Papiri (pedigre)

nije prodavac vec kucni prijatelj koji ih godinama ima :) (haski je u pitanju), pitam jer smo procitali na internetu da ga treba voditi na neka ocenjivanja i procene? koje se naravno placaju zbog toga pitam :roll:

samo ako ga hoces na izlozbu
a posto ni roditelji nemaju papire ne mozes izvaditi stenetu papire
Naravno da ne nameravas da ga paris? I ocenjivanje nije potrebno, to je samo kada se kuce pari da treba ocena:lol:

samo ako ga hoces na izlozbu
a posto ni roditelji nemaju papire ne mozes izvaditi stenetu papire
Naravno da ne nameravas da ga paris? I ocenjivanje nije potrebno, to je samo kada se kuce pari da treba ocena:lol:
ma necu da je parim nego radi sebe, jos od malena sam htela da imam psa s papirima pa reko da pitam :zcepanje: volim ja nju i bez papira al eto htedoh sebi da udovoljim al nema veze :ok: znaci ako pas nema papire a gazda hoce da ga pari mora na ocenjivanje? o boze....:dash:

Poslednja izmena:
ne, ne. sve si pogresno shvatila.

ako gazda oce da pari psa, moze da ga pari iamo pas papire ili nemao, imao sve kako treba ili nemao. to ne moze niko da mu zabrani (sem vlastite savesti ii znanja)

ali ako gazda ima psa sa pedigreom, i oce da uradi sve po pravilima ksrs/fci, onda ne samo da mu treba taj pedigre, nego mora da ga vodi i na ocenjivanje, kako bi se na izlozbi potvrdilo da je ta jedinka podobna za odrzavanje/unapredjenje rase...

ma necu da je parim nego radi sebe, jos od malena sam htela da imam psa s papirima pa reko da pitam :zcepanje: volim ja nju i bez papira al eto htedoh sebi da udovoljim al nema veze :ok: znaci ako pas nema papire a gazda hoce da ga pari mora na ocenjivanje? o boze....:dash:

:)) Ako si zelela pse s papirima, sto nisi uzela psa s papirima.
Pas, stene, ciji roditelji nemaju rodovnik(znaci ne zna se ko su im roditelji), ne moze ni sam znati ko su mu roditelji (batali casnu rec prijatelja). Znaci, imas psa bez rodovnika, i kao sto rece, voleces ga takvog, kakav je, ali zelju sebi nisi ispunila :)

:)) Ako si zelela pse s papirima, sto nisi uzela psa s papirima.
Pas, stene, ciji roditelji nemaju rodovnik(znaci ne zna se ko su im roditelji), ne moze ni sam znati ko su mu roditelji (batali casnu rec prijatelja). Znaci, imas psa bez rodovnika, i kao sto rece, voleces ga takvog, kakav je, ali zelju sebi nisi ispunila :)
dok se nisam udala roditelji nisu hteli da nam kupe a sad imam dva psa volim ih vise no ista. s obzirom da imam dete i jedno na putu :p trenutno nisam mogla da ispunim to sebi, al ocu kad tad makar za 10 godina ... hvala svima :cmok2:

Da bi stene dobilo rodovnik, otac i majka moraju takodje da poseduju rodovnik i da budu ocenjeni u eksterijeru (lepoti) pozitivnom ocenom. Kada majka i otac steneta imaju sve sto treba, fotokopiras njihove rodovnike i odes u tvoje kinolosko drustvo i tamo ces popuniti potvrdu o parenju i prijavu legla, a za par dana ce ti stici rodovnik za tvoje stene. Cena rodovnika je trenutno 1700 dinara (rodovnik i eksterijerno - radna knjizica). Takodje treba napomenuti da ukoliko prijavljujes celo leglo, svi stenci moraju da budu upisani pod istim slovom, tj. imena psa moraju da pocinju istim slovom (npr. Arka, Arta, Aba, Ari, Aron..).

Nadam se da sam pomogao, pozdrav!

izvinjavam se što dižem temu iz mrtvih ali me zanima ovo:

ako ja imam ženku bez papira i hoću da njeni štenci imaju papire i sve, da li ja mogu da vodim psa na ocenjivanje i da dobijem papire pa je onda parim sa nekim mužjakom koji ima papire da bi sve moglo regularno da se nastavi i da štenci dobiju rodovnik?

izvinjavam se što dižem temu iz mrtvih ali me zanima ovo:

ako ja imam ženku bez papira i hoću da njeni štenci imaju papire i sve, da li ja mogu da vodim psa na ocenjivanje i da dobijem papire pa je onda parim sa nekim mužjakom koji ima papire da bi sve moglo regularno da se nastavi i da štenci dobiju rodovnik?

