Padobranci sveta ujedinite se !

Zdravo, "extremisti" :D
Ja sam dve godine clan jednog srpskog planinarskog drustva, medjutim vec duze vreme mi se "misaono" dopada i padobranstvo, haha. Problem je u tome sto mene svi odvracaju od tog sporta, govoreci mi "da cu nos da polomim, i to ako imam srece", "od tebe ce ostati samo fleka", "sta ako polomis noge prilikom spusta (wtf?!)", a vi se meni svi cinite prilicno zhivahnim :), tako da moram da pitam koliko je zapravo sve to rizicno i kako se skace po prvi put, hoce li biti tu uz mene neki lik koji ce mi POZELJNO JE otvaroti padobran, a da mu ne smeta moj vrisak strave i uzasa (lol), i tako te stvari..
:D
A u glavi mi je stalno ona slika iz crtaca, kada iz padobrana izlete nozevi, kashike i viljushke, i lik se slupa :(
Padobranstvo mi se jako, jako svidja, ali me jos niko nije hrabrio da time pocnem i da se bavim :( Svi kazu: "Kako se seti toga, sto ne treniras kosharku k'o normalni ljudi" :roll:
Daj, pomazhiteeee!!!!...
Ja imam 18 godina, pa pretpostavljam da je krivica all mine ako mi izlete viljuske.. lol... a i padobran je pozeljan..
E, sad, mnogo pricam... Pomoc, pomoc....
Kizzha ;)

Pošto u zadnje vreme ima dosta zainteresovanih, po pitanju prvih skokova, osetio sam potrebu da još jednom (po ko zna koji put) pokušam da ovo približim ljudima koji žele da se bave ovim predivnim sportom.
Odmah na startu, želim da kažem da je sve ovo što pišem moje lično, moguće i subjektivno mišljenje, koje ne mora biti tačno, pa vas molim da to svi prihvatite sa dozom rezerve, iako ću se iz petnih žila truditi da buem što je moguće objektivniji.
U ovom postu ću se pozabaviti sa (nadam se svim) relevantnim stvarima vezano za prvi skok, a težište ću staviti na padobransku obuku u padobranskom klubu "Fenix", čiji sam član, i aero-klubu Kikinda, sa kojima "Fenix"-i sarađuju.

U poslednje vreme (od pre par dana) su pravilnici o padobranstu i centrima za obuku prilično promenjeni u odnosu na dosadašnje, tako da vas još jednom molim da sve ovo uzmete sa dozom rezerve, jer nisam stigao da kompletan zakon pročitam do kraja, i moguće da će mi se omaći neka greška. Ukoliko pogrešim - oni koji su upućeniji, neka me isprave.

Dakle - da krenem.

Padobranstvom po zakonu može da se bavi svako sa navršenih 16. godina života uz pismeno odobrenje roditelja ili staratelja, dok vam sa 18 godina to odobrenje više nije potrebno. Pre padobranskog skoka bićete dužni da obavite lekarske preglede (i taj zakon se sada menjao pa ne znam tačno koje su reference), koji će potvrditi da ste sposobni da se ovim sportom bavite. Pregledi nisu rigorozni, generalno je dovoljno samo da imate solidno srce i da ste normalni "u glavu", odnosno da imate sposobnost reagovanja u kriznim situacijama, što će naravno,oceniti oni kojim se tim poslom bave.
Lekarski pregledi trenutno variraju od zdravstvenog centra do zdravstvenog centra i kreću se od oko 1.800 dinara u Kikindi, do oko 6.200 na VMA u Beogradu (ove informacije su zadnje koje imam, moguće da nisu tačne). Lekarski pregled možete obaviti bilo gde, u vašem gradu ukoliko za to postoje uslovi, iako će u dobrom delu slučaja to odraditi i instruktori padobranstva za vas, ako se po dogovoru, recimo pojavite u petak ujutru na aerodromu, pa vas instruktori povedu na preglede.
To je osnovni preduslov da bi uopšte mogli da skačete.
Sa bilo kojom varijantom, kada imate lekarski pregled u rukama, koji je overen od strane lekarske komisije, prešli ste prvi korak. Sledeće što vas čeka je da u zakazano vreme (moguće i isti dan ako ste obavili preglede u gradu gde je aerodrom) dođete na aerodrom, gde će instruktori padobranstva započeti sa vama obuku. U detalje obuke ne bih zalazio, jer za to nisam kompetentan, samo mogu da kažem da obuka traje u zavisnosti od instruktora par sati (3-4) nakon čega ćete biti teoretski potkovani i spremni za ono što sledi a to je naravno - skok iz aviona, sa visine od oko 1.000 metara.

