Ovo je bila najkontroverznija pesma godine vašeg rođenja

Sensei

Master
Moderator
Poruka
68.970
Da pogledamo najkontraverznije pesme, recimo od 1990 pa na dole ;)

1990: 'Opravdajte moju ljubav' (Justify My Love)
Umetnik: Madona

Godinu dana nakon što je šokirala svet muzičkim spotom za pesmu „Like a Prayer“, Madona je podigla entu sa strim videom za ovu (daleko) manje kultnu pesmu. Prikazujući različite oblike eksplicitne erotike, kontroverzni video je brzo zabranjen sa MTV-a. Zatim je prodat na VHS-u u ogromnim količinama, što je dovelo do ostvarenja Madoninog potencijalnog kraja.


 
1989: 'Borba protiv moći' (Fight the Power)
Umetnik: Public Enemy

Lirski maestro Chuck D. i hipe-man Flavor Flav udružili su snage na nekim od najžešćih protestnih pesama hip-hopa, uključujući i ovu iz 1989. Aludirajući na različite aspekte afroameričkog iskustva, poziva se na decenije rasizma i poziva na iskonski duh otpora. Pesma se prvi put pojavila na soundtracku za pesmu Spajka Lija „Do the Right Thing“, a zatim ponovo na albumu „Fear of a Black Planet“ iz 1990.

 
1988: 'F*ck tha Police'
Izvođač: N.V.A

Hip hop grupa N.V.A uzela je svoja prava na Prvi amandman do opasnih ekstrema 1988. godine, objavljivanjem ove veoma kontroverzne numere. Ne štedeći detalje ili tekstove u opisu policijskog uznemiravanja, pesma je predvidljivo razbesnela razne agencije za sprovođenje zakona. Drama je kulminirala 1989. godine kada je grupa uhapšena nakon što je izvela uživo u Detroitu.

 
1987: 'Kreveti gore' (Beds Are Burning)
Umetnik: Midnight Oil

Sa ovim globalnim hit singlom, australijski Midnight Oil je ljubazno podsetio da je kontinent osnovan na masovnom genocidu. Zarazna protestna pesma zahtevala je i reparacije za preostale članove grupe Aboridžina poznate kao Pintupi. Godine 2009. ponovo je snimljena i rebrendirana kao himna klimatskim promenama.

 
1985: 'Sunčani grad' (Sun City)
Umetnik: United Artists Against Apartheid

Južnoafrički aparthejd je postojao 37 godina do 1985. U nadi da će promeniti brutalni sistem rasne segregacije, Stiven Van Zandt i Artur Bejker okupili su „najraznovrsniju postavu popularnih muzičara ikada okupljenih za jednu sesiju“. Rezultat je bila ova epska protestna pesma i album, na kojem su bili Joei Ramone, Miles Davis i skoro svi između njih.

 
1984: 'Rođen u SAD' (Born in the USA)
Umetnik: Bruce Springsteen

Koristeći poskakivane instrumente i refren koji pritiska pesnicu, Brus Springstin je stvorio jednu od najneshvaćenijih himni u istoriji muzike. Ono što je zapravo bila pesma o očaju među ratnim veteranima postala je patriotski poklič, koji je koristio predsednik Ronald Regan tokom svoje predizborne kampanje 1984. godine. „Rođen u SAD“ se i dalje obično doživljava kao pesma „vesele afirmacije“, da citira kolumnistu Džordža Vila.

 
1983: 'Opusti se' (Relax)
Umetnik: Frankie Goes to Hollywood

Ovaj seksualno nabijen singl Frankie Goes to Hollivood jedva je prodro u mejnstrim kada je prvi put debitovao. Pojavljujući se uporedo sa drskom reklamnom kampanjom i eksplicitnim muzičkim spotom, postepeno je počeo da dobija maha. Zabrana od strane Bi-Bi-Sija dala je pesmu nenamerni podsticaj, poslavši je na vrh britanske pop liste i zadržala je pet nedelja.

