--------------------------------------------------------------------------------
Atif Dudaković, penzionisani general VFBiH, za "Avaz"
Na Manjači i u Bileći desila se vojna pobuna iza koje stoje političari
Jasan signal da se Vojska RS mora što prije raspustiti i formirati bosanska vojska koja će služiti državi i svim narodima * Za odbijanje izvršenja naređenja postoje sankcije
Penzionisani general i bivši komandant Zajedničke komande Vojske FBiH Atif Dudaković smatra da su subotnji incidenti u kasarnama Vojske RS vojna pobuna koja je samo dio dobro osmišljene političke pobune manjeg bh. entiteta prema državi Bosni i Hercegovini.
On napominje, kako ne bi bio pogrešno shvaćen, da se ne radi o klasičnom vojnom puču, gdje vojska preuzima vlast, već o političkoj pobuni kakva je bila i tzv. hrvatska samouprava, iza koje su stajali političari, a vojska poslužila kao instrument. Prema njegovome mišljenju, "to je signal i jasan pokazatelj da Vojsku RS treba što prije raspustiti i formirati bosansku vojsku koja će služiti državi i svim narodima".
Temeljite pripreme
U razgovoru za "Dnevni avaz" general Dudaković pojašnjava šta znači kada vojnik odbije izvršiti naređenje svog pretpostavljenog, kakve su sankcije za taj čin, te da li regruti koji su u subotu polagali zakletvu, a nisu je potpisali podliježu vojnim ili civilnim zakonima.
- Moram istaći da su Manjača i Bileća pokazale da lanac komandovanja nikada nije ni funkcionirao. Vojnici su samo demonstrirali ono što je unaprijed pripremljeno i što je na sceni od 1992. godine, a to je projekat velike Srbije. To nam govori da se u Vojsci RS moraju dogoditi radikalne promjene i ukloniti svi koji su tokom agresije na BiH, tobože, u ime srpskog naroda činili zločine - ističe Dudaković.
Pošto se radi o vojsci, gdje se tačno zna ko, kada i šta radi, naš sagovornik podsjeća da za svaku aktivnost postoji priprema, pa tako i za sam čin polaganja zakletve.
- Svi smo gledali na televiziji prilog i jasno se vidi da su zvižduci kada je puštana himna bili sa magnetofonske trake, jer je kamera u tom trenutku prikazivala narod koji šuti. Ovo bih uporedio s izrežiranim neredima prilikom polaganja temeljca u Banjoj Luci, kada je dovedena masa sa strane da napravi incident - govori Dudaković.
Pojašnjavajući termin vojna pobuna, bivši prvi čovjek Vojske FBiH prisjeća se ratnih i poratnih situacija:
Tekst zakletve
- Atif Dudaković poznat je po tome što je skršio pobunu u Krajini tokom agresije. Atif Dudaković u svom nesretnom životu imao je i pobunu u Vojsci FBiH. Stoga znam da su i jedna i druga vojna pobuna, kao što je i ova posljednja u Banjoj Luci, dio političke pobune, jer vojska to nikada ne radi sama bez političkih mentora.
Zaklinjanje Republici Srpskoj, a ne Bosni i Hercegovini, kako stoji u zvaničnom tekstu zakletve, pojašnjava general vojničkim žargonom, nije ništa drugo nego odbijanje izvršenja naređenja pretpostavljenog. Za to su zakonom predviđene sankcije.
- Od povrede discipline, prestupa do krivičnog djela. I nema tu priče da se sve do trenutka potpisivanja zakletve radi o građanima. Ne! Onog trenutka kada dobiju poziv za služenje vojnog roka, kada uđu u kasarnu, obuku uniformu i zaduže pušku, oni su vojnici i podliježu vojnim zakonima - kaže Dudaković.
E. SARAČ
S vojskom se ne smiju igrati avanturisti u politici
- Vojska je element države. S vojskom se ne smiju igrati avanturisti u politici. Pogodilo me je i zabrinulo sve ono što se događalo u subotu. Ovi mladi ljudi moraju se učiti da vole BiH, a ne da je mrze - poručuje Dudaković.
Kriv je njihov pretpostavljeni starješina
- Ne znam šta će napisati u izvještaju o istrazi, ali znam da je sigurno kriv njihov pretpostavljeni starješina. I da se radi o nekoj čvrstoj vojničkoj organizaciji, svi u lancu komandovanja bi bili smijenjeni, jer su svi odgovorni - pojašnjava Dudaković.