Vaš prvi skok će otrpilike izgledati ovako.

Na zemlji će vam instruktori postaviti opremu (padobran) na Vas, koji je pregledan i spakovan od strane ljudi koji su za to sertifikovani. Znači nema potrebe da brinete da li vam je padobran dobro spakovan, jeste, to skoro mogu 100% da garantujem za svaku Drop Zonu u Srbiji. Nakon postavljanja opreme na sebe, ući ćete po određenom redosledu u avion, kao i vaš instruktor koji vas je na zemlji obučavao. Kada se dostigne određena visina (oko 1.000) metara, instruktor će vam reći da po proceduri koju ste uvežbavali na zemlji, zauzmete položaj za iskakanje iz aviona. Kada to uradite kako treba, u roku od par sekundi ćete već krenuti da propadate. Ali ne dugo. Prvi skokovi padobranom se kod nas odvijaju na tzv. "gurtnu", jaku platnenu traku koja je jednim krajem vezana za vaš padobran, a drugim krajem za avion, dužine obično oko 3-6 metara. Onog momenta kada iskočite iz aviona, ta traka će krenuti da se zateže, i da vam otvara padobran. Sve ovo traje prilično kratko, svega par sekundi, iako je moguće da će vama izgledati kao večnost. Ove sigurnosne mere su urađene iz razloga, što objektivno, niko od vas, ili bilo koga, ne može da očekuje da će na prvom skoku iz aviona da sam otvara svoj padobran. Nakon što vam se padobran otvori, kada proverite (opet po proceduri uvežbanoj na zemlji) da je sa padobranom sve ok, čućete u radio stanici koju nosite na vašoj kacigi glas instruktora sa zemlje, koji će vas navoditi sve do prizemljenja. Dakle nikakav problem niti sekiracija. Totalno ste pod kontrolom.

Naravno, ono što svakoga zanima, i neretko prvo to pita je šta ako se padobran ne otvori?

Nema potrebe ni za to da se brinete. Svaki padobranski sistem na ovoj planeti je opremljen rezervnim padobranima, i automatima za otvaranje istih, koji se redovno, i rigorozno kontrolišu. Ukoliko na vašem prvom skoku, budete toliki baksuz, pa da umesto ogromne kupole vidite plavo nebo, ili zelenu zemlju, nema potrebe da se paniči, iako je to lako reći. Ukoliko iz bilo kog razloga budete imali otkaz (bilo kakva nepravilnost u otvaranju padobrana), čak i da se u momentu dok padate, glavni padobran ne otvori, a vi sami ne otvorite rezervni padobran, na visini od nekih 300-400 metara (zaista ne znam tačno, ali je svakako dovoljno) automat za otvaranje rezervnog padobrana će to uraditi umesto vas, i otvoriti vam rezervni padobran.

Ovi automati funkcionišu na principu brzine propadanja vašeg tela na određenoj visini, pa će tako npr.(lupam), automat detektovati da je na visini od 300 metara vaša brzina propadanja veća od recimo 20m/s, i automatski otvoriti rezervni padobran. Najpouzdaniji automati na svetu za ovu funkciju su automati nemačke firme "Airtec" Cypres (Cybernetic Parachute Relase System) koji imaju 100% učinak (bukvalno nikada nisu zakazali), i kojima su opremljeni svi učenički padobrani u padobranskom klubu "Fenix". Mislim da je ovo dovoljna garancija bezbednosti. Dakle i ako vam se padobran iz bilo kog razloga ne otvori, nemate opet zbog čega da brinete, iako bi u takvoj situaciji zaista bilo poželjno da rezervni padobran otvorite sami. Ovu proceduru ćete, naravno, obavezno proći na "zemaljskoj obuci".

