Pasivni i submisivni ljudi u društvu

Richard III

Domaćin
Poruka
3.892
Svako ko se tokom života družio i izlazio i uopšte stupao u kontakt sa drugim ljudima primetio je da u svakoj grupi, kao po pravilu, postoje ovakvi ljudi. Bez obzira na to koliko su pametni, ili obrazovani, načitani, štagod, oni uvek važe za predmet socijalne dominacije drugih, mnogo glasnijih, samopouzdanijih, socijalno prosto nadmoćnijih. To često ne zavisi ni od inteligencije, ni od načitanosti i informisanosti, prosto kada se nadju u nekom društvu oni ćute, ili se povlače, ili gledaju samo kako da udovolje drugima, pasivni su i submisivni, pa često drugi dominiraju nad njima, ponekad ih i ismevaju, a nekad im samo naredjuju ili drže lekcije ili ih prosto pregaze u borbi za resurse (pažnja suprotnog pola, status u društvu i sl.) Čak i ako imaju fakultet ili i više od toga, desi se da im mnogo gori od njih drže lekcije ili se ponašaju kao da su iznad njih. Ima ih u oba pola, ali meni su malo zanimljiviji muškarci jer sam i sam muškarac, a i kod muškaraca se to još gore manifestuje jer nekako umanjuje u očima drugih sve klasične muške kvalitete, pa i u očima žena. Puno puta sam ovo video. Kliše priče o nebitnosti muževnosti u društvu se tu prosto ne računaju, u realnosti se ovo često dešava uprkos svemu. To je i osnova "nice guys finish last (dobri momci završe poslednji)" psihologije koja je vrlo raširena i dominantna.

Šta je ono što stvara ovakve ljude i zašto su oni takvi? I zašto toliko padaju baš na polju društvenosti, zašto drugi dominiraju nad njima u socijalnim situacijama?

Šta je ono što stvara ovakve ljude i zašto su oni takvi? I zašto toliko padaju baš na polju društvenosti, zašto drugi dominiraju nad njima u socijalnim situacijama?

U većini slučajeva je to posledica štetnih praksi kojim je osoba bila podvrgnuta u detinjstvu, a koje prostiču iz roditeljske potrebe da dete poštede života umesto da ga za njega očvrsnu. Doduše, postoje i oni retki (umetnički) tipovi što žive u nekom svom svetu i koje iskreno zabole za to kako ih percipiraju u društvu.

Svako ko se tokom života družio i izlazio i uopšte stupao u kontakt sa drugim ljudima primetio je da u svakoj grupi, kao po pravilu, postoje ovakvi ljudi. Bez obzira na to koliko su pametni, ili obrazovani, načitani, štagod, oni uvek važe za predmet socijalne dominacije drugih, mnogo glasnijih, samopouzdanijih, socijalno prosto nadmoćnijih. To često ne zavisi ni od inteligencije, ni od načitanosti i informisanosti, prosto kada se nadju u nekom društvu oni ćute, ili se povlače, ili gledaju samo kako da udovolje drugima, pasivni su i submisivni, pa često drugi dominiraju nad njima, ponekad ih i ismevaju, a nekad im samo naredjuju ili drže lekcije ili ih prosto pregaze u borbi za resurse (pažnja suprotnog pola, status u društvu i sl.) Čak i ako imaju fakultet ili i više od toga, desi se da im mnogo gori od njih drže lekcije ili se ponašaju kao da su iznad njih. Ima ih u oba pola, ali meni su malo zanimljiviji muškarci jer sam i sam muškarac, a i kod muškaraca se to još gore manifestuje jer nekako umanjuje u očima drugih sve klasične muške kvalitete, pa i u očima žena. Puno puta sam ovo video. Kliše priče o nebitnosti muževnosti u društvu se tu prosto ne računaju, u realnosti se ovo često dešava uprkos svemu. To je i osnova "nice guys finish last (dobri momci završe poslednji)" psihologije koja je vrlo raširena i dominantna.

" Dvorske lude" vole i traže publiku!
U društvu budala, ćutanje ti je najpametnija taktika!Ili mudro ćutiš ili bežiš.Progovoriš onda kad imaš s kim...realno,danas je budala na svakom koraku. U svim sferama društva...ovo je VEK budala i kompleksaša!Ne opterećuj se glupostima. U životu je važno samo biti zdrav i srećan!Zato ti nije potrebna ni slava, niti bilo kakva dominacija nad bilo čim...samo neki tvoj lepo uređen "mikrosvet"!

Zato brate sto danas da si drustvo moras biti stondiran i busiti se u dupe,tako da su me oduvek zanimali samo oni koji ne zele da se uklope

Pasivan i submisivan nisu jedno te isto.

