PASIVNA AGRESIJA

Pasivna agresija ide na tvoju psihu.
Znaci ja zakljucam vrata faxa , a ti si jos u njemu.Ja cinim pasivnu agresiju,jer moje neagresivno,ali nikako pasivno ce uciniti tebe izuzetno nefunkcionalnim i podredjenim (ovo mislim da je kljuc svega) i tek onda nastupa tvoje vadjenje,sto je cesto agresija jer se pasivnoagresivni obezbede od pasivnoagresivnog napada.

ali i zakljucavanje je neka smisljena aktivnost sa ciljem nanosenja stete..znaci nije pasivna:think:..agresija je uvek agresija..samo se sredstva i metodi razlikuju..od obicnih fizickih nastraja pa do perfidnih oblika izaledjnih radnji od kojih se jako tesko brani

Postoji li ista bez uma....znaci i lezanje na krevetu je aktivnost jer je to nasa namera...
Lezanje sa namerom nanosenja stete je cesta delatnost, ali ne tako delotvorna...
A to je znaci lezanje na krevetu i potpada pod aktivnu agresiju...medjutim svi bi se ovde nasmejali da to nazivamo aktivnom agresijom.
Agresija jeste jer postoji namera stete, aktivna jeste jer imamo cilj , nameru i ideju....

Ja do skora nisam bila svesna do koje mere ne-delovanje može biti opasno u odnosima, i koliko je to podmuklo i planirano.
Sama po sebi, pasivnost nema tako velike posledice za onog ko je vlastitim izborom pasivan, osim što samog sebe sabotira da ostvari ono što želi . Ali pasivnost kao odnos prema drugima - a drugi su svuda oko nas – predstavlja veoma moćno oružje

Prepoznadoh i sebe i druge u ovome, i sad razmisljam koliko sama doprinosim takvim odnosima, kako da zastitim sebe od drugih i druge od sebe...

Moje reakcije na frustraciju su uglavnom agresivne, sto opet nije dobro.
Ponekad koristim i pasivno agresivnu iliti "nije mi nista" metodu s ne bas tako dobro prikrivenom namerom da u suprotnoj strani izazovem osecanje krivice :)
Mislim da moja mama cesto ima to pasivno-agresivno ponasanje, s naglaskom na agresivno, i da sam to "nasledila" od nje. S tim sto i ona, a bogme i ja, pre ili kasnije puknemo i kazemo sve i sto jeste i sto nije. Mene do besa dovode podmukli, smireni pasivni agresivci, oni koji uvek sebe predstavljaju kao zrtvu, a nikad nisu odgovorni za svoje stanje. I uvek su u pravu.Takve osobe me obicno dovedu do crvenog usijanja, i onda sam ja ta koja izgleda nenormalno, jer urlam i ocigledno ne kontrolisem svoje emocije, a oni zadrzavaju svoju smirenost i potpuno razlozno mi objasne kako je moja reakcija preterana zbog toga, toga, toga i toga. A ja ne umem da se izrazim - iako neprekidno osecam negativan vajb, pritisak, krivicu jer mislim (i postupam) drugacije.

Poslednja izmena:
kažu da je hipohondrija često obeležje pasivno-agresivnih ličnosti. možda je on iz nekog straha, opreznosti, najpre ostavljao upaljeno svetlo, ne znaš tačno razlog, pogotovu što je ostavljao i to svetlo u ulazu..tako da je pasivno-agresivan lik u priči tvoj komšija koji nameće volju ne mareći za ljude sa kojima deli živ. prostor...

Jeste. Poznajem takav slucaj.

Edit: sad mi je sinulo! Uslovno, dva su tipa pasivnog agresivca: 1) pasivni agresivac s naglaskom na agresiju 2) pasivni agresivac s naglaskom na pasivnost. I ne podnose se izmedju sebe :lol:

Poslednja izmena:
Nesto sam razmisljao o pasivnoj agresiji....
Pa mi se cini da je mnogo nabijeno u tu pasivnu agresiju , ane bi trebalo...
Tj nelogicno je...

Zamisli sledecu tezu...
Pasivna je zato sto je odgovor pasivne osobe...
Agresija zato sto je usmerena ka drugome, a ne ka sebi...
Ali tu nikako ne bi trebalo da budu ovi sto podmuklo agresivno deluju....hronicni pasivno agresivni...
Nekako mi se cini da bi bolje bilo da se razdvoje pasivno agresivni od podmuklih....

Ne toliko zbog psiholoskog posmatranja samih osoba, vec i zbog socioloskog dejstva...
Jer pasivno agresivne osobe su osobe koje inicirano deluju, a podmukle su osobe koje su inicijatoridejstva...
Mnogo je vise podmuklih dejstava nego pasivno agresivnih...
A opet kad se kaze pasivno agresivni , tacno se oseti taj pristup demagosko prevarantske skole...ili je to opsta greska i zabluda u tumacenju ovog izraza...

Vidim da je opsta....i da je preuzela grupu pasivaca koji su potaknuti da reaguju pa su pasivno agresivni...

Ali je u ovakvim dilemama uvek zeznuto jer vecina ce uvek pod nekim recima tumaciti ono sto vec tumaci, vec prihvaceno....bez obzira sta vi na pocetku objasnili...

Patak cenim da si u pravu. Neko odvajanje i preciznije definisanje bi trebalo da postoji, i meni se cini da se pod pasivna agresija gura svasta - od silent treatment-a pa do hronicne pasivne agresivnosti (vrlo precizna odrednica). I tacna je primedba da su, ajd da ih tako nazovem, akutni periodi pasivno-agresivnog ponasanja zaista inicirani (izazvani) nekim drugim delovanjem, dok je hronicna pasivna agresivnost rezultat veoma pazljivo promisljene zivotne strategije. Jedino ne mislim da je vise "podmuklih", hronicnih pasivnih-agresivaca - mislim da smo svi ponekad uleteli u zamku akutne pasivne agresije, a da osobe koje su sasvim svesno kontinuirano pasivno agresivne nisu tako brojne, ali su mnogo, mnogo opasnije po svoju okolinu.

Back