Pas i "ljudske godine"

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.433

Kako se psima zaista računaju "ljudske godine"​

Kako se psima zaista računaju ljudske godine
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako se psima zaista računaju "ljudske godine"
Nezavisne novine28.10.2024 14:38
Kad se ljubimac s vremenom sve više privija uz vas, mnogi vlasnici počinju da razmišljaju o starosti svog psa – koliko je zaista star u "ljudskim godinama"?

Dugo se smatralo da je jednostavan način množenje psećih godina sa sedam, ali stručnjaci za životinje kažu da taj pristup nije u potpunosti tačan.

Nauka iza psećih „godina“​

Studije pokazuju da se psi razvijaju brže u prvim godinama svog života, zbog čega u početku stiču godine mnogo brže od ljudi. Na primjer, kada napune samo jednu godinu, mnogi psi mogu dostići nivo razvoja ekvivalentan tinejdžeru u ljudskom svijetu, tj. oko 15 ljudskih godina.

Kako veličina i rasa utiču na starenje​

Veličina i rasa psa takođe igraju ključnu ulogu u njegovom procesu starenja. Generalno, veći psi imaju tendenciju da stare brže od manjih. Na primjer, manji psi kao što su čivave ili jorkširski terijeri mogu živjeti duže i sporije stariti, dok veći psi, poput bernardinca ili njufaundlendera, često ulaze u starost ranije. U prosjeku, pas od osam godina može imati starost koja varira od 45 do 55 „ljudskih godina,“ zavisno od njegove veličine i zdravstvenog stanja.

Formula prilagođena psima​

Nedavna istraživanja predlažu formulu koja je preciznija od tradicionalnog množenja sa sedam. Formula uključuje logaritamski proračun koji uzima u obzir ubrzano starenje pasa tokom prvih godina života. Prema tome, pas od dvije godine može imati starost ekvivalentnu 24 ljudske godine, a nakon toga, svaka pseća godina se dodaje sa 4–5 ljudskih godina.

Zašto je bitno znati stvarnu starost svog psa​

Razumijevanje stvarne starosti vašeg psa može vam pomoći da bolje brinete o njemu i prilagodite njegovu ishranu, njegu i nivo fizičke aktivnosti. Stariji psi često zahtijevaju drugačiju vrstu njege, uključujući redovne preglede, prilagođenu ishranu i manje intenzivne fizičke aktivnosti.
Iako su "pseće godine" samo okvirna mjera, znanje o životnom ciklusu vašeg ljubimca može vam pomoći da učinite njegov život zdravijim i srećnijim.
https://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivotinje/Kako-se-psima-zaista-racunaju-ljudske-godine/865618

Kad neko danas kaže "pas" ja se setim Gospdar Jevremove na Dorćolu
Sve su to ljubitelji

A znate zašto je do ovoga došlo?
Zbog uvoznika kereće hrane za Srbiju
Dalje je patologija sa par izuzetaka iskrenih ljubitelja kojih koliko prstiju na jednojh ruci.
Sve ostalo su prsotine i meni žao kučića.
Ajd što je kuče nego sa budalom treba da živi 9-12 godina

Tekst za dokone...
Kereća godina - sedam godina kod nazovi ljudi
Ovi što imaju kera uopšte ne vole ljude - sa pola familije ne pričaju
samo pričaju kako vole a zapravo piju lekove za glavu
i ogovaraju jedni druge

kučkari su poznatii po tome što sve znaju šta je iza tudje tarabe
ništa im ne promiče
pa se onda nadju na poljančetu i izujedaju
kučkari a ne kerovi
šta on ima da priča šta je video nek gleda kod sebe malo
i tako te već odavno poznate priče

i sad imamo problem da kučići i hoće da se druže ali kučkari ne mogu da se smisle

tako jedna baba nešto utripovala sa svojim kerom pa kad prolazi to bude ovako:
- ako je ženka sklonite je od mene ova moja ne voli ženke
- ako je muško sklonite ga od mene u teranju je, doduše 365 dana kod ove baksuz babe

ja reko da napravim foru pa "pozajmim kuče" pred babin termin
gleda ona, poznato joj kuče ali kad sam ja vodio psa
pa počne opet
- jel to mužjak ili ženka?
- biseksualac
- molim?
- lgbt kuče skače i na babe. zajedno idemo u akciju pa ko koga dovati

pobeže baba...

Back