Паркинг ребус (за странце)

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
49.335
Срећа па мени лично ово неће требати (барем код нас), али повремено на мене наиђе неки странац па морам на српском ил' енглеском да објасним шта да се ради са нашим паркинг зонама.

Пише све лепо смс итд., али не видех нигде објашњење како то иде за њих. Био сам шокиран кад прилично јасно прочитах на сајту паркинг сервиса "не може".

Шта странци да раде? Јел' да купују ону карту на трафици? Постоји ли то још увек?
Или да плате казну, једно 20 евра или колико беше, па су барем физички мирни?
Да ли да их шаљем у ове гараже по центру? Или да их усмерим на паркинге у тржним центрима (ако будем близу), тамо је барем првих пар сати бесплатно...

Nisam vozač, ali nisam te razumela, šta to ne može za strance? 🤔
Не може за странце јер је потребно да наши мобилни оператери склопе уговоре са мобилним оператерима по другим земљама, јер је плаћање паркирања нека врста додатне услуге (није основно - позив, смс, нет).
То би захтевало барем десетак уговора (док се испуни свако са сваким) између нас и сваке друге земље, зависи колико мобилних оператера где постоји.
Наравно, то би била пуна двосмерност - они би могли код нас, али и ми код њих.
Али... треба неко из власти да се сети (да натера фирме да буду љубазније), треба некога натерати да почне да предузима.

Не може за странце јер је потребно да наши мобилни оператери склопе уговоре са мобилним оператерима по другим земљама, јер је плаћање паркирања нека врста додатне услуге (није основно - позив, смс, нет).
То би захтевало барем десетак уговора (док се испуни свако са сваким) између нас и сваке друге земље, зависи колико мобилних оператера где постоји.
Наравно, то би била пуна двосмерност - они би могли код нас, али и ми код њих.
Али... треба неко из власти да се сети (да натера фирме да буду љубазније), треба некога натерати да почне да предузима.

Aha, ne mogu da plate parking preko mobilnog?
zar ne postoji drugi način da se parking plati? 🤔
Pa ne znam baš koliko stranaca dolazi svojim kolima, ali oni imaju para pa neka plate parking u zatvorenim parkinzima,ili neka kupe našu karticu, to je najpraktičnije.

Ето, изгледа да не постоји ни шанса са мобилним. Како њима код нас, тако и нама код њих.

Јавна гаража типа Обилићев венац, код скупштине града, на Славији... Ту можеш да останеш колико хоћеш.

Био сам у прилици да пробам да објасним и људима из далеког иностранства али и из Црне Горе.

На крају ми је досадило, отишао сам на сајт паркинг сервиса и видео "шипак".

Izgleda da se moze kupiti dnevna kod parking ridze
https://www.b92.net/biz/vesti/srbij...-za-parkiranje-ima-jedna-novina-video-1714361
Tako su meni bas poljaci bili ,parkiram na studentskom trgu,odemo na kalis,prodje sat vremena mi na rucku,da produzim ne moze,dodjemo eto kazne,ja pisao molbu-zalbu odbili,namerno nikad nisam platio,kako da preparkiram,gde,da trcim u sred rucka ili da cimam zenu od 80 godina zbog njih,svasta,najbolje trzni centar ili garaza dnevna karta

Ма треба бре да направе апликацију за мобилни, да има могућност плаћања и ћао.
Као свака продавница која постоји на нету и ћао.

Нема уговора, нема глупости... Платиш као што би платио било шта, робу или услугу. Цена плус трошкови међународног плаћања. И то је свакако "на ти клика" много лакше од овога што је сада.

Ima li jos koja gluplja tema?
Prvo strane tablice prolaze u garazama, moze da se kupe parking karte, oni jos gluplji mogu da parkiraju kao i vi seljaci, na periferiji, pa sednes u taksi ili bus.....a crnogorci da se povezu sa svojim rodjacima koji izdaju parkinge na dnevnoj bazi po centru grada...."kako crnogorcu da objasnim?", pa na engleskom ili talijanskom....

Back