Paradajz

Illuminatus

Obećava
Poruka
62
Ovde gde ja živim već godinama, a čujem i u Srbiji, može na pijaci da se nađe samo ova nova sorta paradajza. Spolja crven (kao ofarban) a iznutra kao jed zelen. Što se ukusa tiče - kao plastika - ni blago ne potseća na paradajz!
Iz detinjstva se sećam onog divnog, zrelog, mirisnog, velikog pa kao na kriške podeljenog paradjza "jabukara" (ili "jabučara") koji se topi u ustima i kaplje niz bradu kad se zagrize.
Elem, za par nedelja dolazim u Srbiju pa bih rado poneo par sadnica. Samo da me želja mine. Možda će i da uspeju u ovim gudurama alpskim.
Dajte mi ideju i savet - gde takve sadnice mogu da nađem, koga da pitam i da molim.
Unapred zahvalan.

Ovde gde ja živim već godinama, a čujem i u Srbiji, može na pijaci da se nađe samo ova nova sorta paradajza. Spolja crven (kao ofarban) a iznutra kao jed zelen. Što se ukusa tiče - kao plastika - ni blago ne potseća na paradajz!
Iz detinjstva se sećam onog divnog, zrelog, mirisnog, velikog pa kao na kriške podeljenog paradjza "jabukara" (ili "jabučara") koji se topi u ustima i kaplje niz bradu kad se zagrize.
Elem, za par nedelja dolazim u Srbiju pa bih rado poneo par sadnica. Samo da me želja mine. Možda će i da uspeju u ovim gudurama alpskim.
Dajte mi ideju i savet - gde takve sadnice mogu da nađem, koga da pitam i da molim.
Unapred zahvalan.

...i miriše na baštu...:D Nezaboravan miris !

Rasad možeš kupiti na zelenim pijacama u svim gradovima. Prodaje se na tezgama.

Ako misliš na Beograd, onda pogledaj Kalenić pijacu, Zemunsku, Pančevačku...to je ono što znam da sigurno ima.
A imaš i poljoprivredne apoteke gde možeš kupiti seme, pa posejati. Nije kasno još uvek.

Sretno i prijatno :)

Prisoner, hvala na odgovoru.
Na Kalenić moram da svratim i ovako i onako pa ću tamo da pokušam.
Mislim da rasad ima više šanse da preživi nego seme. Ipak, probaću oba.
Još jednom, hvala.

mada, kod jednog rodjaka u provinciji, ima sjajan staklenik sa navodnjavanjem, jeo sam neki ogroman paradajz, socan, ukusan, samog da ga jedes. nisam siguran dal se zove herkules, cini mi se. plodovi idu od 600 grama do kilo

Prisoner, hvala na odgovoru.
Na Kalenić moram da svratim i ovako i onako pa ću tamo da pokušam.
Mislim da rasad ima više šanse da preživi nego seme. Ipak, probaću oba.
Još jednom, hvala.

Tamo ima sto posto, nema šta da pokušavaš..Samo idi od tezge do tezge i gledaj.

Ma, i seme će ti se primiti lako. Niče za deset dana. Posle samo presadiš, i gledaš kako raste.
Na uglu Kalenić pijace i Njegoševe imaš odličnu poljoprivrednu prodavnicu, tu kupi seme.;)

Tamo ima sto posto, nema šta da pokušavaš..Samo idi od tezge do tezge i gledaj.

Ma, i seme će ti se primiti lako. Niče za deset dana. Posle samo presadiš, i gledaš kako raste.
Na uglu Kalenić pijace i Njegoševe imaš odličnu poljoprivrednu prodavnicu, tu kupi seme.;)

Jao, nikad duso od tebe poljoprivrednika....

Seme paradajza se seje krajem januara i pocetkom februaru u tople leje.

Sada jos samo nije kasno za gotov rasad.

Jao, nikad duso od tebe poljoprivrednika....

