Pametan čovek - Mahmud Bušatlija prešao iz islama u pravoslavlje

PartizanBeograd

Veoma poznat
Poruka
10.918
Mahmud Bušatlija postao Stanko Crnojević

Konsultant za strana ulaganja, vratio se pravoslavlju 500 godina pošto su se njegovi preci poturčili. I postao Stanko Crnojević.

439166_mahmud-busatlija01240214ras-foto-mitar-mitrovic_f.jpg

Konsultant za strana ulaganja promenio je i veru i ime 15. februara 2014. Dobio je ime Stanko Crnojević.

- Nije bilo nikakvog posebnog rituala u kojem se odričem islama. Samo sam prošao kroz ritual krštenja kroz koji prolaze i ostali - kaže Mahmud Bušatlija.

Ime je promenio samo u crkvenim knjigama, dok je u dokumentima ostao Mahmud Bušatlija. Krštenje je, kako kaže, bilo njegova lična želja, jer je hteo da se vrati korenima.

- Deda mi je jednom prilikom rekao: “Znaš li da je krsna slava naše porodice Sveti Nikola? To je slava naših predaka Crnojevića. Znam da te to sada mnogo ne zanima, ali nekad ćeš se možda setiti.” A ja sam tada bio mladi komunista, i nije me se to mnogo doticalo - priča Bušatlija za “Blic”.

Deda je, kako se pokazalo, bio u pravu. Bušatlija je veru promenio tek nedavno, ali se u njihovom domu poslednjih godina skromno obeležavao Sveti Nikola. Kako kaže naš sagovornik, pre svega zbog dece.

- Obe ćerke su nam krštene u pravoslavnoj crkvi, a supruga Dubravka je takođe pravoslavne vere. Od ove godine ćemo i zvanično slaviti Svetog Nikolu - navodi on.

Dodaje da Ramazan nikada nije slavio, a u kući Bušatlija se svinjetina ne izbegava. I deda je jeo svinjetinu, priznaje on.

- Posle Drugog svetskog rata smo dobijali hranu kao pomoć od Amerikanaca. Deda se “ubio” od šunke, a kad su mu rekli da je to svinjetina, odgovorio je: “Nisam znao, mislio sam da je teletina. To je onda na njihovu dušu” - seća se naš sagovornik.

Na pitanje “Blica” zašto je lutao između - komunizma, islama i pravoslavlja, Bušatlija kaže da dileme zapravo i nema.

- Nikada se nisam osećao kao musliman, mi Bušatlije smo uvek bili Srbi s muslimanskom podlogom. Marksista jesam bio, ali to nije nepomirljivo sa verom. To sam rekao i mitropolitu Amfilohiju i beogradskom nadbiskupu Hočevaru. Oni se slažu - kaže Bušatlija i navodi da su i posle rata mnogi deklarisani komunisti slavili slavu.

Potomak Skender-bega

Mahmud Bušatlija je potomak Stanka - Skender-bega Crnojevića i Mahmud-paše Bušatlije, koji su se prvi iz te loze poturčili. Stankov otac Ivan Crnojević bio je pravoslavne vere i vladao je Zetom 1490. godine.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/445190/Mahmud-Busatlija-postao-Stanko-Crnojevic

Viđao sam ovog lika par puta na tv, bravo za njega, zna ko su mu preci i nije ga sramota da prizna svoju prošlost, ali i da ispravi grešku

Neka još neki muslimani sa ovih prostora slede primer ovog čoveka

Zbog cega mislis da je zbog TOGA pametan? Juce musliman,pa komunista,pa musliman,pa pravoslavac pfff pa kakav je to covek...Trandza pa gej pa trandza i na kraju zena :lol:
Meni je ok kad je neko bio druge vere npr. kao sto neki Japanac koji zivi u Beogradu bio konfucijanista,ali svidelo mu se pravoslavlje,srpska kultura,to je izucavao na fakultetu,izucavao Bibliju i postao pravoslavac.A ovo neko lutanje da bi se u poznim godinama setio predaka od pre 700 godina...

Zbog cega mislis da je zbog TOGA pametan? Juce musliman,pa komunista,pa musliman,pa pravoslavac pfff pa kakav je to covek...Trandza pa gej pa trandza i na kraju zena :lol:
Meni je ok kad je neko bio druge vere npr. kao sto neki Japanac koji zivi u Beogradu bio konfucijanista,ali svidelo mu se pravoslavlje,srpska kultura,to je izucavao na fakultetu,izucavao Bibliju i postao pravoslavac.A ovo neko lutanje da bi se u poznim godinama setio predaka od pre 700 godina...

Čovek je možda skroman pa ne paradira svojom verom unaokolo da ga svi vide.A i da nije barem je shvatio da vera i pripadnost određenom narodu jesu povezani.Islam je nadnacionalna religija isto kao i Katolicizam i u tom pogledu su zapravo izuzetak, a ne pravilo.Hinduizam je vera Hindusa,Taoizam religija Kineza, Šintoizam religija Japanaca. Pravoslavlje kao i Protenstatizam su vezani uz narode, (ne mislim na protestantske sekte naravno )o raznim manje poznatim religijama počevši od bušmanskih verovanja do verovanja naroda Čukča je izlišno i govoriti.Odvajanje vere od naroda znači neuzimanje u obzir proste činjenice da je ta vera vekovima učestvovala u oblikovanju svesti tog naroda.

Čovek je možda skroman pa ne paradira svojom verom unaokolo da ga svi vide.A i da nije barem je shvatio da vera i pripadnost određenom narodu jesu povezani.Islam je nadnacionalna religija isto kao i Katolicizam i u tom pogledu su zapravo izuzetak, a ne pravilo.Hinduizam je vera Hindusa,Taoizam religija Kineza, Šintoizam religija Japanaca. Pravoslavlje kao i Protenstatizam su vezani uz narode, (ne mislim na protestantske sekte naravno )o raznim manje poznatim religijama počevši od bušmanskih verovanja do verovanja naroda Čukča je izlišno i govoriti.Odvajanje vere od naroda znači neuzimanje u obzir proste činjenice da je ta vera vekovima učestvovala u oblikovanju svesti tog naroda.
to oblikovanje svesti naroda se u prevodu zove "ispiranje mozga".

:hahaha: mozak ti prljav, pa ga ubaciš u veš mašinu zajedno sa mozgovima svog religijskog kolektiva na detaljno ispiranje.
trenutno ti je na centrifugi, zar ne?

Pa nije bas tako, Pokajanje i ispovest su pranje od svakakve prljavstine.:)
Recimo vi neznabosci idete kod psihijatra:mrgreen:
Samo sto nase i vase pranje su kao, uporediti feri i blato:mrgreen:

Back