Nakon toga, napravili ste privi, i najveći korak ka vašem budućem skakanju. Nakon ovog prvog skoka, dalji napredak je već lakši. Naravno i drugi i treći, i moguće još par skokova ćete skakati na "gurtnu", ali kako vam se bude svest kristalisala, a strah napuštao, instruktori će vam zadavati zadatke dok skačete još uvek na gurtnu, od kojih je definitivno najbitniji onaj, gde ćete (još uvek skakajući na "gurtnu") raditi simulaciju otvaranja padobrana. To otprilike znači da ćete onog momenta kad iskočite, i krenete da padate, u momentu dok se "gurtna" još nije sasvim zategla, simulirati pokrete rukama, kao da ćete otvoriti padobran. Naravno, vi ga još uvek nećete otvarati, to će i dalje raditi "gurtna" umesto vas, ali je bitno da pokažete instruktoru da ste svesni šta radite svakog momenta dok propadate.

Kada instruktor oceni da ste ovu najbitniju vežbu dobro savladali (3-8 skokova, ali vrlo relativna stvar), počeće dodatna priprema sa vama na zemlji, za vaše prvo samostalno otvaranje padobrana. Ovoga puta ćete skakati obično sa 1.200 metara, ali će vam zadatak biti da sami otvorite padobran, kao i na simulaciji, samo što ćete ovog puta to stvarno i uraditi. Šta se dešava? Apsolutno ništa. Iskačete iz aviona sa 1.200 metara i kao što ste to već radili, samo ovaj put stvarno, vučete ručicu za otvaranje padobrana, i on se otvara. Ako to uradite kako treba, nećete ni primetiti da nema više "gurtne". A ako to ne uradite kako treba, opet imate rezervu i automat. Kao što rekoh, nema potrebe da brinete. A dalji progres, već zavisi od vas. Dovoljno je reći da već posle 25 skokova, možete da imate dozvolu sportskog padobranca.

Evo izvoda iz novog Pravilnika o padobranstvu, koji je stupio na snagu i važeći je, a tiče se prve padobranske dozvole:

Члан 43.
Да би падобранац-ученик стекао право да полаже испит за стицање дозволе А категорије обавезно је да испуњава следеће посебне услове:
1) да има пет минута слободног пада и извршене вежбе према програму обуке;
2) да је извршио минимум 25 скокова са вежбама у складу са програмом обуке,
3) да је извршио најмање пет скокова формација (група-2) са инструктором падобранства или инструктором-приправником, са висине од 3000 m;
4) да је оспособљен за самостално паковање главне куполе.
Члан 44.
Испит за стицање дозволе А категорије састоји се из полагања теоријског дела испита и практичног дела испита.
Теоријски испит обухвата писмену проверу знања из следећих области:
1) падобранска правила и прописи,
2) познавање падобрана и опреме,
3) основе теорије скока и лета падобраном,
4) техника и вештина скока,
5) поступци у ванредним ситуацијама.
Писмени део испита се састоји од најмање 40 питања од којих 10 питања мора бити из материје "поступци у ванредним ситуацијама", а 30 питања из о осталих области предвиђених програмом обуке. Писмени део испита полаже се по систему заокруживања тачних одговора од најмање три понуђена одговора.
Кандидат је успешно положио писмени испит уколико је тачно одговорио на најмање 25 питања из осталих области и најмање 9 питања из области "поступци у ванредним ситуацијама", односно укупно мора имати 34 тачна одговора од понуђених 40 питања.
Практични део испита је провера која се састоји од провере следећих практичних знања и вештина:
1) паковање главне куполе падобрана и припреме опреме за скок и контрола исправности опреме;
2) припрема плана са одређивањем правца налета, тачке искакања и висине отварања главног падобрана;
3) одређивање стратегије спуштања (маневрисање куполом у зони спуштања, кретање по планираној путањи до тачке уласка у прилазни круг на висини 300 m, тачке за финални прилаз на висини од 90-100 m и приземљење);
4) практично навођење ваздухоплова и одређивање тачке искакања;
5) извршавање скока са висине од 2200 m са следећим елементима:
- стабилан одвој са главом према земљи,
- стабилан слободан пад лицем према земљи,
- извођење једног заокрета од 360 степени,
- сигнализирање намере отварања главног падобрана,
- отварање у стабилном положају и на задатој висини,
- управљање куполом падобрана у складу са планом скока и приземљење на одређени терен у пречнику од 50 m.
Кандидат је успешно положио практични део испита само уколико је инструктор падобранства оценио да је кандидат успешно извршио све радње из скока.
Дозволу А категорије падобранцу који је успешно положио писмени и практични део испита издаје Центар за обуку падобранаца, тако што је уписује у књижицу евиденције скокова падобранца - кандидата. Књижица евиденције скокова са уписаном дозволом мора бити оверена и потписана од стране руководиоца центра за обуку падобранаца.
Податке о полагању испита руководилац центра за обуку падобранаца обавезан је да унесе у евиденцију тока школовања кандидата.
Члан 45.
Падобранац који је стекао дозволу А категорије има право да самостално изводи скокове само у одобреној падобранској зони односно има право да изводи само скокове за које је оспособљен. Има право да учествује у групним SF скоковима до формације група 4, под условом да је једно лице у групи инструктор падобранства или инструктор-приправник и да у групи не могу скакати више од два падобранца са дозволом А категорије.
Падобранац који је стекао дозволу А категорије имају право да скаче највише пет скокова у току 24 сата.
Има право да изводи и ноћне појединачне скокове, само уколико је као припадник оружаних снага, извршио најмање два ноћна скока.
Падобранац са дозволом А категорије опремљен резервном округлом куполом може изводити скок на падобранској зони при брзини ветра која не прелази 5 метара у секунди, а уколико је опремљен резервном куполом класе крило, највећа дозвољена брзина ветра је 7 метара у секунди.

