Pao novi americki avion F-35 u sastavu japanskog rv

An F-35A Lightning II fighter jet of the Japan Air Self-Defense Force has reportedly crashed during routine training flight according to the local source.

The crash site of Japanese F-35A stealth fighter aircraft is believed to be about 135 km northeast of Misawa city.

There are no official comments at the moment, just as there is no information about the status of the fighter pilot.

Early, Japanese national broadcaster NHK has reported that Japan Air Self-Defence Force F-35A has disappeared from radar screens during a routine training flight.

Nije mi jasno ako je 'nevidjiv' za radare kako kako je mogao da nestane sa radarskog ekrana?

lwx_lockheed_martin_100419_58.jpg

F35crash-1.jpg

ipanews-6454cd94-bb23-4df2-bf64-1b11b2f59f64-1-1554865584.jpg

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Postoji retardiran nacin da se gleda na ovu i mnoge teme (tipa Jami, Tihi i Komsija) a postoji i sansa neko nesto ozbiljnije da napise ko makar malo prati ovu tematiku.

Ono sto sam ja pratio, to je da je F35 izneverio ocekivanja koja su postavljena. Ne samo letelica kao konacan proizvod, vec citav projekat. Kao neke od glavnih karakteristika, osim stelt tehnologije, ovaj multinamenski avion je trebalo da ima vertikalno poletanje, ali to je prvo otpalo jer jos nije pronadjena tehnologija za tako nesto. U toku razvoja aviona budzet je probijan do neslucenih razmera i na kraju se dobilo nesto sto nije basa bilo planirano. U prevodu Lokid Martin koji je dobio ovaj posao je debelo podbacio.

Ono sto nije uspeo tokom konstrukcije aviona Lokid Martin je nadoknadio jednim agresivnim marketingom i da kazemo komercijalom. Predstavnici ove kompanije su postorjavali razne premijeere kako bi im uvaljivali F35. I to ne mislim kolonije kao sto smo mi, vec Kanadu, skandinavske zemlje, Italiju i slicne. Dakle ako je neko i imao ideju da kupi neki drugi borbeni avion, a nalazi se u NATO sistemu ili je priklonjen zapadu, ovi su se potrudili da izaberu narudzbinu F35.

Spisak onoga sto ne valja na F35 je dugacak, ali sve se resavalo u hodu sa stalo novim parama koje su upumpavane da bi se resavale greske. Poslednji neki klip koji sam gledao strucnjaci, bivsi vojni oficiri avijacije i piloti najvise zameraju F35 tu kompleksnost gde moraju da motre na hiljade nekih parametara. Radar aviona valjda ne pokriva prostor iznad njega, tako da ako ga neki avion nadlece ovaj ga nece videti (moguce je da su ovaj nedostatak u medjuvremenu nadomestili(.

Takodje F35 nije avion sa nekim sjajnim letackim performansama, nije graciozan, nema mogucnost da radi neke manevre i nazivaju ga “letecom kantom”, jer bilo koji avion koji ga vizuelno uoci moze bez prroblema da ga obori.

E sad, upravo se tu krije snaga F35. Taj aviion nikada nije predvidjen za blisku borbu. Zahvaljujuci mocnom radaru i raketama on otkriva i unistava ciljeve na mnogo vecoj daljini od svih konkurenata. Svojom stelt tehnologijom on je nevidljiv za radare i u opasnosti je samo ako ga neko vizuelno primeti. To sto gledamo Suhoje da mogu da rade onakve lude manevre i slicno, to je za publiku. U savremenom ratu bliska avionska borba, takozvani “dogfight” maltene ne postoji. Avioni jedni druge gadjaju sa nekoliko desetina kilometara udaljenosti. Tu je F35 za sada neprikosnoven. Moze unistiti cilj u vazduhu i na nebu bez da ga uopste otkriju.

Sta je ono sto meni najvise “smrdi” u citavoj prici. Ako uzmemo u obzir da je SAD najveca vojna sila na svetu sa verovatno najvecim i najjacim obavestajnim aparatom, prosto je neverovatno koliko je informacijama o problemima sa ovim avionom doslo u javnost. Pa nije ovo Srbija, govorimo o SAD, tamo je bukvalno svaki manji i veci kvar “procurio” u medije. Mislim, ako SAD ne zna obavestajno da zastiti tajnost ovog projekta ja ne znam ko ume.

Bojim se da je u pitanju nesto drugo. Da su mnogi feleri ovog aviona izmisljani i preuvelicavani i namerno pustani u javnost kako protivnik (u ovom slucaju pre svega Rusija i Kina) ne bi odmah trazili odgovor na ovaj avion. Znate i sami bilo koja nova tehnologija sa jedne strane mora da podstakne odgovor druge supersile. U slucaju da pomisle da F35 sa svim felerima nije neko unapredjenje i neka velika novina, Rusija i Kina mozda nece raditi na razvoju svog nekog aviona ili protivavionskog sistema. Zaista mi to pada na pamet, jer je nemoguce da u takvoj meri cure podaci o avionu pete generacije ciji se projekat navodno odvija u tajnosti.

