Patetična psihologija

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sizif

Strani posmatrač
Moderator
Poruka
63.424
Verujem da svi ponekad dobijete lančani e-mail sa nekim patetičnim "self help" savetima... kako biti srećan u životu u 7 koraka, kako osvojiti suprotni pol u tri poteza,i druge slične splačine ulivanja lažne nade i klimavog samopouzdanja....

Ovde možete podeliti i komentarisati vaše parče patetične psihologije. Jutros sam dobio jedan koji me motivisao da otvorim ovu temu, jer je izvanredno ljigav do tačke da postaje zabavan. Barem 50% "saveta" su totalni bullshit. Evo ga u celini.

20 saveta za sreću Anmari Džejms Tomas

1. Sve što uradiš, vratiće ti se, bez izuzetka.
2. Sam pišeš svoju sudbinu. Ne dozvoli da drugi to rade umesto tebe.
3. Sve što ti je neko uradio u prošlosti nema nikakvu moć nad tobom, osim ako je ti dozvoliš.
4. Kad ti ljudi pokažu ko su zaista, veruj tom utisku.
5. Briga je gubljenje energije. Bolje je iskoristi da uradiš nešto povodom toga što te čini zabrinutom.
6. Ono u šta veruješ, moćnije je i od onoga što sanjaš i od onoga što želiš. Uvek ćeš postati ono u šta si verovao.
7. Ako je jedina molitva koju ikad izgovaraš najobičnije “Hvala“, i to je sasvim dovoljno.
8. Sreća koju osećaš direktno je proporcionalna ljubavi koju daješ.
9. Svoj neuspeh u jednom iskoristi kao povod da kreneš u novom pravcu.
10. Ako napraviš izbor koji je u suprotnosti sa onim što svi ostali misle da bi bilo ispravno, svet se neće raspasti zbog toga.
11. Veruj svojim instinktima. Intuicija nikad ne laže.
12. Voli sebe i nauči da tu ljubav usmeravaš i prema drugim ljudima.
13. Nek te u poslu vodi strast.
14. Ljubav ne boli. Naprotiv, odličan je osećaj.
15. Svaki dan je prilika da se počne ispočetka.
16. Sumnja je signal za tvoje “ne“. Ako sumnjaš, ne brzaj, razmisli dobro.
17. Kad ne znaš šta da radiš, samo se strpi i sačekaj mirno. Odgovor će ti se sam ukazati.
18. Ništa loše ne traje večno.
19. I ovo će proći.
20. Budi uvek veran sebi.

mini-demotivational-poster-demotivator-from-badselfhelpcom-fun-self-help-to-instantly-demotivate-you-21481191.jpg

Meni je nekada bilo zabavno da procitam te "savete", aaaaaajde ako se potrudim, i pronadjem neki koji mozda vredi
al' sad samo bacim pogled, i obrisem, ako dobijem mailom, ili ni ne citam ako vidim takav tekst na fbu recimo.

Не знам да ли је то глупље или спамови са рекламама о средствима за продужење ерекције.
Ah, mislim da to zaslužuje posebnu temu na zdravlju ili Ljisu.... :lol:

Meni je nekada bilo zabavno da procitam te "savete", aaaaaajde ako se potrudim, i pronadjem neki koji mozda vredi
al' sad samo bacim pogled, i obrisem, ako dobijem mailom, ili ni ne citam ako vidim takav tekst na fbu recimo.
Pa kako možeš ovo da ne čitaš... čim sam video prvi savet "sve što uradiš vratiće ti se bez izuzetka" morao sam da pročitam do kraja... pomisli čovek "ovo je toliko loše, moram da vidim koliko nisko će da padne"

vidi brate zanemarujemo 1 bitniji problem,lazno samopouzdanje i sarkazam koji je jedino zastupljen,odem na fejs povremeno i neko od prijatelja postavi fotku,ti cinicni sarkasticni komentari koji imaju za cilj iskljucivo licnu promociju na tudjoj grbaci su najblaze za djon u glavu,dakle kakav god bio pozitivan stav ili savet u danasnje vreme je za osudu,i u tom slucaju bi nas trebalo da predstavi nenaivnim i pametnim,iznad svega i svakog,nista licno ali obrati paznju i na ove odgovore i na drugim temama,smesno bre

Morala sam na google da vidim ko je Anmari. :confused: I kao sto sam mislila ima neka prica o njoj koja je valjda trebalo da ostavi jaci uticak, ako je uopste tacna, nego ovi skrpljeni saveti.
Barem ne pise da moras da saljes na 20 adresa da te ne bi pratila nesreca kao neke ljude, a koje ljude tacno mozes da procitas u nastavku. :sad2:
Inace fine se pare uzimaju na toj lakoj psihologiji, malo malo pa izadje neki bestseler koji deli kapom i sakom savete, otkriva dugo cuvane tajne, i sve probleme resava, narocito finansijske, cim kupis knjigu. :neutral:

U ovim savetima bih izbacila kukolj iz žita. Sve po ličnom nahođenju.
Neko je valjda iskustvom došao do ovakvih zaključaka, pa ne bih baš sve proglasila beskorisnim patetisanjem.
Svi saveti ovakvog tipa se pročitaju i brzo zaborave jer naši karakteri upravljaju našim ponašanjem više nego tuđa sugestija.