Eto to bi bilo zaista najkraće što bih mogao da kažem ljudima koji žele prvi put da skaču, iako znam da je ovaj post predugačak.

Za kraj bih želeo i nešto da Vam kažem o Padobranskom klubu "Fenix" čiji sam član, a tiče se ovog teksta.
Padobranska škola se nalazi u Beogradu i Kikindi, a svi učenički padobrani su, kao što sam napomenuo opremljeni vrhunskim automatima (Cypres), kao i skoro novim padobranskim sistemima i kupolama. Do sada smo iškolovali veoma mnogo padobranaca, koji i danas skaču i takmiče se u različitim disciplinama. Napominjem da u PK"Feniks" rade aktuelni drzavni prvaci u klasici i relativu, a za vise informacija o njima možete da pogledate zvanicni sajt Vazduhoplovnog saveza Srbije na www.vazduhoplovnisavezsrbije.org

Za sam kraj, daću vam i par linkova gde možete da pogledate zamiljive stvari:

www.pkfenix.com - Web sajt padobranskog kluba "Fenix"
www.tandemskok.com - Web sajt padobranskog kluba "Fenix", posvećen tandem skokovima padobranom
www.pkfenix.com/razno.htm - Link na stranici padobranskog kluba "Fenix" gde ima puno zanimljivih stvari iz sveta padobranstva, i gde možete preuzeti važeći Pravilnik o padobranstvu.

Ovo poslednje, toplo preporučujem, kako novima, tako i iskusnijim padobrancima.

Nadam se da nisam jako smorio
Srdačan pozdrav, vidimo se u "Fenix"-u

P.S. Oko svega što vas interesuje po pitanju obuke i skokova možete da se javite na sledeće brojeve telefona:

Boris Vukadinović - Mrav (Predsednik PK "Fenix")

tel: 011/39-77-699
mob:065/333-64-57
E-mail:mrav.sky@sezampro.yu

Pavle Milenović (intruktor padobranstva i Tandem Master)

mob:065/27-85-525

P.S.2 I da ne zaboravim. Ovo bi otprilike bile cene koje vas čekaju, ako se rešite da skačete:

Lekarski pregled...................................................1.800 - 6.200 din
Prvi skok padobranom...........................................75 - 85 EUR
Svaki naredni skok padobranom, do dozvole............oko 25 EUR
Skok padobranom sa dozvolom..............................oko 10 EUR sa 1.000 m
...........................................................................oko 15 EUR sa 2.000 m
...........................................................................oko 22 EUR sa 3.000 m
Iznajmljivanje padobranske opreme.........................5 - 10 EUR/skok

