Pacoli povodom izgradnje autoputa Niš-Merdare: "Čestitam Vučiću i Vladi Srbije na preduzetništvu"

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
90.059
Pacoli povodom izgradnje autoputa Niš-Merdare: "Čestitam Vučiću i Vladi Srbije na preduzetništvu"
TNJG_Pacoli_izjava_Brisel_vesti_blic_safe

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli čestitao je predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije "na preduzetništvu", nakon što je sa Evropskom investicionom bankom potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Niš-Merdare.

Pacoli je ocenio da je to "veliki korak ka miru sa Kosovom", preneo je Kossev.

"Nastavak izgradnje auto-puta od Srbije do granice sa Kosovom, Merdara, veliki korak je ka miru sa Kosovom. Čestitam Vladi Srbije i predsedniku Vučiću na preduzetništvu. Mir je jedini način za izgradnju svetle budućnosti", naveo je Pacoli na svom Tviter profilu.
U Vladi Srbije juče je sa Evropskom investicionom bankom potpisan finansijski ugovor o gradnji auto-puta E-80 Niš-Merdare u vrednosti od 100 miliona evra.

https://www.blic.rs/vesti/politika/...are-cestitam-vucicu-i-vladi-srbije-na/cfb6nkd

Сто милиона Евра Шћиптарима за ауто-пут!

Pa nije samo šiptarima i Nišavci i ostali Srbijanci će sada moći da stignu za sat i po vožnje do DogodineuPrizrena .

У праву си. Нисам мислио на то.

Додуше, ни АВ није мислио на то, ал' колатерална корист ће бити и наш долазак у Призрен догодине.

autor: AP izvor: Beta
DSS: Nesaglediva šteta od izgradnje autoputa od Niša do Drača
DSS: Nesaglediva šteta od izgradnje autoputa od Niša do Drača

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je istrajavanje Vlade Srbije da se izgradi autoput od Niša do Drača, preko Prištine i Tirane, čin vrhunske neodgovorosti prema državnim interesima.
"To nije 'Autoput mira', kako ga nazivaju predsednica Vlade Ana Brnabić i komesarka Evropske komisije za transport Violeta Bulc, već 'Autoput Velika Albanija', koji se nameće iz očigledne koristi koju ima Albanija i štete koju Srbija sebi dobrovoljno i poslušnički nanosi", navela je DSS u saopštenju.
DSS dodaje da izgradnjom tog puta Srbija sama sebi izbacuje iz ruke adut najviše vrednosti u razgovorima o normalizaciji odnosa Srba i Albanaca na Kosovu, kao i u regulisanju odnosa sa Albanijom, u ovom momentu Srbiji neprijateljskom zemljom.

"Argumenti koji ministarka Mihajlović koristi da opravda realizaciju ovog štetnog projekta potpuno su besmisleni, a onaj da će izgradnjom autoputa Srbija dobiti izlaz na more je tragikomičan", dodaje DSS.

Kusturica zamolio direktorku Uneska da zaštiti srpsko nasleđe na Kosovu
Srna

Kusturica zamolio direktorku Uneska da zaštiti srpsko nasleđe na Kosovu

Generalna direktorka Uneska Odri Azule razgovarala je u Jugoslovenskoj kinoteci sa pomoćnikom ministra kulture za međunarodnu saradnju Asjom Dračom Muntean o prioritetima kulturne politike Srbije, a susrela se i sa rediteljom Emirom Kusturicom, koji je zamolio da pomogne u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Drača Muntean je rekla nakon sastanka da je generalnu direktorku Uneska upoznala o situaciji u vezi sa zaštitom kulturnog nasleđa, posebno na Kosovu i Metohiji, prenosi RTS.

"Razgovarale smo o srpskim spomenicima koji su na Listi ugrožene svetske baštine i o projektu Uneska na Novom Brdu", rekla je ona i dodala da će Srbija dobiti punu podršku Uneska da se problemi u vezi sa Novi Brdom reše u razumnom roku, tako da srpska srednjovjekovna tvrđava bude očuvana na najbolji način kako je bilo predviđeno njenom obnovom.

Azule i Drača Muntean su razgovarale i o programu Mreža kreativnih gradova Uneska za koji je Vranje apliciralo, zatim o programima koji se bave sprečavanjem ilegalne trgovine kulturnim blagom, o Holokaustu i obnovi bivšeg jugoslovenskog paviljona u logoru Aušvic-Birkenau, što je pod pokroviteljstvom Uneska.

"Dotakli smo se i teme memorijalnog centra Staro sajmište koje je poslednjih dana u žiži javnosti", rekla je Drača Muntean.

Ona je obavijestila Azule i o planu Srbije da nastavi sa upisom na Listu svetske baštine, izrazivši nadu da će 2020. godine imati pripremljene dve nove nominacije - Kulturni predeo Bača i Limes.

Azule je, prema rečima pomoćnika ministra, rekla da će sve pomenute inicijative sagledati i ponuditi pomoć, a pozvala je i srpsku delegaciju na Generalnu konferenciju Unseka, koja se održava na jesen u Parizu, kada će biti prva konferencija ministara kulture iz celog sveta posle skoro 20 godina.

