" ОВАКАВ ЗАКОН ЖЕЛЕ ДА УВЕДУ И КОД НАС: У ЕУ дозволили еутаназију дечака од 9 и 11 го

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.537
" ОВАКАВ ЗАКОН ЖЕЛЕ ДА УВЕДУ И КОД НАС:

У ЕУ дозволили еутаназију дечака од 9 и 11 година

Да болесно понашање у Европи поприма озбиљне размере, сведоци смо сваког дана, али овај случај је шокирао многе, чак и у ЕУ.

injekcija_eutanazija_krv_spric_foto_pixabay.jpg

Два дечака од девет и 11 година најмлађи су пацијенти на свету који су подвргнути еутаназији. Њима су смртоносне ињекције убризгане у Белгији, јединој земљи на свету у којој закон дозвољава смртно болесној деци која трпе "неподношљиве муке" да изаберу смрт.

Извештај о еутаназији неименованих дечака 2016, односно 2017. године објављен је у извештају ЦФЦЕЕ, комисије која регулише еутаназију у Белгији. Поред њих, у том периоду еутаназиран је и 17-годишњак оболео од мишићне дистрофије.

Деветогодишњи дечак, који је имао тумор на мозгу, и 11-годишњак, оболео од цистичне фиброзе, прва су деца на свету млађа од 12 година којима је одобрена ова процедура.

Белгија је 2014. допунила закон о еутаназији како би омогућила лекарима да окончају живот деце у веома младом узрасту, уколико она то захтевају. Да би им захтев био одобрен, морају да имају сагласност родитеља, као и да се подвргну процени менталних способности.

Присталице закона кажу да децу не треба терати да пате, уколико то не желе, док противници кажу да су деца премлада да би доносила тако тешку одлуку.

Одлука Белгије да прошири закон на малолетну децу изазвала је гневне реакције у земљи и свету. Белгијски бискупи сматрају да је закон "отишао предалеко", а група од 162 белгијска педијатра написала је:

- Данас можемо савршено да контролишемо физички бол, гушење и анксиозност који се јављају пред смрт.

У последњих десет година број случајева еутаназије у свим старосним групама вишеструко се повећао у Белгији.

Иначе, у Србији је, по предлогу новог грађанског законика, бити омогућена ..."...

https://www.pravda.rs/2018/8/8/ovak...dozvolili-eutanaziju-decaka-od-9-i-11-godina/

:think:

Sta ako se usvoji ovakav Predlog ?

После увођења "добровољног" донорства органа, нема тога што им не може проћи законску процедуру.

Лично сматрам да ко год жели себи да одузме живот, треба му дозволити.
- Добар дан, мени се не живи више.
- О, добар дан, изволите лезите овде...Ево иглица, лаку ноћ...
А не да скачу под туђа возила на пешачким прелазима.

Овде је драстично то што је пренесено да су деца сама одлучила о еутаназији. Не знам како су то успела ако им нико није дошапнуо да ако умру више неће болети.
Тако да је споран утицај и злоупотреба, као и код свих закона.
18+ и како ти драго.

- Данас можемо савршено да контролишемо физички бол, гушење и анксиозност који се јављају пред смрт.
Veoma nejasno. Šta je time hteo da kaže? Da pacijent ne oseća fizički bol. ili samo znaju šta pacijent oseća? I šta znači "pred smrt"? Dva sata, dva dana, dva meseca ili dve godine?

Pojedini pacijenti mesecima trpe bol. Zaspe samo za trenutak a onda ih bol probudi i drži u budnom stanju - da bi bol jače osećali. Imao sam dva takva slučaja. Jedan u porodici (tetka) a drugi mi je bio najbolji prijatelj.

Tetka je još imala dovoljno snage da izvrši samoubistvo a prijatelj je trpeo neizreciove bolove jer je bio nepokretan. Tražio je otrov i, da sam ga imao, dao bih mu ne trepnuvši - makar išao na doživotnu!

To što su oni disali neko vreme pred smrt ne znači da su živeli - samo su trpeli. Za njih je smrt bila oslobođenje od muka.

Ova bi tema trebalo da uđe u anale Krstarice. Prvi put vidim da se na ovako osetljivoj temi svi (šest korisnika) slože osim postavljača teme.

