Partizanski filmovi gde su ustaše neprijatelji?

Wild Ranger

Primećen član
Poruka
548
Gledao sam relativno dosta partizanskih filmova (neke u celosti, neke samo delimično) i u skoro svim partizani se bore protiv Nemaca okupatora ili četnika i drugih "domaćih izdajnika". Ne videh nijedan partizanski film gde su ustaše prikazane kao glavni neprijatelji i gde partizani vode borbe protiv njih.

U čemu je stvar? Da li ima uopšte takvih filmova i ako ih nema zašto ih nema? Nije li to objektivno NEPRAVEDNO?

Da li ima uopšte takvih filmova i ako ih nema zašto ih nema?

према титокомунистичкој идеологији у складу са одлукама дрезденског конгреса, непријатељ имају бити Срби (првенствено четници), а не усташе :nono3:

према титокомунистичкој идеологији у складу са одлукама дрезденског конгреса, непријатељ имају бити Срби (првенствено четници), а не усташе :nono3:
lol a jel ima neki cetnicki u kom su cetnici branili Srbe od ustasa ?

Film_Zastava.jpg

Ima ih puno....sad je posle Dare bilo bar 30 filmova na RTS1 i 2, sto moze da znaci da postoji kampanja a mozda i ne...
U svim tim filmovima je bilo bas direktno prikazano Jasenovac i ciscenje ili sama sukobljenost gradjanske podele, naglasenija nego u Srbiji cetnici i partizani..
Bar je u filmovima naglasenija...
U sustini kako pricaju stari ljudi , i u realu je bilo tako , koja te vojska povede, ako si pametan, smugnes prvo ili drugo vece...
Naravno to ti niko nece reci jer je trenutno i na forumu i ovako medju ljudima u toku mrznja prema proslom vrednosnom sistemu pa onda se laze na veliko i opravdava se to laganje time da je i nekad u proslosti lagano takodje...to su reakcije male svesti i primitivnih umova, gde razocaranost i povredjenost navodi na kulminaciju pripadnosti novom pokretu...gde u sustini nije ni bitno sta je prosli sistem vrednosti vazno da je propao..

Gde nadje na balkanu gde je svako u pravu i cist i posten , a sve ili vecina zrtava su nevinih da ocekujes objektivnost..

Sto se tice kinematografije, SFRJ kinematografija je nudila da vidis i kritiku i razdor i predstojece slabosti celog drustva...ko ume da gleda...
Samo sad se prica da niko nije znao za Jasenovac, a ja sam sasvim sam , bez icijeg uplitanja znao i cak je bio i neki album i slicice i normalno sam dolazio do informacija o svacemu...osim o DB...

нема, али то се заиста дешавало у лици и северној далмацији...
Pa malo teze ce ti proci ta teorija jer Cetnici su bili srpska nacionalna vojska, tako da cak i da razvuces da je neka srpska vojna jedinica setala po Lici i dalmaciji do 1944, to zvanicno nije bila Cetnicka, makar se tako i zvala...
A zasto da ne...treba ostaviti i tu mogucnost da se nesto zove Cetnicka ako je vec tako zvana projugoslovenska varijanta gerile tj prokraljevska varijanta gerile..
Ima na tlu Bosne pomaganja ali ne i branjenja naroda od napada Ustasa....tj prihvatanja kad dodju vec na teritorije srednje Bosne..

Balkanski narodi su pogani narodi, pa se u sukobljavanju svoje uzdize a popljuje tudje makar i casno...Zato i u Cetnickom i u Partizanskom pokretu imas primera gde je zapljuvan neko ko je krenuo pricom koja nije u skladu sa ostalima...
I onda licne osvete prorade..

Inace evakuacija Cetnickih jedinica , bar onih visih je isla preko Bosne i Dalmacije ka Italiji tamo 1944...ali to je evakuacija....

Ucesce Cetnickih jedinica u ofanzivama bas i nije za pohvalu....To je na teritoriji BiH...

A Zasto su ka Blajburgu ustase i cetnici zajedno bezali ... koja muka ih na to naterala....
зато што су комунисти добили подршку и одрешене руке да раде с њима шта хоће....
нажалост и ту су били гори према четницима, а многе усташе су чак пресвукли и примили у партизане

а за оне усташе које јесу побили - :ok:

Pa malo teze ce ti proci ta teorija jer Cetnici su bili srpska nacionalna vojska, tako da cak i da razvuces da je neka srpska vojna jedinica setala po Lici i dalmaciji do 1944, to svanicno nije bila Cetnicka,

динарска дивизија војводе ђујића, једна од војних формација остатака, до тада једине легитимне, југословенске краљевске војске

Poslednja izmena:
динарска дивизија војводе ђујића, једна од војних формација остатака, до тада једине легитимне, југословенске краљевске војске

A zanimljivo je to da je Đujić uspeo vešto da utekne iz Hrvatske ka Zapadu, dok je Djurišić stradao u ustaškom logoru.

A zanimljivo je to da je Đujić uspeo vešto da utekne iz Hrvatske ka Zapadu, dok je Djurišić stradao u ustaškom logoru.

то су тек ко зна какве околности и нагодбе...али знамо да је донекле утицала и способност да се издејствује пропуштање ђујићевих четника од стране прво немаца (преко нојбахера) па самим тим и италијана и павелића, као и близина ђујићевих положаја словенији, одакле су пребачени у италију а онда даље по свету

Gledao sam relativno dosta partizanskih filmova (neke u celosti, neke samo delimično) i u skoro svim partizani se bore protiv Nemaca okupatora ili četnika i drugih "domaćih izdajnika". Ne videh nijedan partizanski film gde su ustaše prikazane kao glavni neprijatelji i gde partizani vode borbe protiv njih.

U čemu je stvar? Da li ima uopšte takvih filmova i ako ih nema zašto ih nema? Nije li to objektivno NEPRAVEDNO?
Ima skoro sam gledao sa glavnim ulogama Bata Zivojinovic i neki strani glumac koji igra partizana,borba bas protiv ustasa i domobrana.

Ista stvar je i u udbaskim knjigama.
..........................................................
Lično juče sam razmišljao da se zabrane filmovi komunističke propagande Bate Živoinovića , jer to nema veze sa partizanskim ratom, i ima veze samo kao komunistička propaganda.

Okupacija u 26 slika
Ne okreci se sine
Macak pod sljemom
Kuda idu divlje svinje
Kapelski kresovi

...................................itd

Cudno je da si gledao ''dosta partizanskih filmov', a da nisi video nijedan partizanski film gde se bore protiv ustasa ???!!!

Sve filmove mozes nadji na netu, partizani protiv ustasa
Kozara
Neretva
Doktor Mladen
Kraj rata
Igmanski mars
Okupacija u 26. slika
Pad Italije
Operacija stadion
Veliki transport
Orlovi rano lete
Ne okreci se sine
U gori raste zelenbor
Konjuh planinom
Dvorstruki obruc
Siroko je lisce
Zastava
Opsada
Signali nad gradom
Deveti krug
Prvi splitski odred
https://sr.wikipedia.org/sr-el/Списак_југословенских_играних_филмова
Serije
Nepokoreni grad
Kuda idu divlje svinje
Macak pod sljemom
Kapelski kresovi

Insert iz serije Nepokoreni grad 3 epizoda, rekonstrukcija napada na ustase kod Botanickog vrta

Imaš film Živjeće ovaj narod iz '47. gde je sve i samo o ustašama i njihov zulumu, imaš ih i na Neretvi... verovatno i drugde, nisam puno gledao...

Back