lapsi
Veoma poznat
- Poruka
- 13.153
To je u BiH starinski naziv za jelo koje kombinuješ iz špajza. E, moje sveznalice!Да, у речи ћушпајз има шпајз,
али ту свака сличност престаје.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To je u BiH starinski naziv za jelo koje kombinuješ iz špajza. E, moje sveznalice!Да, у речи ћушпајз има шпајз,
али ту свака сличност престаје.
U Vojvodini je drugačije.To je u BiH starinski naziv za jelo koje kombinuješ iz špajza. E, moje svenalice!
To sa mlijekom prvi put čujem?! Ne zvuči mi privlačno!U Vojvodini je drugačije.
Čušpajz, kako ovde kažemo iako nije pravilno, se pravi od svakog povrća ali odvojeno i sa mlekom; čušpajz od šargarepe, čušpajz od tikvica, graška, bilo kojeg povrća.
Najčešće pravim čušpajz od tikvica ili šargarepe kao prilog mesu.
Može i pavlaka umesto mleka.To sa mlijekom prvi put čujem?! Ne zvuči mi privlačno!
Ja tikvice niti volim, niti ih pravim. U varivu su bljak, puštaju nekakvu sluz, na roštilju je podnošljivije, u uštipcima može donekle da prođe.Može i pavlaka umesto mleka.
Vrlo je ukusno, posebno u proleće kada ima sveže mirođije ( za tikvice, grašak) i peršunovog lista.
Nekome nije primamljiv ni sos od višanja ili jabuka, kao prilog, mi ovde ga većinom volimo.
Krompir nije preporučljivo jesti nakon dan, dva.Dodaš šta imaš, ja akcenat stavljam na krompir
Kada se izede krompir ide testenina pa pirinač kao prilog.
Dobra strana paprikaša što se kuva veća količina i zamrzava pa imaš za 3-4 šarena ručka.
Pa teško da ćeš igde kupiti tu alevu papriku koju oni koji je gaje ostavljaju za sebe ,za svoje paprikaše i gulaše ...Није ствар у зеки, алигатору или куваном белцу,
већ у алевој паприци !
Zašto zamrzavaš?Dodaš šta imaš, ja akcenat stavljam na krompir
Kada se izede krompir ide testenina pa pirinač kao prilog.
Dobra strana paprikaša što se kuva veća količina i zamrzava pa imaš za 3-4 šarena ručka.
Ne pada mi na pamet skuvam 3-4 trodupla ručka imam ja i pametnija posla.Zašto zamrzavaš?
Lepo skuvaš svež ručak svaki dan umesto špartanja po marketima.
Recept nije nikako autentican, al je ok samo moze to puno bolje.
NaravnoЈа у свему тражим основни принцип,
па сам коначно схватио да је паприкаш у суштини алева паприка кувана у води и неко месо.
А онда иде лична надоградња ...![]()
bude bolje, zato sto ko i vegeta sadrze pojacivac ukusa monosodijum glutaminat.Узмем две коцке, повртну и кокошију и ставим у јело, буде боље.
Rekla sam fino da izdinstas luk, zelenu papriku, mrkvu i meso na ulju. Onda ubaciš krompir isjecen na četvrtinu, začin i lagano krckanje. Ne može da ne valja.Е људи ја направих ово о чему причамо.
Разочаран сам !
Уопште није онако одушевљавајуће
као у туторијалу.
Тако да пред крај кувања приступих допунама !
Као прво нисам послушао савет да иду сви делови пилета (а најважнија леђа),
већ узех из замрзивача три већа батака са карабатковима - кило и педесет грама.
Узех и пола киле црвене бабуре, исецкано.
Пресух то са алевом и посолих.
Усецках три средње главице црног лука.
Сипах литар воде (мала ми шерпа) и укључих шпорет, али на крчкање.
Схватих зашто мора јака ватра - да би вода испарила !
После 45 минута пробам - не свиђа ми се, танко некако !
Узмем две коцке, повртну и кокошију и ставим у јело, буде боље.
Кувао сам сат и десет минута, пилетина се лепо раскувала,
али нема појма од неког вау укуса.
Обарио сам са стране и 600 грама кромпира.
Слаже се, наравно.
Дал сам упропастио укус јако зачињавајући јела која правим,
или о чему се ради,
али мени треба нешто моћније, пикантније,
гулаш рецимо.
Али ето, срећан сам што коначно знам шта је паприкаш !![]()
sto zelenu? Crvena je uvek bolje, i ne baburu, ona je 90% vodaRekla sam fino da izdinstas luk, zelenu papriku, mrkvu i meso na ulju. Onda ubaciš krompir isjecen na četvrtinu, začin i lagano krckanje. Ne može da ne valja.
Ja ubacim nasjeckanu zelenu. Crvenu rogu pravim ili kao salatu ili je ispecem u rerni, ogulim, iznutra malo oblozim pokvasenim kaziprstom na kojem je šećer, dodam vegetu ili so i nasjeckani bijeli luk, iskidanu piletinu i u rernu, pekac.sto zelenu? Crvena je uvek bolje, i ne baburu, ona je 90% voda
Rekla sam fino da izdinstas luk, zelenu papriku, mrkvu i meso na ulju. Onda ubaciš krompir isjecen na četvrtinu, začin i lagano krckanje. Ne može da ne valja.
sto zelenu? Crvena je uvek bolje, i ne baburu, ona je 90% voda
A, tako.Хтео сам да отпоштујем рецепт,
али то испаде ко болничка храна - а ја гурман !![]()