PAKAO od odmora: Raskid na letovanju je čest

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Čitam da je u svetu neki prosek da 10% veza okonča upravo na/posle odmora a u Americi je taj procenat 20% što i nije malo.

Najčešći uzroci su: flert sa drugima, alkohol, pare, upoznaju bolje svog partnera...

Da li smatrate da je putovanje sa partnerom jedan od najboljih "testova" veze? Tu mislim putovanja od minimum 2 nedelje... :think:Imali neko iznanađenje od strane partnera u smislu niste tako zamišljali odmor, bilo pozitivno ili negativno?

Da se na putovanjima, bez posla, obaveza, u novoj sredini u novim prilikama čovek najbolje upoznaje?

Da li vam znači partnerov odnos prema planiranju, insistiranju na nečemu, kako se ophodi prema parama, troškovima, šta želi i kako želi da provedete odmor, koliko se stresira, ne stresira, koliko je neko pasivan, aktivan, koliko se prilagođava, koliko je samostalan/na, koliko uvažava vaše želje?

Inspirisao me ovaj članak:

Odmor sa partnerom je prilika da zajedno provedete najlepše trenutke, daleko od svakodnevnih obaveza, rutine i stresa. Ali putovanje sa voljenom osobom može i da vas udalji.

Mnogi se tek na odmoru upoznaju

Svakodnevne obaveze mnogima ne ostavljaju prostor za ozbiljnije bavljenje emotivnim odnosom, pa na odmoru shvate koliko je veza trpela i koliko su se udaljili.

Nerealna očekivanja od odmora

Prevelika i nerealna očekivanja od zajedničkog putovanja mogu biti razlog razočaranja i sukoba.
- Ako želimo da naš odmor bude idealan, da se pretvori u apsolutno uživanje bez problema i frustracija, u startu smo osuđeni na nezadovoljstvo, a putovanje na propast - ističe Milica Miloradović Stanković. - Nepredviđene neprijatne i stresne situacije nisu izuzetak ni na odmoru. Čak su i neke sitne prepirke sa partnerom uobičajene i ne bi trebalo da to bude razlog za velike svađe i narušavanje odnosa.

Odmor daje realnu sliku odnosa

Kada sa voljenom osobom idemo na odmor često nismo svesni da nam putovanje može dati dobru sliku odnosa.
- Pokazaće se, pre svega, koliko je veza stabilna, koliki je kapacitet oboje za realno sagledavanje i prihvatanje sebe, partnera, odnosa (i pozitivnih i negativnih karakteristika), da li postoji međusobno razumevanje, tolerancija i spremnost za kompromis - usklađivanje i poštovanje želja (svojih i partnerovih)- ističe psiholog. - Krize na odmoru mogu biti test spremnosti za emocionalno investiranje u odnos.

Izvor:magazin.novosti.rs

par-raskid-svadja-shutterstock-2.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Ako s nekim živiš ili se viđaš svaki dan zajedničko letovanje je šlag na tortu i prilika za produbljivanje veze u opuštenim, relaksirajućim okolnostima.

Ali ako ne živite zajedno i retko se vidite zajedničko letovanje je savršen test za sledeći korak u vezi. Ako se slažete možete računati na nešto ozbiljnije, a ako ne prekid je sasvim lepo, pravovremeno i ljudsko rešenje.
Bar niste kupili zajednički stan, nabavili kućnog ljubimca, uplatili godišnju članarinu u istoj teretani,......:lol:

Ako s nekim živiš ili se viđaš svaki dan zajedničko letovanje je šlag na tortu i prilika za produbljivanje veze u opuštenim, relaksirajućim okolnostima.

