dogadjaja , sa manje ili više naglašenim značajem od strane vaspitača.

Heroj je potreban , jer se dete pre vezuje za osobu , nego za moral, zatim zato što je moral em neshvativ, em zloupotrebljiv i demagoški, te je previše nepodoban i detetu nepoverljiv....

Zato mudre majke bez adekvatnog oca, kada vaspitavaju decu često izostanak oca pravdaju , a ne osudjuju. Iako fizički odsutan , tu otac igra ulogu vaspitača kroz ulogu heroja....
On je tu i da bi zaštitio, i zaštitio bi da je fizički tu, da prekori i spreči da se pogreši.
Čak i razvedeni roditelji i otac može odigrati ulogu heroja , ako majka mudro odradi posao.
Uvek dolaze periodi izazova i greški u razvoju deteta, kao i trenuci nemoći i nekad i beznadja...
Tu je figura duhovnog heroja mnogo bitnija od baš 100% realne slike.
Kako odrasta dete će biti spremno za 100% realnu sliku , ali tada već će shvatati značaj koji nekad motiv i inspiracija ima nad realnošću....

Kada je stopa razvoda preko 40%, mislim da onoliki feministi i ogorčeni sociolozi i psiholozi , koji jesu i moraju da budu realisti , ipak zaboravljaju da istinita anamneza ne znači da i lek mora da bude istinit, već upravo motiv i inspiracija za ublažavanje i napredovanje kroz situaciju....

Emocije... :)

Stepeni razvoja ideje emocije...

-Da li je emocija interakcija izmedju znanja i inicijative, tj cinilac odluke...
-Da li emocija nastaje prema coveku ili emocija nastaje u samom coveku zbog potrebe iskljucivo
tog coveka?

Covek stvara emotivni odnos iako zna da je predmet prema kojem stvara emotivni odnos neziv.
Sta spada u te emotivne odnose?
Spada humanizam, tj sazaljenje, preko toga i postovanje.///bezopasnost///
Zatim spada odobravanje, suzivot.///simbioza///
Na kraju spada povezanost i posvecenost.///partnerski odnos///

Ovi stepeni emocionalnog se takodje javljaju prema rutini i prema softveru, samo nisu uocljivi.
Uocavanje ovih odnosa prema softveru pokazuje da je iskljucivo sebicni cilj uzrok nastanka emocije.
Ako je to slucaj i kod predmeta, onda je mnogo veca sansa da emocija i kod ljudi izmedju ljudi.jeste posledica iskljucivo iz licnih motiva.
Izvor emocije je bice, usmereno ka okruzenju , nebitno da li je okruzenje zivo ili ne, vec kriterijum postaje odnos samog bica prema tom okruzenju.
---------------------------
U sagledavanju emocije kao stepena u razmisljanju, opsta teza je da jaka emocija smeta donosenju odluka.
Bilo u emocionalizaciji , bilo u shizofreniji, paralizi kruznih tokova.
Medjutim to se moze gledati i kao prekinut tok preko emocije do inicijative...

• Ili filozofski receno , znanje i iskustvo su samo skup informacija, cak striktno gledano nisu ni informacije jer ne obuhvataju nas stav prema toj informaciji.
    Pre bi se reklo da su podatak.
  • Zatim ide emocija kao sinteticki racionalni sistem.Nadgradnja
    Racionalni iako se vecina danas ne slaze sa tim.
    Medjutim to je po strukturi kombinaciona mreza, tj izlaz ne zavisi samo od ulaza vec i od zapamcenih stanja i prekidaca.
    Emocija se upravo moze lako sagledati kao takva mreza.
    Posebno vazna stanja su ona sa fobijama i refleksima.
    Sva ostala stanja zavise od ucestanosti kruzenja tim delom mreze...ako cesto o tome mislimo postaje nam vaznije.
    Pri tome hormonski i refleksni mostovi "pomazu" preko zadovoljstva da se neki krugovi u mozgu cesce ponavljaju.
  • Zadnji stepen je volja, tj inicijativa...
    Inicijacija aktivnosti i volja predstavlja reakciju i konacni rezultat naseg razmisljanja i prvog i drugog stepena.
    I znanja(iskustva) i emocija(sinteticka analiza okoline).
--------------------------------------
Deformacije i evolucija...

Mozemo u svesti minimalizovati svaki od navedenih stepena...
A i maksimalizovati.
Npr oziman ce naglasiti volju....i mistifikovati svaku iole ociglednu vezu volje sa "primitivnim" znanjem , percepcijama i osecajem.
Tehnicari ce naglasiti znanje....minimalizovati volju ,a potpuno obrisati emociju , jer je volju podesio da reaguje racionalno samo na znanje i refleksne najznacajnije rutine zvane smisao zivota.
Shizofrenicari ce zbog straha uvek imati blokiranu volju , pa ce kompenzaciono razvijati i emocije koje nisu u vezi sa fobijama i znanje i podatke...koliko mogu...
Mada u njihovom slucaju se moze odmah videti i znacaj koji emocija ima na donosenje zakljucaka , tj psihologika, a i na donosenje odluka , volju....

