Richard III
Domaćin
- Poruka
- 3.892
Svako ko se tokom života družio i izlazio i uopšte stupao u kontakt sa drugim ljudima primetio je da u svakoj grupi, kao po pravilu, postoje ovakvi ljudi. Bez obzira na to koliko su pametni, ili obrazovani, načitani, štagod, oni uvek važe za predmet socijalne dominacije drugih, mnogo glasnijih, samopouzdanijih, socijalno prosto nadmoćnijih. To često ne zavisi ni od inteligencije, ni od načitanosti i informisanosti, prosto kada se nadju u nekom društvu oni ćute, ili se povlače, ili gledaju samo kako da udovolje drugima, pasivni su i submisivni, pa često drugi dominiraju nad njima, ponekad ih i ismevaju, a nekad im samo naredjuju ili drže lekcije ili ih prosto pregaze u borbi za resurse (pažnja suprotnog pola, status u društvu i sl.) Čak i ako imaju fakultet ili i više od toga, desi se da im mnogo gori od njih drže lekcije ili se ponašaju kao da su iznad njih. Ima ih u oba pola, ali meni su malo zanimljiviji muškarci jer sam i sam muškarac, a i kod muškaraca se to još gore manifestuje jer nekako umanjuje u očima drugih sve klasične muške kvalitete, pa i u očima žena. Puno puta sam ovo video. Kliše priče o nebitnosti muževnosti u društvu se tu prosto ne računaju, u realnosti se ovo često dešava uprkos svemu. To je i osnova "nice guys finish last (dobri momci završe poslednji)" psihologije koja je vrlo raširena i dominantna.
Šta je ono što stvara ovakve ljude i zašto su oni takvi? I zašto toliko padaju baš na polju društvenosti, zašto drugi dominiraju nad njima u socijalnim situacijama?
Šta je ono što stvara ovakve ljude i zašto su oni takvi? I zašto toliko padaju baš na polju društvenosti, zašto drugi dominiraju nad njima u socijalnim situacijama?