P L I V A NJ E

Najbolji srpski plivač Milorad Čavić ispunio je u ponedeljak rano ujutru na mitingu u Misuriju olimpijsku normu u disciplini 50 metara slobodno i ujedno puta oborio nacionalni rekord. Čavić je zauzeo treće mesto sa vremenom od 22 sekunde i 29 stotinki, a to je za 45 stotinki bilo brže od prethodnog rekorda koji je postavio u Lincu pre šest godina.

Prvo mesto na mitingu u Misuriju osvojio je Cezar Sijelo sa vremenom 22,01, dok je drugoplasirani bio Fred Buske koji je trku završio u vremenu 22,05.

Čavić je prethodno, na Svetskom prvenstvu u Melburnu 2007, ispunio normu u trci na 100 metara "delfin".


18.februar 2008.
 
Američka plivačica Natali Kaflin postavila je u kvalifikacijama "Misuri gran-pri mitinga", u Kolumbiji, svetski rekord u disciplini 100 metara leđno, preplivavši stazu za 59 sekundi i 21 stotinku.
Aktuelna olimpijska šampionka u ovoj disciplini popravila je tako za 23 stotinke rekord (59,44) koji je postavila prošle godine na Svetskom prvenstvu u Melburnu.

Prethodnog dana na istom mitingu Kristi Koventri iz Zimbabvea oborila je svetski rekord u disciplini 200 leđno, a u ponedeljak je bila druga rezultatom 59,61


18.februar 2008.
 
Kristi Koventri iz Zimbabvea oborila je drugi najstariji svetski plivački rekord. Na mitingu u Kolumbiji, u Mizuriju Zimbabveanka je preplivala 200 metara ledjno za 2 minuta, 6 sekundi i 39 stotinki.
Koventri, koja je vladajuća olimpijska šampionka u toj disciplini, tako je za 23 stotinke popravila raniji rakord, koji je još 25. avgusta 1991. godine postigla legendarna Madjarica Kristina Egersegi.


17. februar 2008.
 
Svetski rekord Emona Salivena

Australijanac Emon Saliven postavio je u nedelju na mitingu u Sidneju svetski rekord u disciplini 50 metara slobodno, preplivavši jednu dužinu bazena za 21 sekundu i 56 stotinki.

Na taj način on je za osam stotih delova sekunde nadmašio legendarnog ruskog sprintera Aleksandra Popova, koji je svetski rekorder u toj disciplini bio od juna.

U posledje dve godine dvadesetdvogodišnji Saliven je stasao u jednog od najboljih sprinetara sveta, a poslednjim ostvarenjem svrstao se u red kandidata za osvajanje zlatne medelja na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Izborno takmičenja za sastav olimpijske reprezentacije Australije biće održano narednog meseca.
 
evo mog omiljenog plivaca majkla felpsa

28664168.jpg
 
Srpski plivač Milorad Čavić osvojio je u sredu zlatnu medalju na prvenstvu Evrope u disciplini 50 metara leptir pošto je u finalnoj trci trijumfovao rezultatom 23,11 sekundi, oborivši evropski rekord.

pogledajte trku

BRAVO, BRAVO, BRAVO, BRAVO, BRAVO, BRAVO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:worth::super:
 
Čavić evropski rekorder

Na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu naš plivač pobedio na 50 m delfin s 23,11 sekundi, što je 15 stotinki slabije od svetskog rekorda Južnoafrikanca Rolanda Shumana

Cavic2-foto-AFP.jpg


Milorad Čavić je postao evropski prvak i to na nezaboravan način. U finalu trke na 50 m delfinovim stilom na 29. evropskom prvenstvu u Ajndhovenu (Holandija) ne samo što je bio najbrži, nego je popravio evropski rekord (23,11 sekundi) koji je dan ranije, u polufinalu, sam postavio (23,25). Za svetskim rekordom Južnoafrikanca Rolanda Shumana (22,96) sada zaostaje samo 15 stotinki.

Na pobedničkom postolju se prvi Srbin evropski prvak u plivanju pojavio u crvenoj majci na kojoj je ćirilicom pisalo „Kosovo je Srbija” i ogrnut našom državnom zastavom. Dok se svirala himna „Bože pravde” njegovo ozareno lice je na najbolji način govorilo koliko je srećan zbog ovog podviga.

Čavićeva pobeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje. Od trenutka kada je skočio u vodu pa dok nije dodirnuo cilj nezadrživo je odmicao ostalim finalistima. Drugi je bio Ukrajinac Sergej Breus, kome je naš plivač prekjuče preoteo evropski rekord.

Poseban značaj ovog izuzetnog uspeha je u tome što je ostvaren u olimpijskoj godini. Evropsko zlato, a pogotovo rušenje evropskih rekorda pokazuju da je Čavić na pravom putu za Peking.

