Pas za čuvanje ...

ZDRAVO LJUDI EVO DA NEPAMETUJEM AKO ZELITE PSA ZA CUVANJE DVORISTA UZMITE NEMACKOG OVCARA AKO ZELITE MIRNOG I STALOZENOG PSA AKO ZELITE ISTO TO SAMO 10 PUTA OPASNIJE I ZIVLJE UZMITE BELGIJSKOG OVCARA MALINOU.oBA PSA DOBRO PODNOSE ZIMU I NA JAKOM MRAZU MOGU BITI NA SNEGU.

ROTVAJLER - JE DOBAR ALI U LETNJEM PERIODU ZNA BITI LENJ KAO I U ZIMSKOM KADA JE PREVISE HLADNO
DOBERMAN-SLABO PODNOSI ZIMU JER NEMA PODLAKU,ODLICAN ZA STAN
KAVKASCI,AZIJATI,SARPLANINCI ODLICNI PSI ALI PREVELIKI PUNO IZMETA U DVORISTU KAVKAZAC IZUZETNO TVRDOGLAV ODLICNO PODNOSE ZIMU
PIT,STAFORD,DOGO ARGENTINO LAJU I OPASNI SU ALI TO NISU CUVARSKI PA IH NESAVETUJEM

AKO VAM TREBA PAS DA ZALAJE KAD TREBA DA JE OTPORAN NA ZIMU MALO JEDE PA I NISTA NEKOSTA I DA SVE TO AUTOMATSKI RADI UZMITE MESANCA MALO VECEG RASTA I NECETE POGRESTI

Ne slazem se, bulterijeri su cesto agresivni, a imaju instinkt da im se vilica zatvori kada ujedu tako da ne mogu da otvore usta! Znam ja te pse vrlo dobro! :(

Bulterijeri su nastali za borbe tridesetih godina osamnaestog veka, skloni su agresivnosti, ustvari, ostrini, prema drugim psima, ali uglavnom ne i prema ljudima, dok su prema deci bezgranicno tolerantni. Njihova mana je sto ne podnose hladnocu jer samo zimi imaju jako tanku podlaku. To o zatvaranju vilice je najobicniji mit, u pitanju je jednostavno volja psa da mu usta ostanu zatvorena, a to sam ujedno cula za jos gomilu rasa. :lol: I jos jedno pitanje: koliko si bulterijera imala prilike da upoznas? Da ih mazis na ulici, da odes u goste kod njihovih vlasnika?

Jedno pitanje: znam da psi tesko psihicki podnose lanac, ali ima li razlike izmedju drzanja u boksu ili manjem dvoristu i drzanja na zici? Povrsina po kojoj pas moze da se krece je otprilike ista, samo me interesuje da li i koliko mu smeta sto za sobom vuce lanac? Da li je recimo bolja duga zica od malog boksa?

Od zice mogu da ogluve, ustvari, od vucenja lanca po njoj. A nemacki ovcar mojih prvih komsija je skrenuo u boksu 2x2m, uz istrcavanje uvece, pas se po ceo dan vrti u krug, i to uvek samo u smeru kazaljke na satu, nikad obrnuto.

Od ciki17 posta sam ja ogluveo, tako viče! No, moram mu priznati da je u pravu u analizi. Naročito u poslednjoj rečenici posta, iako pomalo rogobatno napisana, potpuno je tačna.
Što se tiče bull terijera, imao sam prilike da ih doživim samo i isključivo kao kućne ljubimce. I dopali su mi se. Ali nisu čuvari, definitivno.
OT: Onaj NO iz mimi's mom posta neodoljivo me podseća na one vukove u kavezima na Kalemegdanu. Isto idu u pravcu kazaljke na satu, u krug, u krug... Ne samo zbog njih, nego i zbog svih životinja tamo, ne pada mi napamet da ikada više odem u zoo vrt.
Kraj OT.