Da li je introvertan čovek, ili čovek sa socijalnom anksioznošću, naprimer, submisivan? I kome? I kakve to veze ima s načitanošću, obrazovanjem itd? Introverti su često arogantni, neki su čak i siledžije (inače, to što ti opisuješ pod "dominaciju" je pre siledžijstvo). Imaš ljude sa socijalnom fobijom koji ne vole društvo, ne snalaze se u društvu ili se u društvu uvek drže po strani. To ne znači da su submisivni. U svom privatnom krugu, među ljudima koje su pustili u svoj svet, pa čak i na poslu, mogu biti i te kako dominantni.
Znam šta si hteo da kažeš, ali nisi to rekao kako treba. Mogao si prosto pitati a što neki ljudi puštaju barabe da se nad njima iživljavaju? Nema potrebe uvlačiti reči kao diminacija i submisivnost, jer se o tome ne radi. Mnogi zaista dominantni u društvu, u privatnom su životu p.ičkice i redovno idu u SM klubove da ih dobro ispraše, i mentalno i fizički. Vidiš sad? To nema veze jedno s drugim.

A što su neki takvi da puštaju da ih ljudi gaze, dok drugi gaze; to je već skroz druga tema, međutim, uglavnom se tiče ličnih problema i jednih i drugih, koje po pravilu vuku još od pelena.
Zašto neki muškarci to dozvoljavaju sebi, isti je odgovor. Imaju nerazrešene mentalne blokade i probleme. Osim ako su proračunati, pa misle da će lakše doći do one stvari ako budu pratili "agendu". :mrgreen:
Neće.

Jao, ja ne volim galamdzije, i da se nadglasavam s nekim. Ali daleko vise od galamdzija ne volim kifoza ljude ---> pacenike koji traze zastitu.
E sad ti sad sve stavio u jedan kos. Postoje tihi ljudi koji jednostavno nisu pricljivi, medjutim ti tihi ljudi se ne prepustaju galamdzijama, te za slucaj da galamdzija krene sa izivljavanjem jasno i glasno odgovore i spuste sagovornika bez straha.

A i brt zna se ko je dominantam.
sto se tice duhovitosti, zna se ko izaziva smehotrese,
sto se tice plesa, zna se ko prati ritam
sto se tice izgleda zna se ko je najlepsi
sto se tice obrazovanja, zna se ko je obrazovaniji
sto se tice inteligencije i snalazljivosti, zna se ko je snalazljiv
sto se tice plemenitosti (da, brt, plemenitost) zna se ko je najplemenitiji
...
...
...

Sve se zna. S tim u vezi niko ne treba nikog da trpi, i u obzir dolazi samo saradnja.

u prirodi postoji hijerarhija, zakon jačeg. pogledajmo životinje, neprekidno se sve vrti oko dominacije u odnosima unutar iste vrste. kada se piramida uspostavi onda incidenti postaju sporadični, javljaju se tek ukoliko jedinka ne zna svoje mesto ili želi da napreduje...
kod ljudi, postoji više dimenzija, neko dominira na polju lepote, neko u mentalnim sposobnostima, neko u fizičkim, neko u socijalnim itd. odmeravanja snage se stalno dešavaju na raznim poljima. to zahteva evolucija, ljudi neprekidno sebe rangiraju i drugi ih rangiraju u svojoj glavi, i matrica tih odmeravanja, procena i duela je kao sito, kako bi ženke razaznale koji su najbolji primerci, te seksualno opštile sa njima...

naravno, priroda nikada ne stavlja sva jaja u istu korpu, te postoje i oni izvan korpe, tzv samotnjaci. pandemija je primer njihove svrhovitosti i opravdanosti, a o čemu sam pisao baš pominjući masovne zaraze i navodeći značaj distance, pre više godina u seriji tema o samotnjaštvu.
ironija je što će ti prosocijalno dominantni smradovi sada dobiti vakcinu koju su iznedrili povučeni samotnjaci. oni koje su u školi zlostavljali i nazivali zamlatama. te će ovi balvani nakon primljenog cepiva moći da ponovo pokrenu svoje prosocijalno orgijanje a oduševljene beki i stejsi će im otrčati u zagrljaj...

Submisivnost moze da bude dobra za uklapanje u vecim organizacijama. Ponekad mi se gade previse submisivni ljudi jer su to ljudi koji nece ustati za drugog.
Takodje takve vole sefovi ,pa po toj liniji mogu da napreduju.

Pasivnost je nesto drugo.
Eto, podrzavam ovo razmisljanje, jedino sto mi smeta sto isti ti koji tako misle sasvim lagano podlezu pritiscima grupice nasilnika i lazova.

Stvara ih vaspitanje u kombinaciji sa okolinom... To su ljudi koji su vaspitavani da budu dobri, smerni, posteni. Obicno nemaju velikih ambicija i vide sigurnost tj zastitu u drugim osobama. Kao sto se npr dominantan oseca mocno dok ga sub slusa, tako se i sub oseca mocno dok mu dom poklanja paznju. Jednostavno je... Nisu losi ljudi, neko rece da nece ustati za drugog. To je tacno, ali samo iz razloga jer ne ustaju ni za sebe. Obicno su pasivniji i zavisniji jer ocekuju da drugi vode i preuzimaju odgovornost. Ima ih i medju muskarcima, i vrv muskarci to teze podnose jer ih kultura uci da budu hrabri, dominantni, glasni i sl. Ali uvek nadju svoju suprotnost kako god da okrenes

Back