----------------------------------------
----------------------------------------
Emocija kao komunkacija, bilo neverbalna, bilo kao neki drugi vid psihosocijalne komunikacije.

Ako ovako sagledavamo emociju, ona se moze lako povezati sa emocijom kao sintetickom slikom,
vrlo bitnom za prezivljavanje...
Za obojenje da li neka slika okoline predstavlja opasnost ili ne.
I to najvise zbog zivuljki koje mogu biti i prijatelji i neprijatelji....

Tada emocija sintetika dobija svoje odeljenje emocija komunikacija ciji je cilj utvrdjivanje kojoj grupi pripadaju zivuljke
i reakcije zivuljki koje mogu biti i prijatelji i neprijatelji.

Daljim posmatranjem vidimo da se emocija uglavila i u stepen inicijative, tj emocija se koristi direktno ili indirektno kao zahtev , ucena, ili slabost
za dobijanje odredjenih usluga, cinjenja, akcija....

Tako se emocija u neku ruku zloupotrebljava i ocekuje njena zloupotreba i zbog samog poznavanja emocije kao trajnog sinteticke odluke o pojedincu (ovaj je prijatelj).

Vazno da je zakljucao onu drugu temu , drzi se pravila ko krmaca za kukuruz...
Formalno nije smetalo nijednom moderatoru do sada, a svi su znali za obe teme, zbog jasnog forumskog ponasanja, a ovaj se jos ponosi sto se tako ponasa...

Da ne bi maltretirao neistomišljenike i neistomišljenice, ali ni uskratio sebi dobronamernu povratnu reakciju , otvaram temu patkove skice u kojoj ću iznositi neke svoje komentare na teme na forumu.

Tako će prestati potreba da se neispoljeni nadmeću. To će biti neka moja zapažanja , na koja su dobrodošli svi dobronamerni ALI MENI LIČNO UPUĆENI komentari. Komentari u kojima će biti naznačene ideje, lične misaone greške. Razlog zašto ovakvi komentari treba da budu na javnom , na forumu , a ne kao privatna pošta je što želim da i skice i dobronamerni ukazi možda još ponekome stvore ideju o mojim zabludama i prevazilaženjem istih.

///Tako lokalizujem aktivnost, ali i ne provociram one koji žele da ostanu na bezbrižnom nivou. Molim za razumevanje i dobru volju .///

Ja sam neispoljena, ali cu se nametnuti ako dozvolis! Da li je moja misaona greska da si ti obrazovan mladic kome je filozofija vazna stvar u zivotu mozda i profesija? Mislim tako jer sam ovu tvoju postavku procitala par puta i jos uvek nisam sigurna o cemu se ovde radi tj o cemu bi trebalo da se radi...:roll: Pomozi mi i ja cu vrlo rado i aktivno ucestvovati u tvojoj diskusiji...:hvala:

Vazno da je zakljucao onu drugu temu , drzi se pravila ko krmaca za kukuruz...
Formalno nije smetalo nijednom moderatoru do sada, a svi su znali za obe teme, zbog jasnog forumskog ponasanja, a ovaj se jos ponosi sto se tako ponasa...

Imaš dve indentične teme...
Mogu da budem fina, kao što jesam, i dobra (a inače sam pravi anđeo) i da ih spojim u jednu....A pojedinačno da postoje nemaju razlog....
I sledeći put kad budeš imao neku primedbu na moj rad, izvoli na pp...
Hvala...

Naprotiv, ova tema je nastala da bih sprecio sebe da otvaram teme koje ce se zavrsiti sa jednim postom.
I jos jaci motiv su postovi koji nisu zreli za celu temu , vec su jedan nezavisan detalj, sam po sebi.
Druga tema , koja je sad zakljucana je bila otvorena za chat (pise u naslovu teme) jer mnogo ljudi ima potrebu da popljuje ili mene ili nesto od napisanog u temi....a i poneko ima potrebu da doda nesto , i to je trebalo da bude na toj drugoj temi sa istim naslovom...

Tema jeste nastala dok nije postojao blog, ali ni danas kad postoji blog, ovakvi tekstovi se brisu kad ih napisem kao blog, tako da blog nije dozvoljeno mesto za ovakve postove.

Neki forumasi vole nacin izrazavanja i slobodu u zahtevnosti nivoa razumevanja koju imam u skicama.
Ne titram nikome, razumes ili ne razumes.
Zato je od otvaranja do nove garniture moderatora bila zamisljena kao tema, kolekcija nekih sitnih misli i momenata...skica.
A na dalje, ko to zna.

