Pasat dimni signali

jukabg

Domaćin
Poruka
3.951
Pasat tdi 130 konjski ponekad kada stoji vise dana da se ne pali hoce na 1 paljenje da izbacuje dim sa uzasnim smradom.Zovem dizne majstore kazu prvo proveri kompresiju motora pa ako je u redu tek onda kod nas.
To se desava godinama isti sindrom.Inace auto ne gubi snagu dobro ide.Litar ulja srkne na 10.000 km.Ali ovo paljenje ponekad zagadi celo naselje.
Nadam se bar da nije do katalizatora.
Dobrodosla iskusna misljenja.

jukabg

Domaćin
Poruka
3.951
2 vlasnik 12 godina....neces verovati on izbacuje bezbojan dim vise to lici na belo nekako....plav i crn nije.100% lepo ide i vuce sve ove godine...za njegovu konjazu je to to.
Mozda je i do goriva neznam.Moram naci ozbiljne dizna majstore da se dizne bar provere.Pre 2 godine neki su mi merili dizne nekim aparatom i koliko se secam jedna od cetri je nesto bas minimalno odstupala od druge tri.Glavu motora sam radio pre 3 godine.Celu generalnu nisam radio.

ves.bole

Poznat
Poruka
8.681
2 vlasnik 12 godina....neces verovati on izbacuje bezbojan dim vise to lici na belo nekako....plav i crn nije.100% lepo ide i vuce sve ove godine...za njegovu konjazu je to to.
Mozda je i do goriva neznam.Moram naci ozbiljne dizna majstore da se dizne bar provere.Pre 2 godine neki su mi merili dizne nekim aparatom i koliko se secam jedna od cetri je nesto bas minimalno odstupala od druge tri.
Pa beo dim je uglavnom voda.
Plav je ulje.
Crn je gorivo, dizne, pumpa, turbo...

jukabg

Domaćin
Poruka
3.951
Pa beo dim je uglavnom voda.
Plav je ulje.
Crn je gorivo, dizne, pumpa, turbo...
Vec 12 godina ne izbacuje ni crn ni plav 100% ...e sad kakva voda u kom smislu?
Litar ulja mi popije na intervalu malog servisa.Dobar je auto ,ali eto desava mu se to da se usmrdi par minuta i posle kao da nista nije bilo.Kao da se nesto u toku noci izdesava. kad miruje pa ujutro izbaci.Ujutro neravnomeran rad motora 2/3 min i uravnotezi se.Kao da podrhtava.Ne bi to smelo.

ves.bole

Poznat
Poruka
8.681
Vec 12 godina ne izbacuje ni crn ni plav 100% ...e sad kakva voda u kom smislu?
Pa kad ugasiš auto posle vožnje, u auspuhu se stvara kondenz pri hlađenju.
Zimi je uvek gore nego leti.
Neki put hoće i turbo da zeza na taj način, ali to bi trebao ipak da osetiš u performansama.
Bem li ga, nisam majstor, najbolje je da uradiš dijagnozu, po mogućstvu u ovlašćenom servisu, pa ako
ne izbaci baš nikakvu grešku, daj ga u oglas čim malo otopli. :hahaha:

ves.bole

Poznat
Poruka
8.681
Ne curi tokom rada jer je u komori za sagorevanje pritisak a i gumice se zagreju pa dihtuju. Stare gumice se ukrute i ne zaptivaju pa sklizne po par kapi kada je hladan motor.
A da ti malo pročitaš nešto o principu rada motora?
Kakve veze ima što je u komori pritisak?
Ventili su zatvoreni 1.5 obrtaj od 2, znači 3/4 vremena nema pritiska.
A to sa zagrevanjem pa dihtovanjem, možeš da zaboraviš.
Ja kad sam išao u školu bilo je da se zagrevanjem tela šire, možda si ti učio drugačije.

DarkMoon

Elita
Poruka
24.394
Mozda je i do goriva neznam.Moram naci ozbiljne dizna majstore da se dizne bar provere.Pre 2 godine neki su mi merili dizne nekim aparatom i koliko se secam jedna od cetri je nesto bas minimalno odstupala od druge tri.Glavu motora sam radio pre 3 godine.Celu generalnu nisam radio.
Kondenzacija verovatno to se javlja pogotovo zimi e sad kako toplije vreme onda bi trebalo znatno manje.

mario80

Buduća legenda
Poruka
46.524
A da ti malo pročitaš nešto o principu rada motora?
Kakve veze ima što je u komori pritisak?
Ventili su zatvoreni 1.5 obrtaj od 2, znači 3/4 vremena nema pritiska.
A to sa zagrevanjem pa dihtovanjem, možeš da zaboraviš.
Ja kad sam išao u školu bilo je da se zagrevanjem tela šire, možda si ti učio drugačije.
Nemoj da me daviš rasturao sam i menjao gumice kada dotraju, ravnao glave, polirao usis i izduv. Gumice motora kada se zagreju na radnu temp postaju mekane, kada se ohlade postanu krute. Takve gumice ventila se smatraju dotrajale i menjaju se. stariji tipovi motora sa glavama od livenog čelika gumice su znatno kraće trajale od modernijih aluminijumskih koje su lakše otpuštale toplotu.

