Panični napad

Stjepan Radić

Ističe se
Banovan
Poruka
2.949
Zanima me dali je to netko od vas imao i kako se nosite s tim?
meni su ti napadi jako teški. Počnu sa znojenjem,lupanjem srca,mučninom. Kasnije osjećam nesigurnost,moram se sjesti.Prisutna je i dizartrija(poteškoće sa govorom).
Neki put i povraćam.
Sve se to kod mene događa neposredno nakon nekog stresnog događaja.:sad2:

meni su ti napadi jako teški. Počnu sa znojenjem,lupanjem srca,mučninom. Kasnije osjećam nesigurnost,moram se sjesti.Prisutna je i dizartrija(poteškoće sa govorom).
Neki put i povraćam.
to nije redak slucaj..upoznala sam se s tim kad je moja prijateljica posle jednog stresnog dogadjaja redovno imala napade panike...Prvo nije smela u zatvoren prostor pa u otvoren pa smo naglo izlazile iz busa jer ona pocinje da se trese a da ne pricam o jos dosta simptoma koji prate takvo stanje...preporucila bi ti lek Bromazepam...ali naravno konsultuj lekara kako da ga pijes jer stvara zavisnost vremenom...naravno i ako si vozac moze da zasmeta...ali je odlican za takva stanja...a ako bas hoces da proucavas sta se to zbiva sa covekom i zasto sve to nastaje uzmi knjigu "Primalni krik" na zalost ne znam ime autora... zatim pomaze i meditacija...neverovatno ali istinito...moja prijateljica nema vise paniku sve joj je ostalo kao ruzna uspomena...

neka vrsta napada uhvati i mene, ali samo kada sam u moru. prvo mi kroz misli proleti slika ajkule, zatim pocne da me podilazi jeza, ne od hladnoce, a onda neki osecaj da je tu sasvim blizu i taj osecaj ne mogu da otklonim, vec raste. na kraju moram da izadjem/izletim iz vode. jedino resenje je ili da ne ulazim u more uopste ili da ne udjem duboko. mada, mogu one da dodju i u plitku vodu. :sad2:

ako nece breg muhamedu, muhamed ce bregu. :zcepanje:

to nije redak slucaj..upoznala sam se s tim kad je moja prijateljica posle jednog stresnog dogadjaja redovno imala napade panike...Prvo nije smela u zatvoren prostor pa u otvoren pa smo naglo izlazile iz busa jer ona pocinje da se trese a da ne pricam o jos dosta simptoma koji prate takvo stanje...preporucila bi ti lek Bromazepam...ali naravno konsultuj lekara kako da ga pijes jer stvara zavisnost vremenom...naravno i ako si vozac moze da zasmeta...ali je odlican za takva stanja...a ako bas hoces da proucavas sta se to zbiva sa covekom i zasto sve to nastaje uzmi knjigu "Primalni krik" na zalost ne znam ime autora... zatim pomaze i meditacija...neverovatno ali istinito...moja prijateljica nema vise paniku sve joj je ostalo kao ruzna uspomena...

A da li je isla kod psihijatra?

Neki put i povraćam.

Obrati se nekom psihijatru jer panicni napadi imaju tendenciju da postaju ucestaliji i neprijatniji:)Nemoj da za takve stvari trazis resenje na netu,jer je kod svakoga drugacije.Ne brini,izlecivo je;)

Meni je to kronično stanje. Imam to sr.. od svoje desete godine. Bromazepam ne pomaže. To vam je anksiolitik. prva pomoć, ali nije dugoročno riješenje. Treba kombinirati antidepresive,anksiolitike i psihoterapiju. Za psihoterapiju nažalost nemam vremena. Antidepresive malo pijem, malo ne pijem. Znam zaboraviti. Napade imam jednom mjesečno. Poslije toga me pere anksioznost. Strah od straha, tako da izbjegavam mjesta na kojima sam zadnji put dobio panični napad. To je dosta teško,jer na neka mjesta moram otići,

Panika nastaje iz straha, Ako je osoba kasnije svesna da je strah bio neopravdan, a ovo se desava cesce, ne racunajuci pomoc psihologa koja bi bila najbolja varijanta.Trebalo bi da u kombinaciji sa anksioliticima koje ce joj svaki lekar prepisatii, natera sebe da ih ogoli pricom sa bliskom osobom, a ako nema nikoga u koga bi imala povrenje onda sa potpunim strancima koje vise nece videti u zivotu.
Cesto su ovakvi simptomi deo promena kod zena u menopauzi, pa je i nacin otklanjanja podredjen nacinu lecenja svih simptoma zajedno..

A da odem na Poljud sa Dinbamovom zastavom? Ako preživim stampedo Hajdukovih navijača, neće mi više trebati nikakvi lijekovi.z:mrgreen::hahaha:
Uh zezam se, ali kad me uhvati panični mislim da ću umreti. najgore je što me uhvati strah da ću pasti i razbiti se. Sjedim na stolici ,drhtim i ljuljam se.
U većini slučajeva neke stvari prešutim, pa se nerviram i na kraju to sve završi paničnim.