Imaš dve indentične teme...
Mogu da budem fina, kao što jesam, i dobra (a inače sam pravi anđeo) i da ih spojim u jednu....A pojedinačno da postoje nemaju razlog....
I sledeći put kad budeš imao neku primedbu na moj rad, izvoli na pp...
Hvala...

Razumem ja tebe, formalno si 100% u pravu.
Samo iznosim misljenje da je i pored tih 100% koji su od pocetka otvaranja obe teme, sad formalizam ipak jaci od smisla dve iste teme...
Itekako je bilo formalnih i radikalnih moderatora i pre .....

Ja sam neispoljena, ali cu se nametnuti ako dozvolis! Da li je moja misaona greska da si ti obrazovan mladic kome je filozofija vazna stvar u zivotu mozda i profesija? Mislim tako jer sam ovu tvoju postavku procitala par puta i jos uvek nisam sigurna o cemu se ovde radi tj o cemu bi trebalo da se radi...:roll: Pomozi mi i ja cu vrlo rado i aktivno ucestvovati u tvojoj diskusiji...:hvala:

??????

Politicka podobnost istoricara i slikara....

Rubens vs Rembrant, telo vs dusa....slatkorecivi prema porodici Medici i proitalijanski vs proholandski...esteticar vs ideolog...

Ono cuveno , da spoznaja dovodi do kraha ako nije integrisana u drustveni okvir...
Tj ako se ne ispostuje zelja za laznim uspesima , podvizima i uzvisenjem pljacke u oblik vojnog ili nekog ideoloskog uspeha (krstasi,religiozni ili patriotski ratovi).
Lazne trijumfalne kapije...

Remrantova "nocna straza" pokusaj sinteticke istorijske istine od strane nekog ko ima autoritet...
Nije isto pokusati biti istorijski istinit od nekog ko je takav od pocetka i gurnut u zapecak ili od nekog ko je dobio autoritet i prolaz u visoko drustvo i primetljivo , pa naknadno bode oci...

U vezi sa tim, teorija konektiviteta...
Svaki posao u Srbiji je u najvise tri koraka direktno povezan i zavisan od politickog,ekonomskog ili narkomanskog kriminala.I pod uticajem....Kao nekad od ratnicke elite u zapadnoj evropi.

Cim postoji drustvo, zajednica vise od 2 clana, ne postoji apsolutna sloboda medju pripadnicima tog drustva.

Svaka neistovetnost donosi nejednakost.
Cim nisu isti ljudi nisu ni jednaki..
To je zato sto ne postoji apsolutna sloboda, a onda razlicitost ljudi dovodi do neravnopravnosti.
Sustinske, emotivne ne....
Dakle apsolutno gledano , uz svako drustvo vise od 2 clana treba da postoji emotivna ideja koja okuplja to drustvo...
U protivnom ce se osecati nejednakost, ali i neravnopravnost.
Moguce resenje je kompenzacija, ali to samo komplikuje stvari i neminovno dovodi do sukoba i nivelacije preko kodeksa i jos veceg ogranicavanja pojedinacne slobode....
I onda imate ljudsku istoriju i ceo tok filozofije kao primer kuda sve to vodi...

Nikad kompenzacija ne treba biti vise vazna od ideje koja okuplja neku drustvenu zajednicu...jer onda ce i nivo zabrana biti veci od nivoa sloboda.
Posto covek i slobodu sagledava preko kompenzacija, to licni utisak pojedinca o slobodi koju ima mozete uvek iluziono povecati tako sto mu predocavate veliki broj kompenzacija kojih je lisen i nije obavezan da ih ima...i predociti mu zabrane koje ne oseca...

Ne postoji mogucnost evolucionog razumevanja ako postoji vera.
Odmah se povlaci evoluciono razmisljanje i ustupa mesto kreacionizmu.
Naravno ni jedno ni drugo nije mnogo uocljivo jer je trenutna svakodnevica tog trenutka tog drustva nesto sto preplavljuje sagledavanje.
Ali u sustini ostaje jednostavan uslov.
Ako je osoba kreacionista onda nije evolucionista, moze samo podrzavati neku trenutnu muckalicu tih stavova, ali je sustinski glumac ili komedije ili tragedije....

U vezi Grslovog i Tjuringovog problema...

1 zakon kreativnosti
Kreativnost i intucija su proporcionalne svesti o neznanju.....(svesti o nacinu naseg suocavanja sa neznanjem, kolicinom,i metodama koje dovode do neznanja/trenutnog znanja)
///!izuzetno opasan zakon

U uslovima javnog a jakog uredjenog , nelicemernog sistema (jednak za sve ucesnike u sistemu) jaca moc inteligentnih i vrednih, a opada moc mocnih i "NEdobrih"....
Fora danasnjice, jak licemeran sistem i imamo obrnuto , jaku moc mocnih i slabu moc inteligentnih i vrednih.

