Ovo je Dinkićev predlog za plate

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
zvor: Tanjug

Beograd -- Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da će u naredne dve nedelje koalicioni partneri razgovarati o uštedama u budžetu........."Moramo da smanjimo budžetski deficit, ne možemo cediti suvu drenovinu, mora da se krešu rashodi", istako je ministar............Plate u javnom sektoru su veće nego u privatnom koji hrani javni, kazao je on i najavio da će predložiti promenu formule za uskladjivanje plata u javnom sektoru. "Moj predlog je da vežemo sudbinu zaposlenih u javnom sektoru za sudbinu zaposlenih u privatnom. Moramo da vidimo kako se kreću plate u privatnom, pa tek na bazi toga da tražimo formulu kretanja plata u javnom sektoru", objasnio je Dinkić.
Na pitanje da li će biti otpuštanja u javnom sektoru, Dinkić je rekao da će ostati bez nekih priviliegija, a da li će biti gubitka posla zavisi od slučaja do slučaja.
On je pomenuo i mogućnost da država izadje iz upravljana nekim javnim preduzećima, da se skinu neke subevncije i troškovi, i da se tako uštedi...."Ogroman otpor privatizaciji čine društveni direktori kojima je lepo bez obzira što imaju gubitke, jer im država stalno sipa subvencije i sa tim se mora prekinuti", poručio je ministar...skinuto sa b92

Evo,ja sam izdvojio ono sto mi se cinilo jedino bitnim iz ovog novinarskog objasnjenja,a morao sam da se osvrnem na ovu vest,jer se opet radi o cistom drzavnom intervencionizmu koji svojom nezgrapnoscu je odvukao u bedu milione gradjana ove zemlje.Ono sto mi je ovde bilo pozitivno,ako se moze verovati coveku koji je grobar srpske ekonomije i jedan od glavnih krivaca za ovu situaciju,to je da zele uskladiti,tj.izjednaciti plate izmedju drzavnog i privatnog sektora.Kako ce to uraditi nije mi jasno,jer paralele se negde ne mogu jednostavno povlaciti.Naime,kako ce dati plate vatrogascima,hirurzima,vrhunskim naucnim radnicima kada privatni sektor ne bavi se tim poslovima,tj.ako se ponegde neko i bavi,sve je to malo i zanemarljivo???Ono sto mi se tkdj.svidelo jeste najava da se javna preduzeca ne mogu vise finansirati iz budzeta drzave i cini mi se da je napokon doslo do svesti da se ovako dalje ne moze.Ono sto i dalje nikako ne valja jeste pomanjkanje hrabrosti da se otpusti 9/10 viska zaposlenih koji ne sluze nikome i nicemu.

Moj predlog je da vežemo sudbinu zaposlenih u javnom sektoru za sudbinu zaposlenih u privatnom. Moramo da vidimo kako se kreću plate u privatnom, pa tek na bazi toga da tražimo formulu kretanja plata u javnom sektoru", objasnio je Dinkić.

Čitajte pravilno.....reči su čudo :aha:

Formule ne postoje, tačnije, za svaku oblast ponaosob bi se morale iznalaziti a to traži silno vreme i rad i opet je netačno.

Mišljenja sam da je ovo samo prazno obećanje ne bi li se smirile uzavrele privredne strasti jer sve propada, staje čak i u ogromnim firmama. Pad standarda i silna besparica uzima danak čak i od najmoćnijih....čak i od stranog kapitala koji se naravno buni jer nije došao ovde da propadne nego da zaradi. Neprivreda će kao i do sada, ako baš zatreba, da štrajkuje i protestuje.

Problem javnih plata i ostalih davanja nije zanemraljiv, propascemo ako ih smanje, propascemo ako ostanu.

Drzava vec decenijama koristi plate javnih radnika, zatim plate ljudi koji rade u drustvenim preduzecima da subvencionise i odrzava ceo sistem iznad vode. Dajuci vece plate, vlada stimulise potrosnju (posebno vidljivo u BG-u, koji je najveci uvoznik), olaksavajuci uvoz i omogucava ljudima pristojiniji zivot, jer se moze kupiti vise za manje para. Medjutim nema sustinskog rezultata, zbog koga vecina drugih zemalja ulazi u ovakvu stimulaciju potrosnje, a to je domaca proizvodnja. Bez tog rezultata problemi se gomilaju, broj zaposlenih u javnom sektoru neopravdano raste, drustvena preduzeca se ne trude da poprave svoje poslovanje, dolazi do opsteg arcenja zajednickog dobra, dugovi se gomilaju.

Sad smo u situaciji da bi vlada rado nastavila ovim putem, ali vise nema para, ali ako krene u stednju, direktno udara u potrosnju i sve staje, ali sve. Nisu tu u pitanju samo ucitelji i panduri, vec svi oni koji zive od njihovog troska. Glad i beda su neminovnost. :(

Problem javnih plata i ostalih davanja nije zanemraljiv, propascemo ako ih smanje, propascemo ako ostanu.

Drzava vec decenijama koristi plate javnih radnika, zatim plate ljudi koji rade u drustvenim preduzecima da subvencionise i odrzava ceo sistem iznad vode. Dajuci vece plate, vlada stimulise potrosnju (posebno vidljivo u BG-u, koji je najveci uvoznik), olaksavajuci uvoz i omogucava ljudima pristojiniji zivot, jer se moze kupiti vise za manje para. Medjutim nema sustinskog rezultata, zbog koga vecina drugih zemalja ulazi u ovakvu stimulaciju potrosnje, a to je domaca proizvodnja. Bez tog rezultata problemi se gomilaju, broj zaposlenih u javnom sektoru neopravdano raste, drustvena preduzeca se ne trude da poprave svoje poslovanje, dolazi do opsteg arcenja zajednickog dobra, dugovi se gomilaju.

Sad smo u situaciji da bi vlada rado nastavila ovim putem, ali vise nema para, ali ako krene u stednju, direktno udara u potrosnju i sve staje, ali sve. Nisu tu u pitanju samo ucitelji i panduri, vec svi oni koji zive od njihovog troska. Glad i beda su neminovnost. :(
Propascemo sigurno ako ostane ovakav broj onih koji primaju te plate za koje se drzava zaduzuje non-stop.Dakle,otpustanje realnog viska je jedino resenje,a i mora se videti sta sa onim preduzecima koje su na drzavnom budzetu i non-stop su nelikvidni.Kad bi se jedno takvo preduzece zatvorilo i rasformiralo( bez davanja ikakvih otpremnina-nisu ih nicim zasluzili,doveli su preduzece u stanje pred bankrot odavno),takvo kakvo sada jeste,efekat bi svakako bio i vise nego pozitivan.Drzava bi na taj nacin dala svima do znanja da joj nije problem zatvarati nelikvidne.Na trzistu bi se morala naci zamena u obliku privatnog preduzeca,pa bi se tako stvorila konkurencija,a konkurentnost na trzistu donosi potrosacima nize cene i bolji kvalitet roba ili usluga.Ona preduzeca koja i dalje rade na granici likvidnosti,morala bi se okrenuti vlastitoj odgovornosti i svom zlaganju,a ovako znaju da ne treba biti nimalo fokusiran na nista ,osim na datume kada im drzava uplacuje iz budzeta plate.

Back