Paravojna postrojba "Škorpioni" dobili 58 godina zatvora

• Začetnik teme Začetnik teme tokyo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slučaj ubistva šestorice srebreničkih muslimana, u julu 1995. godine kod Trnova, zbog kojeg su prekjuče osuđena četvorica pripadnika "Škorpiona", javno je otvoren 1. juna 2005. godine. Tada je video snimak sa zabeleženim zločinom prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću, tokom svedočenja generala Obrada Stevanovića. U munjevitoj akciji srpske policije za nekoliko dana uhapšena su petorica pripadnika ove jedinice. Izvođenje ovog dokaza u Hagu bio je samo okidač za reakciju naše policije i Tužilaštva za ratne zločine, jer se za kasetu u Srbiji znalo nekoliko meseci ranije. Do snimka je prva došla Nataša Kandić, direktor Fonda za humanitarno pravo, koja je na suđenju zastupala porodice ubijenih.

U julu 2003. godine, u Okružnom sudu u Beogradu, na suđenju Saši Cvjetanu, pripadniku "Škorpiona", optuženom za zločin nad albanskim civilima u Podujevu, Nataši Kandić obratio se svedok tog događaja Goran Stoparić, koji je tvrdio da ima informacije i o ubistvima u Trnovu. Rekao je da postoji snimak streljanja zarobljenika.

Predsednici FHP kasetu je u novembru 2004. godine dao Duško Kosanović, bivši pripadnik "Škorpiona", koji je u jedinici bio kamerman. Objasnio je da on nije autor snimka, već da mu je kasetu dao Slobodan Stojković, koji ga je na trnovskom ratištu odmenio na poslovima snimanja. Kosanović je 2004. godine već započeo pregovore o svedočenju pred haškim sudom. Postavio je uslov da kaseta ne bude prikazana u Srbiji, dok on ne napusti zemlju.
Ključni dokaz

U februaru 2005. godine, Nataša Kandić odnosi snimak egzekucije srpskom tužiocu za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću. Pogledavši sadržaj kasete, Vukčević obaveštava policiju. Odmah je obezbeđena zaštita svedoka, a "Škorpioni" su locirani i "stavljeni na mere".
ma ja vise kada videh da je za sve "kriva" vasa [srs] simpatija hahahahaaaaaaa

УСТАШЕ НЕ МИРУЈУ ! :evil: :evil: :evil:

Хрватска хапси младе Србе

Због „избегавања војне службе напуштањем земље” у Хрватској хапсе Србе који су још као малолетни, за време рата, избегли у треће земље

Од нашег сталног дописника

Бањалука, 26. маја – Кад уђу у Хрватску, младе Србе који су одатле, још док су били деца, избегли током рата, очекује хапшење због кривичног дела „избегавања војне службе напуштањем земље”, потврдио је нашем листу председник Документационо-информативног центра „Веритас” Саво Штрбац.

– После Дарка Кече и Жељка Новаковића притворен је графички дизајнер Дејан Бркић, који је 1993. године из Загреба избегао у Београд. Бркић је ухапшен на граничном прелазу Бајаково – Батровци и тренутно се налази у загребачком истражном затвору. Када је доставио потврду да је служио војску у Србији и да има њено држављанство, Кеча је пуштен и против њега је обустављен поступак. Новаковић, који живи у Немачкој, такође је пуштен, али против њега се и даље води кривични поступак – рекао нам је Штрбац.

Љиљана Бркић, која је допутовала у Загреб, кратко нам је, после повратка из посете сину у истражном затвору, телефоном изјавила: „Дејан је био малолетан када смо напустили Хрватску. У међувремену, добио је држављанство Србије и одрекао се држављанства Хрватске. Не видим ниједан озбиљан разлог за његово притварање. Рекао ми је да су стражари и притвореници с којима је у ћелији коректни према њему и да, што се тога тиче, немам разлога за бригу. Искрено се надам да данашња Хрватска није онаква каква је била када смо из ње морали да одемо у Србију. Тужилаштво ће се у понедељак изјаснити о овом случају и верујем да ће Дејан бити пуштен на слободу”.

За Саву Штрпца хапшење младих Срба, избеглих из Хрватске, има озбиљну политичку позадину. То је, према његовом мишљењу, спречавање повратка, не само радноспособног српског становништва, већ и оног дела српске популације која би могла да наруши демографску слику Хрватске, створену прогоном Срба у току рата.