 
1982: 'Poruka' (The Message)
Umetnik: Grandmaster Flash and the Furious Five

Pionir hip-hopa Grandmaster Flash bavi se stresom i borbom siromaštva u centru grada u ovoj uticajnoj rep pesmi. Njegov živopisan stil uličnog izveštavanja bi otvorio kapije za gomilu narednih radnji, uključujući N.V.A. i Public Enemi.Stihovi poput „rašćeš u getu, živeći drugorazredno“ nastavljaju da odjekuju u eri života crnaca su važni i drugih pokreta za socijalnu pravdu.

 
1981: 'Spasticus Autisticus'
Izvođač: Ian Duri & The Blockheads
Godina: 1981

Pank rok pevač koji je preživeo dečiju paralizu, Ijan Duri nije bio impresioniran ili zabavan kada su UN 1981. proglasile Godinom invalida. Kao direktan odgovor na površan gest, on i koscenarista Chaz Jankel su napravili ovu namerno uvredljivu melodiju. Bi-Bi-Si je reagovao baš onako kako je Diri očekivao, zabranivši pesmu i pokušavši da mu poremeti karijeru.

 
1980: „Pesma iskupljenja“ (Redemption Song)
Umetnik: Bob Marli

Rege legenda Bob Marli stoji iza niza moćnih protestnih pesama, uključujući ovu akustičnu baladu sa njegovog devetog albuma. Propovedajući emancipaciju od fizičkog i mentalnog ropstva, traži iskupljenje kroz potragu za čistom slobodom. Ovo je bio Marlijev poslednji singl kao i poslednja pesma koju je izveo na koncertu.

 
1979: 'Još jedna cigla u zidu (2. deo)' - Another Brick in the Wall (Part 2)
Izvođač: Pink Floid

Dečiji hor peva reči „Učitelji! Ostavite tu decu na miru!" je privukao svoje klevetnike. Britanska ministarka Margaret Tačer bila je samo jedna od legije autoriteta koji su apsolutno mrzeli megapopularnu pesmu Pink Flojda. Kada su južnoafrički studenti kasnije iskoristili privlačan refren kao poklič protiv obrazovnog sistema iz ere aparthejda, lokalne radio stanice su ga u potpunosti zabranile.

 
1978: „(Pevaj ako si) Drago mi je što sam gej“
Izvođač: Tom Robinson Band

Tom Robinson Band je prozvao britansko licemerje i maltretiranje dok je slavio gej kulturu u ovoj revolucionarnoj melodiji. I sam gej čovek, Robinson je prvobitno napisao pesmu za Londonsku gej paradu ponosa pre nego što ju je objavio na EP-u. BBC Radio 1 odbio je da pusti pesmu, koja je postala veliki hit na rivalskoj stanici Capitol Radio.

 
1977: 'Bože čuvaj kraljicu'
Izvođač: Seks Pistols

Zabranjena na BBC-ju zbog „groznog lošeg ukusa“, ova ključna pank pesma izjednačila je britansku kraljevsku porodicu sa „fašističkim režimom“. Objavljen na albumu „Anarchy in the UK“, predstavio je Seks Pistols i pank pokret u celini kao pravu silu sa kojom se treba računati. Neki izvori nazvali su „Bože čuvaj kraljicu“ najkontroverznijom pesmom u istoriji.

 
1976: 'Uragan' (Hurricane)
Umetnik: Bob Dilan

Bob Dilan se udaljio od pisanja protestnih pesama do 1970-ih, ali ova je dokazala da je u njemu bilo dosta borbe. Uzimajući doslovan pristup svojoj temi, pesma beleži nepravedno suđenje i kasnije zatvaranje boksera Rubina Kartera. Prošlo je skoro deceniju pre nego što je Karteru odobrena peticija habeas corpus iz proceduralnih razloga i pušten iz zatvora.