A da odem na Poljud sa Dinbamovom zastavom? Ako preživim stampedo Hajdukovih navijača, neće mi više trebati nikakvi lijekovi.z:mrgreen::hahaha:
Uh zezam se, ali kad me uhvati panični mislim da ću umreti. najgore je što me uhvati strah da ću pasti i razbiti se. Sjedim na stolici ,drhtim i ljuljam se.
U većini slučajeva neke stvari prešutim, pa se nerviram i na kraju to sve završi paničnim.

znam ja da vas "purgere" vise mrze u Splitu nego nas Srbe, skoro da smo egal :D
sto se tice panike milsim da bi trebao ici do lekara, simptomi lice na epilepsiju, blagu.
bolje spreciti nego leciti

:pivce: ja cu JELEN tebi Žujica :mrgreen:

Neki put i povraćam.

Dešavalo se i meni, ali nije bilo panike, ne javlja se ni strah, već osećaj besa, mučnina, temperatura... uvek posle nekog stresnog događanja.
Čak jedno vreme se ponavljalo u nekim pravilnim vremenskim razmacima, proredilo se nešto kasnije i konačno prestalo.
Znam za slučajeve gde je taj osećaj panike (kasnije dijagnostikovan kao fobija), od konkretno strenog uzročnika metastazirao u strah od otvorenog prostora, zatvorenog, samoće, paranoju, neku vrstu halucinacija, jer realnog razloga za strah ne mora da bude... i pretpostavljam da je tada neophodno lečenje, ne mislim na lekove za smirenje, već na antipsihotike.

znam ja da vas "purgere" vise mrze u Splitu nego nas Srbe, skoro da smo egal :D
sto se tice panike milsim da bi trebao ici do lekara, simptomi lice na epilepsiju, blagu.
bolje spreciti nego leciti

:pivce: ja cu JELEN tebi Žujica :mrgreen:
Znam, izgleda tako, ali neurolog me je uputio psihijatru.
BTW nisam tako zagrižen. Meni je najbolja piva Bavaria. Od pola litre. Moja mjera. He he. jednom me nakon pola litre bavarije zaustavila policija. Napuhao sam 0,0 :)

Dešavalo se i meni, ali nije bilo panike, ne javlja se ni strah, već osećaj besa, mučnina, temperatura... uvek posle nekog stresnog događanja.
Čak jedno vreme se ponavljalo u nekim pravilnim vremenskim razmacima, proredilo se nešto kasnije i konačno prestalo.
Znam za slučajeve gde je taj osećaj panike (kasnije dijagnostikovan kao fobija), od konkretno strenog uzročnika metastazirao u strah od otvorenog prostora, zatvorenog, samoće, paranoju, neku vrstu halucinacija, jer realnog razloga za strah ne mora da bude... i pretpostavljam da je tada neophodno lečenje, ne mislim na lekove za smirenje, već na antipsihotike.

Bojim se antipsihotika. Ja sam liječnik, pa znam kako antipsihotici djeluju. :( Pa ja imam agorafobiju(strah od otvorenog prostora),socijalnu fobiju i strah od autoriteta. Što još.Strah od snjega i kiše, što je povezano sa strahom da se ne okliznem i slomim. :( Znam da imam anksioznost koja mi može doveseti do napada panike,poslije me opet drži anksioznost. Strah od straha. :(

Bojim se antipsihotika. Ja sam liječnik, pa znam kako antipsihotici djeluju. :( Pa ja imam agorafobiju(strah od otvorenog prostora),socijalnu fobiju i strah od autoriteta. Što još.Strah od snjega i kiše, što je povezano sa strahom da se ne okliznem i slomim. :( Znam da imam anksioznost koja mi može doveseti do napada panike,poslije me opet drži anksioznost. Strah od straha. :(

Ako si lekar, onda znaš i šta može da ti se desi ako ih ne piješ.

Najbolje da se obratis psihijatru. Za napade panike odlican je Xanax (alprazolam), ali se lako stvara zavisnost.

On je dobar kao prevencija. Kad počne napad, onda više ništa ne djeluje. xanax je dobar i za anksioznost. Meni bi trebao neki AD koji će me toga skroz osloboditi. To će biti teško, a nema pravila. Nekome djeluje jedan AD, a nekome drugi. Antipsihotici te umrtve. Viđao sam ljude koji hodaju kao zombi. Jel netko ima iskustva sa KBT (kognitivno bihevioralnom terapijom) ?

Retko se za panicni napad daju antipsihotici, te ljude koje si video- kao zombije, ne verujem da imaju panicni ili neki neku neurozu.
Obicno se daju AD u pocetku sa anksioliticima, a posle samo ostaje AD.

AD ce ti pomoci da se oslobodis ali potrebna je i psihoterapija.

Back