Ko god potcenjuje F35 je neozbiljan, jer taj avion, sa svim poteskocama u proizvodnji je jedna opasna masina. Pored toga on je ekstremno skup ne samo za kupovinu, vec i za opremanje, obuku i odrzavanje, tako da najvise 15 do 20 zemalja moze da uopste priusti tu letelicu.

Recimo ako bi Ameri hteli prijateljsk da nas uniste, mogli bi da nam poklone jedno pet tih letelica, gde bismo mi narednih 20 godina iz budzeta odvajali takve pare za njihovo odrzavanje da bismo kao drzava bankrotirali.

Rusi kao odgovore na americke avione razvijaju i svoje vazduhoplovstvo, ali poznato je da su ipak protivavionski sistemi i raketni sistemi ti gde je Rusija ispred SAD, tako da je tu odgovor Rusa. Usavrsavanje sistema sa oznakom S (300, 400, 500 itd) gde im ti poboljsavas radare, domet raketa i mobilnost.

Uglavnom ovaj prvi zabelezeni pad (ako s e ne varam a da nije prototip) jeste udarac. Mnogi sumnjaju da je pilot preleteo u Rusiju ili Kinu, mada mislim da to nije realno, ali ovo jeste udarac za citav projekat. Ali opet to nije potvrda da je u pitanju glineni golub, vec da je avion koji je veoma opasan, samo zbog ovakvih vesti mnogi tako nesto mogu izgubiti iz fokusa.

Cek kako nema , pa zar nije kurcevito Lockheed Martin prikazao na YT :lol:

VTO/VL

Britanci to furaju zadnjih 50 godina sa onom mrcinom Harrier ...

Rusi su napustili to jos 90ih mada se Yakovlev 141 pokazao kao zanimljiv projekat.

U trenutku kada sam pre nekih godinu i po dve gledao video, bilo je reci da su valjda odustali od toga, jer nisu mogli da savladaju te neke stvari, ili je postojao problem sto nisu tako mogli da uzlecu sa nosaca aviona. Inace kako su naletali neke probleme oni ih jesu resavali, samo sto je sve to kostalo daleko vise od predvidjenog novca. Zbog toga je i konacan proizvod takodje daleko skuplji. Secam se da su valjda samo za popravku kacige, gde pilotu na displeju izlaze neki podaci, morali da preprave vise od 80.000 redova programa kako bi se dovela u red. Pa su angazovali neke softverske kompanije koje su im naplatile neke bolesne cifre.

Svi koji su narucili F35 jos u rada na projektu, po zavrsetku su smanjili narudzbine, jer je avion pojedinacno ispao skoro duplo skuplji od prvobitno planiranog. Mislim da su Italijani najvise smanjili jer nisu imali love. Medju najvecim kupcima su se najavili Izrael, Turska i Japan, dok su neke zemlje vise simbilicno kupile odredjen broj letelica kako ne bi naljutile saveznike. Ima dokumentarac gde je ekipa iz Lokid Martina, sa americkim ambasadorom u zemlji u kojoj valjaju avion, bukvalno djonom upadala u kancelarije premijera ili predsednika i agresivno gurala kupovinu F35.

Kanadjani optuzuju da je Lokid Martin za razvoj F35 koristio neki projekat koji je americka vojska odbacila tamo negde 70ih ili 80ih godina, tako nesto, pa su na toj podlozi razvijali sve ostalo.

Ali sve ovo je malo cudno, jer do sada ni za jedan avion niti neko drugo oruzje nije toliko problema izaslo u javnost. I dalje sam misljenja da je jedan deo problema F35 namerno preuvelican kako bi se u javnosti, ali pre svega kod protivnika stvorila slika da je ovo oruzje kojeg se ne treba plasiti. Dok je realnost suprotna, sa svim nedostacima F35 je itekako ubojit posebno za bombardovanje strateskih ciljeva.

Pazi ovo ...

Cooperation with Lockheed
Following the announcement by the CIS on September 1991 that it could no longer fund development of the Yak-41M, Yakovlev entered into discussions with several foreign partners who could help fund the program. Lockheed Corporation, which was in the process of developing the X-35 for the US Joint Strike Fighter program, stepped forward, and with their assistance aircraft 48-2 was displayed at the Farnborough Airshow in September 1992. Yakovlev announced that they had reached an agreement with Lockheed for funds of $385 to $400 million for three new prototypes and an additional static test aircraft to test improvements in design and avionics. Planned modifications for the proposed Yak-41M included an increase in STOL weight to 21,500 kg (47,400 lb). One of the prototypes would have been a dual-control trainer. Though no longer flyable, both 48-2 and 48-3 were exhibited at the 1993 Moscow airshow. The partnership began in late 1991, though it was not publicly revealed by Yakovlev until 6 September 1992, and was not revealed by Lockheed until June 1994.

Back