sf3ycqxz1wui2k91zq5a.jpg

srbyu3f5576v0zrjcsez.jpg

apafdxy5sqbeho2h3u.jpg

Na nepoznatom terenu sa nepoznatim licem ( za pse).
Što se tiče same dresure Šarplaninca,tu ne treba ništa dirati!!!
Sve šta je potrebno to je ostaviti štene da odraste i da sazri ( pošto je primitivnija rasa taj proces traje dve do tri godine). Tu je izuzetno bitan kontakt vlasnik-pas.
Ishrana Šarplaninca zahteva malo više.Kvalitetnia hrana omogućuje da imamo kvalitetniu jedinku. Kada pas odraste i formira se ( fizički),iznenadjujuće je koliko u stvari malo hrane uzima po obroku ( većina ljudi stvara pogrešnu sliku o tome samo zbog veličine šarca).
Što se tiče nege nisu nešto preterano mnogo zahtevni. Redovno četkanje u mnogome olakšava sve to,tako da mu je sama nega dlake gotovo zanemarljiva. Druga stvar je to što većina vlasnika ove izuzetne rase svoje pse drži u lošijim uslovima i loše se ophode prema njima,uprkos tome psi im vraćaju izuzetno mnogo više nego koliko im vlasnik pruža.
O čuvarskim sposobnostima Šarplaninca postoje mnoge priče iz legendi.Takodje postoje i priče iz savremenog sveta.Ubedjen sam da bi iole svaki zdrav normalan i ispravan šarac i u današnja vremena imao šta da ispriča iz svog života.
Sve one priče kako je Šarplaninac agresivan,zlopamtilo,da hoće i na vlasnika ili na decu...sve to su noturne budalaštine svih onih koji ne poznaju rasu.Takve priče su se "lansirale" i od vlasnika/odgajivača koji nikada nisu upoznali šarplanica u dubini...gledali su ih samo kao izvor zarade.:(

Šarplaninac je izuzetno veliki zaštitnik porodice,dece,imanja i svega onoga šta je na tom imanju. To je pas koji je naše nacionalno blago ( Jugoslavija) i kao takav jedna je od retkih rasa u svetu koja ima takav karakter,takav stav prema čoveku. Rasa koja izuzetno upotrebljava svoj um i samim tim se odlučuje i na potrebne reakcije,shodno situaciji.
Sa ponosom mogu reći da volim tu rasu.Da ih čuvam i uzgajam već više godina ( skoro dve decenije) i da dok sam živ...bez Šarplaninca nikada biti neću.

Kangala na našim terenima ima.Istina u nekom manjem broju ali ih ima.
Takodje postoje i varijateti "lažnjaka",pasa koji laicima samo izgleda kao Kangal a u stvari su mixevi koji igrom slučaja samo podsećaju na Kangale.
Ko ima vremena i mogućnosti može doći na druženje...
2-2.jpg

Što se tiče R.Ridzbek-a...nisam baš nešto uveren ( iz prakse) da bi bio pouzdan pas za čuvanje.

Kangal je autohtona, nepriznata rasa a FCI priznata varijanta je anadolski pastirski pas, na Wikipediji stoji ista slika i pod "kangal" i pod "anadolski pastirski pas" a sve to jer su Turci kao matična zemlja zabranili izvoz kangala iz zemlje. Fantastični primitivni molosoidi, kakvih ima u celoj istočnoj Evropi i zapadnoj Aziji, sa malim varijacijama u boji visini, odnosu ljudi prema ušima i repu... (A svi potiču od jermenskog ovčara koji raste do impozantnih 90 i nešto cm u grebenu.)

Da,Kangal je još uvek ne priznata rasa od strane FCI-a.
Turska kinološka asocijacija je u saradnji sa našim eminentnim stručnjakom gosp. Milivojem Uroševićem, je od pre par meseci iznela i standard Kangal psa.
Na listi su i za priznavanje od strane FCI. Kod AKC su odavno priznati.

Back