 
1975: 'The Pill'
Umetnik: Loretta Lin

Uzimajući hrabar i polukomičan pristup kontroli rađanja, kantri pevačica Loreta Lin objavila je najkontroverzniji hit u svojoj karijeri. Lin je ohrabrivala udate žene da uzmu pilulu ako žele da prestanu da imaju bebe. Kantri radio stanice i najmanje jedan propovednik iz Kentakija nisu gubili vreme ni u zabrani ni u osudi pesme, što je samo pomoglo da se poveća prodaja.

 
1974: 'Sweet Home Alabama'
Umetnik: Linird Skinird

Južna oda Lajnard Skinarda, puca na Nila Janga i pominje rasističkog guvernera Džordža Volasa. Međutim, pogrešili bi oni koji misle da je bend stao na stranu Volasove politike ili da se legitimno svađa sa Jangom. Zabavna činjenica: nijedan od tri pisca pesme nije bio iz Alabame.

 
1973: 'Živeti za grad' (Living for the City)
Umetnik: Stevie Vonder

Čudo od deteta koji je postao legenda Motauna Stivi Vonder počeo je da istražuje dublje teme ranih 1970-ih, o čemu svedoči ova ilustrativna pesma. Sa nezaboravnim trilerima i uočljivom naracijom o životu u unutrašnjosti grada, smatra se jednim od najranijih hitova soul muzike koji se direktno bore protiv sistemskog rasizma.

 
1972: 'Vratite Irsku Ircima'
Umetnik: Vings

Džon Lenon je možda bio označen kao loš dečko među bivšim Bitlsima, ali bivši kolega iz benda Pol Makartni takođe je doživeo svoj deo kontroverze. Reagujući na događaje u „Krvavi nedelji“, on i supruga Linda su izbacili ovu političku melodiju za otprilike mesec dana. Dočekana je opštom zabranom emitovanja u Velikoj Britaniji, gde su odnosi sa Severnom Irskom ostali veoma osetljiva tema.

 
1971: 'Revolucija se neće prenositi na televiziji'
Umetnik: Gil Scott-Heron

Inspirisan popularnim sloganom iz pokreta Black Power iz 1960-ih, Gil Scott-Heron je prvi put isporučio ovu radikalnu izgovorenu pesmu 1970. Godinu dana kasnije, doveo je kompletan prateći bend i ponovo je snimio kao B stranu na svom prvom singlu. U osnovi je poziv na aktivizam građana i upozorenje na medijsko ispiranje mozga, dve stvari koje su sada relevantne kao što su ikada bile.

 
1970: 'Ohajo'
Izvođač: Crosbi, Stills, Nash & Young

Četvoricu nenaoružanih studentskih demonstranata ubili su pripadnici Nacionalne garde Ohaja 1970. godine, a ljutiti Nil Jang je želeo da uradi nešto povodom toga. Rezultat je bila ova kultna protestna pesma iz CSNY, koja proziva predsednika Niksona po imenu i pokušava da prizove revoluciju. Zbog očiglednog političkog prizvuka, pesmu su zabranile brojne mejnstrim AM radio stanice.

 
1968: „Reci to glasno (ja sam crnac i ponosan sam)“
Umetnik: Džejms Braun

Držeći obe noge u fank areni, Džejms Braun je objavio ovu društveno svesnu himnu 1968. godine. Objavljena na istoimenom albumu, bavila se pitanjima rasizma i tekućom potrebom za osnaživanjem crnaca. Braun se iste godine okupio iza demokratskog predsedničkog kandidata Huberta Hamfrija.

 
1967: 'Zapali mi vatru'
Umetnik: The Doors

Nije tajna da je 1967. predstavljala godinu kulturnih preokreta, ali neko je zaboravio to da kaže „Šou Eda Salivana“. Nakon što su rezervisali The Doors za izvođenje uživo „Light My Fire“, producenti su zatražili da se reč „higher“ zameni rečju „better“. Pevač Džim Morison je nastavio sa originalnim tekstom i na brzinu izbacio grupu iz emisije.

 

Back
Top