Pakao

AristotelSRB

Aktivan član
Poruka
1.362
Šta je za vas pakao? Po meni je to kao i kod ateista, pakao je nešto kao san i ništa više, nepostojimo...Ne doživljavam pakao da me neko guli i dere mi kožu u njemu.Raj je nešto drugo...

Питам се како добри ,милосни бог који кажњава паклом оне који му нису довољно покорни рабови, решава случај неког мазохисте? :think:
За мазохисту је пакао рај и онда како би га казнио послаће га у рај. :think:

Озбиљно, те наивне представе пакла и раја очито су смишљене од стрaне влaдајућих олигархија како би застрашивањем чак и оним светом контрoлисали народ.

Али чак и када би узели за озбиљно te дечје штап и шаргарепа приче о рају и паклу и покушали их анализирати, нашли би да не би било горег пакла од класичне представе раја , где би се неком ислуњавале све жеље. Ту би завладала таква досада да би они у рају завидели онима у паклу.

Претпоставимо да је људска раса премештена у Утопију где би све аутоматски расло из земље а печени голубови летели около;,где би свако истог трена нашао своју драгу и не би имао потешкоћа да је задржи; онда би људи умирали од досаде или обесили сами себе, или би се борили, давили и убијали једни друге и тако себи изазвали више патње него што су им сада намењене по природи. Тако да за овакву расу, ниједна другачија егзистенција није погодна.

Шопенхауер Парегра и палипомена

Једна епизода Зоне сумрака бави се управо тиме. Лик одлази после смрти наизглед у рај где му се испуњавају све жеље..да би на свој ужас на крају схватио да је у паклу.

Poslednja izmena:
pakao je pojam kojeg su ljudi izmislili u nedostatku bolje predstave o tome nečemu za šta su pojam određivali. pakao je gruba pretpostavka, (po)nekad i politički instrument

Šta je za vas pakao? Po meni je to kao ...... da me neko guli i dere mi kožu u njemu....

I te kako ima šta da se kaže o raju i paklu ali ću o tome dole pri dnu...

Opet si mi usro temu

Ovo mi je bilo simpatično i nasmejalo me! :rotf:

Pakao i raj su stanje duha. Amin.
:amen:
Mogli bismo radije reći da su raj i pakao stanja svesti jedne osobe - nas samih.
Baš juče nadjem se pred jednim šalterom. Malo je ljudi ispred mene ali momak sa ove strane i devojka sa one strane više razmenjuju simpatije nego što rade na onome što je on doneo. Strpljivo čekam 5,10,20... min. Onda dolazi osoba na susednom šalteru pa prilazim. Ona počinje komplikovati stvari i upućuje me na 7 sprat. Odem do lifta i stanem u red. Ostali ne vode računa o redu već uleću. Pošto ne bih da se uključim u takvu "trku" krenem ići peške do sedmog. Tamo na vratima piše "pauza". Čekam da prodje pauza ali čekam i duže dok se ne sete da je vreme da se počne raditi... I dalje sam smiren. Onda počinje ulazak i je se nadjem pred jednom gospodjom koja mi nije ni pošteno slušala samo je lupila pečate i ja se nadjem vani za 40-tak sekundi.
Drugi deo ili nastavak posla trebalo je dovršiti nekoliko stotina metara dalje pa odlučih da odmah krenem tamo prečicom peške. Tamo na šalteru momak kaže. "Kada ste ovo prijavili?" "Pre pola sata,"- odgovorih. "Aa, pa nije vam ovo Amerika. Ovo je Urugvaj!" "Još nije prošlo da ga vidim." "Kada će se to videti i kod vas?"- pitam, "Čekajte da prijava sedne na autobus pa da se doveze do ovde pa tek onda." Samo sam se od srca nasmejao na ovakvo njegovo šaljivo vidjenje stvari u jednom haotično organizovanom društvu.
Ispričah ovo jer u datoj situaciji možemo sami u sebi stvoriti pritisak i nervozu, ljutnju i bes i reagovati sa vikom i psovkama ili održati smirenost i čak šaljivi ton poput navedenog mladića. U prvom slučaju bismo sami u sebi stvorili pakao a u drugom slučaju, iako su spoljašne okolnosti istovetne, mi bismo u sebi imali raj.
No, da li je to sve? Ima tu još malo više.
Mi kao duhovno biće sa svojim stanjem svesti imamo kontakt tačno sa onim stanjem svesti u višim realnostima koje odgovara našem ličnom. Ni boljim ni gorim. Tako i noću putujemo tamo gde nam dozvoljava naše stanje svesti a i kada napustimo ovdašnji svet, kada preminemo, odlazimo tačno tamo gde pasuje naša svest. Zato nam ostaje da voljno i svesno radimo na ekspanziji svoje svesti i da se podignemo iz "pakla" u "raj."
Najzad, da li je to sve? Svakako da nije ali to "izlazi iz okvira ove teme" - ako uopšte i izlazi.

Poslednja izmena:

Back