Ovaj zvuk mogu da čuju samo oni ispod 25

Занимљиво. На левом чујем од 16 Hz до ~14.000 Hz, на десном од 19 Hz до ~15.000 Hz.
Горње су приближне, замара ме да тражим тачне вредности.

Сигурно зависи и од квалитета слушалица тј. звучника. Многи имају проблем да репродукују звуке испод 30 Hz и изнад 12.000 Hz.

Имам много више од 25 и хвала Богу још могу да чујем. Можда је разлог томе што сам пре мање од пола године испирао уши?
Кад то споменух, пошто волим музику и баш је слушам (све ми је у Hi-Res формату), после испирања ушију баш сам осетио разлику у звуку. Високи су ми били јаснији, раскошним и цео звук је стао, да кажем, сочнији.

Cini mi se da cujem (jedva) jako visoki ton koji bi odgovarao muz.tonu A, iliti La u solfedju...
Korekt mi if ajm vrong.:cool::p

А је 14.080 Hz. Оних 17.400 Hz је негде између це и цис.

Не верујем да ико може да одреди тон том сиктању. Боље пробај рецимо на 6.272 Hz?
https://www.szynalski.com/tone-generator/

Мито, ложиш људе без потребе. За такву фреквенцију треба имати врхунско појачало и звучне кутије са високо квалитетним високотонским звучницима.
Телефон није за те ствари. Пројектован је за говор с то што се може слушати музика је обична играчка.
Има једна стара изрека која каже: "Колико пара толико и музике"!

Мито, ложиш људе без потребе. За такву фреквенцију треба имати врхунско појачало и звучне кутије са високо квалитетним високотонским звучницима.
Телефон није за те ствари. Пројектован је за говор с то што се може слушати музика је обична играчка.
Има једна стара изрека која каже: "Колико пара толико и музике"!
ja proveravam na kompu sa solidnim zvučnicima...
Ali i telefon je dobar za visoke frekfencije. Čitao sam jednom da su kliinci po školama snimali daj zvuk kao ringtone da ih nastavnici ne bi čuli kad ih neko zove. Tada sam olako mogao to da čujem, sada više ne jer sam upropasio sluh glasnom muzikom preko slušalica.

ja cujem preko fona, jer mi u zvucnicima inace nesto zuji, tako da sve sto ide preko zvucnika u pozadini ima zujanje (moram da menjam zvucnike, ali mislim da mi ipak negde probija iz kompa :mrgreen:). nije nesto jak zvuk, cuje se zujanje, ne moram fon da primaknem skroz uvetu.

super je sto cujem, jer nisma u prvoj, a ni u drugoj polovini 20ih. :lol:

Имам много више од 25 и хвала Богу још могу да чујем. Можда је разлог томе што сам пре мање од пола године испирао уши?
Кад то споменух, пошто волим музику и баш је слушам (све ми је у Hi-Res формату), после испирања ушију баш сам осетио разлику у звуку. Високи су ми били јаснији, раскошним и цео звук је стао, да кажем, сочнији.

ja moram da idem na isp[iranje usiju...jos od letos zbog ade. ima da mi budu fit, onda cu da zaredjam po zgradi sa velikom pucom, cujem li samo sum. :rotf:

ja proveravam na kompu sa solidnim zvučnicima...
Ali i telefon je dobar za visoke frekfencije. Čitao sam jednom da su kliinci po školama snimali daj zvuk kao ringtone da ih nastavnici ne bi čuli kad ih neko zove. Tada sam olako mogao to da čujem, sada više ne jer sam upropasio sluh glasnom muzikom preko slušalica.
Компјутерски звучници једва да прелазе 15kHz. Рекох ти, морају квалитетни звучници. Ја сам у младости тестирао уши, слух, у глувој соби на ЕТФ-у са професором Хуснијом Куртовићем. Тада сам чуо без проблема 19kHz.
Али, беше то давно....
Скоро сам куповао бт слушалице. Оно, волим квалитет али џаба када више не чујем као у младости. Дуго сам се ломио да ли да купим неке са кодеком aptX HD или LDAC, а онда, када сам се пресабрао са мојим годинама, купио сам са кодеком SBC-AAC. Прихватио сам истину.

nemam pojma više
Брујање може бити само ниска фреквенција. Оно је најчешће последица лошег степена за напајање или лошег уземљења.
Ово, о чему Мита пише, сасвим је нешто друго и већ сам рекао, за то је потребно квалитетно појачало и одлични звучници.
Они раде са аналогним сигналом и ако немаш том генератор, пустити звук са компа без врхунског DAC-a у старту је звук који ћете сигурно чути али он неће бити 17,4 kHz него нека варијација деформисане синусоиде!
Данас млади слабо познају за хај фај звук.
Већина слуша музику у формату mp3 a то је далеко од квалитета. Још када се купе неки компјутерски звучници, тотални чабар од звука.

Čujem.
Tiho zujanje.
Јел ти читаш шта ја пишем?
То зујање је звук твог "квалитетног" појачала а не наведена фреквенција.
На 17,4kHz нема зујања, висока је фреквенција за зујање.
Зато немојте да се ложите и тестирате на тим аудио играчкама.
За ову фреквенцију потребна је озбиљнија аудио опрема!

Back