marijanavbs
Početnik
- Poruka
- 50
dobili smo rasnog psa na poklon ali nemam papire a ni njeni roditelji pa me interesuje da li neko zna kako bi ih legalno mogli nabaviti ili da me uputi kome da se obratim?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
nije prodavac vec kucni prijatelj koji ih godinama imaa ko kaze da je pas rasan? prodavac?
ako rodovnik nije izvadjen roditeljima - nikako ne moze stenetu da se izvadi
Nikako.
Al uvek vam ostaje ilegalni put.......
Šalu na stranu.
Pas koji nema rodovnik ne može legalno da ga stekne sem ukoliko se ne radi o autohtonoj rasi .
nije prodavac vec kucni prijatelj koji ih godinama ima(haski je u pitanju), pitam jer smo procitali na internetu da ga treba voditi na neka ocenjivanja i procene? koje se naravno placaju zbog toga pitam
![]()
ma necu da je parim nego radi sebe, jos od malena sam htela da imam psa s papirima pa reko da pitamsamo ako ga hoces na izlozbu
a posto ni roditelji nemaju papire ne mozes izvaditi stenetu papire
Naravno da ne nameravas da ga paris? I ocenjivanje nije potrebno, to je samo kada se kuce pari da treba ocena![]()
ma necu da je parim nego radi sebe, jos od malena sam htela da imam psa s papirima pa reko da pitamvolim ja nju i bez papira al eto htedoh sebi da udovoljim al nema veze
znaci ako pas nema papire a gazda hoce da ga pari mora na ocenjivanje? o boze....
![]()
dok se nisam udala roditelji nisu hteli da nam kupe a sad imam dva psa volim ih vise no ista. s obzirom da imam dete i jedno na putu) Ako si zelela pse s papirima, sto nisi uzela psa s papirima.
Pas, stene, ciji roditelji nemaju rodovnik(znaci ne zna se ko su im roditelji), ne moze ni sam znati ko su mu roditelji (batali casnu rec prijatelja). Znaci, imas psa bez rodovnika, i kao sto rece, voleces ga takvog, kakav je, ali zelju sebi nisi ispunila![]()
izvinjavam se što dižem temu iz mrtvih ali me zanima ovo:
ako ja imam ženku bez papira i hoću da njeni štenci imaju papire i sve, da li ja mogu da vodim psa na ocenjivanje i da dobijem papire pa je onda parim sa nekim mužjakom koji ima papire da bi sve moglo regularno da se nastavi i da štenci dobiju rodovnik?
kakva glupost... pa valjda sudije mogu da procene da li je pas kvalitetan i koje je rase...
Apsolutno nije glupost! Papiri ili pedigre bilo kog psa se sastoji iz spiska njegovih predaka,pa tako niko ne moze naknadno da smisli pse koji su ucestvovali u stvaranju tvog psa.
kakva glupost... pa valjda sudije mogu da procene da li je pas kvalitetan i koje je rase...
...i tako se sprecava parenje u srodstvu koje moze da ima jako lose posledice po potomstvo.
E sad, koja je rasa u pitanju? Uslovni rodovnici mogu da se dobiju za pse autohtonih rasa, sto ce reci, u Srbiji mogu da se dobiju uslovni rodovnici recimo za balkance, sarplanince... ali recimo za zlatnog retrivera uslovni rodovnik moze da se dobije iskljucivo u GB.
Upravo parenje u srodstvu naglasave sve osobine obe jedinke,i one dobre kao i one lose,pa tako iz tog legla zaista moze izaci idealan primerak odredjene rase,ali isto tako mogu se dobiti bolesni i skart primerci.
Sa moralne strane,jednog psa bas i ne zanima da li mu je to mama ili nije,ustvari on to ni ne zna i ako se mozda od nje nije ni odvajao.
FCI priznaje parenje u srodstvu tek od 4. kolena