Dakle kada su gumice ventila rikavela, kada hladan motor upali izbaci gomilu belo plavičastog dims i posle par min kada sagori ulje nastavlja normalno da radi tj ne dimi.

Pregrevanje tj prokuvavanje motora skraćuje rok trajanja gumica.
Kraj priče.

jukabg

Domaćin
Poruka
3.951
Gumice ventila, sklizne ulje niz stub ventila i napuni cilindar. To kada odstoji dobro pa kada kresneš dimi. Meni na jednom autu šetala gumeca pa dimi ko lud. Pa prestane.
Tako je Mario...samo kad odstoji duze to se zna povremeno desiti...dimi iz auspuha kao u indijanskim filmovima..sivkasto beli dim.Ali evo sto dimi pa prodje vec dismr.Usmrdi celo naselje.
Kad prodje ta seansa od par minuta onda nista ne dimi.Motor dobro ide ali kad je 1 paljenje uvek malo neravnomerno radi.To je 3/4 minuta i onda ravnomerno.
Glavu motora,hidropodizace,neke gumice i svasta ponesto mi je mehanicar radio pre 3/4 godine.Antifriz ne pije posle toga.
Mario koje gumice ventila moram menjati da se smiri ovo?
100%su te gumice?

jukabg

Domaćin
Poruka
3.951
Pa kad ugasiš auto posle vožnje, u auspuhu se stvara kondenz pri hlađenju.
Zimi je uvek gore nego leti.
Neki put hoće i turbo da zeza na taj način, ali to bi trebao ipak da osetiš u performansama.
Bem li ga, nisam majstor, najbolje je da uradiš dijagnozu, po mogućstvu u ovlašćenom servisu, pa ako
ne izbaci baš nikakvu grešku, daj ga u oglas čim malo otopli. :hahaha:
Zvao lika koji dizne radi kaze proveri kompresiju motora ujutro kad je hladan.Greske ne izbacuje nikakve.Najlakse je prodat pa kupiti jos gori sa vracenom kilometrazom..
Resit cu ovo negde.Muka je majstora naci...Sve drugo ide....
A neznam meni se to desava samo kad upalim auto i to ne svaki put kada upalim.
Posle su mu sve performanse top.
Da napomenem i pre zamene glave motora se ovo desavalo a i posle kad su mi ravnali glavu i promenili ventile.

Poslednja izmena:

DarkMoon

Elita
Poruka
24.394
Dimni signali :hahaha: podseti me na Indijance.
Juka je perfekcionista on sve to voli lepo da radi sto se i slazem, ali opet je to auto star 20 godina i normalno da ne moze bas da bude nov, ali svakako podrzavam ljude koji odrzavaju auto kako treba gde i sam spadam a ne samo vozi pa kad neki problem, joj kola nisu dobra ne valjaju, e to ne mogu da smislim.

jukabg

Domaćin
Poruka
3.951
Dark prijatelju moj eh da sam blize tvom kraju i onom coveku lako bi ja.Ovde kada spomenem da to dimi uglavnom "cute"!!!!Pa onda ja glavu razbijam!Kazu moze svasta biti haha.Pa to znam i ja koji se ne bavim mehanikom.Da sam perfekcionista to ne valja ali takav sam.Volim ispravan auto i ako je krs.
Cudno mi da bi opet bile gumice a radio glavu motora itd sve sto tu spada pre 3 godine.A i pre toga mi isto dimilo!
Ali to zadimi samo par min i nema vise dim u vigavmu haha.Kad je skidana bregasta uz tu glavu meh rekao da je ok.
Nemam pojma.

DarkMoon

Elita
Poruka
24.394
Dark prijatelju moj eh da sam blize tvom kraju i onom coveku lako bi ja.Ovde kada spomenem da to dimi uglavnom "cute"!!!!Pa onda ja glavu razbijam!Kazu moze svasta biti haha.Pa to znam i ja koji se ne bavim mehanikom.Da sam perfekcionista to ne valja ali takav sam.Volim ispravan auto i ako je krs.
Cudno mi da bi opet bile gumice a radio glavu motora itd sve sto tu spada pre 3 godine.A i pre toga mi isto dimilo!
Ali to zadimi samo par min i nema vise dim u vigavmu haha.Kad je skidana bregasta uz tu glavu meh rekao da je ok.
Nemam pojma.
Da, to si u pravu mi treba da budemo mehanicari koji djavo onda uzimaju ljudima pare.
Verovatno da je problem ovo sto Mario kaze u vezi gumice ventila.

jukabg

Domaćin
Poruka
3.951
Dobro ja ne mogu da se zalim licno imam odlicnog majstora koji u prste poznaje mehaniku i sve sto ide uz to.
Uvek kad odem kod njega pa i svratim onako prvo kafa se kuva.
Tacno odlican covek je.Nego ja sad malo otvarao cep motora i u ler ga stavio.Onako bude solidna duvalica iz njega.Ako je sta to merodavno?
Nije to bas ni perspektivno.Ali da ja znam presao je 530.000 km.A da li je vracana km pre mene neznam.
A valjda ce izdrzat motor jos god dve pa uzet mladji auto.Mozda i nisu dizne.