Sad je dosta...Pozdrav,
PBS

Aktivnosti u padobranskoj školi u Paraćinu
Svakog vikenda u paraćinskoj skoli padobranstva mozete napraviti prve skokove padobranom, tandem skokove sa instruktorom, obuka za cilj i figure kao i relativ obuka. Tim od 4 instruktora i nekoliko pakera radi za vas.
cena prvog skoka je 70 eura
tandem skokovi 150 eura
snimanje skokova 10 eura
lekarski 3500 din.
najpovoljnije cene vrhunska obuka i instrukcije, do sada oko 2000 učenika, instruktori visestruki prvaci države u padobranstvu sa brojem skokova od 3400 do 5100. najkvalitetnija oprema ucenicka i
tandem SIGMA padobran jedini na ovim prostorima. U petak pre podne napravite lekarski pregled a u toku dana mozete izvesti prvi skok. naravno uz adekvatnu obuku koja je sustinski opredeljena na osnovu dugogodisnjeg iskustva jer da podsetim paracinska skola je prva pre 10 godina zapocela ovakvu vrstu padobranske obuke kao i tandem skokove.
za sve informacije pozovite 035 546 089 063 8 25 35 90
063 75 75 250

ovog vikenda nisu bile aktivnosti u Paracinu jer je cela ekipa bila u Sloveniji na takmicenju u relativu grupa 4 a skakanje se odvijalo iz Pilatus portera

blue sky

2good4cyber:
Ja sam dve godine clan jednog srpskog planinarskog drustva, medjutim vec duze vreme mi se "misaono" dopada i padobranstvo, haha. Problem je u tome sto mene svi odvracaju od tog sporta, govoreci mi "da cu nos da polomim, i to ako imam srece", "od tebe ce ostati samo fleka", "sta ako polomis noge prilikom spusta (wtf?!)", a vi se meni svi cinite prilicno zhivahnim :), tako da moram da pitam koliko je zapravo sve to rizicno i kako se skace po prvi put, hoce li biti tu uz mene neki lik koji ce mi POZELJNO JE otvaroti padobran, a da mu ne smeta moj vrisak strave i uzasa (lol), i tako te stvari..
A u glavi mi je stalno ona slika iz crtaca, kada iz padobrana izlete nozevi, kashike i viljushke, i lik se slupa :(
Padobranstvo mi se jako, jako svidja, ali me jos niko nije hrabrio da time pocnem i da se bavim :( Svi kazu: "Kako se seti toga, sto ne treniras kosharku k'o normalni ljudi" :roll:
Daj, pomazhiteeee!!!!...
Ja imam 18 godina, pa pretpostavljam da je krivica all mine ako mi izlete viljuske.. lol... a i padobran je pozeljan..
Kizzha ;)

Ma daj. Samo opusteno ako si siguran da to zelis. Ja sam skakao sa Vojnim padobranima koji su stari i po 15-20 godina pa mi nije nista, malo se razbijes na prizemljenju i to je to. Sa krilom nisam skakao ali svi kazu da je prizemljenje daleko bolje a i tako je izgledalo kad sam gledao prizemljenja sa krilom. Uostalom imaces relativno nov padobran i coveka koji ce ti ga spakovati. Samo opusteno i srecno.

Cao Milane
Super je da je jos ljudi (osim mene bolesnika) tako divno prica o padobranstvu, sa puno ljubavi i zara.
Ja sam saam vise 'letac' nego 'padac' ali kad bih imao mogucnosti sigurno bih probao base-jumping.Ja sam sto se letenja tice izabrao najlosiju zemlju na svijetu-Holandiju.Znam da se U hrvatskoj leti,crnoj gori, sloveniji, a kako je sa srbijom??Leti bezbjedno i uzivaj
Pozdrav iz evropskog banata

