Ovako nam uče decu

Da pukneš od smeha

http://www.kurir-info.rs/ovako-nam-uce-decu-beba-u-liftu-sisa-zilet-clanak-419456
Iako ovo nije dnevni list koji čitam, tekst na koji sam naišla, ozbiljno me je zabrinuo. Do sada sam verovala da je Kreativni centar zaista renomirana izdavačka kuća, ali posle ovoga ne znam šta da mislim.
Molim, kakvo je vaše mišljenje o tome?

па добро, деца нам се спремају за сурову реалност, шта сад :mrgreen:

мсм, стварно не знам ко је дозволио да ово иде у продају уопште

Да, знам, али откуд сад толика повика на КЦ (усред почетка нове школске године) кад тих књига са вицевима има у 7 томова?
И приде и да пукнеш од меде, од зеке.... Клинци се забављају тиме што једни другима причају вицеве још од 1. разреда, поклаљају се за рођендан годинама уназад и сада се неко сетио да знате, па постоје и вицеви у којима се третира црни хумор. Колико знам та реномирана изд. кућа штампа и званичне уџбенике :мрд-мрд: Некоме су засметали, а не могу да их опањкавају на фору да им је илустратор Боб Живковић или тако јел...СеЉАЧКА посла, ето то је, као и све уосталом овде.

Мој клинац се уопште не ложи на те вицеве, па ме баш брига : )

Poslednja izmena:
..svi "vicevi" su "s bradom", prichali smo ih i mi u nizim razredima osnovne..
..pred-tinejdzerski uzrast karakterishe vrlo uvrnut smisao za humor, uglavnom morbidan..
..psiholozi smatraju da tako prevazilaze strahove od smrti, bolesti, povreda, invaliditeta, nesreca
koji im tu negde eksplodiraju u glavama u punoj realnosti..
..e sad, pitanje aminovanja toga od strane odraslih nosi i pitanje dozivljaja istog od strane odraslih..
..a tu negde se javlja razlika..

Na stranu to šta psiholozi tvrde, da deca umeju da razlikuju vic od stvarnosti. Moguće da je tako, ne ulazim u to. Ali mislim da su ovakve stvari neprimerene. Isto kao i filmovi ili npr. video igrice koje su pune nasilja, horor scena ili drugog neprikladnog sadržaja. Deca u nekom uzrastu kapiraju da je to izmišljeno i da nije stvarno, ali ipak bi se većina (odraslih) složila da nije baš preporučljivo. A to isto bi moglo da važi i za konkretan članak koji se odnosi na knjigu za decu - Da pukneš od smeha. Bolesni vicevi svakako nisu nešto što je primereno dečijem uzrastu. Moje skromno mišljenje :aha:

baš vala
te knjige se prodaju već desetak godina
i nikome ništa nije bilo problematično
premda su neki vicevi po meni besmisleni
mislim da je besmislenije
licemerje i tobož-zgražavanje
crni humor je deo svakodnevnice
a i uklapa se u generalnu atmosferu

Izvini molim te, ali malo crveno ide gore dole je nekada bio paradajz u liftu, a ne beba sa žiletom u ustima.

@yokai
A ti folirant hoćeš da kažeš da spadaš u onih 10%
btw. malopre nisi spominjao nikakve procente, već generalizovao sve nas ovde na forumu:besan2:

Da pukneš od smeha

http://www.kurir-info.rs/ovako-nam-uce-decu-beba-u-liftu-sisa-zilet-clanak-419456
Iako ovo nije dnevni list koji čitam, tekst na koji sam naišla, ozbiljno me je zabrinuo. Do sada sam verovala da je Kreativni centar zaista renomirana izdavačka kuća, ali posle ovoga ne znam šta da mislim.
Molim, kakvo je vaše mišljenje o tome?

Ja moram samo da dodam nesto vezano za ovo, nije konkretno u vezi ovog clanka, ali slicno..

Neki roditelji ne kapiraju da postoje i crtaci za odrasle, crni humor i slicno, nego cim vide da se daje neki crtani u bioskopu, a pri tom ni ne pogledaju o cemu se u stvari u radi, povedu svoje dete da gleda to..i onda dolazimo u situaciju da decak od 3-4 godine gleda medveda kako ga drr.ka i slicno

Isto i za horor-crtace tipa Corps Bride i slicno...
Tako i za knjige..nisam sigurna za koji je ovo uzrast, i ne opravdavam, nego mozda nije namenjeno maloj deci...u svakom slucaju treba obratiti paznju sta se desi uzima, ili koji film/crtani im se pusta..

A za kurir i slicne senzacionalisticke bljuvotine no comment..

uhhh pa sad....sa stanoviste majke petogodisnjeg i togodisnjeg deteta - UZAS!
medjutim ovaj vic sa devojcicom koja se krvavoi nasmejala je bio aktuelan i kada sam ja bila dete....e sad da li ovo stivo treba da se nadje u prodaji....tesko.
za koji uzrast je namenjena ta knjiga?
p.s. raznorazne odvrastine deca mogu da vide i u crtacima, sundjer bob zna da bude gnusan...a o tomu i dzeriju da ne pricam, a svi smo ih gledali kao deca.

другаије гледамо на ствари ми одрасли, а другачије деца
оно што ми мислимо да је за децу страшно, деца не морају тако да доживе

Svako od nas je odrastao uz takve viceve.
Malo neobično zvuči kad se traži kritika.
Mi smo viceve prenosili rečima , oni su ih stavili na papir ... jedina razlika.
Možda kroz smeh deca lakše prihvataju takve stvari.

Не свиђају ми се такви вицеви, поготово мислим да нису за децу јер она нису у стању да разумеју црни хумор и да им због тога никако није место на полици са дечијим књигама!
Али...
...''Креативни центар'' је издавачка кућа као и свака друга. Она јесте позната по књигама за децу, али није специјалозована само за децу, она има бројна издања и за одрасле.
Зато не видим разлог за некакво посебно згражавање. Толике друге издавачке куће штампају свакакво ђубре...а свака роба има купца...
Није посао издавачке куће да ''учи децу'', то је посао родитеља и школе...па ми некако наслов теме није адекватан...

Ako se ja dobro sećam, kad sam išla u školu, knjige su bile edukativnog karaktera.
A vicevi se jesu prepričavali, ali se nešto ne sećam da smo ih učili iz knjiga.

Mogu samo reći da nam je komplet društvo degradirano i da mi se hebe od svih ovih "modernih" i "slobodnih" shvatanja.:bljak:

Back