Ovo je zakon doslednosti.Vezan je za socioloske organizacione metode, socioloski indetitet i integritet.
Moze li slobodnom voljom preci sistem iz jednog stanja u drugo...Probati.

Kreativnost i samopouzdanje (shvaceno od vecine ljudi ,hijararhijski) je jedan monolitni blok.To stoga sto vezuju samopouzdanje za nosenje sa neuspehom, sto je veza i sa kreativnosti....preispitivanje,samokorekcija i samokontrola, a mozda jos neki stepen u toj metodi....

Poslednja izmena:
Totalna demokratija izaziva stvaranje demokratskog totalitarizma.

"Svaka preterana akcija izaziva preteranu reakciju"
"Genije je onaj koji ne pridaje poseban znacaj nijednoj cinjenici,glup covek pridaje"
"Budala je pojam koji postoji samo u drustvenom kontekstu i licnosti"

Oslonci imperijalizma:
-Svaki covek uzima vlast ako moze
-Na mocnima je da vladaju , a na slabijima da ucestvuju u osnazenju drustva
-Istorija je dobro tle za ucenje kako vladati, a lose za uciti se kako biti covek.
-Kad cela zemlja postane jedno, vise nece biti prostora za drugo i promenu.
-Muskarac je uvek imperijalista samo zbog sebe, a zena zbog svih zena.

Psihologija kupca....

Prodavac ne treba da zadovolji potrebu kupca vec da stvori utisak kod kupca da mu zadovoljava potrebu.
Esencija pretvaranja potrebe u dozivljaj. (promeniti zvuk usisivaca da izgleda da ima bolji cug).

Manje obrazovani trziste posmatraju kao
-zadovoljavanje zelje kupca
-zadovoljavanje potrebe kupca
-prodaju svoje robe (kupac je novcanik)

Dobar prodavac i firma nemaju nikad moralna pitanja, jer vrednost proizvoda nije ista sa cenom kostanja proizvoda, jer ljudi koji nemaju novca ce uvek uvoditi nove kriterijume koji ce njima samima zamagljivati sustinu uspeha u drustvu (novac je merilo vrednosti rada,a rad merilo vrednosti coveka).

P.S.
Egomanija ide uz novac (egoutilitarizam koji kasnije prelazi u egomaniju), ali prema odnosu u poslovnom okruzenju i u vezi sa egomanijom sledi da ide i raspustenost i raskalasenost, razuzdanost prema zivotu.

Poslednja izmena:
Dodatak prethodnim skicama....

Slabi su uspeli da nametnu pravila i tako sprece jake da ucestvuju u nemilosrdnoj borbi i da osete rezultate te borbe.
-------------------------------------------------------------------------
Sudnica je teatar savesti i nema veze sa pravdom.
Dodatni argument je i sto zlo izvire iz neznanja i oskudice.I oba ta su opravdanje (iz trilogije emocija,opravdanje,zelja) za stav,emociju , aktivnost ljudi...
Sa druge strane ljudi se zaborave da ne postoji opravdanje za izuzetak u drustvenom smislu,tj niko vas ne pita da li ste upoznati sa drustvenim pravilima i zakonom da bi taj zakon bio upotrebljen protiv vas.Dovoljno je da budete na teritoriji vazenja tog zakona...
Iz tog ugla politicka neaktivnost je jos manje razumljiva , makar bili frustrirani do daske.
Bukvalno i banalizovano gledano, dovoljno je da 51% ustavotvoraca jeste za jedan smisao zivota, da se vas smisao zivota ucini zakonski zabranjenim.
Primer: curice od 2 godine koje majke teraju da silne izbore za misice, kvarcuju i muce, psiholoski deformisu i hemijski truju preko farbi za kozu i kosu, dok na drugoj strani ne smeju biti vidjena bez brusa i gacica.Em preko sminke jacamo pedo kulturu, em preko kodeksa oblacenja jacamo aseksualnost u mentalnom a seksualnost u emotivnom smislu.

Gordost i sujeta nisu dovoljan argument za opravdanje poraza i sklanjanje sa politicke scene koja je prepuna oportunista i populista.
Umisljenost da ako se pretera treba dozvoliti lupanje rukom o sto i izlazak na ulice i tako resavanje preko sile i siledzijstva i prikazivanje broja pristalica je animalno nasilje nad sistemom, makar bio i los sistem.
Ne znam ni jednu osobu koja ne nauci da ispred automobila ne izlazi na asfalt.

Back