Parivodić: Izgubljeno 10 mlrd. evra

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.398
Beograd -- Sigurno smo propustili više od 10 milijardi evra stranih investicija od 2000. godine, kaže Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose s inostranstvom.On objašnjava da je razlog za to problem neregulisanih svojinskih odnosa, nereformisanosti administracije i slabosti pravnog sistema.

Na snazi je desetak zakona koji uređuju status nekretnina, a svi zajedno su nepotpuni, anahroni i međusobno neusklađeni, te zbunjuju ulagače, dodaje Parivodić.

"Da se ozbiljno radilo, restitucija bi bila završena, imali bismo novi svojinski zakonik i zakon o javnoj imovini, čime bi glavno usko grlo razvoja ekonomije bilo otklonjeno... Takvi propusti su razlog što loše živimo, a manje svetska ekonomska kriza", kaže Parivodić, vlasnik konsultanske kuće „Foreign Investors Services“.

Nikog nije briga za strane investicije

Komentarišući novi model razvoja, zasnovan na izvozu, on kaže da "to nije novi model, već naglašavanje onoga cilja koji je postavljen od početka, ali nije ostvaren u poslednjih 10 godina". "Svi kažu da je prioritet imati što više direktnih stranih investicija, a nemate ministra koji je direktno zadužen za njih. Strana firma kada dođe u Srbiju ili ako ima neki problem, mora da ide na 20 različitih adresa umesto da postoji jedna na kojoj mogu da se obrate i efikasno reše problem", zaključuje Parivodić.On dodaje i da je tvrdnja političara da je za sve kriva svetska ekonomska kriza - "poluistina".

"Kriza je pogodila zapad 2009. godine i u prvoj polovini 2010. godine, ali već sredinom prošle godine firme iz Nemačke, Austrije, Švajcarske bile su mnogo optimističnije, sa apetitom za ulaganje. U našem okruženju ima mnogo više apetita za ulaganje nego što mi stvaramo konkurentnih prilika da se te investicije ostvare. Poslednja potvrda da se ne radi kako treba jeste izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji su mnogi ozbiljni analitičari ocenili kao negativan", kaže bivši ministar.

Na pitanje zašto se odlažu restitucija i donošenje zakona o svojini, on odgovara da "građani mogu da čuju razne izgovore, kao, na primer, da je naturalna restitucija nemoguća jer je skupa, što nije tačno".

"Naturalna restitucija je za državu potpuno besplatna, a ona stvara zamajac za privredni razvoj jer iz državne svojine imovina prelazi u privatan sektor koji je mnogo agilniji, ubiraju se novi porezi - na promet, imovinu, prihod, koji do tada nisu naplaćivani", navodi on.

Parivodić naglašava da "restitucija ne kasni zbog racionalnih državnih razloga, već zbog iracionalnih uverenja i nelegitimnih interesa. Nije u interesu naroda da se restitucija ne sprovede, jer se time odlaže privredni razvoj Srbije i kalja njen politički i pravni ugled".

Objašnjavajući kome je sve to u interesu, Milan Parivodić navodi sledeći primer - "država proda hotel za tri miliona evra, a bivšem vlasniku kaže da će dobiti 300.000 evra za deset godina. Interes je prvo u transakciji, jer ja prodajem i ko zna kakve ću tu imati još koristi. Zatim, napuniću budžet sada i potrošiti te pare, a izdavanjem restitucionih obveznica zadužiću buduće generacije koje će vraćati dugove koje sam ja morao da vratim. Nije loše rešenje, zar ne? To je u istom dobrom duhu titoističkih vladara koji su zadužili našu generaciju".

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=01&dd=22&nav_id=487553

Дообар.Питање је шта би причао да је министар,али нема везе,ова власт нам ионако неће ништа рећи о штети коју прави.
 
Restitucija se odlaže do privatizacije svega što se može privatizovati i onda će bivšim vlasnicima biti ponuđene neke sumnjive obveznice.
Vraćenje otetog je trebalo učiniti pre bilo kakve privatizacije ali to nije bilo u interesu dosmanlija i njihovih finansijera - bogataša skorojevića.
 
Дообар.Питање је шта би причао да је министар,али нема везе,ова власт нам ионако неће ништа рећи о штети коју прави.
Zapavo jedan od retkih pozitivnih efekata nesposobnosti i pljačkaškog mentaliteta jednog drumskog razbojnika sadašnjeg režima je upravo to što nema stranih investicija.
Da ih ima, bilo bi nam mnogo gore.
Vrlo često se strane investicije prikazuju kao da će neko narodu da podeli ogromne svote novca o kojima je reč, a zapravo je upravo obratno.
Da su ti 10 milijardi evra ušle u Srbiju, iz nje bi bilo izmuženo 20 milijardi evra i ko zna kolika bi šteta bila pričinjena.
Pogledajmo samo koliko je preduzeća privatizovano tim stranim investicijama, da bi strani vlasnik došao, pokupio kvalitetne mašine i odneo ih izvan Srbije, a preduzeće koje je kupio odveo u propast.

Eno je strana investicija na Staroj planini. Investicija kojom se uništava životna sredina Srbije, na uštrb svih njenih državljana, a zauzvrat dobija hotelski kompleks koji će u najboljem slučaju biti poluprazan, dobijaju se zagađene vode i dobija se žičara za skijaše iznad staza na kojima nema snega.


Restitucija se odlaže do privatizacije svega što se može privatizovati i onda će bivšim vlasnicima biti ponuđene neke sumnjive obveznice.
Vraćenje otetog je trebalo učiniti pre bilo kakve privatizacije ali to nije bilo u interesu dosmanlija i njihovih finansijera - bogataša skorojevića.
Upravo tako. :ok:
 

Back
Top