Ali ako ne živite zajedno i retko se vidite zajedničko letovanje je savršen test za sledeći korak u vezi. Ako se slažete možete računati na nešto ozbiljnije, a ako ne prekid je sasvim lepo, pravovremeno i ljudsko rešenje.
Bar niste kupili zajednički stan, nabavili kućnog ljubimca, uplatili godišnju članarinu u istoj teretani,......:lol:
hm...:think: iz nekog svog iskustva ja ne bih podvela pod ziveti sa nekim sa vidjanjem sa nekim makar i cesto pod isto...
Ako ne zivis sa nekim, nemate zajednicke obaveze, odgovornosti...Tu se slazem sa tobom, ako se vec zivi zajedno, malo je iznanadjenja...ali ako je samo veza u pitanju...mislis da te bas nista ne moze iznenaditi na putovanju? ili iznervirate kod nje?
Mozda i oduseviti?

Sada se vraćamo na ono što sam pisao na temi o solo putovanjima. Nikada ali nikada nećeš imati pravo zadovoljstvo potpune slobode ako ideš sa bilo kim osim u slučaju da imaš zaista tu sreću da ti je emotivni partner(pošto o tome sad pričamo) neko sa jako sličnom energijom i jako sličnih sklonosti ka doživljavanju samog putovanja na sličan način. Tek tada neki inače sitni kompromisi u svojoj suštini neće doći do izražaja i napraviti povremene kuršluse koji na putovanjim daleko izraženiji. Ali ako takvi kuršlusi dovedu do ozbiljnih svađa i raskida onda to više nema veze sa odmorom osim što je u takvoj atmosferi možda lakše došlo do identifikacije istih.

A mislim i da je mnogima je upravo odmor, recimo bez dece nakon dužeg vremena pomogao da se ponovo "pronađu" i malo razbuktaju strasti skrivene iza neke svakodnevnice.

Sada se vraćamo na ono što sam pisao na temi o solo putovanjima. Nikada ali nikada nećeš imati pravo zadovoljstvo potpune slobode ako ideš sa bilo kim osim u slučaju da imaš zaista tu sreću da ti je emotivni partner(pošto o tome sad pričamo) neko sa jako sličnom energijom i jako sličnih sklonosti ka doživljavanju samog putovanja na sličan način. Tek tada neki inače sitni kompromisi u svojoj suštini neće doći do izražaja i napraviti povremene kuršluse koji na putovanjim daleko izraženiji. Ali ako takvi kuršlusi dovedu do ozbiljnih svađa i raskida onda to više nema veze sa odmorom osim što je u takvoj atmosferi možda lakše došlo do identifikacije istih.

A mislim i da je mnogima je upravo odmor, recimo bez dece nakon dužeg vremena pomogao da se ponovo "pronađu" i malo razbuktaju strasti skrivene iza neke svakodnevnice.
sta bi ti bas izbio osigurac? :lol:

A stvarno...kad pomislim :rumenko:
Dakle da sastavim spisak uz kafu lagano, na sta bih prsnula...:rotf:

- Izbor destinacije. Za vikend mi sasvim svejedno, sve je ok. Duza putovanja, nema sanse ni u teoriji da provedem 10-14 dana u bilo kom gradu, ne znam koliko da je lep...Kada bi neko insistirao na tome, ne bih ni isla. Obilazak neki, recimo Italije, od mesta do mesta se ne racuna, vec ono letovanje u jednom gradu.
- Ako ne uziva, sve mu smeta nista mu se ne svidja
- Ako je pasivan...neka sve bude kako ti zelis
- Ako hoce sve da kontrolise, sve mora da bude kako ja zelim
- Ako sve mora da je tacno po planu, nema odstupanja, improvizacije
- Ako se lako iznevira zbog bilo kakvog neplaniranog desavanja/dogadjaja
- Ako mi brani da kupim nesto, makar bila to i glupost...moze da me zeza, ne moze da mi brani :mrgreen:
- Ako nije sposoban da shvati da nije nuzno 100% vremena biti zajedno...Mozda se meni taj dan izlezava na plazi...on nek ide u pohod u grad...vidimo se na rucku, veceri, nije problem...Ili..njemu se gleda ovo, meni ono...a nemamo vremena za obe stvari...nije problem...
- Ako flertuje, overi neku
- Ako je osetljiv na prirodu i sve sto sa tim ide...
- Ako je suvise fensi i omalovazava siromastvo, radnike...tipa prodavca, cistacicu, sobaricu, vozaca, itd...