Njemu je ovo prvi ovako veliki trofej u velikim bazenima. Pre toga je sve ovo postigao u malim, 25-ometarskim.

Naš najbolji plivač je najavljivao uoči finala juriš na svetski rekord. U Ajndhovenu ga nije srušio, ali mu je sve bliži i Olimpijske igre su idealno takmičenje za ostvarivanje takvih snova.

Na ovom Evropskom prvenstvu Čavić je prijavljen za još tri discipline. U petak bi trebalo da pliva na 100 slobodno, u subotu na 100 delfin, a u nedelju na 50 slobodno.

Evropskim rekordom se istakao i Norvežanin Aleksander Dale Oen na 100 prsno (59,76). Dosadašnji rekord je držao Rus Roman Sludnov (59,94) od Svetskog prvenstva 2001. u Fukuoki (Japan), dok je svetski rekorder Amerikanac Brendan Hansen s 59,13 od 2006.

Juče su plivala još dva naša predstavnika. Miroslava Najdanovski je bila 26. na 100 slobodno s 56,57, a Radovan Siljevski 33. na 200 slobodno s 1:51,34. Danas će u bazen Vladan Marković na 200 delfin.
 
Ljudi,
Pa ovo sa Čavom je nečuveno! Sramota kako i zbog čega su ga eliminisali iz daljeg takmičenja! Šta, plaše se da slučajno ne obori i svetski rekord? Dobro je da ga nisu zadržali u Hagu...
Žrtvovao je profesionalne, lične i finansijske interese da bi podigao glas i stao u odbranu za svoju zemlju. Trebalo bi da ga srpske državne glavešine odlikuju najvišim državnim priznanjima za ovakav gest i da svima bude primer patriotskog ponašanja! Pa ko još ovako čuva obraz i čast u Srbiji?!
 
Sreda - 26.03.2008
FINA razmišlja o poništavanju svetskih rekorda koje su postizali takmičari u opremi „spido“ koju je dizajnirala NASA.

Čelnici Međunarodnog plivačkog saveza (FINA) sredinom aprila obaviće sastanak sa proizvođačima opreme, a povod njihovog okupljanja je učestalo postizanje svetskih rekorda.

Naime, od 16. februara do 24. marta ove godine, palo je čak 13 svetskih rekorda, a svi osim jednoga, onoga Federike Pelegrini na 400 metara slobodnim stilom, postignuti su u plivačkim kostimima „spido“, modelu „LZR rejser“.


- Milorad Čavić je vlasnik evropskog rekorda, a najbolji rezultat u Holandiji ostvario je u kostimu „arena“. Stoga, i ako FINA kojim slučajem poništi pomenute rekorde, našem plivaču ne mogu ništa. Mogu jedino da sankcionišu Amerikance i Australijance, čiji se reprezentativci takmiče u „spido“ opremi - istakao je Petar Popović, trener našeg najboljeg plivača.

Oprema može dosta da utiče na rezultat, međutim, ako je FINA pre godinu dana dao zeleno svetlo pomenutim kostimima, onda nema razloga za sumnju. Ja mislim da je veliki broj rekorda za ovako kratko vreme samo rezultat ozbiljnih priprema plivača za Olimpijske igre. Sportisti se spremaju za Olimpijadu i sasvim je logično da se utrkuju u ostvarivanju dobrih rezultata - jasan je Petar Popović, trener Milorada Čavića.
Inače, revoluciju u plivačkim disciplinama prvi je započeo „Spido“ dizajniranjem opreme zvane „ajkula“.

cavic.jpg
 
Ja jos uvek obozavam plivanje,iako sam prestala pre godinu dana,a trenirala 7 godina.Imam sva takmicenja,snimke,na kasetama ali su malo slabijeg kvaliteta.Nisam znala da su Jan Torp i Inge de Braun jos uvek na vrhu!Bili su jos 2003 uvek najbolji,a tada je dosao i Majkl Felps i nadmasio sve u deflinu.Sta je taj sve radio...
 
Zasto nije popularno 50m slobodnim stilom? Meni je bas nekako bezveze 100m i sl jer kad dodju do kraja bazena oni se okrenu i odgurnu nogama. Pa toga nema u prirodi. Fer bi bilo da se recimo pliva 100m celom duzinom.
I nisam do sada nigde mogao da nadjem zasto je Jan Torp napustio plivanje na vrhuncu karijere? Jedino sto sam cuo da je kao rekao da mu je dosadilo, a meni ta prica ne prolazi za nekog ko je imao 22 godine.
 
Citam sad na prvoj strani da je bio i nesto bolestan sto prvi put cujem. A vidim da je zaista imao 24, pa onda je skoro isplivao svoje, mada je mogao jos malo.
Video sam ga danas da je postao komentator na olompijadi.
Jel neko gledao jutros zensku stafetu gde je pobedila Australija? Komentator je bas odlepio.
 

Back
Top