Papige koje nikad nisu puštane iz kaveza

Samo ih pusti i nista ne brini...
Mi po kuci cuvamo to zlo godinama unazad...bilo je vec par postavki do sad...
Neki su trapaviji, neki malo spretniji, ali, ni zid ni zavesa im nisu nikakav problem... jedino povedi racuna da nemaju gde da zapadnu, jer, ako nisu mladi, a ni pustani, verovatno ce da budu malo divljiji, pa bi eventualno zapadanje iza regala/frizidera/ sporeta... moglo da bude malo traumaticnije...

Ni to nije neki rizik, ali moze da se desi da posle par krugova po sobi ptica od zamora i dezorjentacije naidje na zid, pa se tu zbuni i samo trapavo spusti niz njega, a ako se uz taj zid nadje kakav regal il kojesta do zemlje, da nije na nozicama i da ptica nema drugi put van sem uz zid, onda moze da dodje do cirkusa za vadjenje...ali, opet, nema potebe da se sad razmesta namestaj po kuci... te rizicne zone pokrij kojekakvim dronjcima il novinama... to se desi jednom u 50 sati letenja, a i onda, rasirena krila povade stvar, ali... za svaki slucaj... isto, kako je drugar Sagrailo pomenuo, ne bi bilo lose da se za pocetak prozori i vrata pozatvaraju, sporet iskljuci i ti, tako rizicni otvori obezbede...
Moji su svi bili mali kad sam ih uzimao, pa tek kod mene ucili da lete te i naucili kud mogu a kuda ne.... i samo polako.... ocekuj da ce brzo da se zamore, a onda ih pusti da sami nadju mesto za odmor.... ili, ako su mirni, pohvataj pa stavi blizu ili na kavez, da oni mogu da se vrate unutra....i budi bez brige... nisu stakleni....
pa javi kako je proslo...

Ni to nije neki rizik, ali moze da se desi da posle par krugova po sobi ptica od zamora i dezorjentacije naidje na zid, pa se tu zbuni i samo trapavo spusti niz njega, a ako se uz taj zid nadje kakav regal il kojesta do zemlje, da nije na nozicama i da ptica nema drugi put van sem uz zid, onda moze da dodje do cirkusa za vadjenje...ali, opet, nema potebe da se sad razmesta namestaj po kuci... te rizicne zone pokrij kojekakvim dronjcima il novinama... to se desi jednom u 50 sati letenja, a i onda, rasirena krila povade stvar, ali... za svaki slucaj... isto, kako je drugar Sagrailo pomenuo, ne bi bilo lose da se za pocetak prozori i vrata pozatvaraju, sporet iskljuci i ti, tako rizicni otvori obezbede...
Moji su svi bili mali kad sam ih uzimao, pa tek kod mene ucili da lete te i naucili kud mogu a kuda ne.... i samo polako.... ocekuj da ce brzo da se zamore, a onda ih pusti da sami nadju mesto za odmor.... ili, ako su mirni, pohvataj pa stavi blizu ili na kavez, da oni mogu da se vrate unutra....i budi bez brige... nisu stakleni....
pa javi kako je proslo...
Ma to su stare ptice... nekih 6-7 godina ako ne i više. Ja ih uzimam krajem meseca pa da vidim jel moguće to bezbedno izvesti i kako to da se uradi.

Za toliko vreme nisu pustane.... to... to nikako nije zdravo...
Budi bez brige... meni se desavalo da preko garnisle padnu izmedju zavese i prozora, pa dole na radiator, ali, cak ni to nije nista strasno... desavalo se da se ovaj divljak preturi i iza televizora, po coskovima.... cak je jednu noc, nicim izazvan probusio krilo na zicu od kaveza... odkinula se, na onom varu, pukla jedna od onih vertikalnih, pa na unutra ostala okrenuta, a on, dal na dno kaveza pao pa prnuo krilima da se upenje gore, te na tu zicu naboo krilo... 1 sat nocu, dreka kao da divljeg vepra grickalicom strojis, a njemu krilo viri iz kaveza... razvrljeno skroz....
gledam, pa sve racunam, zaglavio se.... otvrim kavez, zavucem jednu ruku unuta njega podignem da ne izlomi krilce, a drugom rukom krenem da mu ga ispravim i protnem nazad kroz zicu...
kad ono, vidim zica nije kroz preje nego bas kroz krilo.... odsecem zicu, izvadim ranjenika teskog, izvucem lagano, dezinfikujem i vratim ga nazad.... za 2 dana kao da nista nije bilo....
tako da koji udarac u prozor il zid, il zapdanje iza fotelje il cega nisu mnogo opasni, sve dok mozes da ga izvadis, il dok ga ne prikljestis tim komadom namestaja....
Tako da, ponovo, budi bez brige...;)

Back