Mozda se setim jos necega :mrgreen:
I da..smatram da su putovanja savrsena da nekoga dobro/jos bolje upoznamo...
Neke stvari se ne prezentuju toliko dobro cak i kada je covek duze u vezi (ne kada zive zajedno)...U okruzenju smo koje poznajemo...Ne dolazimo u kontakt sa nepoznatim i nepredvidjenim situacijama toliko koncentrisano kao na putovanjima...

Vecina gore pomenutih stvari ne bi bili razlog za raskid (pojedinacno), ali bi svakako uticali negativno na sam dozivljaj putovanja.
Opet...ako je vise toga sa spiska prisutno, razmislila bih...

A stvarno...kad pomislim :rumenko:
Dakle da sastavim spisak uz kafu lagano, na sta bih prsnula...:rotf:

- Izbor destinacije. Za vikend mi sasvim svejedno, sve je ok. Duza putovanja, nema sanse ni u teoriji da provedem 10-14 dana u bilo kom gradu, ne znam koliko da je lep...Kada bi neko insistirao na tome, ne bih ni isla. Obilazak neki, recimo Italije, od mesta do mesta se ne racuna, vec ono letovanje u jednom gradu.
- Ako ne uziva, sve mu smeta nista mu se ne svidja
- Ako je pasivan...neka sve bude kako ti zelis
- Ako hoce sve da kontrolise, sve mora da bude kako ja zelim
- Ako sve mora da je tacno po planu, nema odstupanja, improvizacije
- Ako se lako iznevira zbog bilo kakvog neplaniranog desavanja/dogadjaja
- Ako mi brani da kupim nesto, makar bila to i glupost...moze da me zeza, ne moze da mi brani :mrgreen:
- Ako nije sposoban da shvati da nije nuzno 100% vremena biti zajedno...Mozda se meni taj dan izlezava na plazi...on nek ide u pohod u grad...vidimo se na rucku, veceri, nije problem...Ili..njemu se gleda ovo, meni ono...a nemamo vremena za obe stvari...nije problem...
- Ako flertuje, overi neku
- Ako je osetljiv na prirodu i sve sto sa tim ide...
- Ako je suvise fensi i omalovazava siromastvo, radnike...tipa prodavca, cistacicu, sobaricu, vozaca, itd...

Mozda se setim jos necega :mrgreen:
I da..smatram da su putovanja savrsena da nekoga dobro/jos bolje upoznamo...
Neke stvari se ne prezentuju toliko dobro cak i kada je covek duze u vezi (ne kada zive zajedno)...U okruzenju smo koje poznajemo...Ne dolazimo u kontakt sa nepoznatim i nepredvidjenim situacijama toliko koncentrisano kao na putovanjima...

Vecina gore pomenutih stvari ne bi bili razlog za raskid (pojedinacno), ali bi svakako uticali negativno na sam dozivljaj putovanja.
Opet...ako je vise toga sa spiska prisutno, razmislila bih...
Gde si ti celi moj život? :heart:

P.S: A dobro flertovati sa konobaricom je jedno...overavanje je mislim ipak druga kategorija....mislim valjda :mrgreen:

to i kazem..suncobran, dušek, pumpu, torbu ,rucni frizider, i jos po nešto :rotf.
mleko za telo, dodatni kupaci, peskir za plazu, peskir da se obrises, torbu sa svim rekvizitima + parfem za plazu, naocare za sunce sa futrolom, sminka, cesalj, balzam za kosu, ulje za kosu, sampon za kosu, sljokice za kosu, esarpu, papuce za plazu... :lol:

Back