"Nakon ovog sastanka očekujemo da ćemo imati jaču i bolju saradnju", naglasila je Drača Muntean.

Azule je izrazila želju da upozna Kusturicu, želela je da vidi i Jugoslovesku kinoteku, imajući u vidu njen značaj u svetskoj porodici filmskih arhiva, a zainteresovana je i za razvoj filmske industrije u Srbiji. Kusturica je zamolio direktorku Uneska da učini sve što može za kulturno nasleđe Srbije na Kosmetu, koje je, kako je istakao, "vitalno za našu budućnost kao što je bilo i za našu prošlost".

"Jako mi je drago što će biti na našem /`No smoking orkestra`/ koncertu, koji 22. oktobra u Parizu organizuje Ministarstvo kulture Srbije i tada ćemo takođe razgovarati o značajnim temama", rekao je Kusturica.

Azule je, naglašava Kusturica, pokazala izuzetno interesovanje za Srbiju i da ima prijateljski odnos sa ovim narodom i kulturom.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Е то је УМЕТНИК, то је СТВАРАЛАЦ, то је ЧЕСТИТ ЧОВЕК чији је допринос КУЛТУРИ СРБИЈЕ НЕИЗМЕРАН.
Хвала Кусто!!!

Evo ga Mita, vraća se starom jatu.

Samo što ne zna da se članstvom u DSS istovremeno stiče i članstvo u SNS, al šta ga briga.
Не лупетај мајкети......... .......... ....... од таквих коментара ми је одавно мука...
п.с.
Теби није битна тема и текстови у њој и чињеница да кретени на власти О НАШЕМ ТРОШКУ ПРАВЕ ВЕЛИКУ ШЋИПЕТАРИЈУ - него ти је битно шта ја радим..... свашта......

Pa ja sam već rekao svoje mišljenje na temu, i usput hteo da čujem hoće li biti neke reakcije od vas iz *******nog krila, ili ćete i dalje da ponavljate kako ne podržavate Muslijua po pitanju politike oko KiM, EU, ekonomske politike i ni po jednom drugom pitanju ali da je ipak bitno podržati ga da se ne bi žuti vratili.

тај аутопут је у ствари војни, јер је то најкраћи пут који повезује јадран са центром европе. Тај пут се ради за потребе натоа.

Прво су говорили да неће, па су онда рекли да ће европа да плати а сада кажу да ми то плаћамо.

Симболично отворена канцеларија ДФЦ-а у Београду, инвестиције САД за будућност региона
Председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састали су се са специјалним изаслаником америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације ДФЦ Адамом Болером. Псоел састанка, симболично је отворена канцеларија америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у Београду. Директор канцеларије биће Џон Јовановић.

Нова ера америчко-српских односа
Председник Вучић навео је да је наступила нова ера српско-америчких односа, што је за Србију од кључног значаја.
"Наши амерички пријатељи говоре о две земље, али ми смо спремни да разговарамо о економском напретку, а то што се хватамо за гушу по одређеним питањима је нешто друго. Али ћемо да чувамо мири и стабилност у региону и пријатељство између Србије и Америке", рекао је Вучић.
Казао је да је са председником Доналдом Трампом у Вашингтону разговарао без бирократских препрека.
Вучић: Будућност у приватном сектору
Председник Вучић је навео да Србија има нижу стопу јавног дуга од сто пута моћније Немачке.
"Највишу стопу раста ћемо да имамо у Европи. Не можете да варате Адама Болера. Они се озбиљно припремају. Да дођу да улажу и да јасно покажу то приватном сектору, јер приватни сектор је будућност. То је суштина", казао је Вучић.
Трамп је веровао у овај процес
Ричард Гренел је навео да су и председник Трамп и његова супруга Иванка изразили жељу да дођу у Београд.
"Ако се оствари да један амерички председник дође, и крајње је време да се то деси. Председник Трамп је решен да дође и ја једва чекам да га видим овде у Београду. Председник Трамп је са стране у администрацији. Ми смо данас овде јер је он човек са стране, који је веровао у овај процес. Осам година сам радио у УН и тамо се само прича о проблему. Ја сам веровао да кроз разговор са приватним сектором да нешто заиста може да се деси", навео је Гренел.
Према његовим речима, потребна је једна година да се покаже да њихове речи значе нешто.
"Очекујте од нас да остваримо отварање нових радних места. Политичке теме ће морати да сачекају", напоменуо је Гренел.
Гренел: Увек ћемо поштовати своја обећања
Мислим да симболика, политичке теме ће већ наћи свој пут временом када људи буду видели да је економска нормализација могућа, смањиће се и број политичких борби, навео је Гренел.
"Наша посвећеност људима у Србији је та да ћемо увек поштовати своја обећања. Ово је највећа делегација која је дошла у Србију икада. У наредних 30 дана доћи ће у представници других агенција", навео је Гренел.
Гренел: Држите нас за реч
Специјални изаслакник председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да САД хоће да испуе обећање које су раније дали.
"Не само да се бавимо речима и политичком симболиком, већ у корист народа. Хоћу да кажем народу Србије да нас држе за реч, не само за споразум у Вашингтону него и за три претходна споразума. Ми не стављамо само речи на папир, то је бесмислено. Важна је симболика, али она не даје храну на сто. Хоћемо да ова обећања претворимо у истинска радна места. Тражимо од људи из Србије да нас држе за реч. Морао сам да се помучим, да прођем кроз много проблема са обе стране. Не тражимо да се Србија слаже у свему са САД", казао је Гренел.
6839527_greneljpg

