Papiri (pedigre)

pa da. imas one nezvanicne sajtove sa pedigreima, gde ljudi sami kace rodoslove svojih pasa. obicno, ti sajtovi imaju filtere i oznacavaju pretke, koji se ponavljaju, drugom bojom. zato i kazem da im se pedigrei crvene. sad, tu je pitanje: definisati 4. koleno (jel to isto sto i racunanje naslednih redova ili crkveno racunanje kolena? :lol:), i od kad to pravilo vazi u FCI.

pa da. imas one nezvanicne sajtove sa pedigreima, gde ljudi sami kace rodoslove svojih pasa. obicno, ti sajtovi imaju filtere i oznacavaju pretke, koji se ponavljaju, drugom bojom. zato i kazem da im se pedigrei crvene. sad, tu je pitanje: definisati 4. koleno (jel to isto sto i racunanje naslednih redova ili crkveno racunanje kolena? :lol:), i od kad to pravilo vazi u FCI.

Ti kao prvo da promenis nik u " Blagojevicka":D

Ronjah malo po nemackim sajtovima o tom incestu i papirima i koliko sam shvatila to je moguce, ali kao treba od "udruzenja" da trazis dozvolu pa je
onda sve kao sve ok.

Kod nas je i problem sto je relativno malo kvalitetnih pasa sa rodovnicima, zato verovatno i ima toliko incesta. U GB su se recimo mopsevi namnozili na oko 2000 ali im je genski pul bedan, svi oni poticu od 50tak pasa i zato imaju toliko naslednih bolesti. Sve u svemu, ne valja, uvek sam, kad se uzima rasan pas, za uvoz "sveze krvi" ako ces time iole ozbiljno da se bavis.

Ti kao prvo da promenis nik u " Blagojevicka"

ma mosh me zoves kako oces, ja se odazivam i kad me niko nista ne pita :hahaha:

meni je ta prica o incestu super interesantna. teoretski, tu nema mnogo rizika, ako se ima dobar materijal. jedini rizici sa dobrim genetskim materijalom su slab imunitet (a koliko neincestnih pasa je danas dobro sa imunitetom?), slabiji fertilitet i jos nesto, to da pitas mamu, a mozes i oftamologa :)

krvna linija, koja je za mene blueprint dugodlakog kolija- corydoni iz engleske, u njihove pedigree ne smem ni da gledam. oni, mislim da su tek nedavno poceli da ubacuju wicani (imamo i mi jednog delimicnog wicanija u srbiji ;) ) i ako se ne varam- ingledene. u suprotnom, pedigrei bi ima bili u potpunosti crveni. corydoni su cak i za mene previse inredovani (bem mu misha, kako se ovo kaze po naski??)

Poslednja izmena:
ma mosh me zoves kako oces, ja se odazivam i kad me niko nista ne pita :hahaha:

meni je ta prica o incestu super interesantna. teoretski, tu nema mnogo rizika, ako se ima dobar materijal. jedini rizici sa dobrim genetskim materijalom su slab imunitet (a koliko neincestnih pasa je danas dobro sa imunitetom?), slabiji fertilitet i jos nesto, to da pitas mamu, a mozes i oftamologa :)

krvna linija, koja je za mene blueprint dugodlakog kolija- corydoni iz engleske, u njihove pedigree ne smem ni da gledam. oni, mislim da su tek nedavno poceli da ubacuju wicani (imamo i mi jednog delimicnog wicanija u srbiji ;) ) i ako se ne varam- ingledene. u suprotnom, pedigrei bi ima bili u potpunosti crveni. corydoni su cak i za mene previse inredovani (bem mu misha, kako se ovo kaze po naski??)

Lelele, pa ja te nista ne razbiram:D

Ja samo znam da ovi ( nemacki) odgajivaci bradatog kolija idu u tri PM na parenje ( doduse vode uglavnom svoje kuje:D) pa i u Englesku,
Belgiju ( gde je neka uvek svetska rekorderka sa svojim bradonjama), putuju i 1000 km da bi kuju uparili sa nekim shampionom , ali i valjda
svezom krvi. Znam jednu odgajivicicu dobermana iz Srbije koja takodje to tako radi ,a onda pred " porodjaj" odlazi u Italiju
ili Madjarsku da bi stenci tamo dobili sve papire. To naravno sve mnogo kosta pa su i stenci onda jako skupi, ali kad covek ozbiljno
zeli stene, a zeli da bude zdravo i zivi 13-14 godina , onda je i ta visoka cena jako relativan pojam.

Sve u svemu, zakljucak je da je vadjenje rodovnika za stence (naravno, ako se sve radi lege artis) je da se spreci neplansko parenje u srodstvu i slucajno podsticanje nepozeljnih osobina. Dakle, naknadno izdavanje rodovnika ne dolazi u obzir.

Back