to je u gradu, kod nas po selima je jos gore....
pre par godina dvogodisnja cerka mi dobije temperaturu preko 39°, slucaj je hteo da to bude bas nedelja i to posle 22 sata...posto smo sve druge metode isrpli, odemo kod doktora u seosku ambulantu...
prvo probudim sestru na prijemu, sacekam 5 minuta da dodje sebi, objasnim da sam doneo dete, objasnim u cemu je problem..
-Pedijatar vam radi u utorak od 12.00. - tonom snajke na informacijama autobuske stanice u NS
Ponovo sto je uljudnije moguce pokusam da objasnim prirodu problema, da je u pitanju dete, da je nedelja vece, da je temperatura 39, da je utorak za dva dana...
-Ne mogu da vam izdam karton, dok dezurna doktorica (koja inace nije u obavezi da vas primi posto nije vas "podrazumevani"-ili kako vec doktor) ne pristane da vas pregleda. - istim tonom
Vidim da ce rasprava da se otegne u nedogled, pa potrazih dezurnu doktoricu, naravno i nju sam probudio, nazalost ona nije imala tu privilegiju da je cekam par minuta da dodje sebi, treci put objasnim problem + tolomacenje istog od strane zmaja za shalterom, a polako su i zivci poceli da izdaju...dr-ica pokusa na istu fintu da me skine do utorka, kao nije ona obavezna da pregleda decu, ona je lekar opste prakse, te nije pedijatar, pa dodjite kod pedijatra, te dodjite ujutro, pa ovamo onamo...
i na kraju videci da pocinje brada da mi drhtje i zubi da skljocaju jedva nekako pristala da pregleda dete i cak sama otisla da podigne karton sa shaltera, da nije, mislim da bi Libija bila decije igraliste spram onog sto bi se desilo u seoskoj ambulanti...
izgleda u eri modernizacije zdravstva ugovor sa lekarom stoji iznad Hipokratove zakletve...