Paolo Čerić-Serija jednog poteza

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520
Serija 'Single Stroke' Paola Čerića
1-Line-Art-by-Paolo-Ceric.jpg

Line Art by Paolo Čerić

Ako ste ikada videli umetničko delo kako lebdi internetom i zapitali se kako je uopšte moguće da tako
nešto postoji
Serija jednog poteza Paola Čerića... to je više od jednog umetničkog dela. Čerićev rad je veoma impresivan.
Kao što već naslov može sugerisati, to su crteži napravljeni u jednom potezu, tehnika koju koriste mnogi
umetnici, ali je hrvatski umetnik podigao na potpuno novi nivo, koji se spiralno izvlači iz središnje žarišne
tačke.
3-Line-Art-by-Paolo-Ceric.jpg

7a55dd0ffa0a60f9cdefc50798ef786e.png

Čini se da je nemoguće poverovati da takva stvar kao što je crtanje jedne linije može da proizvede detaljne slike koje oduzimaju dah, ali dokaz leži u Čerićevim delima. Oni su inspirisani klasičnom grčkom skulpturom dok prikazuju intimne delove ljudskog tela, tražeći od gledaoca da posmatra i „izgubi se“ ne samo unutar zakrivljenih linija koje je umetnik pružio, već i u oblinama pravog ljudskog mesa. U Čerićevim čudesnim spiralnim svetovima, promenljiva jedna linija je ona koja će vas voditi kroz bizarno putovanje otkrića. Ova serija je samo jedna od mnogih umetnikovih.
bb2944a4903e5afb142743b459b70eb5.png

819f6ff1e68f67dda153a19bb9e0110b.jpg

Hrvatski digitalni umetnik iz Zagreba Paolo Cerić (aka Patakk) stvara neverovatno realistične slike
sa jednom spiralnom linijom. Dugačak, krivudavi znak uspeva da simulira izgled realističnih figura kroz stručno administriranu smelost i debljinu linije na bilo kom mestu. Razblažujući i zgušnjavajući zasićenost jedine kružne konture, umetnik je u stanju da imitira svetlost i senku, omogućavajući joj
da odražava osećaj dubine i realizma. Cerić je u stanju da proizvede svoje varljivo realistične slike kroz set digitalnih efekata. Naizgled ručno nacrtane ilustracije su, u stvari, kompjuterski prikazi. Umetnik u svom radu zamagljuje i igra se sa granicama između stvarnog života i digitalnog sveta. Izbrusio je svoju veštinu da stvara iluzije koje izazivaju razmišljanje.

10855365.548092889d2f5.jpg

GH: Koja je osnovna filozofija iza vašeg rada?

Paolo: Kao što je već pomenuto, uvek sam se nalazio negde između nauke i umetnosti, i mislim da se ta činjenica odražava u mojim radovima. Inspiraciju uglavnom dobijam iz nauke i istraživanja matematike, algoritama i prirodnih fenomena, ali mnogo toga dolazi i iz svakodnevnog života i stvari koje me okružuju. Iako inspiracija često dolazi sa moje analitičke strane, stvarno stvaranje mojih radova najviše diktira moja kreativna strana kojom ih oblikujem kako bih zadovoljio svoje kreativne standarde. Takođe je važno shvatiti da složeni algoritmi i ideje ne moraju nužno rezultirati velikim umetničkim delima, a važi i suprotno. Smatram da je to zanimljivo jer, da bi se napravio određeni komad, potrebno je uložiti i svoje kreativne veštine kako bi zaista preneli svoje unutrašnje misli i ideje o umetnosti.

unnamed (1).jpg

GH: Šta vas je inspirisalo u poslednje vreme?
Paolo: Kao što je prikazano u mom najnovijem delu, uvek sam zainteresovan da istražujem
vezu između pravilnosti pronađene u matematici i naučnom pristupu, i nepravilnosti i organske prirode sveta oko nas. Mislim da ova dva sveta, kada se kombinuju, mogu proizvesti jedinstvena
i zanimljiva dela.

Poslednja izmena:

Back