2good4cyber:
Daj, pomazhiteeee!!!!...
Kizzha ;)
Haj brate
Ma ako ti padobranstvo volis neces valjda tako brzo dopustiti da ti "normalni ljudi"sa njihovim "normalnim sportovima" tebi da govore sta je normalno, samo zato sto su oni pickice i nemaju muda za nebo.A u stvari su ljuti na sebe sto su takvi , i ja znam sigurno da puno bas tih ljudi padobranstvo potajno privlaci samo ebiga ego je jaci pa se onda ljece tim sto tebe ismejavaju ili tvoj sport.
Istina je da je padobranstvo jako opasan sport ali kad volis letenje ( ja sam paraglider by the way ) i uzimas ga zaozbiljno drzis se par osnovnih pravila za bezbjednost nema nista ljepse od slobodnog letenja ili padobranstva.
Zato ako ima tamo klubova u blizini raspitaj se i polako sve ce doci na svoje.Nemas ni pojma koja dimenzija se tek onda otvara u tvom zivotu
Mi cesto kazemo kad svi uspjesno sletimo, kad je oprema slozena i dok pijuckamo pivce, svim tim 'normalnim' ljudima daaa samo se vi smejte ali mi znamo ZASTO PTICE PJEVAJU
Pozdrav iz Holandije

Ha ha.. zdravo i hvala svima na podrshci-znachi!!!!
Moram da napomenem samo, mislim, samo tehnicki malo smeta-ja sam devojka, nisam brat.. ha ha... (neprijatno mi je malo, lol).
Dakle, zensko. :D
I ovoj DEVOJCI :D je najblizi Paracin, pa cu verovatno poceti odatle. Raduje me sto vidim da to nije losh klub, jer mi je bukvalno najblizi. Svidja mi se sport jako, vidim da cu morati da "bupnem" malo, ali dobro... :)
Y-not?-zasto Holandija, covece :lol: Tamo samo cvece mozes da beres, lol.
Pozz!!!:)

2good4cyber:
Ha ha.. zdravo i hvala svima na podrshci-znachi!!!!
Moram da napomenem samo, mislim, samo tehnicki malo smeta-ja sam devojka, nisam brat.. ha ha... (neprijatno mi je malo, lol).
Dakle, zensko. :D
I ovoj DEVOJCI :D je najblizi Paracin, pa cu verovatno poceti odatle. Raduje me sto vidim da to nije losh klub, jer mi je bukvalno najblizi. Svidja mi se sport jako, vidim da cu morati da "bupnem" malo, ali dobro... :)
Y-not?-zasto Holandija, covece :lol: Tamo samo cvece mozes da beres, lol.
Pozz!!!:)
Hi Cyber/Air/adrenalin sister !!

Ha super, da od svih 'muskarcina' kojima je basketbal 'normalan ' ja na forumu koji ide o letenju "naletim "na djevojku !!!!
COOL Ha, ha. Nemoj se ljutiti ali nisam mogao da svim muskarcima malo ne "spustim".Samo daj Cyber, nem nikakvih tehnickih razloga da nebi prosla med.ex./ljekarski.
Ja vidim ds si se dobro zapalila za sport, sad jos malo rada i onda mozes da uzivas kad dobijes certifikat (uh ,neznam kako je dole ali ovdje trebas imati dozvolu za letenje lakih letelica/jedrilica ) prije nego mozes na nebo. Samo nezaboravi da je paragliding razlicit dosta od padobranstva, (ali isti fizicki su zakoni , a bogami ista je i gravitacija) kod paraglidinga ti letis a ne padas ,sto je najveca razlika.I paragliding mozes potpuno sam dok za padobranstvo ti uvjek treba avion ( ti jesi avion ).
A sto se tice Holandije ,mogla bi dosta da nauci od nasih "letaca" jer oni kazu sami za nas da mi zivimo da letimo, a oni lete da bi se osjetili zivi !!
Cao iz Holandije

Y-noT?:
Hi Cyber/Air/adrenalin sister !!

Ha super, da od svih 'muskarcina' kojima je basketbal 'normalan ' ja na forumu koji ide o letenju "naletim "na djevojku !!!!
COOL Ha, ha. Nemoj se ljutiti ali nisam mogao da svim muskarcima malo ne "spustim".Samo daj Cyber, nem nikakvih tehnickih razloga da nebi prosla med.ex./ljekarski.
Ja vidim ds si se dobro zapalila za sport, sad jos malo rada i onda mozes da uzivas kad dobijes certifikat (uh ,neznam kako je dole ali ovdje trebas imati dozvolu za letenje lakih letelica/jedrilica ) prije nego mozes na nebo. Samo nezaboravi da je paragliding razlicit dosta od padobranstva, (ali isti fizicki su zakoni , a bogami ista je i gravitacija) kod paraglidinga ti letis a ne padas ,sto je najveca razlika. I paragliding mozes potpuno sam dok za padobranstvo ti uvjek treba avion ( ti jesi avion ).
A sto se tice Holandije ,mogla bi dosta da nauci od nasih "letaca" jer oni kazu sami za nas da mi zivimo da letimo, a oni lete da bi se osjetili zivi !!
Cao iz Holandije
@Y-noT? ne bih se bas slozio sa tobom. Jedini sport u kojem covek zaista leti je skydiving. U paraglajdingu ne letis vec upravljas letelicom (padobranom). U suprotnom to bi znacilo da kada skydiver otvori padobran tada leti :? Mislim da je to apsurdno...
Drugo, da bi skakao padobranom nije ti potreban ni avion. Samo vertikala koja je najmanje visoka 80m ;)
Pozz- B.