Директор канцеларије ДФЦ-а у Београду Џон Јовановић
Директор канцеларије ДФЦ-а у Београду Џон Јовановић рекао је да је ово за њега највећа част и одговорност и да је његов задатак економски развој региона и да Балкан постане симбол мира и просперитета.
"Регион у који ће да се млади враћају и запошљавају. Ја сам поносни држављанин САД српског порекла. Сматрам да је ова прилика јединствена за мене и регион. Брзина којом су САД и ДФЦ посвећени отварању канцеларије овде је невероватна", казао је Јовановић.
6839520_dzonjovanovicjpg

Болер: Канцеларија ће постати стална
Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер изјавио је да споразум који је потписан у Вашингтону није само историјски, већ је и одраз тога да ова земља и регион неће бити заробљен у прошлости, већ да иде ка будућности.
"Дошао сам са представницима шест агенција САД. Дошли смо јер смо видели посвећеност променама. Канцеларија ће постати стална. Вође земаља су изабрале народ, а не политичке поделе, послове и економску снагу, а не оно што их је делило у прошлости", казао је Болер.
6839497_bolerjpg

Вучић: Добар посао и за српски и за албански народ
Председник Александар Вучић навео је да је урађен добар посао и за српски и за албански народ.
"Градићемо путеве, пруге, један део секције смо решили са ЕУ, наставићемо да разговарамо и са САД. Много тога ћемо кренути да се договарамо. Са задовољством ћемо да чекамо састанке са нашим пријатељима из САД. Мали шенген је угаони камен за развој целог региона", истакао је председник Вучић.
Чека нас, додаје, велики и напоран рад.
"Очекујем да кренемо са радовима на Мердару, али и да размишљамо шта ћемо од Плочника надаље, када ћемо да отворимо прву авио-линију. За нас је важно да се људи повезују, да услуге можемо да извозимо, као и капитал и то су ствари које доносе бољи живот за грађане", казао је председник.
Тамо где инвестирају САД, тамо има будућности
Председник Вучић је истакао да долазак ДФЦ-а у Београд, кад оставимо по страни и симболички значај, тамо где Америчка развојна агенција хоће да инвестира тамо има будућности.
"Ми смо поносни што се у Београду отвара та канцеларија и што ће ти људи да гледају шта ћемо да урадимо. Ми смо у прошлој години имали трговински максимум са САД, то је 854 милиона долара. Веујемо да то за пет година може да буде дсвоструки раст. То је једно од средстава спољнополитичког деловања САД. То је и развој, просперитет оних делова света где улажу новац", указао је Вучић.
За Србију је, додаје, страшно важно што они хоће да учествују у гарантним шемама за микро, мала и средња предузећа.
Вучић: Важан дан за Србију
Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре у Палати Србија да је Србија трговниске односе са САД на уговоран начин решила 1881. године.
"Од тада нисмо имали овако важне споразуме", нагласио је председник.
Наводи да није говорио после посете Вашингтону о ономе шта је постигнуто, а постигнуто је, каже, много.
"Одшкринули смо врата старог пријатељства. И желим да се посебно захвалим председнику Трампу који је желео да саслуша и нас и који је имао довољно и стрпљења и који је желео да покаже и поштовање за грађане Србије. Ми ћемо своје обавезе да испуњавамо", истакао је председник Вучић.
6839469_vucicjpg

Симболично отворена канцеларија ДФЦ-а у Београду
Премијерка Ана Брнабић и извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер симболично отворили канцеларију те организације у Србији.
6839452_otvaranjejpg

Почео састанак српске делегације са Гренелом и Болером
Почео је састанак делегације, коју предводи председник Александар Вучић, са специјалним изаслаником председника САД Ричардом Гренелом и извршним директором америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адамом Болером.
Састанку присуствују и премијерка Ана Брнабић, као и министри Ивица Дачић, Зорана Михајловић, Бранислав Недимовић и Расим Љајић и председник ПКС Марко Чадеж.
Почео састанак српске делегације са Гренелом и Болером
Претходно је у резиденцији америчког амбасадора одржан састанак делегације америчке Развојне агенције ДФЦ са представницима Привредне коморе Београда и Приштине.

Споразум из Вашингтона и договори данас постигнути у Београду нису само речи на папиру, већ значе нове послове за људе који живе у овом региону, нова радна места и развој приватног сектора, изјавио је специјални амерички изасланик Ричард Гренел.
Гренел и представници ДФЦ-а стигли су у Београд синоћ из Приштине где су косовским премијером Авдулахом Хотијем потписали економски споразум.

Back