Seme paradajza se seje krajem januara i pocetkom februaru u tople leje.

Sada jos samo nije kasno za gotov rasad.

:lol::lol::lol:
Ne bunim se, tako je....Sadila sam paradajz, jela ga, a nemam pojma i dalje šta je zaperak....:rotf:......To meni sve isto..:lol:

E,pa to si u pravu...I radila sam tako, sejala ga u januaru..... ali, sam i sejala nekako u ovo vreme, stigao je paradajz u septembru.

paradajz.jpg

mislim da je ovo. moja je slika, samo ne mogu da nadjem onu sa paradajzom od kilo

Neznam da li daju preko granice da se prenose sadnice,semena se mogu prenositi ali za sadnice nisam siguran.Imate i vi tamo dobar paradajz,onaj mali u obliku kruskica sto nacicka po stablu na stotine plodova.Jako je dobar za pravljenje kecapa.

Pre dvadesetak godina sam doneo iz Srbije seme naseg paradajza jabucara u Juznu Ameriku....

I posadio ga u jednoj leji...

Izvanredno se razvijao i rastao brzo....

Prvi plodovi su bili - savrseni!

Ali, kako je verme odmicalo, plodovi su bivali sve manji i manji.....

Na kraju su svi bili velicine klikera!

A vreza - ogromna!

Izgleda da je to zbog klime, sta li...?

Mozda neuspeva u Juznoj Americi neodgovara mu klima.

Paradajz se može gajiti u svim poljoprivrednim rejonima Srbije i Crne Gore. Najbolje uspeva tamo, gde period sa prosecnom dnevnom temperaturom iznad 15 C traje najmanje 150 dana, i gde temperature u toku dana rastu i do 35 C. Zahvaljujuci mogucnosti proizvodnje iz rasada, paradajz može da se gaji u širokom arealu od 55 severne do 35 južne geografske širine, tj. od Nemaèke i Poljske na severu do Južno Africke Republike na jugu. Za normalan razvoj biljke, paradajz iziskuje temperature izmeðu 18 – 25C. Minimalna temperatura za klijanje semena iznosi 10C.

Pre dvadesetak godina sam doneo iz Srbije seme naseg paradajza jabucara u Juznu Ameriku....

I posadio ga u jednoj leji...

Izvanredno se razvijao i rastao brzo....

Prvi plodovi su bili - savrseni!

Ali, kako je verme odmicalo, plodovi su bivali sve manji i manji.....

Na kraju su svi bili velicine klikera!

A vreza - ogromna!

Izgleda da je to zbog klime, sta li...?
verovatno nisi kidala zaperak,onda ostali plodovi su sitni jer vreza ne moze da isnosi tu kolicinu,a i stigne iako kasno,prve plodove su bile lepe jer zaperci tek su krenuli a posle kako vreza ide u visini dobijas sve vise i vise zaperaka koji moras kidati bez obzira kako lepo izgledaju imaju cvetove u stvari oni moraju da se kidaju redovno i ne dozvoliti da rastu veliki,
potoji sorte gde ne moras to uraditi oni su kao industrijski paradajz,ja sam imala sorta narvik i mobil,ne zahtevaju ni pritke,plodovi mesnati,pogodan za kuvanje,ali brzo zavrsi, bere se u 2 3 navrata,jabucar po meni je malo voden,meni je bolije uragan,balkan ili saint pier

Poslednja izmena:
Hvala svima za lepu diskusiju i korisne savete.
Prošle nedelje sam se vratio iz Beograda sa sadnicama.
Išao sam autom pa me na carini nisu ni konstatovali (ali istina je, unošenje sadnica nije dozvoljeno !)
Namontirao sam im kućicu (80 x 160 x 170cm). Sa tri strane folija i odozgo krović.
Sad mi ostaje da zalivam i čekam da vidim da li će i šta će da poraste.
Ako cela stvar uspe - zovem na paradajz salatu (i obavezni roštilj).

Back