Morala sam na google da vidim ko je Anmari. :confused: I kao sto sam mislila ima neka prica o njoj koja je valjda trebalo da ostavi jaci uticak, ako je uopste tacna, nego ovi skrpljeni saveti.
Barem ne pise da moras da saljes na 20 adresa da te ne bi pratila nesreca kao neke ljude, a koje ljude tacno mozes da procitas u nastavku. :sad2:
Inace fine se pare uzimaju na toj lakoj psihologiji, malo malo pa izadje neki bestseler koji deli kapom i sakom savete, otkriva dugo cuvane tajne, i sve probleme resava, narocito finansijske, cim kupis knjigu. :neutral:

Ovakve mudrosti, ili privid mudrosti nisu savremen izum. Takva mudrosna tradicija postoji još od biblijskih vremena. Čovekova potreba da mudruje i da deli savete nije nepoznnica ni za naš narod. Dokaz za to su brojne izreke, poslovice. Prihatićeš kao tačne samo one koje su se poklopile sa tvojim životnim iskustvom.

Ovakve mudrosti, ili privid mudrosti nisu savremen izum. Takva mudrosna tradicija postoji još od biblijskih vremena. Čovekova potreba da mudruje i da deli savete nije nepoznnica ni za naš narod. Dokaz za to su brojne izreke, poslovice. Prihatićeš kao tačne samo one koje su se poklopile sa tvojim životnim iskustvom.
Ovakve mudrosti nemaju uopste za cilj nesto da te nauce, mozda bi imale za cilj u nekoj drugoj formi, kad dobiju na uverljivosti, kao u pomenutim bestselerima kad je sve objasnjeno detaljno i na primerima ili bas kao sto si spomenula - u narodnim poslovicama ciju tacnost, cesto imam prilike da vidim, ljudi ne dovode u pitanje, primera radi onu dok kuja ne mahne...
Ovi saveti su tu vise sa namerom da te ganu, da se zamislis na cas koliko ti zivis van tih smernica i cim skrenes pogled zaboravis. Taksativno nabrajanje, sve lepo, kao divna ikebana ali od plasticnog cveca, niceg zivotnog tu nema.

To je postalo tako jer cirkularno ide uz poruke koje prijatelji i ostali upućuju jedni drugima putem elektonskih medija. Zato se nekome i smučilo, pa skoro i da ne čita.
Evo ti još koja poruka od mudraca :

1.Popni se na neko brdo i zaurlaj.
2.Napravi budalu od sebe.
3.Zalepi sama tapete u stanu. (po mogućstvu ogavnog dezena)
4.Ostani na žurci cele noći i odatle idi pravo na posao.
5.Provedi tri dana gladujući i tri dana ožderavajući se.
6.Ne gladaj TV mesec dana
7.Ne idi na forum nedelju dana.

Hoćeš li još koju "mudrost" od mene?:cool:

To je postalo tako jer cirkularno ide uz poruke koje prijatelji i ostali upućuju jedni drugima putem elektonskih medija. Zato se nekome i smučilo, pa skoro i da ne čita.
Evo ti još koja poruka od mudraca :

1.Popni se na neko brdo i zaurlaj.
2.Napravi budalu od sebe.
3.Zalepi sama tapete u stanu. (po mogućstvu ogavnog dezena)
4.Ostani na žurci cele noći i odatle idi pravo na posao.
5.Provedi tri dana gladujući i tri dana ožderavajući se.
6.Ne gladaj TV mesec dana
7.Ne idi na forum nedelju dana.

Hoćeš li još koju "mudrost" od mene?:cool:
:zcepanje:
Mora da ima 20 stavki, ne moze 7! :andjeo:
TV sam uspela da izbacim, samo probrano, pomalo i planski, nisam lepila tapete ali sam krecila u pogresnu bolju, ovo urlanje sam prerasla, sad bi mi poslali policiju, ostalo manje vise, ali ovo pod 7.. Kakooo? :rida:O tome ti pricam, niko da ti da neko uputsvo, samo ti kazu ono sto vec i sam znas. :sad2:

:zcepanje:
Mora da ima 20 stavki, ne moze 7! :andjeo:
TV sam uspela da izbacim, samo probrano, pomalo i planski, nisam lepila tapete ali sam krecila u pogresnu bolju, ovo urlanje sam prerasla, sad bi mi poslali policiju, ostalo manje vise, ali ovo pod 7.. Kakooo? :rida:O tome ti pricam, niko da ti da neko uputsvo, samo ti kazu ono sto vec i sam znas. :sad2:

Trenutno sam u fazi ostavljanja cigareta, solidno ide. Metoda je sjajna. Uz pomoć te metode, shvatila sam, može da se zaleči svaka zavisnost. Poenta je u onome što ti se nudi kao zamena za stare navike. I sad, pada mi napamet, mogla bih da delim savete za odvikavanje od internet zavisnosti. Ali čekaj prvo da se otarasim cigareta.:ok:

Trenutno sam u fazi ostavljanja cigareta, solidno ide. Metoda je sjajna. Uz pomoć te metode, shvatila sam, može da se zaleči svaka zavisnost. Poenta je u onome što ti se nudi kao zamena za stare navike. I sad, pada mi napamet, mogla bih da delim savete za odvikavanje od internet zavisnosti. Ali čekaj prvo da se otarasim cigareta.:ok:
Kod mene su se zavisnosti samo zamenile, ostavim cigarete, opsesivno -kompulzivno pocnem necim drugim da se bavim, samo mora da bude nekorisno ili stetno, to je uslov. :lol:
Aj drzim fige, pa javi koja je to metoda.:telefon:

Trenutno sam u fazi ostavljanja cigareta, solidno ide. Metoda je sjajna. Uz pomoć te metode, shvatila sam, može da se zaleči svaka zavisnost.
Eto i ja sam 15. maja rekao sebi "dosta sa pušenjem". Kupio sam Zyban, popio par tableta, onda se smorio i batalio i cigarete i tablete.

E sad bih mogao da mudrujem kako je to lako. Meni nije bilo teško, ali svi smo mi različiti što reče Isus u "The life of Brian".

bas volim te stvari : ))
mada su nekako ... neupotrebljive ili poluupotrebljive, ali nekad mi je dosta svih dubokih i onda gledam to
ili sam gledala nekad

u stvari najtacnija je slika iz prvog posta :da:

Poslednja izmena:
Nije direktno vezano za temu, ali vredi.... čestitka za Osmi mart: "Pruži mi ruku da te odvedem gde se i tužni smeju. Pođi sa mnom gde oblaci sreće večito greju. Pusti da ti pokažem kako anđeli dišu i kako oni VOLIM TE pišu."

:smajlikojipovraća:

Nije direktno vezano za temu, ali vredi.... čestitka za Osmi mart: "Pruži mi ruku da te odvedem gde se i tužni smeju. Pođi sa mnom gde oblaci sreće večito greju. Pusti da ti pokažem kako anđeli dišu i kako oni VOLIM TE pišu."

:smajlikojipovraća:

Ja se ježim na one blagdanske SMS čestitke koje ljudi upućuju jedni drugima, onako automatski proslijeđujući one koje su dobili od drugih. Redovito mi stižu te cirkularne provizorne i banalne stihovane Božićne i Uskršnje čestitke na Pravoslavne blagdane iako ih ne praznujem. To samo pokazuje koliko nisam bitan pošiljiocima nego to rade automatizirano-zombirano.

Slična je situacija i sa tim cirkularnim elektronskim pismima u vidu savjeta koja su do zla Boga površna i jadna.

Evo još malo mudrijeh nasvjeta... :)

Četiri saveta za bolji dan

255x160_39032-sre%C4%87a.jpg

Kako bi se osećali bolje ne morate da preduzimate drastične rezove u životu, možete promeniti i neke sitnice.

Evo četiri saveta kako vam dan može biti bolji:

Zahvalnost
- Istraživanja pokazuju da osećaj zahvalnosti pobeđuje stres, da pomaže našim ciljevima i da se zbog njega osećamo bolje. Zahvalnost vam može postati navika jednostavno svaki dan razmislite o tome na čemu ste zahvalni.

Krećite se i smešite - Ne samo da vam vežba pomaže u borbi protiv stresa i da se nakon nje osećate bolje već i sama promena izraza lica može uticati na vaše raspoloženje. Nekoliko studija pokazalo je da čak i "lažni" osmeh može popraviti vaše raspoloženje i smanjiti nivo stresa.

Ne žalite se i ne zvocajte -
Dok se žalite gubite vreme fokusirajući se na loša osećanja. Ali, kada u trenucima frustracije i brige počnete da razmišljate o svojim emocijama umesto da u njih uranjate, počinjete da stvarate novo iskustvo. Sledeći put kada se budete osećali loše razmislite šta je u korenu tih osećanja.

Pronađite smisao
- Ljudi koji nalaze smisao u svojim iskustvima osećaju se manje anksiozno i depresivno. Ako verujete da iz svega što vam se događa možete nešto naučiti onda nijedan trenutak nije besmislen i izgubljen, savetuje Hafington post.

Izvor:
http://www.novimagazin.rs/opusteno/cetiri-saveta-za-bolji-dan

Back