Pas Xoloitzcuintle

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
33.808
Ksoloitzcuintle (izgovara se "Scholoitz-kuint-le"), takođe poznat kao meksički goli pas, ima dugu istoriju koja se može pratiti unazad više od 3.500 godina. Ovaj pedigre pas je verovatno najstarija rasa pasa u Americi. Asteci su ga posmatrali kao predstavnika boga „Ksolotla“, odakle potiče i značenje njegovog imena na astečkom jeziku „Nahuatl“. Druga reč "itzcuintle" se prevodi kao "pas".
Bog Ksolotl se smatrao bogom munje i smrti, a četvoronožni prijatelj Ksolo, kao njegov zemaljski predstavnik, dobio je zadatak da prati mrtve duše kao vodič kroz podzemni svet. Psi su žrtvovani da budu sahranjeni sa mrtvima. Meso životinja nekada se smatralo delikatesom.
Ksoloitzcuintle je rasa koju je priznala FCI (Federation Cinologikue Internationale) i klasifikovana je u Grupu 5, odeljak 5 špica i prototipova pasa. Kineski kubati pas verovatno takođe potiče iz Ksoloitzcuintlea.


Duge uši slepog miša su njegov zaštitni znak! I iako je meksički goli pas poznat kao bezdlaka varijanta, dlakavi ksolo nisu neuobičajeni, što je posledica parenja golih sa kratkodlakim roditeljima. Graciozan, tanak Ksolo dostupan je u tri veličine u zavisnosti od sorte. Kučke i muški psi dostižu visinu između 25 i 60 cm u grebenu.
Meksički pas bez dlake ima meku, glatku i osetljivu kožu. Međutim, pojedinačne oblasti kao što su vrat ili čelo takođe mogu imati kosu na bezdlakom Ksolu. Pramenovi dlake na šapama i na vrhu repa su takođe česti. Poželjna je jednobojna, tamna boja u crnoj, škriljasto sivoj ili jetrenoj boji, ali su moguće i nijanse crvene, bronzane ili plave. Boje dlakavog Ksola, koji ima kratku, gustu dlaku, ne razlikuju se.


Meksički goli pas se smatra veoma osetljivim i inteligentnim. On je prijateljski i ljubazan pas koji je pogodan kao pas za pratnju. Život sa Ksolo-om obično je prijatno jednostavan jer se dobro uklapa u svoje okruženje i ne pravi probleme čak ni početnicima.
Četvoronožni prijatelj u početku može izgledati sumnjičav prema strancima, ali upravo ta karakteristika čini Ksola pouzdanim psom čuvarom koji želi da zaštiti svoj dom i porodicu, a da ne postane agresivan.
Ako tražite mirnog saputnika, brzo ćete pronaći krznenog prijatelja za ceo život u Ksoloitzcuintlu!

IMG_6015.jpeg


IMG_6016.jpeg
 
Ako imate malo ili nimalo iskustva u vlasništvu psa, meksički pas bez dlake je dobar početnik. Ksolo je društven momak i neće vam predstavljati veliki izazov - sve dok poštujete njegove potrebe i njegovu osetljivu prirodu. Njegovo poverenje steći ćete vaspitanjem koje se zasniva na strpljenju i doslednosti pune ljubavi. Ako vaše Ksolo štene ne želi da sluša, nije smak sveta. Kao i svaka veza, ona između psa i vlasnika mora rasti. Ali vremenom ćete se bolje upoznati i povezati jedni sa drugima. Tada deluje i poslušnost.
 

Back
Top