Paljenje svece?

• Začetnik teme Začetnik teme KraNp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KraNp

Veoma poznat
Poruka
10.692
Posto se spremam na odlazak pod Ostrog, neki ljudi mi savetuju da ne palim svecu za pokojne vec samo za zdravlje. Navodno, time navlacim negativnu energiju mrtvih na sebe i mesam je sa zdravom zivotnom energijom. Ima l i istine u tome? To mi isto savetuju i za jos neke praznike kao sto su Bozic, Vaskrs, Bogojavljenje.

To su idiotske gluposti! Duznost je nas zivih da palimo svece za nase pokojne pretke, i oni su nam zahvalni zbog toga. Kakve negativne energije i gluposti, naravno da ces paliti svece i za zdravlje a i za svoje pretke !

Posto se spremam na odlazak pod Ostrog, neki ljudi mi savetuju da ne palim svecu za pokojne vec samo za zdravlje. Navodno, time navlacim negativnu energiju mrtvih na sebe i mesam je sa zdravom zivotnom energijom. Ima l i istine u tome? To mi isto savetuju i za jos neke praznike kao sto su Bozic, Vaskrs, Bogojavljenje.

Prvi put cujem za ovu glupost.

Pali svece za koga hoces.

Za žive se sveće pale gore
za mrtve dole.

Žena kad ima menstruaciju
netreba da ulazi u crkvu

Inače je pod Ostrogom, slava mu i milost,
sve besplatno.
Čak i krštenja,

Normalno, plaća se sveća ili suvenir koje
možete tu (u trafici napolju) da kupite.

U hrišćanstvu je Bog Bog živih, tako da ne postoje mrtvi.

Svece mogu uvek da se pale i za zive i za mrtve.Cak i na Zadusnicama u crkvi mozes zapaliti i svecu za zive,naravno gore.Postoje neke crkve u kojima je paljenje sveca uvek gore,kao npr u Hramu Svetog Save u Beogradu ili u maloj kapeli SV.Petke na Kalemegdanu jer crkva smatra da su u Hristu svi zivi,kako na zemlji tako i na nebu.Dakle nije greska.O tome da zena ne ide na hodocasce ili u manastir u toku ciklusa,mislim da je tacno jer je na neki nacin to pomalo nepristojno.Mozda...mada...mislim da se tada treba uzdrzati od odlaska u crkvu ili bar od ljubljenja ikona.

- - - - - - - - - -

Opet...i zenski ciklus je od Boga pa s toga sto bi bilo gresno ici tada u crkvu.Mozda u nekim posebnim slucajevima nije zgodno ali mislim da nije ni greh.

U tome nema istine!Stavise nepravilno je da postoji u crkvi poseban deo za mrtve a poseban za zive.
Hrist kaze:"Ko veruje u mene,i kad umre,zivece!" "Svi ce biti vaskrsnuti u poslednji dan" Znaci prema ucenju crkve ne postoje mrtvi,i oni koji napuste ovaj svet ne umiru vec ga jednostavno napustaju.Dakle,svi smo zivi,samo nas vreme deli! Zapali je gde hoces i bolje budi usresredjen na to za sta ces zapaliti tu svecu,da se lepo pomolis ili da je namenis kako treba,a ne za to gde ces je zapaliti!

Back