– Због стварних или наводних ратних злочина Хрватска је расписала потернице за више од три хиљаде Срба. Многи од њих су у одсуству осуђени на вишегодишње затворске казне. Овој кампањи сада је додата и кампања хапшења Срба који су, бежећи од рата, као малолетници, отишли у треће земље. Кад се све ово узме у обзир, онда речи хрватског председника Стјепана Месића, да је „стварање услова за повратак свих, па и Срба, хрватски национални интерес”, звуче као прворазредни цинизам
– оценио је Штрбац.

Он је додао да је „Веритас” о хапшењу Дејана Бркића обавестио и Мисију ОЕБС-а у Хрватској, која ће пратити судски процес.

Б. Марић
[објављено: 26.05.2007.]

od cega da pocnem...sto se mene tice treba da budu slobodni kao pticice...ako jedan Naser Oric zbog ubistva nekoliko hiljada srba dobije dve godine e ljudi o cemu mi pricamo...ovde se stvorila takva medijska klima da sve sto je srpsko treba odbaciti a svako ko se borio za srbiju je ratni zlocinac...tome su doprinele one tri vestice iz `Helsinskog odbora za ljudska prava` da ih ne pominjem smuci mi se na pomisao o njima...bosnjaci svog Nasera Orica smatraju herojem a mi nase zlocincima...e ljudi gde je tu zdrav razum-nema ga!!!

bosanac85:
od cega da pocnem...sto se mene tice treba da budu slobodni kao pticice...ako jedan Naser Oric zbog ubistva nekoliko hiljada srba dobije dve godine e ljudi o cemu mi pricamo...ovde se stvorila takva medijska klima da sve sto je srpsko treba odbaciti a svako ko se borio za srbiju je ratni zlocinac...tome su doprinele one tri vestice iz `Helsinskog odbora za ljudska prava` da ih ne pominjem smuci mi se na pomisao o njima...bosnjaci svog Nasera Orica smatraju herojem a mi nase zlocincima...e ljudi gde je tu zdrav razum-nema ga!!!
Mogao si da počneš s velikim slovom. Dalje, ako misliš da su svi koji su se borili za Srbiju hladnokrvne ubice, onda vređaš sve one koji nisu, a to je 99% ljudi koji su bili u ratu. I na kraju, čini mi se da ljudi iz Republike Srpske uopšte ne vole da ih iko zove Bosancima.

nesha taxista:
Mogao si da počneš s velikim slovom. Dalje, ako misliš da su svi koji su se borili za Srbiju hladnokrvne ubice, onda vređaš sve one koji nisu, a to je 99% ljudi koji su bili u ratu. I na kraju, čini mi se da ljudi iz Republike Srpske uopšte ne vole da ih iko zove Bosancima.

nemoj se nervirati ja samo odlučio da ne repliciram osobama koje imaju manje od 100postova jer ili se radi o nečijim klonovima ili o djeci...
nešo čuvaj energije za nas starije:)

nesha taxista:
ma on nije iz RS on je od onih sto su u stocnim vagonima dosi u Srbiju da zive al se i dalje dice rodnom vukojebinom

Jerry Ropero:
dodajmo ovde jos slucaj ramusa haradinaja koji je pocinio neke od najsvirepijih zlocina u zadnjih 100 godina pa kod Albanaca zbog svega toga ne samo da uziva status nacionalnog heroja vec je izabran bio i za premijera tj glavnog coveka sopstvenog naroda.

i ja sad treba da osudim skorpione? Mozda bih kad bi kod nasih neprijatelja situacija bila drugacija. Ovako svaki onaj ko je ubijao nase neprijatelje za mene je heroj.

Jer i oni identicno razmisljaju.

Čistiš li ti ikad đubre sa svog praga?

nesha taxista:
e covece jel znas ti da citas ,malo bolje pogledaj text

bosanac85:

treba imati u vidu i to da je među tih nekoliko hiljada Srba bilo najviše dece i staraca, od bebe u kolevci do onih sa štapom u ruci, Orić i njegova banda su poubijali, bez ikakve selekcije, samo da je srpsko!

bosanac85:
izvini a gde sam ja to naveo da su oni koji su se borili za srbiju ubice,kako si ti naveo

reci ti meni zemljace,onako iskreno..

sto se ti balavac od 22 godine zamaras sa takvim stvarima?

pa kad je vec morala moja generacija da prezive sva ta govna..

prije nekih 17 godina,sto se vi klinci morate s'tim zayebavat..

koliko si ti imao godina te '95?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back