" ОВАКАВ ЗАКОН ЖЕЛЕ ДА УВЕДУ И КОД НАС:

У ЕУ дозволили еутаназију дечака од 9 и 11 година

Да болесно понашање у Европи поприма озбиљне размере, сведоци смо сваког дана, али овај случај је шокирао многе, чак и у ЕУ.

injekcija_eutanazija_krv_spric_foto_pixabay.jpg

Два дечака од девет и 11 година најмлађи су пацијенти на свету који су подвргнути еутаназији. Њима су смртоносне ињекције убризгане у Белгији, јединој земљи на свету у којој закон дозвољава смртно болесној деци која трпе "неподношљиве муке" да изаберу смрт.

Извештај о еутаназији неименованих дечака 2016, односно 2017. године објављен је у извештају ЦФЦЕЕ, комисије која регулише еутаназију у Белгији. Поред њих, у том периоду еутаназиран је и 17-годишњак оболео од мишићне дистрофије.

Деветогодишњи дечак, који је имао тумор на мозгу, и 11-годишњак, оболео од цистичне фиброзе, прва су деца на свету млађа од 12 година којима је одобрена ова процедура.

Белгија је 2014. допунила закон о еутаназији како би омогућила лекарима да окончају живот деце у веома младом узрасту, уколико она то захтевају. Да би им захтев био одобрен, морају да имају сагласност родитеља, као и да се подвргну процени менталних способности.

Присталице закона кажу да децу не треба терати да пате, уколико то не желе, док противници кажу да су деца премлада да би доносила тако тешку одлуку.

Одлука Белгије да прошири закон на малолетну децу изазвала је гневне реакције у земљи и свету. Белгијски бискупи сматрају да је закон "отишао предалеко", а група од 162 белгијска педијатра написала је:

У последњих десет година број случајева еутаназије у свим старосним групама вишеструко се повећао у Белгији.

Иначе, у Србији је, по предлогу новог грађанског законика, бити омогућена ..."...

https://www.pravda.rs/2018/8/8/ovak...dozvolili-eutanaziju-decaka-od-9-i-11-godina/

:think:

Kakve to veze ima sa EU? Radi se samo o Belgiji, a ta deca su sama zelela da im se prekrate muke.
Najmladje je dete imalo 9 godina, imalo je tumor na mozgu. Dugo traje ta procedura, niko nikoga ne ubija na silu,
a sigurno je da roditelji vise vole svoju decu nego sto ti volis neku tudju decu.
Eutanazija bi trebalo da bude svuda dozvoljena, naravno uz postovanje procedura.

Kako ljudi ne mogu da shvate da je u tim momentima bolje uspavati bolesnika,nego ga gledati kako pati.

Можда је паралела са смртном казном.
Ти успаваш човека а за 5 минута нађу лек за његову болест.

Како год, нејасно ми је да дете од 9 година самостално одлучи да је боље да умре.

Можда је паралела са смртном казном.

Како год, нејасно ми је да дете од 9 година самостално одлучи да је боље да умре.
Pa vidi, ta cela procedura traje i dve godine, dete mora nekolika puta da razgovara sa decjim psiholozima, pedijatrima,
svakako da ga oni ne nagovaraju da donese takvu odluku, uglavnom je tako da bolesnik sam insistira na toj eutanaziji.
Zasto detetu oduzeti pravo na odluku o sopstvenom zivotu ili smrti?

A možda bi i ozdravio u narednih pet minuta da nije izvršena eutanazija?

Dete svakako nije odlučilo samostalno!

Kakve to veze ima sa EU? Radi se samo o Belgiji, a ta deca su sama zelela da im se prekrate muke.
Najmladje je dete imalo 9 godina, imalo je tumor na mozgu. Dugo traje ta procedura, niko nikoga ne ubija na silu,
a sigurno je da roditelji vise vole svoju decu nego sto ti volis neku tudju decu.
Eutanazija bi trebalo da bude svuda dozvoljena, naravno uz postovanje procedura.

A Belgija nije u "jedinstvenoj i nedeljivoj i nekima obozavanoj " EU ...?

Moje pitanje je bilo kratko i nije sadrzalo ni provokaciju , a ni neki " moj stav" , niti insinuacije ma kakve vrste ...

Odgovor je po svoj prilici vec poznat - jedni ce da apologiziju , drugi da se protive ili da budu skepticniji , a mozda ce neki da pokazu i dozu nezainteresovanosti ...?

Ili kombinacije od svega po malo ...