IMG_7877-1.jpg

For ChubbChub: U covece kolki pilot:)

Evo vesti sa mailing liste: SAD JE DOBRO!

Akcija pomoci za lecenje povredjenog padobranca Gorana Todorovica-Face, “Hodanje po oblacima”

Konacno dobra vest:

Naredbom NGS, generala Ponosa, odobrena je pomoc Vojske Srbije akciji prikupljanja novca za lecenje Gorana Todorovica Face. Akciju ce zajednicki sprovesti Vojska Srbije i Vazduhoplovni savez Srbije. Cilj je da se kroz placanje skokova na humanitarnom skakanju prikupi sto vise novca za naseg druga Facu.

Vojska Srbije je obezbedila je helikopter Mi-8 i 5 tona goriva za potrebe humanitarnog skakanja. Skokovi ce se vrsiti na aerodromu Lisicji Jarak, u subotu 15 septembra a rezervni dani su 16. i 17. septembar. Skakace se sa visine od 2500 metara, helikopter ce u zavisnosti od meteo-situacije nositi 18-20 padobranaca, a sa odobrenom kolicinom goriva moci ce da se izvrsi 12 do 15 letova.

Skokove ce izvoditi pripadnici Vojske Srbije i civilni padobranci. Za sve vazi cena od 10 evra po skoku. U zavisnosti od broja prijavljenih pripadnika Vojske i civilnih padobranaca, usaglasice se i raspodela letova helikoptera.

Svi padobranci koji ce ucestvovati u akciji moraju imati urednu licnu dokumentaciju i dokumentaciju opreme kojom ce skakati a za sve sa manje od 100 skokova bice neophodan padobranski automat na rezervnom padobranu. Skakanje ce biti otvoreno i za ucenike padobrance koji skacu na slobodno, kao i za tandem skokove. Vojni padobranci ce skakati u skladu sa propisima Vojske Srbije.

Molim sve zaintresovane padobrance da dostave svoje osnovne podatke (ime, prezime, klub, broj skokova, broj pad. dozvole i broj skokova koje bi skocili u toku akcije) na adresu pavlov@vazduhoplovnisavezsrbije.org

Ovim putem pozivam i ostale kolege vazduhoplovce da 15. septembra posete aerodrom Lisicji Jarak i u skladu sa svojim mogucnostima doprinesu Facinom lecenju.

Detaljnije informacije sa satnicom akcije bice dostupne u toku naredne nedelje.

Jos jedno vazno obavestenje: u subotu, 8. septembra u 20 casova, u Centralnom domu Vojske Srbije u Beogradu, kvartet klarineta “Nevski” odrzace koncert u svrhu prikupljanja novca za lecenje Face. Svaka prodata karta vise je Faci korak blize oporavku.

Plavo nebo,

Radivoj PAVLOV
Vazduhoplovni savez Srbije
Aeronautical Union of Serbia
Uzun Mirkova 4/I
11000 Beograd, Srbija
tel. +381 11 2625 825
fax.+381 11 2625 371
pavlov@vazduhoplovnisavezsrbije.org
www.vazduhoplovnisavezsrbije.org

Chubbchubb:
@Y-noT? ne bih se bas slozio sa tobom. Jedini sport u kojem covek zaista leti je skydiving. U paraglajdingu ne letis vec upravljas letelicom (padobranom). U suprotnom to bi znacilo da kada skydiver otvori padobran tada leti :? Mislim da je to apsurdno...
Drugo, da bi skakao padobranom nije ti potreban ni avion. Samo vertikala koja je najmanje visoka 80m ;)
Pozz- B.

