Ovog pisca ne volim jer...

Baudrillard

Autošoven
VIP
Poruka
131.166
Milanče mi je sa temom Ovog pisca volim jer... Dao ideju da otvorim ovu temu gde ćemo pisati zašto nekog pisca ne volimo da čitamo.

Ne volim Harukija Murakamija da čitam, iako sam pročitao nekoliko knjiga, sve su mu nekako slične, jedva da se sećam šta sam uopšte čitao, ništa ne ostaje nakon čitanja, i imam osećaj da je on pisac za tinejdžere.

Dakle kojeg pisca ne volite i zašto?

Balzaka jer sam se smorio na romanu "čiča Gorio".
Prusta jer sam se isto smorio na jednoj Svanovoj ljubavi pa nisam ni nastavio tu knjigu(ubićete me)

Ne volim Dobricu Cosica, zbog preterane kise i blata :P
Jes vala
Jedino čega se sećam iz "Korena" je scena kad sede tako pored nekog blata, hrane svinje ili jedu semenke bundeve.

Balzaka jer sam se smorio na romanu "čiča Gorio".
Prusta jer sam se isto smorio na jednoj Svanovoj ljubavi pa nisam ni nastavio tu knjigu(ubićete me)
Ni ja ne volim nešto naročito Balzaka, mada dve knjige su mi se baš dopale, Šagrinska koža i Evgenija Grande.
Prust je naporan za čitanje, nisam pročitao sve tomove U traganju za isčezlim vremenom, najbolji mi je bio poslednji tom, Nađeno vreme.

Ruski pisci su jednostavno suviše opširni..gnjave mnogo
sa opisivanjem i istorijskim pozadinama događaja..
Ali kod Tolstoja su likovi sjajno opisani.
Karenjina sam tačno zamislila onako ljigavog.
Dostojevski najmanje gnjavi
On uhvati pažnju
Gogolj u "mrtvim dušama" (odličan roman) uvek opiše ceo meni, jaja kavijara putera i vodki, i ceo krajolik dok dođe do dijaloga koji su uglavnom "ah....oj, ah da, aj, pa da..."
Malo karikiram
Ali taj Roman je sjajan
Meni je trebalo par godina da skontam da naslov nije o mrtvima ;)

Кога од писaца не волим?
Занимљиво питање...
многи ми се не свиђају, али БАШ да не волим нечији стил...
па, шта знам, ево на пример...
Меша Селимовић.
Јесте генијалац што се тиче описа људских нарави...
али не волим његово кукање и црњак...бар ја то тако видим.
А од странаца...па шта знам...
Едгар Алан По...исто генијалац за писану реч...али мрачњак...
не волим такве људе, колико год говорили истину.

Кога од писaца не волим?
Занимљиво питање...
многи ми се не свиђају, али БАШ да не волим нечији стил...
па, шта знам, ево на пример...
Меша Селимовић.
Јесте генијалац што се тиче описа људских нарави...
али не волим његово кукање и црњак...бар ја то тако видим.
А од странаца...па шта знам...
Едгар Алан По...исто генијалац за писану реч...али мрачњак...
не волим такве људе, колико год говорили истину.
Ti suprotno od mene, ja upravo volim takve pisce, mračne, pesimistične.

Ima ih dosta.
Ne volim modernizam, postmodernizam itd ni u čemu, pa tako ni u književnosti.

U vezi Tolstoja se slažem ali u smislu da je bio teški moralista. Naprimer da uzmem oveštalo mesto: svi misle da je Ana glavni lik, dok je ona Tolstoju primer "posrnule žene" i opomena za sve ostale. :roll: Njegov omiljeni lik u knjizi je Kiti, :dash: koju ja očima nisam mogla da vidim i zbog koje sam napisala besni esej od deset strana u gimnaziji, koliko mi je išla na živce.
Ali da je umeo da oživi likove, jeste.

Dostojevskog ne mogu, osim Zločina i kazne, a to mi je jedna od najboljih knjiga ikada napisana. Ali, ko baš mora da čita Ruse, nek čita Tihi Don. Od mene, desetka.

U školi sam bila u fazonu da čitam klasike, i od sveg mi je ostalo da cenim Igoa, i da Dikinsa mogu čitati i dan danas. Ne sećam se velikog uticaja po svoj život, duhovnost, štagod ni od strane koga. Osim Zločina i kazne, da.

KAKOGOD, ne volim modernizam niti izvedenice iz njega.

Ima ih dosta.
Ne volim modernizam, postmodernizam itd ni u čemu, pa tako ni u književnosti.

U vezi Tolstoja se slažem ali u smislu da je bio teški moralista. Naprimer da uzmem oveštalo mesto: svi misle da je Ana glavni lik, dok je ona Tolstoju primer "posrnule žene" i opomena za sve ostale. :roll: Njegov omiljeni lik u knjizi je Kiti, :dash: koju ja očima nisam mogla da vidim i zbog koje sam napisala besni esej od deset strana u gimnaziji, koliko mi je išla na živce.
Ali da je umeo da oživi likove, jeste.

Dostojevskog ne mogu, osim Zločina i kazne, a to mi je jedna od najboljih knjiga ikada napisana. Ali, ko baš mora da čita Ruse, nek čita Tihi Don. Od mene, desetka.

U školi sam bila u fazonu da čitam klasike, i od sveg mi je ostalo da cenim Igoa, i da Dikinsa mogu čitati i dan danas. Ne sećam se velikog uticaja po svoj život, duhovnost, štagod ni od strane koga. Osim Zločina i kazne, da.

KAKOGOD, ne volim modernizam niti izvedenice iz njega.
Nisam čitao Karenjinu ali kažu da je kroz Ljevina, Lev Nikolajevič pisao o sebi.
Da li je to tačno?

Njega je Fokner, kažu, potkačio u jednoj izjavi.
Napisaću kasnije :)
Znam to, Fokner je ovo izjavio o njemu:
Ernest Hemingvej nema hrabrosti, nikada nije uradio nešto na svoju ruku. Nikada nije bio poznat po korišćenju reči koje bi mogle da nateraju čitaoca da se uhvati rečnika i proveri da li su ispravno iskorišćene.
A Hemingvej mu odgovorio:
Jadan Fokner. Da li zaista misli da velike emocije dolaze iz velikih reči? Misli da ne poznajem te reči od deset dolara. Sve ih dobro znam. Ali, postoje starije i jednostavnije i bolje reči, i to su one koje koristim.

Znam to, Fokner je ovo izjavio o njemu:
Ernest Hemingvej nema hrabrosti, nikada nije uradio nešto na svoju ruku. Nikada nije bio poznat po korišćenju reči koje bi mogle da nateraju čitaoca da se uhvati rečnika i proveri da li su ispravno iskorišćene.
A Hemingvej mu odgovorio:
Jadan Fokner. Da li zaista misli da velike emocije dolaze iz velikih reči? Misli da ne poznajem te reči od deset dolara. Sve ih dobro znam. Ali, postoje starije i jednostavnije i bolje reči, i to su one koje koristim.
Rekao je navodno kad su ga pitali zašto nije Hemingveja uvrstio u top 5 američkih, da bira ljude po sposobnosti da prevaziđu sebe.

Back