Pampas trava

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
69.166
Planiram da kupim par sadnica ovih trava ali ne vidim informacije nigde da li su sve dostižu istu veličinu, cvetaju isto toliko dugo, da li je neka osetljivija?
Boja ostaje takva svih godina?
Da li je potrebno neko posebno održavanje?
Da li zaista postoje u ovim bojama plavoj i ljubičastoj? Ja sam viđala samo u rozoj i u belo/žutoj boji

1650618737764.jpeg
pampas-trava-roze-pampas-trava-roze_5e541288c5125.jpg
1650618793057.jpeg

I ovo sam nabavila, doista od meni nekog random rasadnika u raznim bojama i sumnjam da ce biti razne:mrgreen:
ali nema veze...zelelnilo je zelenilo...do sada zivi :)
samo sto mu treba 2-3 godine da se vidi kakve su boje

Isto kao za hortenziju..za svetlo plavu boju dodaj shaku aluminijum sulfata u jesen..i meni je to omiljena boja a eksperimentisao sam davno sa hortenzijama posadjenim oko moje zgrade u Holandiji, Vise ih nemam, na zalost..presuva spanska klima za njih.

Danas sam proverila svoje pampas trave. Ja sam ih zamotala agro folijom pred zimu ali ih je vetar sve oduvao a one jadne sve mi sasušeno deluju...žuto...:(
Hoće mi iz korena izrasti ponovo ili mogu da se oprostim od njih?

Da li je nuzno da se pampas trava zastiti zimi?
Nemam iskustvo i ne znam pa sam potražila na netu i evo šta nadjoh..Inace mi je pampas trava vrlo dekorativna i da imam dvorište obavezno bih je zasadila

"Jaki mrazevi mogu oštetiti pampas travu. Roze boja cveta pampas trave je osetljivija i nju više zašitite. Pred samu zimu možete streč folijom napraviti 1-2 kruga oko skupljenih listova biljke. Ostavite gornji deo listova da viri i daje vazduh biljci.
Tako “uvezana” biljka će uspešno podneti i jake zime i na proleće kada prestane opasnos od jačih mrazeva skinite foliju i orežite biljku da krenu novi mladi listovi."

Nemam iskustvo i ne znam pa sam potražila na netu i evo šta nadjoh..Inace mi je pampas trava vrlo dekorativna i da imam dvorište obavezno bih je zasadila

"Jaki mrazevi mogu oštetiti pampas travu. Roze boja cveta pampas trave je osetljivija i nju više zašitite. Pred samu zimu možete streč folijom napraviti 1-2 kruga oko skupljenih listova biljke. Ostavite gornji deo listova da viri i daje vazduh biljci.
Tako “uvezana” biljka će uspešno podneti i jake zime i na proleće kada prestane opasnos od jačih mrazeva skinite foliju i orežite biljku da krenu novi mladi listovi."
Hvala :cvet:Nisam stigla da je obmotam a sad ce vec minusi :confused:

Pogledajte prilog 1641280

Nije obavezno da je uviješ folijom ako je već zrela biljka. Ostavi sve stare i suve stabiljke da je štite tokom zime, a možeš i da joj koren malo više ogrneš zemljom i lišćem.
Imaju vec 3 godine, do sada sam ih presavila, vezala i ogrnula agro folijom da ne upada voda izmedju i da se ne zaledi. Na prolece sam posekla staru nego sam ove zime, sada, sve propustila zbog obaveza :confused:

Imaju vec 3 godine, do sada sam ih presavila, vezala i ogrnula agro folijom da ne upada voda izmedju i da se ne zaledi. Na prolece sam posekla staru nego sam ove zime, sada, sve propustila zbog obaveza :confused:
Nije ti još kasno ali možda neće ni trebati. Hoće jedino teški sneg da ih ošteti ali sneg kao sneg može i da ih sačuva jer bolje da su ispod snega nego na ledenom vetru.

Ja sam za vikend sadila ruže i klematis (za klematis se bojim, osetljiv je). Ima još malo do prvih mrazeva.

Back