Psa koji nema rodovnik ne mozes oceniti, tako da ni njeni stenci ne mogu dobiti rodovnik.
Pas bez papira-rodovnika se vodi kao svaki mesanac, bez obzira da li je po vasme misljenju rasan ili ne...:(

Naravno da mogu proceniti koje je rase, ali ne mogu dati papire.
Od papira majke i papira oca nastaju papiri za štence. Ako jedan od roditelja nema papire leglo se ne može prijaviti i štenci ne mogu imati papire.
Kod rasnih pasa koji imaju papire, uglavnom vlasnik ženke koja ima papire prekine taj krug iz nekih svojih razloga, ne prijavi leglo i takve štence bez papira ispoklanja. Oni koji uzmu ili kupe takvo štene, bez papira, ne mogu papire naknadno steći.

Poslednja izmena:
Apsolutno nije glupost! Papiri ili pedigre bilo kog psa se sastoji iz spiska njegovih predaka,pa tako niko ne moze naknadno da smisli pse koji su ucestvovali u stvaranju tvog psa.

...i tako se sprecava parenje u srodstvu koje moze da ima jako lose posledice po potomstvo.

E sad, koja je rasa u pitanju? Uslovni rodovnici mogu da se dobiju za pse autohtonih rasa, sto ce reci, u Srbiji mogu da se dobiju uslovni rodovnici recimo za balkance, sarplanince... ali recimo za zlatnog retrivera uslovni rodovnik moze da se dobije iskljucivo u GB.

kakva glupost... pa valjda sudije mogu da procene da li je pas kvalitetan i koje je rase...

A zasto ne sterlises svoju zenku pa onda nemas problema ni sa sudjama, papirima, rodovnicima?

Postoje pravila ( kao i kod aristokratije gde se zna vec barem 300 godina ko je ciji:D, mada se nasledne bolesti i genetski uslovljeni
poremeciji, cak ni psihicki, ne racunaju) u kinologiji, svejedno da li je to za tebe glupo ili pametno.

Ja kad nabavljam psa ( stene) zelim da znam i da budem sigurna da ni njegovi roditelji, a ni preci nisu bolovali od nekih
za tu rasu tipicnih bolesti ( kod nekih je to displazija, kod ove moje rase bolesti ochiju).

Poslednja izmena:
...i tako se sprecava parenje u srodstvu koje moze da ima jako lose posledice po potomstvo.

E sad, koja je rasa u pitanju? Uslovni rodovnici mogu da se dobiju za pse autohtonih rasa, sto ce reci, u Srbiji mogu da se dobiju uslovni rodovnici recimo za balkance, sarplanince... ali recimo za zlatnog retrivera uslovni rodovnik moze da se dobije iskljucivo u GB.

Mimi, ovo boldovano:

Na nekom drugom sajtu ( cista kinologija) prvi put sam citala/cula da taj incest kod pasa daje sampione. Meni je licno to odvratno, apsurdno,
ali ima legla gde su stenci rezultat oplodnje majka-sin.
Ne znam kako je tu onda sa rodovnicima, pretpostavljam da ih i nema.

incest sam po sebi nije stetan. stetan je materijal, koji se incestom prenosi i brze izlazi na videlo, nego u neincestnim parenjima. imas na temi o skotskim ovcarima u nekom delu teme, to smo sazvakali do najsitnijih creva :D

drugo, incest je ljudski i socioloski tabu, inace kod zivotinja, pa cak i ljudi koji ne znaju da su u srodstvu (do momenta kad saznaju) ne izaziva odvratnost.

Upravo parenje u srodstvu naglasave sve osobine obe jedinke,i one dobre kao i one lose,pa tako iz tog legla zaista moze izaci idealan primerak odredjene rase,ali isto tako mogu se dobiti bolesni i skart primerci.

Sa moralne strane,jednog psa bas i ne zanima da li mu je to mama ili nije,ustvari on to ni ne zna i ako se mozda od nje nije ni odvajao.

Upravo parenje u srodstvu naglasave sve osobine obe jedinke,i one dobre kao i one lose,pa tako iz tog legla zaista moze izaci idealan primerak odredjene rase,ali isto tako mogu se dobiti bolesni i skart primerci.

Sa moralne strane,jednog psa bas i ne zanima da li mu je to mama ili nije,ustvari on to ni ne zna i ako se mozda od nje nije ni odvajao.

:amen: Dodala bih jos samo da je najlepsa zenka americkog buldoga koju sam ikad videla bila upravo iz incestnog legla, od brata i sestre iz istog legla ali ostatak tog legla nisam videla, a da FCI priznaje parenje u srodstvu tek od 4. kolena.

Back