IMG_7877-1.jpg
Uh brate CHUBB,
ovakvih raspava ima dnevno na letackim forumima do ja....
Neznam dali si prije letio sa paraglaiderom i da li si ga imao prilike drzati u rukama ? Paraglaider se moze najbolje usporediti sa ' krilom ' aviona, dok je padobran zasluzan samo za usporavanje pada...( u danasnjim danima cak mogucnost upravljanja ). Za let paraglaidera ili krila najzasluznija je brzina kojom vjetar udara krilo sa prednje strane i pri tom ti daje silu uzgona. Krilo kod idealnih uvjeta NIKAD ne mora da dotakne zemlju dok je padobran.... ah ja..........za moje iskustvo.....kao tinejdjer u sex-u :-) Puno buke, traje kratko
Poz

Y-noT?:
Paraglaider se moze najbolje usporediti sa ' krilom ' aviona, dok je padobran zasluzan samo za usporavanje pada...( u danasnjim danima cak mogucnost upravljanja ). Za let paraglaidera ili krila najzasluznija je brzina kojom vjetar udara krilo sa prednje strane i pri tom ti daje silu uzgona. Krilo kod idealnih uvjeta NIKAD ne mora da dotakne zemlju dok je padobran...

Uf, uf...Siguran sam da ja nisam jedini koji se neće složiti sa tobom. Jesi li nekad video sletanja sa padobranima visokih perfomansi? :) A sto se tice konstatacije da je "padobran zasluzan samo za usporavanje pada...", tek tu ces naici na ostre kritike :? Padobrani koje danas koristimo su upravo padobrani tipa "krilo", a što se u tome samo što glajder ima drugačiji profil (uži po dubini i veći po širini) od padobrana, i naravno NAJBITNIJA stvar koja između ostalog razlikuje padobran i glajder je - broj komora i veličina istih. Padobran ih ima 7 - 9. A paraglajder "samo" od 40 pa na gore :wink: Ja sam leteo glajderom, tako da vrlo dobro znam koja je razlika.

Evo ti jedan link pa da vidis i ti gde je razlika :)

http://www.pkfenix.com/video/Performance Designs Factory Team.avi
http://www.pkfenix.com/video/Performance Designs Factory Team 2.avi

P.S. A da bi video zašto skačemo...Ovo bi moglo da ti barem delom objasni :lol:
http://www.pkfenix.com/video/Endeavour 4 - Way.avi

Usput poseti www.pkfenix.com/razno.htm
Ima svasta da se vidi :smile:

SkySmile:
Jutros u 24 sata izadje clanak da dolaze base-ri i kod nas da skacu sa Beogradjeanke, Usca i Geneksa a niko od padobranaca nista ni spomene.... Ima neko neku informaciju??? Kad?Gde?Ko? Verujem da ce MATORI chubbb imati neku informaciju...... Poz Smile
He he... ovo mora da je NAJGORA :razz: :)

Za sve koje ovo interesuje evo informacije:

Dakle, 5. i 6-tog septembra grupa od 5 BASE skakaca iz inostranstva po uzoru na skorasnji dogadjaj iz Nemacke skocice sa Beogradjanke, PC Usce i Geneksa.
Grupu sacinjavaju:
Robert Pečnik – Hrvatska
Vanja Šiljak – Hrvatska
Hannes Kraft – Nemačka
Mirko Schmidt – Nemačka
Uroš Ule – Slovenija

Osim Urosa koga ne poznajem mogu da kazem da su sve vrhunski skakaci.

PoZZ- B.

PBS "Feniks":
Nemam nista protiv navedenih Basera, naprotiv, mislim da su institucije, ali bruka...Da niko NAŠ ne overi te zgrade...ccc... Chubb, daj opremu, odo 4-og da skocim... :confused:
Na zalost, niko nas nije pozvan od strane organizatora. Mene su pozvali skakaci da budem sa njma ali ne i da skacem posto nisam skakao sa njima do sada...
Slabo vredi oprema... Ja nisam uspeo da "udjem" u te zgrade... Napravicemo mi nesto u nasoj organizaciji drugi put ;)

PoZZ- B.

Back