Moje pitanje je bilo kratko i nije sadrzalo ni provokaciju , a ni neki " moj stav" , niti insinuacije ma kakve vrste ...

Nadam se da će se usvojiti. Neće biti obavezan već će biti mogućnost za one koji se tako opredele.

Pošto eutanazija neće biti obavezna moje je pitanje: šta tu ne bi bilo u redu?

A možda bi i ozdravio u narednih pet minuta da nije izvršena eutanazija?

Dete svakako nije odlučilo samostalno!
"Белгија је 2014. допунила закон о еутаназији како би омогућила лекарима да окончају живот деце у веома младом узрасту, уколико она то захтевају."

Ја могу само да коментаришем написано.

- - - - - - - - - -

Nadam se da će se usvojiti. Neće biti obavezan već će biti mogućnost za one koji se tako opredele.

Pošto eutanazija neće biti obavezna moje je pitanje: šta tu ne bi bilo u redu?

Ни донирање органа није било обавезно.

А имали смо већ у историји неке који су одлучивали да "болесници" треба да умру.

"Белгија је 2014. допунила закон о еутаназији како би омогућила лекарима да окончају живот деце у веома младом узрасту, уколико она то захтевају."

Ја могу само да коментаришем написано.
Bilo bi lepo da pročitaš bar ceo pasus pre nego što komentarišeš.

Bilo bi lepo da pročitaš bar ceo pasus pre nego što komentarišeš.
Било би лепо да разумеш написано.
Лепо пише да прво деца поднесу захтев па им се одобрава. Одакле детету идеја да поднесе захтев да умре?

Ne vidim ovde ni jedan razlog protivljenju ovog zakona ?

Za racionalne umove naravno.

A kod onih iracionalnih, koji veruju u "stvoritelja" i tvrde da samo izmišljeni lik iz pastirsko-jevrejskih bajki od pre 2.000 godina, ima pravo da oduzme život, normalno da nastaje problem, jer oni ljudi žive u bajci ?

Ne vidim ovde ni jedan razlog protivljenju ovog zakona ?

Za racionalne umove naravno.

A kod onih iracionalnih, koji veruju u "stvoritelja" i tvrde da samo izmišljeni lik iz pastirsko-jevrejskih bajki od pre 2.000 godina, ima pravo da oduzme život, normalno da nastaje problem, jer oni ljudi žive u bajci ?
Зато што не схваташ појам "рационални ум".

Рационални умови посматрају сваку појаву или ствар са што више аспеката могу. Тако се створи боља слика и предупреде се сви покушаји злоупотреба.

Један од аспеката је наведен горе у дискусији, али теби и није циљ да учествујеш у дискусији већ да пробаш да победиш свој ирационални страх од писања на одговарајућим темама, зар не?

https://www.telegraph.co.uk/news/20...st-scientist-104-dies-flying-switzerland-end/

Australia's oldest scientist has died after flying to Switzerland to end his life by assisted suicide.

Despite not having a terminal illness, David Goodall, who was 104, believed his quality of life had deteriorated and he secured a fast-track appointment with an assisted dying agency in Basel, reigniting the end-of-life debate.

An assisted suicide group confirmed this afternoon the scientist had passed away and doctors told MailOnline his last words were: "This is taking an awful long time."

Prof Goodall's family were at his bedside when he flicked a switch to send the lethal injection coursing round his body.

Beethoven's Ode to Joy played as his relatives wept and the world-renowned ecologist closed his eyes and died within two minutes.

Australijski naucnik, star 104 godine, umro je u Svajcarskoj nakon sto su mu omogucili da ubrizga sebi smrtonosnu inekciju.

----------

Svako ima pravo na dostojanstvenu smrt i religijska shvatanja pojedinaca ne bi smela da budu prepreka.

Одакле детету идеја да поднесе захтев да умре?
Sve dok ta ideja traži dvostruko odobrenje nije bitno odakle je.

Рационални умови посматрају сваку појаву или ствар са што више аспеката могу. Тако се створи боља слика и предупреде се сви покушаји злоупотреба.

Ti svakako nisi imao priliku da gledaš nekoga ko trpi neizrecive bolove 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno, i kome već sredstva za ublažavanje bolova ne pomažu.

Budeš li bar pola sata gledao takvu osobu moći ćeš da kažeš da posmatraš pojavu ili stvar sa više aspekata.

Back