Pad Carigrada 1204.

Schrodinger

Elita
Poruka
17.260
Prelomni dogadjaj u evropskoj istoriji, sa nesagledivim posledicama koje se danas osecaju vise nego ikad. Dostupna je cela knjiga Ernla Bredforda u pdf formatu: https://dokumen.tips/documents/-577c81bd1a28abe054ade8c7.html

Ovako je izgledao grad pred osvajanje

constantinople-reconstructed-4th-13th-century_1.jpg

constantinople-hp.jpg

Boa19yyCUAAKhSl.jpg

Mogao bi se odlican film snimiti o poslednjem jurisu Konstantina Dragasa pred pad grada. Bruka da Grci nista ne snimaju o tom periodu

Ne, to se odnosi na lazni pad 1453. Pravi se desio 1204. ali o tome tek niko nista ne snima, zbog cenzure i politicke osetljivosti teme.

Koliko puta je padao kao vizantijski glavni grad?
Bio sam vise puta u Istanbulu, apsolutno ne lice.

Ovo je bio jedini pad, nakon toga je vizantijsko carstvo prakticno prestalo da postoji i nikada se nije oporavilo. Grad je povracen 1261. u zapustenom stanju, krstasi su u medjuvremenu skoro sve porusili, takodje i zemljotresi na trusnom podrucju su kasnije ucinili svoje...

Poslednja izmena:
Ne, to se odnosi na lazni pad 1453. Pravi se desio 1204. ali o tome tek niko nista ne snima, zbog cenzure i politicke osetljivosti teme.

Ovo je bio jedini pad, nakon toga je vizantijsko carstvo prakticno prestalo da postoji i nikada se nije oporavilo. Grad je povracen 1261. u zapustenom stanju, krstasi su u medjuvremenu skoro sve porusili, takodje i zemljotresi na trusnom podrucju su kasnije ucinili svoje...

Aj prepricaj knjigu, prvo necitljivo je a drugo mrzi me da citam celu knjigu radi zakljucka koji zelis da izneses? Krstasi su ga izdali? Postojao je verovatno dobar razlog.

Deo Istanbula, i Kusadasi-ja, koje sam ja video su prilicno kulturni i cisti. Bio sam u nekoliko dzamija i Aja Sofiji. I u Ephesusu, kad vec pominjem Kusadasi.
Ljudi ce biti kakve ih naucis i koliko im dozvolis.

Treba snimiti i o 1204 i 1453, druga stvar sto Grke ocigledno ne zanima taj deo istorije.

Grci su deo NATO i EU, sto nije logicno jer su oni prakticno izmislili "Istocni blok". Nakon 1453. Moskva je preuzela ulogu treceg Rima, poslednji predstavnici dinastije Paleolog su otisli tamo. Dakle Rusija je legitimni naslednik Rimskog carstva, isto koliko i Zapad, i to je razlog zasto je ova tema u Holivudu cenzurisana.

A Grckoj je, kao i Srbiji, mesto u evroazijskim integracijama, nikako evroatlantskim... Povratak Krima je u tom pogledu simbolicki veoma znacajan, kao priblizavanje Konstantinopolju koji je bio opsesivna tacka ruske spoljne politike pre XX veka. Isto vazi i za Siriju.

Poslednja izmena:
Da Vizantija nije oslabila krajem 12 veka Srbija se nikada ne bi izdigla u naredna dva veka i postala najjaca na Balkanu.
Slabljjenje Vizantije je omogucilo uzimanje zlatnih rudnika na Kosovu sto je bio uslov za rast Srbije.
Inace je Vizantija sama kriva za taj haos 1204.
Oni su dali Veneciji prefernecijale na trgovinu kako bi ih Venecija na moru stitili od raznih napada-Arapi, Normani...Venecija je njih srusila kada je postala suvise mocna a Vizantija htela da ih suzbije.

Kaze se jer su najimpresivinij manastriti izgradjeni na kosovu.
Srbija je nastala na prostoru od Konavla i Boke na jugu do Uzica na severu. I od Sarajeva i Gorazda na zapadu do Rasa(Novog Pazara) na istoku. A "srce" drzave su bile reke Tara, Lim i Drina.
Kao sto svi znamo to je brdovit i sumovit kraj bez obnradivog zemljista i nekih ruda. Tako da su zupe, cak ni Srbija kao takva nije postojala centrlizovana, mnogo vekova ostala podeljena i siromanse potcinjene Vizantiji.
Tek ce ulazak na Kosovo dati ekonomski zamajac drzavi kada pocinje sirenje i centralizacija.

Sa druge strane ta brdovitost i sumovitost je imala i prednosti da ne dozivimo sudbinu tzv. hrvata kaurina koje su tukofoni Madjari smuntali, slicno su ih pravi Mongoli u 13 veku smuntali dok su Srbiju zaobisli. Cak i kada su turkofoni Bugari napadali nisu mogli da se zadrze duze i sve osvoje.

Poslednja izmena:

Back